KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Thursday, September 30, 2010

Sebelum di Tanya

Saat ditanya kisah lalu
Terasa malu
Terkenang dosa dahulu
Lupa segala sesuatu

Saat ditanya usia
Terasa sengsara
Muda suka leka
Terlupa senghaja lupa

Saat ditanya mata
Terasa gelap gelita
AlQuran hadis jarang dibaca
Sering memandang durjana

Saat ditanya mulut
Terasa berat terkatup
Terpaksa juga menyebut
Dusta kata fitnah dan carut

Saat ditanya telinga
Terasa berbisa
Dengar namun engkar sama
Yang baik pun tak suka

Saat ditanya tangan
Terasa bergegaran
Sana sini kesentuhan
Haram tak terkisahkan

Saat ditanya kaki
Lemah segala sendi
Tempat tak sepatutnya pergi
Makin haram makin disukai

Saat ditanya kulit
Aurat.. rasa cantik buka sedikit
Seksi nafsu mengundang sakit
Jerit terjerit-jerit

Saat ditanya hati
Barulah rasa dah mati
Sangka dendam rahsia nan tersembunyi
Tiada lagi dilindungi

Kembalilah sebelum kembali
Pergilah sebelum pergi
Tanyalah sebelum ditanya diri
Dunia yang kian sepi
Barzah yang kian hampiri


Roti berinti Tikus




LONDON: Seorang lelaki hampir termuntah apabila mendapati ada bangkai tikus melekat pada sebuku roti disediakan untuk anak-anaknya, semalam.
Bapa kepada empat anak, Stephen Forse, berkata roti itu dibeli di pasar raya Tesco di kawasan kediamannya di Kidlington, Oxfordshire.

Kata Forse, 41, dia sempat memakan beberapa keping roti itu sebelum ternampak bangkai tikus berkenaan.

"Saya jadi semakin loya apabila pegawai kesihatan yang memeriksa roti itu berkata, dia tidak menemui ekor bangkai tikus berkenaan yang mungkin sudah saya telan," katanya.

Bagaimanapun, tiada ahli keluarga Forse sakit, manakala pengeluar roti, Premier Foods RM82,376 kerana gagal mengekalkan standard kebersihan di kilang mereka di Mitcham, selatan London. - Agensi





Aku, Lim & Islam (HARUS BACA)

KISAH AGAK PANJANG, ANDA KENA SABAR MEMBACA KISAH INI….

Aku punya seorang rakan baik dari zaman kanak-kanak. Lim Wei Choon. Sana-sama bersekolah rendah hingga ke peringkat menengah . Selepas SPM. Aku masuk ke Tingkatan 6, manakala Lim dihantar keluarganya melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat. Kenangan sewaktu kanak-kanak hingga ke zaman remaja terlalu banyak yang dikongsi bersama.

Setiap kali hariraya menjelang, Lim pasti berkunjung ke rumah ku untuk menikmati dodol arwah ayahku yang amat digemarinya. kadangkala, jika ada kenduri kendara dirumahku, pasti Lim akan turut serta. Aku jarang ke rumahnya kecuali umtuk beberapa sambutan seperti harijadi dan juga Tahun Baru Cina. Aku takut dengan anjing peliharaan keluarga Lim.

Dengan Lim juga aku belajar matematik manakala subjek Bahasa Malaysia sering menjadi rujukannya padaku. Kenangan-kenangan seperti memancing, mandi jeram, ponteng sekolah untuk melihat pertandingan 'breakdance', semuanya kami kongsi bersama-sama. Apa yang ingin kunyatakan ialah, warna kulit dan perbezaan ugama tidak pernah menjadi penghalang persahabatan kami. 20 tahun telah berlalu, Lim telah menetap di Amerika setelah berjaya mendapat Green Card, beliau bekerja disana. Itu yang kuketahui dari kakaknya.

Hubungan ku dengan Lim terputus setelah dia melanjutkan pelajaran. maklumlah, dizaman kami dulu tiada internet, email atau telefon bimbit, yang ada cuma sesekali menghantar poskad bertanya khabar. Untuk menulis surat kepada lelaki amat malas kami rasakan.

Suatu pagi. Aku bertembung dengan kakak Lim di pasar , kakaknya memberitahu Lim akan pulang ke tanahair. Dan aku amat terkejut dengan berita yang kudengar dari kakaknya.

" He's name is no more Lim Wei Choon. He's now Ahmad Zulfakar Lim since 5 years ago. ..Subhanallah!

Syukur Alhamdulillah, rakan baikku telah menemui hidayah dari Allah S.W.T. Memang aku tak sabar untuk berjumpa dengannya lebih-lebih lagi setelah menjadi saudara seagama denganku.

Hari yang kutunggu-tunggu telah tiba, dan petang itu aku berkesempatan bertemu dengan Lim dirumahnya. Ada satu keraian istimewa sempena menyambut kepulangannya. Ketika aku tiba, tetamu sudah semakin berkurangan. ..

Assalamualaikum..Itulah kalimat pertama dari mulutnya, wajahnya sudah jauh berubah, air mukanya amat redup dan tenang.

Aku menjawab salam dan berpelukan dengannya dan kami menangis umpama kekasih yang sudah terlalu lama terpisah.

'Ini dia olang memang sudah manyak lama kawan, dari kecik ini dua olang" Ibu Lim menjelaskan pada beberapa orang tetamu yang melihat peristiwa kami berpelukan dan menangis itu. Tetapi aku bukan menangis kerana apa, tetapi kerana amat sebak dan terharu dan sangat bersyukur melihat keislaman rakanku. Lim mengajak aku duduk dibuaian dihalaman rumahnya untuk berbual-bual. beliau masih fasih berbahasa melayu walau sudah lama berada diperantauan.

Talha, kau kawan baik aku kan? betul tak? .Memanglah..Kenapa kau tanya macam tu?kalau kau kawan baik aku, Kenapa kau biarkan aku diseksa?

Sorry Lim. Aku tak faham..diseksa? What do you mean?

Cuba kau fikir, kita ni kawan dari kecil. Aku ingat lagi, rumah kau tu, is my second house.

Tapi, mengapalah kau tak pernah ceritakan pada aku tentang Islam? Mengapa aku kena pergi ke US baru aku dapat belajar tentang Islam? Mengapa bukan di Malaysia, negara Islam ni?

Dan mengapa aku di Islam kan oleh seorang bekas paderi kristian?

Aku terdiam, kelu tak mampu menjawab. Dan Lim terus berkata-kata.Kalau betullah kau kawan baik aku, Kenapa kau cuma nak baik dengan aku di dunia saja? kau suka tengok kawan baik kau ni diseksa didalam api neraka?

Kau tahu, kalaulah aku ni tak sempat masuk islam hingga aku mati. Aku akan dakwa semua orang melayu Islam dalam kampung kita ni sebab tak sampaikan dakwah dan risalah Islam pada aku, keluarga aku dan non muslim yang lain.Kau sedar tak, kau dah diberikan nikmat besar oleh Allah denagn melahirkan kau didalam keluarga Islam. tapi, nikmat itu bukan untuk kau nikmati seorang diri, atau untuk keluarga kau sendiri, kau dilahirkan dalam Islam adalah kerana ditugaskan untuk sampaikan Islam pada orang-orang yang dilahirkan dalam keluarga bukan Islam macam aku.

Aku masih tunduk dan terkata apa-apa kerana sangat malu.Berdakwah adalah tugas muslim yang paling utama, sebagai pewaris Nabi, penyambung Risalah.

Tetapi apa yang aku lihat, orang melayu ni tiadak ada roh jihad, tak ada keinginan untuk berdakwah, macamana Allah nak tolong bangsa melayu kalau bangsa tu sendiri tak tolong ugama Allah?Aku bukan nak banggakan diri aku, cuma aku kesal..sepatutnya nikmat ini kau kena gunakan dengan betul dan tepat, kerana selagi kau belum pernah berdakwah, jangan kau fikir kau sudah bersyukur pada Allah.

Dan satu lagi, jangan dengan mudah kau cop orang-orang bukan Islam itu sebagai kafir kerana kafir itu bererti ingkar. Kalau kau dah sampaikan seruan dengan betul, kemudian mereka ingkar dan berpaling, barulah kau boleh panggil kafir.

Aku menjadi amat malu, kerana segala apa yang dikatakan oleh Lim adalah benar! dan aku tak pernah pun terfikir selama ini. Aku hanya sibuk untuk memperbaiki amalan diri sehingga lupa pada tugasku yang sebenar.

Baru aku faham, andainya tugas berdakwah ini telak dilaksanakan, Allah akan memberikan lagi pertolongan, bantuan dan kekuatan serta mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat sesorang itu.Petang itu aku pulang dengan satu semangat baru.
Aku ingin berdakwah!

Lim yang baru memeluk Islam selama 5 tahun itu pun telah mengislamkan lebih 20 orang termasuk adiknya. Mengapa aku yang hampir 40 tahun Islam ini (benarkah aku islam tulen) tidak pernah hatta walau seorang pun orang bukan Islam yang pernah kusampaikan dengan serious tentang kebenaran Islam?

Semoga Allah mengampuni diriku yang tidak faham apa itu erti nikmat dilahirkan sebagai Islam.



P/s : sebagai Tauladan….



Tersenyumlah!

Tersenyumlah! Sebab senyuman adalah doa, ketika kita selalu bersyukur atas rizki yang kita peroleh. Setiap rizki yang kita peroleh datangnya dari Allah yang telah menetapkan dan mengatur semua rizki untuk hambaNya dan kita menerimanya dengan senang hati penuh kegembiraan sekalipun rizki yang diterimanya kecil. Maka Allah akan menambahkan rizki bagi hambaNya yang bersyukur. Itulah sebabnya bagi siapa saja yang selalu bersyukur dalam bekerja, beraktifitas, berusaha, belajar, berikhtiar mencari nafkah berarti dirinya telah membuka pintu rizki dari Allah dari arah yang tidak disangka dan tidak kita duga.

Senyuman adalah shodaqoh, ketika mampu menumbuhkan kebahagiaan bagi orang lain, mampu membangun tali silaturahmi. ketulusan senyuman kita menjadi jembatan penghubung dan simpul mempererat tali silaturahmi, silaturahmi mampu mendatangkan rizki, sebagaimana dalam sabda Nabi Muhammad Shalallahu Alaihi Wa salam.

'Barangsiapa yang ingin dilapangkan rizkinya dan diperpanjang umurnya maka sambunglah tali silaturahmi (HR. Bukhari & Muslim).

Tersenyumlah! Hidup penuh senyuman, keceriaan, semangat, optimisme dan kebahagiaan lebih disukai Allah dan terbuka pintu rizki bagi kita, tanpa kita sangka dan kita duga arahnya,


KAMI DI MASJID KRISTAL -TERENGGANU

salam sume

ni daku tepek plak kisah kiteorg jalan2 ke Masjid Kristal ..

ni 1st time kiteorg dtg, even dok balik kg kat sanun tp xdak masa nak terjah .. kebetulan time ni dh nk berangkat ke Segamat , so pak ajil singah kejap ke situ ..

kiteorg sempat beli kepok leko ,kepok keping.. mcm2 le lagi, then terus ke masjid tuk solat maghrib.. pehtu kiteorg terus le dinner kat sana nun di D'Benteng.. mknan mmg sodap weh , harga pun xde le mahal mana .. so mai le try makan kt sini kalau dtg ke Terengganu yek










comot lepas makan ais cream


air suam tuk akil, tea ais tuk pak ajil & fresh oren for me

roti canai teluq tuk akil

nasi arab tuk pak ajil

mee gorang tuk haku



7 Fakta Menarik Baju Daging Lady GaGa





Acara MTV Video Music Awards 2010 memang sudah berakhir. Namun, ia masih meninggalkan kesan buat semua pemenang mahu pun penonton yang telah menyaksikannya secara siaran langsung dari Nokia Theater, Los Angeles, pada 13 September lalu.

Paling meninggalkan kesan ialah apabila penyanyi serta penghibur paling kontroversi di abad ini, Lady GaGa mengenakan baju dagingnya ke acara muzik hiburan yang boleh dianggap cukup berprestij itu.c Sehingga, ia telah mendatangkan kemarahan di kalangan kelompok pembela serta pencinta haiwan, PETA atau People for the Ethical Treatment of Animals.

Tentu ada yang tertanya-tanya, apakah baju daging yang dikenakan oleh Lady GaGa itu dioerbuat daripada daging yang asli. Kalau nak tahu kebenarannya, sila semak 7 fakta tentang baju daging Lady GaGa yang telah direka oleh pereka fesyen, Franc Fernandez ini.

1. Baju daging Lady GaGa menggunakan 100% daging asli
Bukan hanya setakat baju semata-mata, namun baik kasut, tas tangan serta crown atau tiara yang dikenakan oleh Lady GaGa dalam acara itu diperbuat daripada daging asli .

2. Baju daging Lady GaGa tidak berbau hamis atau busuk
Mungkin ramai yang menganggap baju daging yang dikenakan oleh Lady GaGa ini mempunyai bau daging yang sangat kuat serta tidak menyenangkan hidung.
Namun, percaya atau tidak, baju daging ini langsung tidak berbau hamis atau pun busuk. Malah, Lady GaGa sendiri memberitahu bahawa bau daripada baju dagingnya itu sangat manis. Orang yang duduk disekeliling Lady GaGa juga memberitahu bahawa baju daging Lady GaGa tidak berbau busuk.

3. Baju daging Lady GaGa ini sangat berat!
Daging memang jauh lebih berat jika dibandingkan dengan kain, Apatah lagi bila ia menggunakan 100 peratus daging mentah yang asli. Maka, tidak hairanlah kalau baju daging Lady GaGa ini mencapai berat 22.67 kilogram. Hmmm...Patutlah Lady GaGa macam susah nak bergerak pada malam tu. Tapi, walau macamana pun, ia bukanlah satu halangan untuk Lady GaGa bergaya sakan pada malam itu.

4. Daging mentah di baju Lady GaGa harganya murah
Daging yang digunakan untuk membuat bahan baju Lady Gaga ini ternyata murah saja harganya. Ianya juga bukanlah dari jenis daging Gred A. Inilah yang telah dinyatakan oleh tukang jual daging, Peter Cacioppo.

5. Baju daging ini selesa dipakai!
Pada awalnya, pereka fesyen baju daging ini Franc Fernandez bimbang kalau-kalau baju daging ini akan membuatkan Lady GaGa berasa tidak selesa untuk memakainya. Tapi, Lady GaGa beritahu, itu baju paling nyaman yang dikenakannya pada malam itu. Hmmm, betul ke apa yang Lady GaGa cakap ni? Ataukah ia sekadar propa semata-mata?

6. Baju daging Lady GaGa tidak menggunakan bahan pengawet!
Bunyinya macam tidak munasabah. Tapi, hakikatnya, baju daging Lady GaGa ini langsung tidak menggunakan sebarang bahan pengawet untuk menjadikan ia tahan serta tidak berbau. Hebat ya?

7. Baju daging Lady GaGa tidak mempuyai darah
Ini satu lagi persoalan yang mungkin boleh mengundang rasa pelik atau hairan pada semua orang. Tapi, kalau diperhatikan betul-betul, memang tidak ada kesan darah yang menitis keluar dari baju daging Lady GaGa. Bak kata Franc, daging yang digunakan untuk membuat baju Lady GaGa ini bukan saja sangat liat dan kuat tetapi juga bersih




* wink wink : kasi pree pun haku xnak pakai

Wednesday, September 29, 2010

“Kesiannnnnn…wanita!”


“One thing tentang wanita yang cukup senang untuk lelaki dapatkan adalah rasa belas kasihan!”

Bila lelaki bercerita pada anda wanita, yang dia terseksa, jiwa merana kerana kekasihnya yang tidak menghormatinya langsung dan diperbodoh-bodohkan, hati anda berkata apa?

“Kesiannn…”

Apabila lelaki berkata, please lah jangan lah you buat diam macam ni, I tak tahan sangat, I rasa kehilangan you, I’m lonely sangat2.. Apa anda kata?

“Kesiannn…”

Apabila lelaki bercerita betapa susahnya mendapat kerja, hidup melarat seperti peminta sedekah, rasa seperti mahu mati…Hati anda longlai dan mulai berkata…

“Kesiannn…”

Apabila lelaki berkata, dia asal dari kampung, MC Donald, KFC…tak pernah masuk, tv pun black and white. Jadi, dia bukan setaraf dengan anda. Anda jauh lebih hebat darinya….anda pun terasa? Memang…

“Kesiannn…”

Kononnya duit habis kena beri kat isteri yang boros, now hidup susah…kena queen control! Katanya, “apalah nasib I ni, terhina rasanya dengan isteri sendiri” - anda yang single ni pun mulai rasa merasai keperitan hidup si lelaki yang sudah berkahwin tu. Saban hari, kisah sedih yang sama diceritakan… Hati anda mulai cair… Kata anda,

“Kesiannnnnn!”

KASIHAN WANITA! Bulat-bulat KENA TIPU, KENA KELENTONG!





You see…oleh kerana lelaki tahu akan kelemahan wanita inilah, semua situasi di atas dan banyak lagi situasi-situasi lain digunakan oleh lelaki dengan sengaja…inilah CARA menggoda wanita dengan mendapat belas kasihan dari mereka.
This is men’s DIRTY TRICKS! Wanita harus peka dengan tipu helah lelaki ini. Dan ada berbagai-bagai cara lagi. Ini baru sedikit tetapi yang ini pun sudah cukup untuk membuat kaum wanita lemah lutut, dan sanggup putus keluarga, hilang kawan, bergadai dan berhabis harta dan wang ringgit…all because “kesiannnn”
Sebenarnya, Bro sendiri sudah berkali-kali cuba selamatkan wanita dari terjerat dengan manis mulut lelaki. Tetapi, kebanyakan wanita at this level. KERANA CINTA, it clouds their judgement. So, at this time kita cakap apa pun wanita tidak akan dengar. Frust!

==================================

Let me tell you a story, Satu kisah benar :

==================================

Girl ni I gelarkan dia, Z lah. Z ni, very modern girl, outstanding, berkerjaya tinggi, higher educations, ayu dan cantik. Kalau dia nak kat I pun I nak kat dia hahaha…Lawa! Baik pulak tu…

The problem is, umur dia sudah lebih sedikit…going to be 30 tetapi masih single. Which is to me, that’s not really a problem. The real problem is….Z terlalu baik!!

Sebabkan terlalu baik itulah, dan kononnya setia kepada boyfriend dia itulah…dia masih menunggu boyfriend yang berjanji nak kahwin ni dari 8 tahun dahulu lagi! You see, how many years that she have lost? All her youth…hilang, all her beauty gone…just because??…. “Kesiannnn”

KASIHAN Z! Kerana sifat dia yang terlalu baik, kelemahan dia yang cepat kesiankan orang, Z sendiri yang merana….On top of that, why Z minta pertolongan dari saya? Kerana sudah 4 kali tangkap boyfriend dia tu curang!

Kali ke 4, baru nak cari pertolongan? Dan masih cakap,

“Tak apa sekali lagi dia buat baru I betul-betul tidak terima dia lagi!”

Hello?! Maknanya, balak dia tu…boleh curang untuk kali ke 5 lah kan? Adoi….nak jadi pemaaf pun, sekali sudah lah. Second time, curang jugak tu, time to get off!!

You all boleh imagine tak? Boyfriend dia curang, dia dapat tahu or dia tangkap…and then marah sekejap, and lelaki tu kata,

“I lonely, I frust you tak ada…sorry I tak buat lagi” ….bammm!
“Okay sayang, sayang jangan buat lagi ya…” Z punya jawab, adoi!

I tanya dia why you maafkan dia?

“Dia orang kampung, KFC pun dia tak kenal, Mac Donald pun tak pernah masuk…kesiannn kat dia. Dia sorang-sorang je kat KL ni”

Kemudian, the last time mamat ni curang, the 4th time tu kan. I’m very sure at this time…mamat ni dah terer, dah 8 tahun hidup di KL. So, bila kantoi kali ke 4… dia boleh buat-buat,

“I confused sebenarnya, sebab bukan I yang nak kat girl tu…girl tu yang duk pujuk-pujuk I, girl tu yang duk layan I, I tak nak kat dia…saja je gi keluar makan dan tengok wayang as friend”

Tapi why kantoi kat rumah? Sebab lu confused? Sebab kepala bawah tak ada otak? Hahaha… adoi! TAPI yang paling KASIHAN WANITA YANG BERNAMA Z ….jumpa I nak minta tolong masalah cinta…BUKAN kerana balak dia yang sudah 4 kali kantoi, tetapi kerana nak tahu bagaimana nak handle minah yang kacau balak dia!

Mak ai…itu masalah yang dia nampak? Dia tak salahkan boyfriend dia pun! The girl yang mengayat balak dia yang dipersalahkan. Kesian Z, she’s so naive! Hidup dalam kepura-puraan, in denial. Dia tidak mahu menerima yang boyfriend dia ni JAHAT, PENYANGAK, KAKI POMPUAN!

So, wanita sebegini…sebenarnya terlalu ego dan sudah tidak dapat ditolong lagi. Berkali-kali dicurangi, dibohongi tetapi masih menerima lelaki yang tidak seberapa mana tu pun.

Bukan hensem, bukan kaya, bukan baik… ALL hanya kerana boyfriend dia ni pandai berlakon innocent. Depan dia macam budak baik yang tak pernah keluar rumah!

At the end of kisah Z ni, I did give a great advise yang I rasa ramai yang telah I bantu dan berjaya. Caranya, simple je.
I minta dia jadi WANITA MAHAL. Mahal dalam semua segi, no calls, no sms, for few days, avoid dari jumpa dia, avoid menolong dia, avoid bagi pinjam duit, avoid semua! Biar dia yang call, tu pun jangan angkat dulu. Leave him for a week at least! And he will come to you…he will menyerah kat you, kalau dia betul-betul sayangkan you dia akan sujud you I’m very sure. Percayalah!
Jika dia tak datang, maknanya dia bukan lelaki untuk you, dan dia bukan nak kat you sangat. So, move on! Tinggalkan kehidupan you dengan dia.

Then dia tanya I, nak mahal sampai bila?… I jawab, jadi MAHAL sampai bila-bila!

“Eh takkan macam tu, kesian la kat dia!” - You all tengok jawapan dia…adoi, sibuk fikirkan orang, diri sendiri merana sampai dah nak masuk 30, tak fikir langsung.

At last dia buat exactly macam I suggested…and you know what, hanya dalam 1 hari… mamat tu memang datang menyerah kat dia balik, menangis-nangis. BUT my advise apa?

Jangan bagi muka lagi dan MAHAL sampai bila-bila!

Tapi Z, dalam 1 hari tu lah juga dia terima boyfriend dia tu dan memaafkan segala-gala perlakuannya. Z did call me and tells me what she did…siap tolong bagi alasan kat mamat tu lagi, katanya, boyfriend dia dah berubah…dan berusaha kuat untuk memenangi hati dia, dan sudah tidak keluar dengan girl lain. Kesian kat dia merayu-rayu kat I, I tak sampai hati…

“Dalam 1 hari, berusaha kuat?!!… at least sebulan dia merayu, dan melakukan apa sahaja untuk dapatkan you, that barulah boleh consider!”
My last words to Z, “You’re making the same mistakes, over and over again!”

- and true enough, tak sampai seminggu, Z contact I, cakap balak dia buat hal balik and minta my advise again. I said,

“Sorry Z, unlike you, I dont do the same mistake twice!”

Minta maaf la kan, once I help… I expect you to help yourself. Tapi you sendiri, tidak mahu membantu diri you…you dont expect anyone to help you again la…pity you! And kasihan Z, KASIHAN WANITA… namun, apa lah guna kita kasihankan mereka, jika mereka sendiri tidak kasihan kan diri mereka sendiri.

Negatif itu ‘SYAITAN’

Adakah anda seorang yang berfikiran negatif? Atau sikap anda selalu negatif? Atau kata-kata yang selalu terkeluar dari mulut manis anda itu bersifat negatif?
Well, jika anda selalu positif, Alhamdulillah…BUT, how about you check it out first, who knows… maybe some negative’s vibes is in you!

Cuba anda check sekejap, ada tak iblis kecil tengah duk bertenggek di atas bahu anda hingga membuat anda letih untuk bangun?

Ada tak syaitan durjana yang sedang menarik telinga anda supaya anda menutup pendengaran anda dari nasihat-nasihat untuk anda bahagia?

Ada tak syaitan yang sedang menikam jiwa anda dengan tangannya yang berapi sehingga anda merasa panas je pada setiap orang yang berada di sekeliling anda?

Ada tak syaitan yang asyik lepak di atas belakang anda sehingga berat je badan anda lantas, menerima sehaja penyeksaan jiwa? Rela berduka?

Ada tak syaitan yang bergayut di kelopak mata anda dan mengaburi penglihatan anda sehingga bertahun-tahun hidup anda masih ditakuk lama?

Ada tak iblis-iblis dan jin-jin sedang meeting kat dalam otak anda dengan keputusan mesyuarat itu, “Susah la, tak boleh la… Berat sangat tu, tak boleh. Betul ke? Tak betul la, letihlah, nanti dulu lah.”

Jika anda rasa tak ada… Check sekali lagi! Cara nak check, renungkan kembali perangai anda sebelum ini. Ingatkan kembali ayat-ayat anda, perhatikan balik setiap jawapan yang anda beri. Apakah keputusan yang selalu anda ambil…

Now, ada tak syaitan-syaitan tu mengerumi anda? Jika ya… Anda tak perlu malu… Anda cuma perlu berubah! BERUBAH kerana kita selalu bercakap berlandas kan agama, tetapi kita mengamalkan sikap syaitan!

Negativity ini adalah satu sifat yang didorong dari hasutan syaitan! Ianya juga sifat syaitan yang azali… Jika kita memiliki sifat dan cara pemikiran negatif kita pun lebih kurang adik beradik la dengan setan tu hehehe

Selalunya, orang yang berfikiran negatif adalah mereka yang dari asalnya selalu menghadapi masalah terutama masalah keluarga. Cara mereka dibesarkan juga tanpa cukup kasih sayang. In fact jika sedari kecil lagi tidak diajar berpelukan setiap hari dengan ibubapa, anda juga akan mudah menjadi negatif akibat tidak pernah merasa kasih sayang yang sebenar.

Sebaliknya, mereka yang positif adalah mereka yang mempunyai orang-orang di sekelilingnya yang juga sangat positif dari cara pemikiran. Dia juga dibesarkan oleh keluarga yang cemerlang dan berjaya di dalam kehidupan seharian.

Oleh sebab itulah perkara paling utama untuk kita lakukan adalah, Jauhi mereka yang negatif di sekeliling kita, jangan bersama mereka lagi, dan kenali mereka yang positif, rapati mereka yang berjaya!

8 tip penting untuk menjadi lebih positif dan menghampiri kejayaan :-

Mulakan hari ini dengan meninggalkan pemikiran dan sikap negatif, tinggalkan sejauh-jauhnya ke belakang!

1. Dari saat ini, mulakan langkah anda ke arah pemikiran positif dan juga berubah kepada kesemua sikap positif. – Feel the different!

2. Setiap kali anda tidak mahu melakukan sesuatu yang tidak biasa, dari hari ini tukar…lakukan dan jadikan ia biasa. – You’ll find it interesting!

3. Apabila anda membayangkan diri anda akan melakukan sikap negatif, buang gambaran itu cepat dan gambarkan segala-gala yang positif. – You’ll be smiling!

4. Apabila hati anda berkata susah, cepat-cepat anda kata “susah, tetapi boleh dilakukan!”

5. Apabila anda merasa malas di pembaringan, cepat-cepat bangun dan bersenam.

6. Apabila anda merasa takut tak menjadi, gusar tak berjaya, kegelisahan dan kerisauan akan sesuatu hal, tell yourself, “It’s okay, I can do it!”

7. Katalah anda tercakap, atau terjawab perkataan yang negatif, tarik balik kata-kata itu dengan rasa maaf. Anda akan merasa lega dan lapang dada.

8. Setiap kali ada yang menasihat, jangan sesekali menjawab, “Takkk… Bukan macam tu” -Don’t do that, instead… Berikan sedikit masa untuk anda fikirkan nasihat itu dan proses kan dalam jiwa anda seketika. Biarkan ia dalam fikiran anda dan beri peluang untuk anda mencuba.
So, the most important thing that we learn today is… DARI NEGATIF, CEPAT-CEPAT TUKAR KEPADA POSITIF - barulah hidup kita lebih bererti dan bahagia.
Berfikiran negatif juga PASTI membuat tiada cinta yang mahu mendekati kita kerana negative vibes membebankan jiwa yang menghadapinya. Sebaliknya berfikiran positif, PASTI membuatkan Cinta merasa mudah nak mesra!

All the best and good luck!



Ciri-ciri wanita yang paling baik

Kekuatan lelaki bergantung kepada wanita yang baik. Sebaliknya wanita yang jahat boleh merosakan masa depan lelaki.
Kenyataan ini mungkin tidak disenangi oleh baik lelaki mahupun wanita. Tapi kenyataan itu boleh dibuktikan seperti berikut:

Wanita :-

1. Isteri sambut kepulangan suami dengan senyuman
2. Isteri menyediakan minuman untuk meredakan kepenatan suami.
3. Isteri menyediakan kain tuala dan berus gigi untuk suami mandi sebelum solat maghrib
4. Isteri siapkan tempat tidur untuk suami berehat selepas solat isya’
5. Isteri menemani suami menjelang tidur dengan perbualan yang menghiburkan
6. Isteri siapkan pakaian untuk kerja dan menghidangkan sarapan pagi
7. Isteri menjaga diri, maruah diri, dan menjaga harta dan anak suami

Lelaki :-

1. Masalah suami di pejabat hilang serta merta, hati gembira melihat keadaan isteri
2. Suami mandi dan tubuhnya kembali segar sebelum menghadap Allah
3. Jiwa suami tenang sambil merehatkan minda dan tenaga.
4. Suami beroleh tenaga baru kerana mendapat aura isteri
5. Suami pergi kerja dalam keadaan jiwa yang tenang dan terhibur
6. Suami dalam perjalanan ke tempat kerja penuh keyakinan dan dapat bekerja yang penuh ikhlas

Inilah yang dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w. tentang sifat dan sikap sebaik-baik wanita atau isteri. Sabda Rasulullah s.a.w:

وَخَيرُ النِّسَاءِ مَنْ تَسُرُّكَ إِذَا أَبْصَرْتَ وَتَطِيعُكَ إِذَا أَمَرْتَ وَتَحْفَظُ غَيْبَكَ فِى نَفْسِهَا وَمَالِكَ

Hadis riwayat Ahmad, an-Nasaie dan al-Hakim ini bermaksud: “Dan sebaik-baik wanita ialah mereka yang boleh mengembirakan engkau apabila kamu melihatnya, dan yang mentaati kamu apabila kamu menyuruhnya, dan dia memelihara maruah dirinya dan harta engkau ketika ketiadaanmu.

Lihatlah betapa cerianya suami ketika pulang dari tempat kerja. Keadaan itu berterusan sehingga suami tidur dan bangun semula. Suami tidak mengharapkan sesuatu daripada isterinya kecuali belaian kasih dan manja sepanjang masa.

Sebaliknya jika isteri jahat, tidak mengikut panduan di atas, maka suami akan berhadapan dengan tekanan perasaan.
Perhatikan contoh berikut:

Isteri :-

1. Isteri menyambut kepulangan suami dengan pelbagai soalan perangkap
2. Isteri sibuk di dapur untuk membuat makan malam
3. Isteri asyik menonton tv
4. Isteri tidur di hadapan tv
5. Isteri menghantar suami di hadapan pintu tanpa memohon maaf kerana tidak berasa bersalah kepada suami
6. Isteri tidak menjaga maruah diri dan harta suami diperlakukan sesuka hati.

Suami :-

1. Suami yang hendak masuk rumah berkira-kira untuk keluar rumah, masalah menjadi bertambah berat
2. Suami yang dahaga dapat mengambil sendiri air minuman
3. Suami juga menonton tv
4. Suami menunggu dilayan isteri di atas katil
5. Suami pergi kerja dalam keadaan tidak ceria dan terbuku pelbagai persoalan yang belum terjawab
6. Suami di tempat kerja penuh kebimbangan.

Isteri yang tidak dapat melakukan perkara yang disebut dalam hadis di atas, adalah sejahat-jahat isteri. Dia telah merosakan masa depan suaminya. Suami tidak beroleh pahala malah boleh jadi berdosa. Menyedari keadaan ini, seseorang isteri harus melatihkan diri ke arah wanita yang terbaik. Semoga kehidupan mereka nanti terarah kearah yang tepat.


MAIN KUTU HARAM ??






Pagi td aku dgr Hot FM , sekali ada topic perbincangan yg agak HOT jgk ler psl MAIN KUTU (bkn kutu atas kepala tu tau heheh), aku tahu hari ini pasal main kutu tu haram. Ramai kat luar sana yang main kutu. Bagi aku kutu tu macam simpanan sementara kita je. Bayar amaun tertentu tiap-tiap bulan lepas tu sampai turn kita, dapat lah duit semula. Kalau ikut Islam, rasanya tak haram. Bukan ada unsur penipuan atau riba.

Aktiviti main kutu ni sebenarnya haram di Malaysia. Dah 30tahun aku hidup, baru aku tahu hari ini.



Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

"Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

"Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam
.


Boleh kena penjara tu kalau sabit kesalahan. Lepas ni kena stop lah main kutu, nanti kena cekup payah pula nak bayar denda.


** wink wink : sib baik dh agak lama ku stop main kutu

Tuesday, September 28, 2010

Sayang? Kawan? Atau Lawan?

Sometime when we talk about feelings, closeness and terderness, we intend to forget the person that in the front of us is the person that we reaaaally like to be with. Tetapi, because of rapat sangat dah, sudah terlalu biasa dengan dia we forgot, that kita AMAT PERLU menjaga hatinya!
Yes, anda sayang dia…Yes anda sedar that he or she is not a friend…and Yes dia bukan lawan, sebaliknya dia adalah orang yang you betul-betul ingin bersama. Tetapi why kena cakap lepas je? Why kena cakap selamba? Kata mengata…using all the words yang obviously…seperti tidak sayang, seperti ingin berlawan, seolah-olah hanya kawan biasa?
You see…recently I got to know one girl ni. She’s very pretty laaa bagi mereka yang kat facebook ni. FB dia pun full…full with balaks. But, I dont know what’s her reason dia boleh nak add Bro pulak. So, okay lah…

Dalam seminggu dua gitu kita kawan, (NO scandal ya…) and she says that she likes me. And I said, dalam beribu-ribu lelaki single kat fb dia tu, why me? She said that she likes my way, and my smile. Okay lah…pandai gak la dia ngayat I. BUT…why? Setelah kita kawan… and getting closer… why your words changed?


I really can’t stand her words! Macam budak tak sekolah…kampung sangat! Bukan kutuk orang kampung…in fact orang kampung pun jauh lebih berbahasa daripada dia. I tak nak mention what’s the word she used, and how she use it…because terlalu, to me la terlalu kasar…dan tidak ada kelembutan dalam ayat-ayat dia. Cara dia bercakap dalam gurauan dia macam…bukan lucah, tetapi kotor sangat.
Till I decided, “MALAS AKU NAK LAYAN LAGI!” …you see, I admit I kenal ramai kawan wanita. But a true friend la. A real friend yang dah 10-20 tahun kawan pun tak pernah bercakap macam tu dengan I. We’re still great friends dan still mesra. We can gossip about guys…girls…talk about anything! YET…masih bercakap sopan dan tidak menjengkelkan!

All I want to say here is…KETAMPANAN atau KECANTIKAN seseorang itu BOLEH HILANG hanya kerana bahasanya…kerana, kecantikan sebenarnya datang dari tutur katanya, tingkahnya dan choice of words that you use. This girl yang lawa ni, macam model-model korean ni…boleh make me turn off! Why? Sebab mulut dia…kalau orang sekarang kata “MULUT MACAM…p@I\It#T” haaa…

Come to think this back…kesian pulak kat dia. Bagi balak-balak yang duduk melayan dia siang malam kat Fb tu maybe can take it la the way she talk dan gurau bodoh dia because balak entah datang dari ceruk mana…but for me, hmm…I dont think I can.
To me Bahasa menunjukkan bangsa, agama dan keperibadian…Tidak salah kita nak berbahasa dengan slang apa sekali pun, atau cakap lu gua ke, rock la lu beb…chayiok ke, whatever all that is slanga satu dunia….
Tetapi, apabila seorang wanita yang cantik, punya karier, punya her own business pulak tu, tidak menjaga keperibadiannnya… dengan menggunakan bahasa yang kotor all the time, bergurau dengan menjatuhkan air muka kawan, bercakap tentang segala najis dalam dunia ni…and you laughed about it…

well, to me you ain’t got no class at all in fact, no class can fit you. Macam ni ke sayang?…or kawan?…cakap lebih seperti LAWAN?!

Now you asking me,

“Why Im not interested to be your friend anymore?…why dont you ask yourself, Why you surrounded by man, but none of them want to be your lover, jauh sekali nak jadi your life partner…why?”


KELEBIHAN LELAKI PADA AKALNYA




Allah Maha Bijaksana menjadikan makhluk berpasang-pasang; lelaki dan wanita, bumi dan langit, siang dan malam, syaitan dan malaikat, gunung dan lembah, matahari dan bulan, begitulah seterusnya.Banyak hikmah dalam kejadian alam yang perlu direnung dan dijadikan bukti keagungan Allah. Satu contoh dalam kejadian manusia, Allah jadikan wanita bersifat lembut dengan nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki 9/10 akal dan 1/10 malu.

Atas kelebihan akal inilah, Allah menjadikan kaum lelaki penjaga bagi kaum wanita. Begitu juga dalam apa jua masalah, Allah menyamakan 2 wanita dengan 1 lelaki; contohnya dalam hal penyaksian. Walaupun kurang berakal, namun wanita ada sifat malu. Kerana ada malulah, wanita dipandang mulia. Kalaulah wanita tiada malu, habislah dunia ini. Begitu juga lelaki, meskipun kurang malu namun mereka mempunyai akal yang dapat memikirkan kesan dan sebab-akibat sesuatu perkara. Kalaulah lelaki tiada akal, dunia akan jadi kocar-kacir.

Begitulah kebijaksanaan Allah untuk menjaga keharmonian alam. Namun apa dah jadi pada masa ini. Wanita sudah tidak ada perasaan malu lagi; bebas bergaul tanpa batas, bebas keluar hingga larut malam. Manakala lelaki pula sudah tidak menggunakan akal lagi malah merosakkannya pula. Fikirkanlah kesan buruk yang akan menimpa masyarakat jika fitrah kejadian ini sudah diabaikan.

Wanita yang sepatutnya malu dah tiada malu lagi; lelaki yang sepatutnya berakal dah hilangkan akal mereka. Perempuan dengan gejala dedah; lelaki dengan gejala dadah.



Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif



(Setiap kata-kata itu adalah DOA)

Sebaiknya kita semua mulai mengendalikan kata-kata yang keluar dari mulut kita dengan kata-kata yang Positif dan Baik.

Setelah mendengarkan info tentang pengaruh Kata-kata Negatif terhadap Air yang ditulis dalam buku "The Hidden Messages in Water" karya Mas aru Emoto dan pada halaman 31 buku tersebut disebutkan tentang banyaknya orang yang melakukan percubaan, saya pun tertarik untuk melakukannya sbb:

1. Tempatkan Nasi sisa yang sudah didiamkan semalaman ke dalam 2 botol dengan jumlah yang sama, kemudian ditutup rapat.

2. Setiap botol di labelkan yang berisi kata-kata.

3. Botol A : "Kamu Pintar, Cerdas, Cantik, Baik, Rajin, Sabar, Aku Sayang Padamu, Aku Senang Sekali Melihatmu, Aku Ingin Selalu di dekatmu, I LOVE YOU, Terima Kasih.

4. Botol B : "Kamu Bodoh, Jelek, Jahat, Malas, Pemarah, Aku Benci Melihatmu, Aku gila tidak mau dekat dekat kamu"

5. 2 Botol ini saya letakkan terpisah dan pada tempat yang sering dilihat, saya pesan pada isteri, anak, dan pembantu untuk membaca label pada botol tersebut setiap kali melihat botol-botol tersebut.

6. Dan inilah yang terjadi pada nasi tersebut setelah 1 minggu kemudian :



Nasi dalam botol yang di bacakan kata-kata Negatif ternyata cepat sekali berubah menjadi busuk dan berwarna hitam dengan bau yang tidak sedap.

Sedangkan Nasi dalam botol yang di bacakan kata-kata Positif masih berwarna putih kekuningan dan baunya harum seperti ragi.

Nah Silahkan teman-teman mencubanya sendiri. Kalau di buku di katakan ada yang mencuba dengan tiga botol dimana botol ketiga tidak di beri label apa2 alias diabaikan / tidak diperdulikan, dan ternyata beras dalam botol yang diabaikan membusuk jauh lebih cepat dibandingkan botol yang dipapar kata " Kamu Bodoh".

Bayangkan apa yang akan terjadi dengan anak-anak kita, pasangan hidup kita, rakan-rakan kerja kita, dan orang-orang disekeliling kita, bahkan binatang dan tumbuhan disekeliling kita pun akan merasakan efek yang ditimbulkan dari getaran-getaran yang berasal dari pikiran, dan ucapan yang kita lontarkan setiap saat kepada mereka.

Maka sebaiknya selalulah sedar dan bijaksana dalam memillih kata-kata yang akan keluar dari mulut kita, demikian juga kendalikanlah pikiran-pikiran yang timbul dalam batin kita.

Semoga tulisan ini bermanfaat untuk kita semua.




6 kegunaan air mani lelaki yang perlu wanita/lelaki ambil tahu

1. Air mani boleh menyebabkan alergik

ada beberapa wanita yang alergi terhadap air mani. ini

disebut hipersensitivitas plasma mani manusia (seminal plasma hypersensitivity). Gejala ini bergantung pada jumlah air mani yang masuk ke tubuh.

Gejala seperti gatal, kemerahan, lepuh, bahkan kadang-kadang menyebabkan susah bernafas.



2. Air mani adalah sumber tenaga

air mani telah dikaitkan dalam pengubatan Cina dan teori Chi Kung.

Menurut teori Chi Kung, energi dari tubuh ditransfer ke organ seksual selama ghairah seksual. Teori ini menunjukkan setelah keluar air mani, energi tertentu dari tubuh manusia juga sedang dirembes.

Hal ini menjelaskan mengapa orang merasa lemah setelah melepaskan sperma.



3. Rasa air mani berpunca dari makanan yang dimakan lelaki

Menurut Bodansky dalam bukunya yang berjudul To Bed or Not to Bed (2005), beberapa wanita menyukai rasa air mani tapi yang lain tidak demikian. Sebagai contoh, kafein dan daging merah membuat rasa air mani masam atau pahit.



4. Air mani sebagai ubat anti depresi(stress) wanita

air mani mengandungi beberapa hormon yang mengubah suasana hati, seperti testosteron,
estrogen, hormon perangsang folikel, hormon luteinizing, prolaktin dan beberapa prostaglandin yang berlainan. Dan memberi kesan dalam darah wanita sejam setelah terkena air mani.


5. Air mani adalah sejenis nutrisi

Johnson dan Everitt dalam bukunya Essential Reproduction (2000) mengatakan air mani mengandungi gizi yang tinggi.

Dalam ejakulasi khas (kira-kira satu sudu teh), air mani sudah

mengandung 150 mg protein, 11 mg karbohidrat, 6 mg lemak, 3 mg kolesterol, 7 percent US AKG kalium, tembaga dan seng.



6. Air mani tidak akan habis lelaki hanya memerlukan waktu 15 minit untuk menambah jumlah air mani setelah ejakulasi


Tidak jatuh miskin kalau rajin bersedekah

Namun tidak dinafikan perselisihan faham antara adik-beradik boleh diatasi kalau kena gaya didikan dan sikap ibu bapa sendiri yang baik tidak menyebelahi mana-mana pihak dan sebagainya.

Saya bawakan kisah adik-beradik ramai ini ada kaitannya dengan kehidupan seorang yang menceritakan banyak masalah yang dihadapinya kerana mempunyai keluarga besar.

''Saya taklah salahkan ibu bapa saya seratus peratus kerana mempunyai anak yang ramai, kerana itu sudah pasti kurniaan Allah juga, namun seperti semua orang tahu, dalam ramai-ramai itu ada yang tidak sefahaman, kerana itulah sering berlaku percanggahan pendapat dan pertengkaran sesama mereka,'' cerita Puan Zaimun dalam suratnya yang panjang lebar.

Kata Zaimun, dia mempunyai adik-beradik yang ramai lebih sepuluh orang. Masa kecil-kecil dulu memang hidup kami susah, sebab pendapatan ayah kami tidaklah seberapa, semuanya terpaksa berkongsi. Makan minum 'bertating' (dicatu) supaya semua orang boleh rasa. Sikit sama sikit banyak sama banyak. Tetapi macam biasalah, lebih sering sikit daripada banyak.

"Namun ayah mengambil keputusan yang baik, berpindah kerja dekat dengan kampung, jadi kami duduk kampung sementara ayah berulang ke tempat kerja setiap hari. Duduk kampung jimatlah sikit, boleh bercucuk tanam dan menternak ayam itik.

''Untuk mencukupkan belanja juga ayah dan emak sentiasa bekerja menternak ayam itik dan menanam sayuran. Sampaikan pokok ubi dan keladi sentiasa menjadi juadah wajib setiap minggu, paling tidak seminggu sekali.

''Makan pisang rebus juga jadi perkara biasa, tetapi kerana baiknya didikan ayah dan ibu, adik-beradik kami boleh bersekolah dan ada yang dapat belajar ke bandar dan duduk asrama. Lega sikit tanggungan ibu. Walaupun belanja permulaan ke asrama memang mahal.

"Kakak yang tua tidak sekolah tinggi, habis darjah enam dia tolong emak dan sampai waktunya dia dikahwinkan. Abang yang kedua sekolah tak sampai tingkatan lima dan bekerja, begitu juga yang ketiga walaupun cuma tingkatan tiga sahaja.

''Mereka banyak membantu ibu dan ayah dalam banyak hal lepas itu dapatlah adik-adik di bawah mereka masuk asrama dan dapat melanjutkan pelajaran lebih tinggi lagi, termasuk saya dapat masuk maktab, begitu juga abang dan kakak saya.

''Tetapi malangnya, bila masing-masing sudah bekerja mereka tidak pula ada perasaan hendak membantu adik-beradik, kadang-kadang mereka nak hulurkan pada ibu bapa pun berkira sangat. Baik yang lelaki mahupun yang perempuan.

''Sebab itu tak hairanlah rumah ibu bapa kami tidaklah secantik rumah jiran tetangga yang lain, sebab tak semua adik-beradik kami yang mahu menghulurkan sumbangan untuk ibu dan ayah membuat rumah.

''Dalam pada itu kalaupun ada sumbangan daripada adik-beradik lain, ibu saya terpaksa membantu cucunya yang ingin bersekolah kerana bukan semua anaknya berpelajaran tinggi, mereka cuma duduk kampung sedangkan anak-anak mereka nak bersekolah juga dan ramai pula.

''Ibu membantu cucu-cucunya kerana mahu mereka juga berpelajaran tinggi, tidaklah sama seperti nasib ibu dan ayah mereka yang tidak dapat bersekolah kerana kemiskinan mereka dahulu.

''Tetapi tanggapan adik-beradik kami lain, mereka mahu duit yang diberikan untuk ibu sahaja bukan diberikan kepada cucu dan anak-anaknya, sedangkan ibu mempunyai pertimbangan yang lain pula.

Kerana perbuatan ibu itu menyebabkan anak-anak yang lain naik marah. Kerana mahu rumah dibesarkan daripada duit sumbangan mereka. Sedangkan ibu juga perlu makan minum.

''Kerana marahkan ibu jugalah ramai adik-beradik lain mula mengurangkan sumbangan kepada ibu kerana kata mereka tak guna bagi pada ibu, kerana ibu akan bagi cucu-cucunya, menyenangkan anak-anaknya yang tua.

''Pada pandangan saya perbuatan ibu itu memang baik, dia berpandangan jauh dan belas dengan kehidupan anak-anaknya yang tercicir itu. Ibu sedar tanpa bantuan dan pengorbanan mereka dulu pasti anak-anak yang lain tak dapat bersekolah hingga ke bandar dan masuk ke universiti.

''Apabila wang saku ibu berkurangan, tambah-tambah setelah ayah meninggal dunia, maka susutlah pendapatan ibu dan kuranglah pemberiannya kepada anak cucunya. Hingga ada cucu yang nak masuk universiti pun tak dapat ibu bantu lagi macam dahulu.

''Apa yang menyedihkan saya, satu hari abang meminta bantuan kepada adiknya untuk membiayai yuran dan bayaran masuk ke universiti anaknya yang kedua. Malangnya abang saya yang kelima naik hot tak memasal, katanya mengapa nak minta duit dia aja.

''Dia tuduh abang menghabiskan duit yang diberikan kepada ibu, sedangkan ibu rela untuk membantu anak cucunya. Saya faham masalah ibu, dia belas dengan nasib anak-anaknya yang terdahulu yang tidak berpelajaran tinggi bukan kerana tak pandai, tetapi tidak berkesempatan sebab ramai lagi adik-beradik yang lain yang masih kecil yang memerlukan belanja untuk terus bersekolah.

''Malangnya anak-anak yang bertuah ini tidak sedar diuntung mereka tak tahu betapa besar pengorbanan yang telah diberikan oleh abang dan kakak semata-mata untuk memberi laluan kepada mereka untuk terus bersekolah dan mendapat kedudukan yang tinggi sekarang. Kalau mereka tak berkorban dan membantu ibu dahulu, mereka juga terpaksa hidup menderita.

''Apa yang sangat saya kesalkan ialah apabila abang-abang dan kakak telah berumah tangga, mereka seolah-olah tidak berkemampuan lagi untuk membantu ibu bapa di kampung.

''Benar, mereka juga mempunyai keluarga sendiri yang terpaksa diurus, tetapi anak-anak mereka masih kecil, mereka sepatutnya membantu anak-anak saudara yang ingin melanjutkan pelajaran yang lebih tinggi. Sebab kalau dalam keluarga abang dan kakak ada yang berkemampuan bolehlah mereka membantu ibu bapa dan adik-beradik yang lain.

''Malangnya abang dan kakak saya yang bekerja ini seolah-olah menutup mata tidak mahu membantu abang dan kakak yang memerlukan. Mereka cuma mementingkan urusan membayar ansuran kereta, ansuran rumah dan pakaian anak-anak yang berjenama.

''Bila pendapatan sudah banyak dibereskan untuk hutang pasti mereka tidak dapat membantu anak saudara yang memerlukan, begitu juga dengan ibu sendiri.

''Pada pandangan saya kalau mereka tak bantu keluarga sendiri takkan orang lain nak bantu. Sikap tolong-menolong mesti ada dalam keluarga, barulah ada semangat kesedaran membaiki taraf hidup keluarga.

''Saya memang membantu ibu dan anak-anak saudara yang memerlukan, tetapi berapa sangat yang boleh saya bantu kalau pendapatan saya sendiri tidak sebanyak mana. Apa yang saya lebih harapkan supaya abang dan kakak saya yang berpendapatan tinggi hulurkanlah bantuan untuk anak-anak saudara yang memerlukan, sebab apabila mereka senang nanti senanglah keluarga iaitu ibu bapa mereka, adik-beradik kita juga.

''Sudah banyak kali saya suarakan pandangan dan ibu cuba menasihatkan mereka, malangnya tak banyak yang masuk dalam otak sebaliknya mereka marahkan ibu semula sebab memanjakan anak dan cucu-cucu sahaja, hinggakan mereka cuma tahu meminta sahaja tak mahu berusaha.

''Nak usaha macam mana kalau mereka pun hidup susah dan anak pun ramai. Inilah masanya kita membantu adik-beradik sendiri. Bukannya balik kampung sekali-sekala tunjukkan kemewahan dengan kereta besar dan barang kemas sampai tak terbawa badan.

''Kita patut ingat kalau keluarga kita senang, kita juga senang sebab mereka sentiasa mendoakan kebahagiaan hidup kita dan manalah tahu rezeki kita turut bertambah dengan banyak bersedekah. Kalau kita tamak, rezeki pasti tak bertambah sebab Tuhan sendiri suruh umat bersedekah mulakan sedekah dalam keluarga sendiri.

''Apabila keluarga kita senang maka bertambah senanglah hidup kita adik-beradik. Mereka juga tidak mahu meminta selalu dan menyusahkan kita kalau mereka hidup senang. Tak ada orang yang suka jadi peminta sedekah kerana mereka juga ada harga diri.

''Lainlah ada orang yang memang sudah jadi hobinya suka jadi peminta sedekah kerana malas bekerja,'' cerita Zaimun lagi tentang keluarganya.

Memang tepat kata Zaimun, kalau kita sendiri tak tolong keluarga atau adik-beradik kita takkan ada orang lain yang suka nak tolong. Banyakkanlah bersedekah, kerana bersedekah akan menambahkan lagi pendapatan atau rezeki kita.

Malangnya lebih ramai orang yang takut bersedekah sebab bimbang duitnya akan habis. Bagaimanapun ingatlah orang yang rajin bersedekah tidak akan jatuh miskin.







Monday, September 27, 2010

LAPTOP MINI

ni plak story psl laptop mini akil ..

dh smp last week .. mmg saje nak beli kan tuk dia, dok sibuk nak berebut dgn org .. ni murah je aku beli rm20 je .. heheh mmg bagus, ada bahasa ARAB sekali ..

now akil leh belajar nyanyi dlm bahasa arab jgk ... pehtu dia mmg suke dgn laptop dia ni, siap bwk tido key .. wakakakak


BIAR BULAN BICARA

salam sume ..

dh lunch ke? daku insyallah pose..

ni nk share dgn u ollz... pasan dak dlm last week , bulan terang sgt2..

haku time tu nak g ke rumah baru , nak ambik barang pak ajil .. sekali time otw tu terasa cm 'terang' semcm je mlm tu .. time tu hari khamis kalau x silap ..

then bile aku tgk ke bulan , nmpak bulan terangggggggggggggg sgt2.. mmg clear & jelas , sonok plak aku tgk bulan tu .. tp rs nye kalau bulan terang cmtuh , keadaan air laut sure berubah kan .. rs nye sure sotong banyak oooooooo







Tahukah Anda, Bentuk Payudara Cerminkan Kepribadian


Payudara adalah salah satu harta terbesar yang dimiliki oleh seorang wanita karena itu sedapat mungkin seorang wanita merawat dan melindunginya. Namun berdasarkan sebuah Survey, sifat, tipe dan kepribadian seorang wanita dapat dilihat berdasarkan bentuk Payudara yang dimilikinya. Ini bukan ramalan namun hanyalah sebuah Studi kasus berdasarkan bentuk payudara yang dimilikinya. Setidaknya ada 10 Bentuk payudara yang mewakili sifat wanita pada umumnya. Berikut 10 tipe wanita dilihat berdasarkan bentuk payudara-nya

1. PAYUDARA BESAR :
Wanita pemilik payudara besar adalah wanita yang nggak suka dikekang kebebasannya, sehingga dia mendukung kebebasan dan kemandirian. mudah bagi wanita ini untuk memulai hubungan dengan pria, karena dia suka menyambut semua orang dengan hangat, ramah dan terbuka. Anda akan terlibat dalam percakapan akrab meski baru mengenalnya. Selain itu, dia juga punya pemikiran luas, rendah hati, dan baik hati, sedangkan falsafah hidupnya adalah kehidupan ini pendek. Tapi dia nggak segan memaafkan orang lain yang pernah melakukan kesalahan padanya. Wanita ini bercita-cita menikah dengan pria yang menghormati kebebasan serta suka gaya hidup aktif. Pria idolanya adalah pria yang bertanggung jawab, dan bersedia berbagi masalah bersama.

2. PAYUDARA MONTOK :
Wanita berpayudara montok nggak pernah tahan dengan ikatan serius. Terkadang dia nggak peduli dengan perasaan orang lain, tapi sebaliknya, jika wanita ini sudah terikat dalam perkimpoian, dia jadi suka merawat keluarganya termasuk memenuhi kebutuhan materi keluarga dan jujur pada suaminya. Dari luar wanita ini tampak seperti orang baik dan bertanggung jawab, namun di dalam hatinya emosinya meledak-ledak walau hanya menghadapi masalah sepele. Pria berbadan macho dan penurut adalah dambaan wanita berdada montok ini.

3. PAYUDARA DATAR :
Pemilik dada datar ini sangat menghargai kebebasan dan percaya pada teori individual. Wanita ini kerap mengalami pertentangan dengan diri sendiri atau orang namun wanita ini dengan mudah mampu mencari penyelesaian dari masalah yang dihadapinya. Wanita ini berbakat dibidang seni, seperti dekorasi interior, kerajinan tangan, masak, dan memelihara binatang. Pria yang cocok dengan wanita ini adalah pria yang sabar dan tidak banyak bicara. Sebab wanita ini lebih suka sedikit bicara dan banyak bekerja, meski keras kepala wanIta ini penuh kehangatan, cinta, dan bisa dipercaya.

4. PAYUDARA NAIK KEATAS :
Tipe wanita ini sangat mudah diatur, setia pada pasangannya, selalu waspada, dan menyukai orang yang bicaranya to the point. Wanita ini cenderung memilih pria yang sesuai kriterianya. Karena sekali dia jatuh cinta, maka dia akan setia pada pasangannya. bahkan dia tidak berkeberatan jika sang suami memintanya menjadi ibu rumah tangga dan merawat anak-anaknya di rumah. Pria ideal bagi wanita ini adalah pria yang punya rasa humor tinggi dan mempunyai kepribadian terbuka. Untuk memilih pasangan hidup, wanita ini tidak akan menilai dari harta, tapi latar belakang keluarga si lelaki.

5. PAYUDARA KERUCUT :
Kata gagal nggak pernah masuk kamus wanita berdada kerucut ini. Wanita ini hobi olahraga, baca buku untuk literatur dan seni, sehingga dia sangat bernafsu untuk mengadakan pertualangan demi menambah pengalamannya. Wanita ini cocok berteman dengan orang yang bisa memahami dirinya, karena dia memang mempunyai sifat alami egois dan bebas melakukan apa saja.

6. PAYUDARA AEROLAE LEBAR :
Wanita yang mempunyai daerah aerolae lebar, cenderung bersifat maskulin alias tomboy. umumnya, sifat tomboy ini berangsur menghilang ketika wanta ini menginjak usia paruhbaya, dan dia rela berdandan feminim. Tapi wanita ini tidak menyukai tekanan atau kekangan dari orang lain. Sangat sulit baginya untuk menjadi rendah hati di hadapan orang lain, karena harga diri atau gengsinya yang tinggi. Dia suka membanding-bandingkan antara teman yang satu dengan yang lain. Pria yang cocok buat wanita ini adalah yang bisa dipercaya dan selalu berada di sisinya ketika susah dan senang.

7. PAYUDARA MELEBAR :
Sifat wanita ini periang dan mandiri. Sayangnya, wanita ini suka membual dan membesar-besarkan masalah. Lebih gilanya lagi, wanita ini mudah sekali marah, tidak suka dikekang tapi cepat menolong orang lain yang butuh pertolongan. Bisa saja wanita ini jujur dan berterusterang ketika mereka berurusan dengan hal yang menguras emosi. Meski wanita ini biasanya tidak hidup dalam kemewahan, tapi dia termasuk wanita yang hemat. Karena dia merasa bosan jika harus berada di samping pasangannya setiap saat, makanya dia suka menunjukkan kemandiriannya. Pada saat yang sama dia bisa bermuka dua. Pria yang menjadi anak pertama tidak cocok dengan wanita ini. Anak pertama mempunyai sifat suka mengatur. karena pernikahan baginya bukanlah hal yang menyenangkan. Anehnya, ketika dia terikat pernikahan dia akan berubah.

8. PAYUDARA TURUN :
Pemilik payudara ini sangat sensitif. Dia akan merasa dikhianati jika kekasihnya tidak menanggapi perhatian yang diberikannya melalui isyarat-isyarat tertentu. Selanjutnya dia akan menangis dan kehilangan kepercayaannya pada hubungan cintanya. Pola pikir wanita ini sangat polos dan tidak berpengalaman, karena itu kesadarannya akan seks muncul terlambat. Tapi jangan khawatir pengetahuan dan pengalaman seksnya akan mengalami kemajuan jika sudah menikah nanti. Dalam rumah tangga, wanita ini adalah pencerah suasana karena sifat alaminya yang baik hati, terutama dalam menyambut suaminya setelah bekerja. Pria yang menjadi pilihan wanita ini adalah pria yang pemberani dan teguh dalam pendirian.

9. PAYUDARA BENTUK BEL :
Wanita pemilik payudara yang bentuknya mirip bel adalah orang yang suka berpikiran praktis dan jujur. Kelemahannya adalah pelupa dan nggak rajin bekerja. Dia berusaha dengan keras berbicara dan bertempur dengan perasaan sendiri jika ada sesuatu yang membuat mereka marah. Ini yang membuat orang berpikiran kalau dia adalah orang yang suka histeris hanya karena alasan sepele. Daya tariknya misterius, mampu menarik pria tapi mampu membahagiakan pria tersebut.

10. PAYUDARA KECIL :
Wanita ini tidak pernah bisa menolak permintaan orang lain. Sifatnya yang terbuka, mampu memahami orang lain, dan sabar, membuat wanita ini dikenal sebagai orang baik hati dan penolong. Mungkin kebaikan ini muncul karena dia suka mencampuri urusan orang lain. Wanita ini bercita-cita menjadi ibu rumah tangga yang bijak bagi anak-anaknya. Pasangan yang cocok bagi wanita ini adalah pria yang punya pekerjaan tetap. Karena wanita ini nggak tahan menghadapi stress berkepanjangan. Jika mengalami stress dia akan dengan mudah terkena penyakit.





JOM SCAN BLOG KORG



salam

ni saje2 g blogwalking kt blog kawan2.. sekali ternmpak psl scan link ni kt blog si JOYAH (elly).. haku pun try ler.. takut jgk , now kan mcm2 virus2 (cintan) ado ...

syukur link haku bersihhhh



jom terjah ke SINI

Sunday, September 26, 2010

Good tip - Go to Bed With...........




What to take to bed with you - not a joke .


Pretty neat idea. Never thought of it before.





Put your car keys beside your bed at night

Tell your spouse, your children, your neighbors, your parents, your Dr's office, the check-out girl at the market, everyone you run across. Put your car keys beside your bed at night.

If you hear a noise outside your home or someone trying to get in your house, just press the panic button for your car. The alarm will be set off, and the horn will continue to sound until either you turn it off or the car battery dies. This tip came from a neighborhood watch coordinator. Next time you come home for the night and you start to put your keys away, think of this: It's a security alarm system that you probably already have and requires no installation. Test it. It will go off from most everywhere inside your house and will keep honking until your battery runs down or until you reset it with the button on the key fob chain. It works if you park in your driveway or garage. If your car alarm goes off when someone is trying to break into your house, odds are the burglar/rapist won't stick around. After a few seconds all the neighbors will be looking out their windows to see who is out there and sure enough the criminal won't want that. And remember to carry your keys while walking to your car in a parking lot. The alarm can work the same way there. This is something that should really be shared with everyone. Maybe it could save a life or a sexual abuse crime.

P.S. I am sending this to everyone I know because I think it is fantastic. Would also be useful for any emergency, such as a heart attack, where you can't reach a phone. My Mom has suggested to my Dad that he carry his car keys with him in case he falls outside and she doesn't hear him.. He can activate the car alarm and then she'll know there's a problem.

Please pass this on even IF you've read it before. It's a reminder.












Saturday, September 25, 2010

DiGi iPhone 4 Carnival Banner Spotted, Starts From 25 Septemberby Chapree


DiGi iPhone 4 Carnival Banner Spotted, Starts From 25 Septemberby Chapree
Thursday, 23 September 2010 01:18 PM

Update 2: Apparently some enterprising folk did some poking around on the DiGi website and found the full pricing structure already online under a "hidden URL".


Check out the "leaked" price structure here at http://i.pictr.com/4yd0grbf8f.jpg.



Update: And the ongoing war for iPhone 4 supremacy continues. Just minutes ago, DiGi sent out an official press statement to announce that the pricing details and plan rates for the iPhone 4 will be live on their website (http://www.digi.com.my/iphone4) at 6PM today. -- Wern Shen

Until the time this post was written, DiGi doesn’t say much about their iPhone 4 release plans apart from the previous email and riddle. However, thanks to the picture above, eager customers can now be assured that they can obtain the device almost immediately after its official launch tomorrow.

As you can see, DiGi is going to have the iPhone 4 Carnival on 25 and 26 September 2010. Assuming that customers would be able to purchase the device during the carnival, this technically means that DiGi will be the first telco to release iPhone 4 for the members of the public since Maxis has stated that they will release iPhone 4 at selected Maxis Centres in Klang Valley on 26 September before expanding the release nationwide from 27 September onwards. Of course, this does not count the special by-reservation-only release events that are going to take place beginning later tonight.

Meanwhile, the venue of the DiGi iPhone 4 Carnival should take place at Quill 9 in Section 14, Petaling Jaya – where the Quill Automobiles (as indicated by the signboard next to the banner) is located. So, mark your diary then!



Friday, September 24, 2010

SALAM LEBARAN (1st & 2nd day) - Terengganu

Salam sume ..

miss u ollz ler... lama rs nye daku x menulis di blog ni .. korg doa2 le aku aktif kembali .. ehehh ni dok copy paste je kan .. tp sume yg haku copy paste pun penuh dgn info & pengajaran yg amat2 bergune ..

so di kesempatan ni (b4 balik) haku nak le tayang skit bj raya kami tuk thn ni .. sgt2 meriah key cz colour OREN menjadi tema raya tuk aku sefamily thn ni , cume tuk haku, pak ajil & akil je heheheh yg lain2 tu sume rojak.. insyallah kalau umur pjg, thn depan aku rs nak wat 1 tema .. hehe entah jadi ke idak ..

so ni je yg aku leh tepek kt sini (maleh nak tepek lebih2, kang korg muak plak...tp ado ku kesah wakakak).. korg layan yek , nk tgk lebih2 kene dtg umah ler yek ..

ops b4 terlupe, thn ni rs nye haku xwat open house .. cz aku budjet nak wat bday akil aka house warming .. tp kuih2 raya insyallah ado lg .. so tunguuuuuu ketibaan invitation dari ku yek...


kami & nenek kesygan (tema OREN)

family besar kami (ni pun x cukup korum.. kurg 1 family yg now ado kt Arab Saudi)

akil yg baru2 nak ceria.. cz dia kene demam cmpak/cacar.. kurg skit encem dia raya thn ni

kami depan banglow baru abah & mama (ganu)

sata yg haku puas makan ... yum yum sodappppp

Oren lagi

cucu2 tok (cicit terselit plak)

menantu2

kami lg otw ke Pahang

kt umah pakcik .. besh ooo dok sini, tepi sawah , pehtu depan skit ngadap pantai ..
** wink wink ; ado lg gambo .. tunguuuu