KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, March 31, 2010

- Waktu subur wanita -

Oleh : Dr. Azwan

Kenapa anda perlu tahu waktu subur wanita? Ada 2 sebab utama :

1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat

Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.


Fahami Kitar Haid

Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan, secara puratanya ialah 28-30 hari. Tetapi setiap wanita ada kitarannya sendiri - ada 25 hari dan ada yang lambat sehingga 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama haid adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda pada kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.


Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran fallopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestron dirembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestron semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh.

Waktu Terbaik

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.

Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama haid seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

Ini adalah kerana fasa luteal mengikut kiraan kebiasaannya berlaku selama tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah-ubah. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama haid yang seterusnya.

Sekiranya haid anda adalah tetap 28 hari, tidak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya haid anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

Cara Lain Mengetahui Waktu Subur

Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. Ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu.

Menganggar Waktu Terbaik Untuk Mendapat Zuriat

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka jangkamasa untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu sperma dicipta dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan, ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami-isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15 atau/dan 16 untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya haid anda datang secara konsisten selama 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke-14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

Mengelakkan Mengandung Melalui Cara Kiraan

Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar.

Untuk pengetahuan anda, cara mengira melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat. Ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan.

Oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari!), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain.

Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang dinyatakan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.




Monday, March 29, 2010

== JOM KE THE MALL aka PWTC ==

~ SABTU ~

pagi nye ... pak ajil kejo smp umh kul 1.30 ptg ..

pehtu g bengkel kete , betui kan aksesori ... pehtu g kedai exzos plak .. 1 hari suntuk , then ke shah alam DEMC tgk anak adik ipor ku yg x sihat .. umur dia baru 2bln tody .. cian dia..

~ AHAD ~

plan for morning kat KL... tp smpi 1 jam lambat , psl cine2 wat hal .. dok parking sepanjg2 highway mahameru , cino g bersihkan kubo.. pehtu selumberrrrr jek tahan kete tuk melintas, masing2 tgh laju psl highway kan , mano ado kete bwk slow2... tp masing2 terpaksa STOP terus psl cine2 tu dgn selumber nye tahan kete2 tu, cube time tu .. masing2 x pasan ... harus ado excident yg akan berlaku... susah tui manusia ni kalau xdak SIVIK ...
.
selesai sesi 'tu' ... terus ke PWTC, memula pak ajil cm x nak g .. then aku ckp ler psl JuE aka mama iman ado bukak booth kat sanun.. lg pun aku ni x penah g Pesta Buku (last g zaman2 skolah rendah) di samping support kawn2 kan ...
.


tingi betul le anak teruna aku ni

happy


pak ajil yg tahan panas


kahhh lawak muke dia, bersunguh2 naik jongkang jongket ni

hapy dlm penat (cincin tunang yg stil muat tau)



"dap nye air soya ni ibu"... ** terus ingt dak peah soy

.

~ PWTC ~

Kiteorg smp dlm tgh hari cmtuh then park kat The Mall

kat pwtc tu punye ler ramaiiiii org, pening jap kepala aku ... then terus le mencarik bilik SABAH, jue ckp dia kat bilik tu .. bile smp tgk2 bilik tu tutup .. even xdak pun org lalu , ingt kan jue dh close house... rupe nye dh pindh bilik... g bilik PAHANG plak ..

so kami ke temu le di situ, sian tgk dak jue ni .. tgn bersimen2.. tp tetap mesra pelanggan .. customer pun leh tahan ramai nye.. pehtu x lama, Iman & the geng smp.. ado le geng akil time tu ... akil as usual ler , mmg x leh dok diam .. abis pusing bilik tu, tnpa seliper.. abis itam tapak kaki (lantak ler, janji dia x merayap ke luor..


kami

.

kiteorg gerak dlm ptg jgk ler, masa nak g ke kete.. pusing2 kejap ler dlm The Mall .. sekali pak ajil singah kat 1 hp booth kat situ(dia mmg suke update price hp)..

lama jgk ler dok borak , naik pening aku nk melayan akil yg buas tu .. then tup tup pak ajil ckp dia nak g bank kejap .. aku pelik jgk , lantak ler.. dlm ati myb dia nak g top up hp kut(time tu dia tgh tgk Black berry).. then aku plak saje je ler belek2 hp yg ado kat situ lg2 E66 black colour..

bile pak ajil dtg, dia tny aku :

pak ajil : nak yg mana ?

aku : hah ?? bior betul

pak ajil : ye ler betul, nak yg ni ke (dia tunjuk E66)

aku : NAK NAKKKKKKKKKK .. tp nk wrna HITAM

pak ajil : bro , kasi ON ini colour hitam .. ambik baru punye

aku : YAHOOOOOOOOOOOOOOOOOO ...

then dia terus suh aku test, aku APPOVE ... terus dia bayor cash ...dia punye Black berry Bold... TQ MY DARLING

** x sia2 ler aku pakai bj ala2 lain mcm tuk hari tu .. heheheh (hanya jue yg tau)



its mineeeee


pak ajil punye