KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Monday, December 22, 2014

AMBIK GAS

 
As Salam
 
bile anak dara demam , anak teruna plak start selsema batok .. emmm phtu dua2 nye saling berjangkit .. so makin teruk lewwww..
 
bile dh teruk , xleh nak tanguh2 ngn ubt dh le.. cz xleh bior lelama kalau batok2 ni .. terus g klinik ambik gas le jwp nye..
 
memula amni yg ambik gas, melalak2 aku dgr dr bilik sebelah (ms ni aku borak2 ngn doctor kesygan aku , cite2 psl kes aku aritu.. xleh cite sini cz aku meluat kalau tukng skodeng tau psl fmily aku .. menyibuk x sudah2) phtu bile turn abg akil plak ambik gas ,dia ok je.. then baru le anak dara xnangis , cz dia tgk abg dia relex je kan ..
 
 

MUSIM DEMAM BATUK

 
Assalamualaikum sume..
 
lama plak rasanye x update blog ni .. bz uols..
 
nak update psl anak dara tonet2 ni .. ttibe je last week demam panas, b4 tu rsnye dia kne mrh ngn ayah dia psl x nak pakai pempers, tup2 demam .. dh cm kebetlan plak , aritu toki mrah pun demam jgk tp xle teruk .. ni kire manje btl la kan , xleh kne mrh skit.. kne mrh je demam .. alahaiiii anak ..
 
tp kali ni demam mmg kuat le kt 39 jgk la .. risau jgk aku , dlm kul 3ptg terus ambik dia kt umah bbysiter, phtu pi klinik.. tongsil dia agak bengkak , mmg compom panas dlm le tu .. tp syukur le anak dara ni sgt senang makan ubt, x smp 2min dh settle makan 3jenis ubat .. laju le jgk kan ..
 
bile dia demam kuat ni mule le peel merengek dia mari, kdg2 geram jgk .. tp bile pk dia sakit tu, aku redha je la xtido malm dok jga dia ..
 
 
 
today demam dh ok le .. alhamdulillah , tp batok2 ado lg .. kne kasi minum air barli suam lg dan lagi ..

Friday, December 19, 2014

MORNING GLORY

 
Assalamualaikum uols..
 
bz btl leeee 2minggu ni, dak2 opis mintk tlg kje diorg .. aku ok je, tp yg X BEST nye bile LAST MINIT phtu kabut2 la nak suh wat cpt.. nak je aku jwp 'kalau paksa2 org nak cpt wat sdiri'... kannnnnnnnnnnnnnn
 
dh tau every month ada closing , update la masterlist daily.. aku xsuke wat kje last minit, cz xnak kabut2.. semak otak tau ..
 
dah le nk cpt, phtu x ajar A-Z cmner nak buat .. so aku ni trhegeh2 la refer cth yg b42 tu ... kan ke lg lambat ..
 
emo plak aku pepagi ni jemahat ni .. minum tamara coco lg best ..
 
 
 

Wednesday, December 17, 2014

ONE OF MY HOBBY

 
Assalamualaikum everybody ..
 
sihat x ? lama plak x update cite2 kan , sorry ye .. aku dh start wat JD lain skng ni , b4 ni agak relax la jgk , now bnyk sgt ..
 
saje nak update hasil karya aku .. one of my hobby yg now dh jd side income plak ..
 
ni aku wat tuk cousin aku , dia kwin bln bape tah .. bahahahha lupe la uols .. ms tu agak short term la jgk, sibbaik laaaaaa bunga telur aku x kene wat , kalau x mmg aku x terima dah .. cz aku jnis x suke wat kje last minit , kalau dh tau montah nak kwin tu baik beli brg siap2 phtu pass kt aku .. haaa , baru le aku leh deco smbil fikir .. cz kdg2 aku ni on the spot leh bertukar deco2..
 
 
 
ok x???
 

Thursday, December 11, 2014

BILE POJEN MELANDA

 
 
Assalamualaikum sume
 
'Aigooooo...aigooooo,nannanana aimooooo' ....
 haaaa gitu la ala2 nyanyian dak tonet #amnikhairina .. gewammmm dgr dia n yanyi, rs nak geget2...

 kelmarin nmpak sliper FROZEN ni kt big eaon btho, haaa mmg dia gedik le nak... cute jgk , so ibu dia cair... tup2 anak teruna tny 'tuk
#akil xde ke?'... aikk nk pojen jgk ke..adehhhh
 
 

Wednesday, December 10, 2014

ANAK SAYA KUNING!

 
 

ANAK SAYA KUNING!

#5 BAYI KUNING DAN MAK DARAH 'O'

Bagi ibu-ibu yang berdarah 'O', pernah tak anda dan bayi ditahan
di hospital sehingga 24jam selepas bersalin... sedangkan ibu-ibu
lain di sebelah katil anda yang bersalin lebih lewat sudahpun
dibenarkan discaj bersama bayi mereka kerana darah mereka bukan 'O'?

Mengikut procedure di kebanyakan hospital kerajaan, bayi yang
ibunya mempunyai kumpulan darah 'O' perlu di'observe' selama
24jam selepas kelahiran untuk memastikan mereka tidak mendapat
jaundice akibat ABO incompatibility yang boleh terjadi seawal
24jam pertama baby.

Apa itu ABO incompatibility?

 Ia adalah fenomena yg berlaku apabila ada 2 kumpulan
darah yang tak 'compatible' bercampur.

Ok senang cerita macam ni;
Jika anda darah A, anda akan 'anti' kepada B. Jadi, jika
anda menerima darah jenis B, sistem imun dalam badan
anda akan membentuk antibodi yang menyerang sel darah
jenis B menyebabkan sel darah B pecah. Bila sel darah merah
pecah terhasillah bilirubin yang menyebabkan kuning/jaundice.

Jika anda darah B pula, anda akan 'anti' kepada A.

Jika anda darah AB, anda tidak 'anti' sesiapa.

Jika anda darah O, anda 'anti' kepada kedua-dua A dan B.

Jadi ABO incompatibility ini berisiko untuk berlaku apabila
mak mempunyai darah O sedangkan baby mempunyai darah
selain O (samada A atau B). Dalam rahim, darah O ibu dan
darah A/B baby biasanya tidak bercampur dan dipisahkan
oleh selaput uri (placental membrane). Tapi dalam situasi
tertentu seperti keguguran, atau proses kelahiran, darah ibu
dan baby boleh bercampur menyebabkan antibodi terhasil...
sebahagian antibodi dari darah ibu tadi boleh melepasi placenta,
pergi kepada baby dan bercampur dengan darah A/B baby.

(Ingat lagi tak, darah jenis O ni memang 'anti' kpd A & B).
So antibodi dari darah ibu tadi akan menyerang sel darah
baby (jenis A/B) menyebabkan sel darah baby pecah dan
bilirubin terhasil secara berlebihan.
Sebab itulah orang kata bila mak darah O baby berisiko lebih
tinggi untuk kuning...

Rawatannya sama iaitu phototherapy, dan Dr akan ambil
beberapa ujian darah utk pemeriksaan. Jika paras bilirubin
terlampau tinggi sehingga mencapai paras merbahaya, bayi
anda mungkin memerlukan rawatan pertukaran darah atau
 'exchange transfusion'.
 
 
info dari Dr Hana (FB)

Friday, December 5, 2014

TAMARA COCO is the best

 
Assalamualaikum sume kengkawan ..
 
dah ready nak pi lunch ka?
 
stok tamara coco baru smp , tp dh licin cz dh di booked oleh customer2.. konon2 nye beli extra tuk sdiri ,tp luas rezeki .. ada org beli ..
 
 
yg belah kiri tu sachet tau , ada 20pcs dlm tu .. yg kanan tu serbuk cm biasa la .. harga sama ..
 
jap lg nak pi VIVA cheras.. anto stok kt customer ai ..
 
wat masa ni , sapa2 yg mau tu leh cod area cheras ni la cz daku smp ujung Dec keje dari rumah .. kalau yg jauh2 jgn risau le uols.. leh pos laju .. hanya rm30.00 trmasuk pos, smp le depn umah ..
 
tuk dkt dgn area wisma chase perdana dsara heights pun leh kalau nak pick up cz leh pass kt en somi..
 
whatsapp 0123084506 zura

Thursday, December 4, 2014

PANDUAN PEMAKAIAN TUDUNG/SHAWL SESUAI DGN MUKA

 
Assalamualaikum sume..
 
 
td layan2 fb sekali tgk ada panduan ni.. berguna kan ?
 
 sharing is caring..
 
 
 
 

NILE.COM.MY

 
Assalamualaikum sume..
 
haaaa berbunge2 ati ku smlm cz parcel yg ditunggu smp.. xsangka jgk laju penghntaran nye..
 
aku beli hbeg kat NILE
 
memula aku nmpak ada sorg ni jual kt fb , dia bg less dlm rm2 ..emm cm x berbaloi plak cz hrga kt rm60+ xde brand plak tu...aku suh tgk beg lain, smp ke tody dia x rply2.. malas le.. then tah cmner nmpak iklan liplap2 kt tepi fb .. eh ehhhh sama yg aku nak , tp hrga rm30+.. hape lg, gamble je aku beli..
 
 
masa GDEX ni anto, trkejut jgk .. ehhhh besa nye beg, aku tgk dlm web kcik je.. lg le berbunge2 hati ini.. aku bukak terus le, tgk kualiti not bad. Dah le aku ni mmg fussy bab2 hbeg ni, tp yg ni aku terimaaaaa..
 
mama aku kt 10x try depan cermin ocey .. risau plak aku bahahahhahahahaha..
 
pelagi, pi terjah.. mostly item2 dlm web tu murah2 .. selamat TERbeli 
 

Wednesday, December 3, 2014

RINGGIT JATUH TERUK ???

 
 Assalamualaikum sume..
 
alamakkk ngeri plakkk tgk cite n kt fb .. takut ooo .. nnt matawang RM dh x laku, nak pi oversea nk tukor duit ..sureeeeee jenuh leee..
 
 
 
Kejatuhan ringgit telah dijangka sejak pertengahan tahun lagi. Malangnya berita sebegini tak pernah muncul di kaca televisyen dan surat khabar Malaysia. Rakyat ...sentiasa dibutakan dari maklumat sebegini. Mereka lebih gemar menghidangkan rakyat dengan hiburan yang melalaikan. 
 
Hasilnya, tiada persiapan dibuat di peringkat kerajaan Persekutuan melainkan menarik balik subsidi ke atas rakyat. Tiada projek-projek membazir dinilai semula. Perbelanjaan terus meningkat setiap tahun ke atas perkara yang tak perlu.

Sumber : Brunei dan Singapura