KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Friday, August 22, 2014

Warisan Stokin Koyak.

 
Kisah seorang jutawan yang kini sedang sakit menunggu ajal telah menyuruh dikumpulkan anak-anaknya yang tercinta. Beliau berkata kepada me...reka, "Anak-anak ayah, bila ayah sudah tidak ada nanti, ada permintaan ayah kepada kamu semua. Tolong pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin tu koyak, ayah ingin pakai stokin kesayangan ayah kerana banyak kenangan ayah bersama stokin tu, minta stokin itu dipakai bila ayah nak dikafankan nanti."

Akhirnya jutawan itu meninggal dunia. Saat mengurus jenazah dan saat mengkafankan, anak-anaknya minta tuan imam untuk memakaikan stokin yang koyak itu sesuai dengan permintaan terakhir ayahnya. Akan tetapi tuan imam menolaknya, "Maaf secara syariat hanya 2 lembar kain putih saja yang dibenarkan dipakai kepada mayat."
Terjadi pula perbalahan antara anak-anak jutawan yang ingin memakaikan stokin koyak dan tuan imam serta beberapa orang ustaz lagi yang berada di sisi jenazah yang melarangnya. Kerana tidak ada titik temu dipanggilah penasihat keluarga yang juga seorang peguam. Beliau berkata, "Sebelum meninggal dunia, arwah ada memberikan saya surat wasiat, kita bacalah bersama mana tahu ada petunjuk."
Maka dibukalah surat wasiat jutawan tadi buat anak-anaknya yang dipesankan kepada peguam tersebut.

Suratnya bertulis, "Anak-anakku pasti sekarang kamu semua sedang berbalah kerana dilarang memakaikan stokin koyak kepada jenazah ayah. Lihatlah, padahal harta ayah banyak, wang berlimpah dengan kereta mewah, tanah, rumah dan ladang yang banyak tapi tidak ada ertinya ketika ayah sudah meninggal. Stokin koyak tu pun tidak boleh dibawa mati. Begitu tidak berertinya dunia buat ayah ketika ini, kecuali amal ibadah, sedekah dan doa-doa daripada kamu semua. Anak-anak ayah, inilah yang ingin ayah sampaikan agar kamu semua tidak tertipu lagi dengan dunia. Salam sayang dari ayah yang ingin melihat kamu semua menjadikan dunia sebagai jalan menuju Allah."~ sila share kat kekawan...sharing is ilmu.

Thursday, August 21, 2014

JUICE

 
SALAM PETANG SUME..
 
bile dok kt umah ni, lemau nyeeeeee... di tmbah ngn mmg tgh lemau laut ni kan .. lg lerrr, rs cm nak tido je spjg hari ..
 
aritu kwn aku ajak g PAvi .. so aku pun folow je, dh mmg jnis time2 lunch xsuke dok dlm opis kan .. so pi le bank skali .. ms ni loye tekak aku sgt kuat .. aku mkn lunch spegeti je .. cz nasi2 ni cm rs wat perot aku ketat huhuhuhu..
 
lps makan rs loye x ilang2, kwn aku ar ni .. dia tingin nak minum JUICE.. berpusing gak crik booth JUICE ni . .kalau booth BOOST tu kt bwh area foodcourt tu je..
 
rupe nye booth JUICE nun di atas.. gigih le ngn sempot2 aku ni naik balik ke atas.. terus aku order MANGO + ORANGE.. tp mamat yg buat tu dh le xpaham BM , dia pi wat MANGGO+LEMON.. hambekkk pahit skit cz myb biji lemon trblend skali ..
 
 
tapiiii aku suke oooo.. rs masam2 pahit tu ilng jap loye tekak aku ni .. srpppp sruppp smp kt opis dh tingl half kui3.. smp kenyg sgt2 perot aku minum air ni..
 
eh jgn lupe ye.. yg sudi dtg cheras 24hb lps zuhur jemput ye.. kalau x tau add ke , wasap2 lew

MASUK BAKUL ANGKAT SDIRI

 
Salam sume...
 
bersiaran di rumah as usual hari khamis ni ..
 
xde story plak nk di story tgh2 hari ni , cz perot lapo kut.. huuhhh cpt nyeeee perut kut lapo ..
 
ni le kerenah anak dara kalau dia kt umah toki .. mcm2 benda laaaa dia nk selongkar smp pening tokwan nak kemas.. aku mmg xsmpt le nak kemas ngn keadaan yg lemau ni kan .. so aku mampu tgk je la.. ptg lps pakajil balik kje, dia le yg kemas skit..
 
 
 
fuhhhhh this week sabtu , ado 5 rumah tuk ku trjah .. tp rsnye kne skip 1... tgk keadaan lemau ku jgk .. jgn terus x dpt pi sume sudah lew..
 
ahad ni adik aku no 4 bertunang, kalau ada sapa2 free meh le dtg rumah di cheras ni .. mmg ada wat makn2 skit..

Kek Marble Rozel Sri Kasih

 
 
 
 
Kek Marble Rozel Sri Kasih
 
Resepi:
300g butter...

200g gula halus (diblend)
5biji telur
250g tpg gandum
1skfc baking powder
50g serbuk santan pek
50ml air biasa
2sb horlick
2sb serbuk milo
*1sb pewarna coklat

Cara2nya:
-putar telur sehingga kembang~asingkn
-bekas lain, putar butter dn gula sehingga kembang. Tuangkn telur, putar sebati
-masukkn tpg, baking powder, santan pek~putarkn sebati.
-tuang air biasa dn putarkn. Supaya adunan xpekat sgt.
-masukkan horlick dn serbuk milo~ putar sebati.
-adunan siap.

-bhgikn kepada 2bhgn
*adunan asal
*adunan asal+warna coklat
-masukkn kedlm pipping beg berasingan.
-sediakn loyang bersaiz 8"
-sapu loyang dgn butter, tabur dn ratakn loyang dgn tepung. Lapikkn dgn baking paper.
-gunting hujung pipping beg tersebut dn picitkn adunan bersilang seli sehingga habis. Rujuk pd gmbr tersebut.
-setelah abis adunan. Hentakkn sedikit loyang bg adunannya mampat dn sekata.
-bakar guna api atas dn bwh dgn suhu 150'c selama 50min-1jam. Bergantung pd kepanasan oven masing2.
 

Wednesday, August 20, 2014

RAHSIA BUAT ANAK ANDA SOLAT TANPA PERLU

 

-MAHA SUCI ALLAH SWT-
Anak perempuan saya umur 13 tahun dan sangat ‘liat’ nak solat.
Satu hari, terlintas di hati nak pantau anak saya solat.
Boleh dia hampar sejadah atas lantai je.. tapi tak solat.


Bila saya tanya dah solat ke belum, katanya ‘dah’.
Saya rasa sangat marah… dah la tak solat…menipu pulak…
Disebabkan perasaan marah, saya pukul anak saya….

Masyaa Allah, saya tahu saya dah buat silap.
Saya menangis dan saya mohon ampun pada Allah.
Saya dah pukul anak saya, saya dah bebel-bebel, saya dah
bagi warning… tapi anak saya tetap tak berubah… susah dan liat nak solat..

Pada suatu hari, ada kawan bagitau saya satu cerita.
Dia ada pergi ke rumah salah seorang kawan lamanya.
Kawannya tu tak la kuat agama sangat, tapi bila azan
berkumandang, anak-anaknya terus bergegas bangun untuk
solat.
Tak perlu disuruh….
Kawan saya ni tanya la macam mana nak buat anak-anaknya
solat tanpa perlu disuruh..

Beliau berkata, “sebelum saya berkahwin saya baca doa ni
dan saya masih amalkan sampai sekarang”
Sejak dari hari tu, saya tak putus-putus baca doa ni.
Saya baca dalam sujud..setiap kali solat dan bila-bila je…
doa.. doa.. dan doa….

Alhamdulillah, sejak mengamalkan doa ni, anak perempuan
saya yang dulu liat solat dah mula berubah…
solat tak perlu disuruh dah…solat Subuh pun boleh bangun
sendiri, tak payah saya kejutkan.

Dan Alhamdulillah, adik beradik yang lain pun semuanya ikut
kakak dioarang.. solat tanpa perlu disuruh..

Doanya adalah dalam Surah Ibrahim [14], ayat # 40
Dan Doa adalah …
“Rabbij ‘al nii muqiimas solaati, wa min zurriyyatii, rabbanaa
wataqobbal Du’aa’…..

[14:40] “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang
mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku.
Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku”
In Shaa Allah… Jom Amal….semoga anak2 kita semua rajin mendirikan solat bersama….Amin.

Sila share jika rasa ilmu ini bermanfaat…
Sharing is Caring
 

Tuesday, August 19, 2014

GAMBAR KONTROVERSI

 
Assalamualaikum sume...
 
dh ptg2 baru nk bercelotih kan, td aku xde mood lew.. nk tidooo je psl smlm tido kul 2am , anak dara xleh tido merengekkk je nk suh kite layan dia.. aku dh ala2 cm nak demam sengal2 bdn mlm td.. sibbaik pak ajil urut kaki.. dpt le tido ..
 
ni haaaa.. aku nk tunjuk skit gmba kontroversi yg wat aku glamor kejap kt fb ngn ig kui2..
 
ni last week ms aku g open house umah mmber sekolah vokey aku .. dia dok kt Shah Alam .. skng ni kalau pi jauh2 aku xselesa dh pakai jeans, so tepaksa selongkar jeans zmn aku kembang semangkuk dlu .. kalau ikut ati aku nak kuor pakai suor vietnam or track je.. haaaa punye  teruk kan ..
 
di pendekkan story lew ye.. ms nak balik tu ada le sesi snap2.. bile snap kt tab aku ni .. korg tgk le pe jadi .. nmpak besau kan perut aku ..
 
 
yg bawah ni kt hp kwn aku .. nmpak ok je...

 
so nak salah kan bj ke, hp ke ..penata cahaya kahhhh .. wakakakakkaakkakakaka
 
ramai plak tny aku dh bp bulan ngndg , cmner nak jwp ye psl aku sdiri pun xtau aku ngndg ke idok .. tunggu je la nnt ..cz aku lum cek lg.. malas..

Air Dari Sesetengah 'Vending Machine' Ada Bakteria Bahaya-

 
 
 
 
PETALING JAYA: Air yang dibeli dari 'vending machine' mungkin tidak sebersih yang anda fikirkan.
 
Menurut kajian yang dilakukan oleh The Star bersama Forum Air Malaysia, 29 sampel air telah diambil daripada mesin tersebut di seluruh Lembah Klang - dan hampir semua telah tercemar.
 
Terdapat bakteria berbahaya seperti E. coli, koliform dan Clostridium perfringens - jenis yang sama bakteria terdapat di dalam kumbahan yang tidak dirawat.
 
Koliform dan Clostridium perfringens juga bakteria sama terdapat dalam najis manusia dan haiwan.
Bakteria ini boleh menyebabkan kekejangan, cirit-birit dan masalah pencernaan yang lain.
 
Di bawah Akta Keselamatan Air Minuman Malaysia, sepatutnya tidak ada apa-apa kesan koliform atau E. coli dalam air minuman.
 
Kementerian telah meminta keputusan ujian air penuh selepas dimaklumkan oleh The Star. - SiakapKeli.com

Sumber: The Star
 
 
*** alamak , selalu jgk ambik air dr mesin bebayar ni ..

TAZKIRAH

 
 
 

ROTI FINGGER BERCHOC

 

BAHAN-BAHAN:
1- Roti
2- Nustum
3- Coklat masakan...

4- 2 sb butter

cara-cara
1-potong roti kecil2

2-bakar roti dlm oven lbh kurang 10-15 minit (agak2 roti dah kering sekata)

3-cairkn coklat dgn butter .celupkn roti dlm coklat

4- last sekli salutkn dgn nestum

selamat mencuba

 

Thursday, August 14, 2014

BELUM MASA NYA

 
Assalamualaikum sume..
 
bersiaran di rumah today.. xsabo tunggu sok cz ada makn2 di opis.. ada OPEN FLOOR.. sume flr ada mknan and its FREEEEE sempena HARI RAYA...
 
today sebenar nye aku ada interview di University area cheras ni, aku dpt miss call kelmarin..ms aku dpt call tu aku ingtkan kwn2 lama call , rupenye dr HR .. so aku ingt cm nak try.
 
sebenarnye aku penah pi interview kt tmpt yg sama dlm thn 2008 gitu le, aku pun dh lupe.. ms tu aku ada dpt offer lain yg rsnye lg better.
 
aku rasa part JD xde masalah , yg masalah nye tmpt ni bile dia bg aku (ni kire cth la ye) rm2k dpt alaun rm300.. bile lpas 3bulan and jd confirm staff, alaun akan dinaikkan cth dari rm300 jd rm600 .. tp basic x naik.
 
itu sebab nye aku xterima job tu ms tu ,cz aku pk kalau yg naikkkk nye dok alaun je basic aku gituuuu je apa kejadah nye kan .. alaun dah le bile2 pun diorg leh tarik balik kan .... phtu lg 1, aku rs cmpny ni mmg jnis crik staf yg dok area2 cheras cz diorg leh reduce gaji ..alasan nye cz rumah dkt ,ms intview tu aku mintk up le dr gaji aku ms tu kan , tp diorg nak kasi sama cz alasan aku xperlu nak kuor duit tuk trsport...
 
so bile aku pk psl interview aku hari ni .. dh le gaji aku dh up dr zaman tu , so aku rs cm xberbaloiii je aku pi kan ...
 
intervie kul 9 .. ni aku x siap pun lg..