KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Thursday, April 29, 2010

@ HEADER BARU @

salam

rasa2 ok dak ?? heheh

wat as simple as i could .. malas nak semak2..



Wednesday, April 28, 2010

@ FRESH FROM THE OVEN @

salam sume..

masing2 dh lapo yek .. layan 'hadiah' aku yg baru sampai ni ..

lawo dakkkkk ???

meh tgk skit gambo yg penah aku tepek b4 ni : click




smart kan (nnt leh letak kat umh baru)


dgn ni lg


** wink wink : BERMINAT ?? meh terjah blog NOAMI

- NI LAGI SEDAP OOOOOOOO -


salam sume..

ado yg leleq liuq ker? sowe yek ..

hehehh ni kek batik yg aku dpt.. akak secretary beso baru balik dr Serawak ..

sedap oooooo ... Cadbury tu 1st time aku rasa.. akak tu ckp dia beli rm10 je 1 buku (kiteorg kongsi ber 3 , so dpt ler merasa sume perisa)

tingat time aku ngndung, dok ada le ngidam skit2 kat kek batik.. sib baik time aku ngidam kuat tu time raya, so kebetulan mostly rumah kwn2 ada kek lapis ala batik.. so dpt le ilang kan ngidam tu ... sempat terjah kwn (org Serawak).. dia kasi 1 kg kek lapis tuk bwk balik.. mmg aku pulun sorg2.. heheh (sib baik akil x penah mintak kek swak).. ye ler nak beli kat Kl ni mahei oooooo ..

Doa2 ler daku dpt terjah Serawak dlm masa terdekat ni .. dpt ler borong kek batik, ikan terubuk masin .. wah wahhh sodapppp..




cadbury


baru punye.. lupe nama nye

lapis asam manis

@ Shaken Baby Syndrome (SBS)



Kiriman email daripada rakan untuk dikongsi bersama..

Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan. Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah

Ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak (Brain CT Scan). Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.


SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa. Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi(occupational stress).

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.


PENCEGAHAN

1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.
3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
4. Minta bantuan orang lain.

Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

Gambar-gambar bayi mangsa SBS sebelum dan selepas


SEBELUM




SELEPAS

*** wink wink : even yg terjadi ni bkn anak aku .. tp mengalir air mata aku tgk wajah mulus ni jd x bermaya cmtuh .. waaaaaaaaaaaaaaaa sedih

- X SABA KU MENANTI -

salam korg ..

tgh hari ni , sure perut masing2 berdangdut .. daku pun dok tungu jam kul 1pm.. phtu cabuttt...

so sementara nak cabut tu .. meh layan ni ..

MMG AKU TERUJA.. td aku blog walking ke ALYA .. sekali nmpak :

akan di filem kan .. FULAWEIII .. besh oo .. novel yg aku layan di zaman remaja aku.. mmg aku kalau dh dpt baca novel dr mamat ni , harus le x wat kejo lain selagi buku tebal tu x abis aku baca.. aku dpt mendalami setiap baris ayat dlm novel dia.. mmg masuk ke jiwa beb .. tangkap layan.. now dh kawin ni, duit beli novel tu .. harus aku korban tuk beli susu or kelengkapan anak aku .. lg pun xleh ler on fokus terus pd novel cm dulu2 kala.. baik aku fokus kat anak , lg besh.

Hope filem ni akan seBESH novel2 nya.. (yg mano layan novel2 dari AHADIAT AKASHA ni sure tau psl novel2 nye yg besh)

.

Tuesday, April 27, 2010

@ Pemenang Dalissa Birthday Giveaway

salam sume..

haw uuu ???

leleh liuq dak tgk kek ni pepagi .. ?? heheheheh

mmg nak kasi korg terliuq pun cz AKU MENANG ini kek .. YAHUUUUUUUUUUUUUUUUU

x ku sangka2 .. pagi2 dh leh senyumm lebor smbil terbayang2 kelazatan choc kek tu .. yum yum ..


** wink wink : meh tgk result contest kat sini ... TQ to DALISSA SWEET TREAT



Monday, April 26, 2010

- SEDAP OOOO -

Selamat Petang sume...

so pe menu korg tgh hari ni ...

dari pagi dok baca cite2 HOT jek .. so time lunch ni tingin le nak makan mknan yg special skit..

kebetulan ler, area opis ni ada kedai yg wat menu special tuk hari isnin , khamis & jumaat .. menu tukor.. tuk today AYAM MASAK MERAH & NASI BERAS BASMATHI + barli ais...sodappp ooooo ...


Sunday, April 25, 2010

- Percubaan lagi -







salam sume...

AMACAM ???

ok dak ? heheheh ni kire kali ke 3 (kalau x silap) daku wat .. nowdays balik2 keje je .. leps siap sume nye.. time2 tungu nak tido tu .. sure tingin nk menjahit...

Aku pun x tau ler sejak bile tabiat baru aku ni muncul .. adeh, susah nak buang ... dh kes baru plak , aku dok borong tuala2 kecik .. heheh nak jait kasi anak2 buah baru .. dok kasi baju , suor je kan .. sekali sekala kasi tuala ler plak .. brg yg jarg2 org nak kasi .. pehtu kite jait nama2 diorg kan .. (alamak smlm adik aku yg dok ganu dtg, lupe plak nak kasi tuk anak dara dia)..

** korg tgk cmner ? ok ler kan .. kemas dr yg aritu kan kan kan

- DERMOPLEX ? -



salam sume

rasa nye ramai x tahu pasal product ni ...

khas tuk kaum bapa & ibu (yg x kawin pun leh je ambik tau..info tuk masa depan)... DERMOPLEX ni 1 product yg lembut tuk hilang kan ruam2 pada kulit2 yg mulus cm bby ... (kalau ada raso kulit dia mulus cm bby tu pun bley je try .. )..

so xyah susah2 pening kepala dok pk pe nak wat tuk hilang kan RUAM kat bby.. tepek je benda ni, dan yg penting JAGA KEBERSIHAN key





Saturday, April 24, 2010

@ BEST CANCER INFO----PLS PASS ON....


AFTER YEARS OF TELLING PEOPLE CHEMOTHERAPY IS THE ONLY WAY TO TRY AND ELIMINATE CANCER, JOHNS HOPKINSIS FINALLY STARTING TO TELL YOU THERE IS AN ALTERNATIVE WAY ...

Cancer Update from Johns Hopkins



1. Every person has cancer cells in the body. These cancer cells do not show up in the standard tests until they have multiplied to a few billion. When doctors tell cancer patients that there are no more cancer cells in their bodies after treatment, it just means the tests are unable to detect the cancer cells because they have not reached the detectable size.

2. Cancer cells occur between 6 to more than 10 times in a person's lifetime.

3. When the person's immune system is strong the cancer cells will be destroyed and prevented from multiplying and forming tumors.

4. When a person has cancer it indicates the person has multiple nutritional deficiencies. These could be due to genetic, environmental, food and lifestyle factors.

5. To overcome the multiple nutritional deficiencies, changing diet and including supplements will strengthen the immune system.

6. Chemotherapy involves poisoning the rapidly-growing cancer cells and also destroys rapidly-growing healthy cells in the bone marrow, gastro-intestinal tract etc., and can cause organ damage, like liver, kidneys, heart, lungs etc.

7. Radiation while destroying cancer cells also burns, scars and damages healthy cells, tissues and organs.

8. Initial treatment with chemotherapy and radiation will often reduce tumor size. However prolonged use of chemotherapy and radiation do not result in more tumor destruction.

9. When the body has too much toxic burden from chemotherapy and radiation the immune system is either compromised or destroyed, hence the person can succumb to various kinds of infections and complications.

10. Chemotherapy and radiation can cause cancer cells to mutate and become resistant and difficult to destroy. Surgery can also cause cancer cells to spread to other sites.

11. An effective way to battle cancer is to starve the cancer cells by not feeding it with the foods it needs to multiply.


WHAT CANCER CELLS FEED ON:

a. Sugar is a cancer-feeder. By cutting off sugar it cuts off one important food supply to the cancer cells. Sugar substitutes like NutraSweet, Equal,Spoonful, etc are made with Aspartame and it is harmful. A better natural substitute would be Manuka honey or molasses but only in very small amounts. Table salt has a chemical added to make it white in colour. Better alternative is Bragg's aminos or sea salt.

b. Milk causes the body to produce mucus, especially in the gastro-intestinal tract. Cancer feeds on mucus. By cutting off milk and substituting with unsweetened soy milk, cancer cells are being starved.

c. Cancer cells thrive in an acid environment. A meat-based diet is acidic and it is best to eat fish, and a little chicken rather than beef or pork. Meat also contains livestock antibiotics, growth hormones and parasites, which are all harmful, especially to people with cancer.

d. A diet made of 80% fresh vegetables and juice, whole grains, seeds, nuts and a little fruits help put the body into an alkaline environment. About 20% can be from cooked food including beans. Fresh vegetable juices provide live enzymes that are easily absorbed and reach down to cellular levels within 15 minutes to nourish and enhance growth of healthy cells.

To obtain live enzymes for building healthy cells try and drink fresh vegetable juice (most vegetables including bean sprouts) and eat some raw vegetables 2 or 3 times a day. Enzymes are destroyed at temperatures of 104 degrees F (40 degrees C).

e. Avoid coffee, tea, and chocolate, which have high caffeine. Green tea is a better alternative and has cancer-fighting properties. Water--best to drink purified water, or filtered, to avoid known toxins and heavy metals in tap water. Distilled water is acidic, avoid it.

12. Meat protein is difficult to digest and requires a lot of digestive enzymes. Undigested meat remaining in the intestines become putrified and leads to more toxic buildup.

13. Cancer cell walls have a tough protein covering. By refraining from or eating less meat it frees more enzymes to attack the protein walls of cancer cells and allows the body's killer cells to destroy the cancer cells.

14. Some supplements build up the immune system (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidants, vitamins, minerals, EFAs etc.) to enable the body's own killer cells to destroy cancer cells. Other supplements like vitamin E are known to cause apoptosis, or programmed cell death, the body's normal method of disposing of damaged, unwanted, or unneeded cells.

15. Cancer is a disease of the mind, body, and spirit. A proactive and positive spirit will help the cancer warrior be a survivor.

Anger, unforgiveness and bitterness put the body into a stressful and acidic environment. Learn to have a loving and forgiving spirit. Learn to relax and enjoy life.

16. Cancer cells cannot thrive in an oxygenated environment. Exercising daily, and deep breathing help to get more oxygen down to the cellular level. Oxygen therapy is another means employed to destroy cancer cells.


(PLEASE FORWARD IT TO PEOPLE YOU CARE ABOUT)

This is an article that should be sent to every one you care about.



- CERITA MALAM ITU -

salam sume..

kisah mlm itu ..bermula :

.

anak : ibu, nak nestum

ibu : eh , kan dh makan nasik td.. 2 pingan lg bertambah .. lapo lg ker?

anak : lapaaaaaaa lagi .. kan nak besa

ibu : ish , besok la makan ... nnt kang pecah perut tu ..

anak : eh mana ada, tgk perut elok je (smbil tekan2 perut sdiri)

ibu : nestum dh abis la

anak : adaaaa.. td nampak kat dapur

ibu : g ler ambik sdiri .. ibu nak tgk tv..

akil : ok ..

.

si anak terus ker dapur yg gelap.. smbil selongkar ..nak carik nestum...

ketung ketang ..ketung ketang ... (suasana riuh kejap kat dapur)..

then si anak terus masuk ke dlm bilik ibu nya yg gelap gelita...

Keadaan agak sunyiiii dlm 15 min, then hati ibu pun rs cm x sedap .. harus g intai pe dak tecik tu wat ..

.

ibu : HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA wat pe tu..(korg bygkan ler bunyi nye)

anak : nk makan nestum

ibu : tu kan tin baru .. mana bley bukak ..

anak : bley .. jap ehh jap ehh (ni mmg ayat wajib)

ibu : wat ler, nnt darah baru tau ....

.

cite seterus nye ... sile ler tgk gambo ..




anak : kan dh bley bukak

ibu : udah2.. meh ibu buat , kang abis teraburrrrrrr... kang ibu rotan

anak : 'SAYANGGGG ibu'

ibu : hah mule ler tu nak kuor kan ayat pencair jiwa ku...

** nota : ni story psl anak teruna ku .. heheheh nestum tu di cmpur dlm susu dia.. dia ingt nestum yg dia selalu makan (nestum org dewasa).. yg tu dh abis .. harus beli tody ..

Friday, April 23, 2010

# TAZKIRAH JUMAAT - sOlat subuh dimasjid #


** tuk renungan kite sume..

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid. Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid. ditengah jalan menuju masjid, pemuda tsb jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju , berwudhu, dan, LAGI, berjalan menuju masjid. Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yg sama !

Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah, dia, sekali lagi , berganti baju , berwudhu dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menanyakan identiti lelaki tsb, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid , jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..' Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid. Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang membawa lampu untuk masuk dan sholat subuh bersamanya. lelaki itu menolak. pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan, lagi, jawapannya sama. Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan sholat. lelaki itu menjawab "Aku adalah IBLIS..."

Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu. Setan kemudian menjelaskan, "Saya melihat kamu berjalan ke masjid, dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid , Allah memaafkan semua dosa2mu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah , kamu tetap memutuskan kembali masjid. Karana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu . Saya KHAWATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga , jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu , jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai di masjid dgn selamat...."

Jadi, jangan biarkan Setan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya. Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan karena kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut .

@ OTAK KANAN & OTAK KIRI - u ollz yg mano ? @

INFO

Perbedaan teori fungsi otak kanan dan otak kiri telah populer sejak tahun 1960. Seorang peneliti bernama Roger Sperry menemukan bahwa otak manusia terdiri dari 2 hemisfer (bagian), yaitu otak kanan dan otak kiri yang mempunyai fungsi yang berbeda. Atas jasanya ini beliau mendapat hadiah Nobel pada tahun 1981. Selain itu dia juga menemukan bahwa pada saat otak kanan sedang bekerja maka otak kiri cenderung lebih tenang, demikian pula sebaliknya.

Otak kanan berfungsi dalam hal persamaan, khayalan, kreativitas, bentuk atau ruang, emosi, musik dan warna. Daya ingat otak kanan bersifat panjang (long term memory). Bila terjadi kerusakan otak kanan misalnya pada penyakit stroke atau tumor otak, maka fungsi otak yang terganggu adalah kemampuan visual dan emosi misalnya.

Otak kiri berfungsi dalam hal perbedaan, angka, urutan, tulisan, bahasa, hitungan dan logika. Daya ingat otak kiri bersifat jangka pendek (short term memory). Bila terjadi kerusakan pada otak kiri maka akan terjadi gangguan dalam hal fungsi berbicara, berbahasa dan matematika.


Walaupun keduanya mempunyai fungsi yang berbeza, tetapi setiap individu mempunyai kecenderungan untuk mengunakan salah satu belahan yang dominan dalam menyelesaikan masalah hidup dan pekerjaan. Setiap belahan otak saling mendominasi dalam aktivitas namun keduanya terlibat dalam hampir semua proses pemikiran.

** nota : aku ni rs2 lebey ke arah OTAK KANAN ..... korg plak ????

- RASA2 ADA X OTAI2 BAKERY YG SANGUP BUAT ? -

- DIVORCE CAKES -

hey sume ...

baru dpt email dari kawan , terkejut den ..

bab2 kek mmg sgt2 le teruja , tp bile tgk kek2 ni .. ada kah rela tuk daku ngam ? bkn kan ngam .. order pun x rela... (mintak di jauhkan)..

so rasa2 ada yg dpt tmpahan kek2 cmni dak ? soklan di tuju khas wat otai2 bakery/masak2...

moh2 layan gambo2 ni..








V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

PALING LARIS


kabommmmmm

Thursday, April 22, 2010

HuggiesR Hug Me In Red Photo Contest Results - Participant Prize

salam u alls..

korg still ingt aku penah join contest HuggiesR Hug Me in RED Photo Contest kat blog lama ??

td aku baru je dpt email dari penganjur ... aku dpt Participant Prize (heheh x sangka, ok le dari xdak langsung yek)

TQ HUGGIES




Dear Huggies® Users,

Thank you for participating Huggies® Hug Me In Red Photo Contest.

Congratulations! You have won the Participant Prize of Huggies® Hug Me In Red Photo Contest.



Kindly reply this email before 30th April 2010 and provide us the below information so that we could the prize to you.

1. Full Name (as per I/C)

2. I/C Number

3. Full Address (please ensure there is someone at home/office to received the prize during office hours 9am-5pm)

4. Contact Number (Mobile phone)

5. Contact Number (House phone)



We would like to take this opportunity to THANK YOU for your support to Huggies® and looking forward to your continuous support.


Yours Sincerely,

Huggies_Support Marketing


Wednesday, April 21, 2010

@@ TQ SO MUCH NUFFNANG @@

salam sume

td saje je gatai nak g tgk earning kat nuff nye web .. sekali bile clik, ternampak AMOUNT YG BESO .. terkejut jgk daku ..

rupenya .. ongkos yg di janjikan telah pun masuk .. YEPIEEEEEE...

** ni sume akibat dari RED DAY at Times Square