KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Friday, June 4, 2010

@ SIRA PISANG

Bahan2

gula pasir lebih kurang 1 cwn atau lebih ikut suka.
daun pandan
telur sebiji
air lebih kurang 2 atau 3 cwn .(jgn pekat dan jgn cair sgt)
pisang emas

masak gula dgn air dan daun pandan,jgn cair sgt.Pastu masukkan pisang biar masak kejap dan pecahkan telur.Kacau telur sampai berurat2....rasanya manis.Sejukkan dlm peti ais dan makan sejuk2 ummphhhh.

cara2 nak buat sira pisang:
- guna pisang apa pun boleh, tapi jangan yg muda sangat, yang masak sedang2 sedap
- renih kan gula dalam periuk, kacau sampai larut,
- masukkan dan pandan, bunga cengkih
- air jangan pekat sangat, dah larut air gula, masukkan pisang
- kalau belah dua sedap, sbb air gula serata
- kacau pisang di atas api yg perlahan, kalau nampak nak pekat, matikan api
- jangan kasi pekat sangat air gula
- sedap di makan panas @ sejuk dalam peti.

1..saya buat gula hangus dulu pastu masukkan air bila air mendidih,(sebab sayatak suka letak pewarna macam kat kedai)
2.masuk kan pisang
3.masukkan daun pandan atau bunga cengkih
4.masa nak makan tu siram dgn santan mentah pekat n masukkan ais.



4 comments:

  1. zura, shedapppnyer..

    hany panggil goreng pisang telanjang kat umoh huhuhu

    ReplyDelete
  2. aku suka ubi keledek sira,mber ganu buat..sedap giloss.

    ReplyDelete
  3. babe,
    gua suka makan pisang.
    tu je nk bg tau.
    hehehe..

    happy weekend!

    ReplyDelete
  4. Hany >> hah , seksi nye nama pangilan tu ..

    kak su >> haah mmg sodap pung ..

    LOL >> wakakakak , wa sajo je tepek , suh lu wat , aci dak ?

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah