KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Tuesday, May 31, 2011

MALAM TIBA LAGI ~~^_^


• Sebelum Tidur bacalah Doa :

بِاسْمِكَ اللّهُمَّ أَحْيَاوَأَمُوتُ
bismikallahumma ahya wa amutu

Artinya :
Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati

• Sesudah Bangun Tidur bacalah Doa :
اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur

Artinya :
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali setelah mematikan aku dan kepada Allah akan bangkit

Keterangan :
Doa ini berdasarkan hadits nabi yang saya ambil dari Riadust Shalihin :

عَنْ حُذَيْفَةَ وَأَبِىذَرٍّ رَضِىَاللّهُعَنْهُمَا قَالَ : كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَاأَوَى إِلىَ فِرَاشِهِ قَالَ : بِاسْمِكَ اللّهُمَّ أَحْيَاوَأَمُوتُ ، وَإِذَااسْتَيْقَظَ قَالَ : اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ . رَوَاهُ الْبُخَارِىُّ

Artinya :
Hudzaifah r.a. dan Abu Dzarr keduanya berkata : Adalah Rasulullah saw. jika akan tidur membaca : bismikallahumma ahya wa amutu (Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati), dan apabila bangun tidur membaca ; alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur (Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali setelah mematikan aku dan kepada Allah akan bangkit). (Bukhari)




Subhanallah.. Seekor Anjing Tetap Hidup Meski Ditembak Kepalanya 40 Kali, Diikat dan Dikubur Hidup-Hidup



.
'Bintang' terlihat kesusahan bernafas karena dikubur di pasir dalam kondisi kepalanya ditembak sebanyak 40 kali.



http://www.youtube.com/watch?v=BO94aNrJk_E
Ini mungkin kes paling buruk yang dialami oleh binatang. Seekor anjing ditembak 40 kali pada bagian kepalanya, diikat, dan kemudian dikubur hidup-hidup dengan hanya menyisakan hidungnya di permukaan pasir. Tapi, Subhanallah.. anjing itu tetap hidup.
Anjing persilangan (crossbreed mongrel) yang diberi nama 'Bintang' oleh penyelamatnya itu ditemukan di dekat Kota Birzebbuga, Malta. Anjing tersebut ditemukan oleh petugas yang saat itu sebenarnya sedang menyelidiki kes lain.


Saat sedang melakukan penyelidikan, petugas itu mendengar suara rintihan anjing dari bawah papan kayu yang ditindih sebongkah kayu pohon besar. Saat mengecek arah suara rintihan tersebut, petugas itu sangat terkejut karena melihat seekor anjing dikubur dengan keadaan hanya hidung yang tersisa di permukaan pasir.


Ketika menggali pasir untuk mengangkat anjing malang tersebut, kekejutan lainnya terjadi. Keempat kaki 'Bintang' diikat sehingga tidak boleh bergerak sama sekali.


Kekejutan belum berhenti hingga di sana. 'Bintang' ternyata ditembak sebanyak 40 kali. Ajaibnya, team dokter berhasil mengambil 40 peluru yang bersarang di kepala 'Bintang' lewat sebuah pembedahan menegangkan di Hospital Ta' Qali.


'Bintang' berhasil selamat. Tapi, insiden penganiayaan binatang ini telah memicu api amarah masyarakat. Mereka menuntut agar hukuman terhadap pelaku penganiayaan binatang harus diperberat menjadi satu tahun penjara dan hukuman denda 46.500 euro.


Kelompok pecinta binatang minggu depan berencana menggelar aksi diam sebagai bentuk protes atas tindakan 'menjijikan' terhadap 'Bintang'. Lainnya memberikan dukungan lewat facebook di mana jumlahnya sudah mencapai 7.000 pengikut.


Sebanyak 1.000 orang lebih telah menandatangani petision dunia maya untuk membantu menangkap pelaku penyiksaan 'Bintang'. Mereka juga sepakat menyumbang untuk melunasi biaya pembedahan 'Bintang'. Sebuah perhiasan senilai 250 euro telah disiapkan sebagai hadiah bagi siapa yang berhasil menangkap pelaku penyiksaan 'Bintang'.








ALL THE WAY FROM SABAH ~~ ^_^

.
salam sume... pejam celik pejam celik dh nk lunch dh .. pehtu dh nak masuk bln 6 kan, x lama dh kiter nk sambut bulan RAMADHAN..
.
ni plak saje je nak story mory (time2 buhsan ni) psl mknan dari Sabah bahhhh ... ni bf adik haku lew, dia balik sanun last week .. tuk ketemu dgn fmily dia, dh lama kt kl (kerja) so ada rezeki lebeh dpt le balik ke sanun .. pehtu bile dia balik sini, mcm2 ler dia bwk balik.. haku tgk pun naik pelik , cz x penah makan .. 
.
rs nye 1 jenis je yg haku penah makan, cume nama nye yg aku lupe.. tp ala2 cm 'tinge keling' jgk ler ghupe nya....pehtu ada cm ala2 kepok keping ganu je rs nye, cume dia bulat2.. sodap jgk..then ado ikan masin, ado cuka (emm cuka ni kiteorg x tau cmner nak guna).


.
tuk geng2 blog yg maybe lebih arif psl mknan2 dr Sabah ni , aci le kasi info ...  
.



** wink wink : tingin jgk nak naik belon g sabah, cume xdak rezeki lg huhuhu

Sesi melawat baby di HKL ~~ ^_^

.
salam sume kengkawan ...
.
today x sempat nak menepek gambo2 masa bercuti2 sakan di MELAKA.. sok2 ler yek..Ni uols tgk dulu wajah 'baru' di bumi Msia ni..
.
Ni le buah hati terbaru SUHIDA, putera nye yg di beri nama AHMAD FARHAN..lahir pada 19hb mei..semangat jgk baby ni 3.1kg (kalau di bandingkan dgn akil dulu yg lahir just 2.55kg je).. tp insyallah dgn berkat susu ibu, makin semangat dak tomei ni nanti.
.
aku sempat jgk terjah Sue kt HKL (umah ke 2 haku tu), kebetulan sue x leh kuor awal psl dia czer pehtu farhan ado kuning skit, hari ke 4 hari diorg leh kuor.. so sabtu tu aku terjah kejap.. dpt ler jmp dak tomei ni, dia plak tidooooooooooooo je ..
.
semoga Farhan jd anak yg soleh key.

ni le special gift dari aku sefamily tuk Farhan.. hope dia suke


.

Monday, May 30, 2011

Tips jika anak kecil menangis kena "usik"/Nyakat

Just to share… dpt dari email..

************************************************
Wallahualam

Kisahnya bermula canih. Masa anak aku kecik lagik (baru abis pantang), kitorg blk ke kg di kedah. Bila dah balik KL, anak aku ni takmoh tido malam & asik melalak2..Tak tdo kitorg mlm tu..Esoknya bawak jumpa sorg ustaz kat masjid Kajang, dia kata ada mende ngikut sbb mende tu berkenan & hormat ngan anak aku ni yg cerdik & ada ciri2 khalifah (ayat ustaz tu), so nak ajak main...Alhamdulillah suma ok pas berubat..

Ada beberapa tips yg boleh dikongsi:

1. Kalo berjalan jauh (especially ngan budak kecik), jgn terus stop di destinasi yg dituju (rumah, hotel, etc..). Singgah dulu mana2 tempat sbb takut ada mende ngikut (tak kira siang/mlm). Masa singgah tu, amik seketul batu/ sehelai daun, selawat & cakap "Jangan ikut kami/aku, ikut daun/batu ni". Then baling batu/daun tu, & teruskan perjalanan ke destinasi..

2. Kalo anak mengangis mlm tak henti, cuba tekan2 telapak kaki dia ngan ibu jari. Kalo anak menangis lagi kuat, maybe ada 'mende' dok nyakat. Kalo tak, mungkin kembung ke ape.

3. Satu lagi tanda ada 'mende' kaco kalo anak menangis mata terbeliak dok pandang atas.

4. Kalo terjadi spt 2&3 di atas, cuba azan & iqamat (sebaik2nya 7 kali) & baca ayat kursi & 3 Qul (7 kali)

5. Kalo tak berjaya jugak, amik bawang putih/merah, kunyah2 sket supaya berair & sapukan kat pelipat2 (area belakang lutut & siku), dahi & tulang belakang. Ni area 'mende' ni masuk/keluar badan orang. Bila sapu bawang tu 'dia' kan panas.

Lain2 tips yg boleh dikongsi:
1. Sentiasa bagi salam b4 masuk umah. Especially kalo balik mlm, selawat & baca ayat kursi b4 bukak pintu

2. Kalo balik mlm sorg2, seelok2nya jgn trus masuk bilik kalo anak2 dah tido. Kalo lom solat, solat dulu. Kalo dah, amik wudhu' b4 masuk tido.

3. Kalo gi bercuti ke hotel, b4 masuk bagi salam. Then trus selak suma curtain bagi cahaya masuk & kibas2kan katil.

Sedikit ilmu utk dikongsi bersama. Ustaz tu pon dah pesan, dia dah bagi ilmu2 ni..kena sebarkan kat org lain. Moga jadik pedoman & panduan bersama. Kalo ada tips2 nak kongsi pon bole jugak..wallahua'lam


SAYANGI DAN BERSYUKURLAH DENGAN KEHADIRAN SEORANG YANG BERGELAR SUAMI




SUATU PERJALANAN
“Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan.”

Teringat pesan ayah di suatu petang...
Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati,” ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.

Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.


SILAP ISTERI
Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita. Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud:


“Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka”Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?”Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:


1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”


Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.


YANG LEBIH, YANG KURANG
“Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.
“Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya dia buka mata.
“ Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.” pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ‘memandang tinggi’ kehadiran seorang suami.


ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
“Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi.”
Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.
Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi.
Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, “Terima kasih, suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini.”
Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.
Saling berpesan-pesan kpd kebaikan..
“The only real mistake is the one from which we learn nothing...”



Friday, May 27, 2011

TUNJUK AJAR KU SIFU ~~ ^_^

.
aku rasa, bile korg baca tajuk entry sure korg leh tau pe story yg aku nak story kan kan kan ...
.
mmg tui ler, nak story psl MENTOR... cer korg tgk gambo ni ...
v
v
v
heheh amacam ?? cayo dak ????
.
tp aku x tingin pun nak g tgk MENTOR, aku pun x bape layan Mentor sgt2 cm AF.. psl nye huhuhuu bile tgk mentor aku sedih, bkn sedih psl org2 yg dlm mentor tu .. tp sedih psl opis ler, kdng2 smp aku rs meluat je.. huhuuhhu bile ado iklan mentor, mule la aku terbayg2 duit bonus & increment tuk staf2 yg melayang2 ke udara waaaaaaaaaaaaaaaa.. sedih tau.
.
cer korg bygkan, korg bekerja dgn ikhlas.. tup2 compy leh plak pakat sponser benda yg x berkaitan & x berfaedah langsung.. pehtu bonus & increment korg xdpt2? stress dak .. tu psl ler ramai gilos staff yg benti , leh kato separuh jgk ler.. pehtu bos2 plak pakat tukor kete...gerammm jek.
.
ni aku mmg dpt tiket mentor final tp aku xnak arr ambik, ramai gak yg boikot .. bior le mereka2 yg pasan diri tu bos yg pegi.. 
.


** wink wink : lg pun weekend ku penuh dgn plan yg besh 

Kisah Malam di Hosp Putrajaya.. ~~ ^_^

.
SELAMAT PAGI MALAYSIA... (dh lama x tgk SPM ni ..kerja la kata kan)
.
uols dh bfast ker? daku lum lg lew... sakit tekak ni menjadi2 le plak huhuhu, so dgn itu x lalu ler nak telan mknan , dok nak teguk air masak jer.. 
.
kisah nye, ptg smlm ler.. time atas moto haku dgn pak ajil berlawan2 batuk .. aduyaiiii , ni start dr dia le jgk sibuk g main bdminton mlm2, pehtu mule ler batuk2.. lama jgk ler, aku maleh nak bebel... tp berjangkit plak dgn aku & akil, tu yg aku rs nak bako je raket dia tu.. balik je smlm, terus dia ajak kami g hosp putrajaya cz nk ambik ubt , maleh nak g klinik bayor (ker maleh nak byr psl tiga2 nye dh sakit wakakakak).. 
.
kami smp dlm kul 8 mlm , then tunggu le turn ..ramai jgk ler manusia2 kt bahagian kecemasan tu.. ramai yg batuk2 jgk , ado yg demam.. time menunggu tu , biasak ler klau akil dh buhsan , mule le dia wat konsert..riuh le dgn sore dia, kalau x pun dia g usik /main cak cak dgn anak2 org kt dia (dia kan mesra alam).. pehtu yg mencuri pandangan aku smlm , ada 1 family ni, lama jgk dia tunggu turn (cm aku) , anak dia rs nye dlm 2 thn ler.. biasak le bebudak kalau dh boring, mule le wat peel kan .. smlm ayah nye yg sakit, bile dak tu boring (mak dia plak tgk syok tgk tv) dia tetiba duduk depan mak dia, pehtu dia selak suor jeans mak dia ..dan korg tau pe dia wat???? dia gigit ujung suor jeans mak dia. Dia ckp " afiq nak gigit suar mumy".. mak dia terkejut ler ' eh mana boleh , kotor ler nnt sakit".. tp anak dia merengek2 nak gigit.. aku yg tgk pun terkejut jgk ler.. pelik betui dak kecik tu , peel nak gigit ujung suor mak dia.. adeh. 
.
pehtu tetiba , ado sorg mamat tu dukung baby smbil berlari masuk dgn berkaki ayam dia ckp "tlg en , emergency ni".. cepat2 diorg berlari menuju ke bahagian semi kecemasan , dgr2 baby dia kene sawan tarik.. aduyai, ngeri plak aku tgk ..
.
nama pun hosp kan , so mcm2 kes ada.. tibe je time aku, dlm bilik tu ado 2 doc pempuan.. kire diorg leh cek pesakit 2 org dlm 1 time ler.. masa aku masuk tu , doc yg rawat aku dgn akil tu lembut je org nye, tetiba doc pempuan sorg lg ckp "eh batuk je ke? nape x g klinik kesihatan, menganggu aliran kecemasan"... time tu pak ajil dh jeling doc tu, aku pun terkedu jgk .. 1st time seumur idup aku x penah aku dgr doc ckp gitu kt pesakit.. aku bkn dtg tu nak suke2 or nak dtg mintak autograph die ke.. sure le org dtg spital psl sakit.. pehtu doc yg rawat aku wat dek kt kwn depan dia & terus kan cek kiteorg ....hish meluat betui aku , klinik kerajaan mano yg bukak smp mlm ???? aku bkn pe, dh aku keje..pehtu akil batuk..kiteorg ni dh ler ado keturunan asma, so tu yg nak berjaga2.. hape le nye doc ..gile betui..
.
kiteorg balik kul 10 lebey gitu, akil dok lari2 sakan ..sonok le tu main kt lobi, sekali dia muntah .. geram aku, aku dh ckp jgn berlari2 psl dia batuk.. last2 kene piat tinge dgn aku. Nk makan dinner pun aku xdak mood, balik tapau.. akil je makan, aku telan ubt zzzzzzzzzzzzz



Thursday, May 26, 2011

OUR DINNER AT THAI SHOP ~~ ^_^

.
salam sume .. dah bfast ker ? daku bfast roti mentega & milo panas jew...tgh hari kang nak crik sup ayam ler.. sakit tekak ni, batuk2.. aduyaiii . Mlm kang pak ajil dh ajak g spital ambik ubt.
.
ni saje nak story tmpt dinner kami last week.. kedai ni nk pangil restoran pun bley, tp dia kt luor bangunan care4 bdr tun husien on. Memula cm agak sangsi jgk ler nk makan kt sini, tp bile tgk hok pak aji2 pun ado yg dtg makan , kiteorg pun terjah le jgk.. masakan nye mmg asli dr thai key.. sodap bangattttttt....
.


tmpt makan bersih .. kire ok la, santai .. lg besh kalau time tu dtg angin sepoi2...
ni menu aku , nasi grg thai.. tp xpedas, akil abiskan sepinggan tau.. aku makan 2-3 suap jek..
ni menu pak ajil.. nasi grg tomyam kalau x silap.. pedas jgk ler..
menu ni pak ajil paling suke... pulut mangga (mangga dia manis bangatttt )
kami yg happy

Wednesday, May 25, 2011

TRANSFORMASI >>Haku dh tukor domain tauu.... ~~ ^_^

.
KINI AKU PLAK ...
.
dari afazilzura.blogspot.com
v
v
v
v
v
v
v
v
.

HAKU DAPAT HADIAH BESDAY LG ~~ ^_^

.
salam kengkawan ...
.
haku bz, bkn bz kejo pun.. bz nak tukor domain ..xdapat2 lg dr pagi td .. x peler dugaan ni , sabo2. Sib baik ower dia setia membantu. Ptg kang le smbung lg, maleh nak pening2 kan kepala.
.
ni haku nak story cite HOT2.. baru je td dpt, heheheh aku dpt hadiah besday lg, yehuuuu sgt comelll..Hadiah ni geng opis haku yg kasi, mmg terharu aku di buat nye.. ghupe nye 1-2 hari ni dia dok mintak gambo kami berdua ingtkan dia just nak wat deco2 tuk wallscreen je, ghupe nye dia ado tempah something special tuk haku sempena besday aku aritu ..
.
v
v
v
v
v
v
v
aku dpt BANTAL yg comel beserta gamba kami berdua..

.
sgt cuteeeee.. ghupe nye dia beli kt HEARTBEAT, leh tahan jgk le gheger nye.. tp x sangka dia sudi nak kasi aku adiah ni ..sob sob

ni le akak yg baik ati tu ... TIMA KASIH BANYAK2 ye KAK NANI ku cayangggg , semoga murahhh rezeki akak

.

KALAU KORG JADI CM KES HAKU ... MEH WAT CMNI ~~ ^_^

.
salam sume ..
.
AKHIRNYA dapat jgk haku nak update blog ni.. aduyai , abis sume kutu2 mati psl memikirkan cmner nak buek ... kalau ikutkan pd org2 hok terer myb x jd masalah , tp tuk haku yg x bape nak terer ni .. pening jgk ler kan huhuhu di tambah dgn xleh nak tumpu 100 % depan pc cz ado je keje kulu kilir yg kene wat.
.
Pueh jgk aku send ke blog cmner nk wat, tp diorg x reply2 jgk..so kalau korg dpt kes cm haku, x dpt nak log out dr blog lain ke blog korg .. try this..
.
clik SAFETY icon kt kanan pc korg tu (tuk sapo2 yg gune Internet explorer tu sure pasan)..

.
then korg clik DELETE BROWSING HISTORY... dia akan running dlm x sampai 1 min pun..

.
then korg try log in balik ke blog korg ... insyallah ok.


.
** wink wink : haku nak tuko domain lew... huhuhu kwn2 sila bantuuu..

Monday, May 23, 2011

NURSES DAY & SESI TERJAH STUDIO CINTA ALIAH ~~ ^_^

.
salam ptg sume kengkawan ... nape plak aku rs cm sunyi je blog aku today , tp x kisah la janji uols bahagia.
.
Ni haku baru sempat nak story mory psl NURSES DAY .. adik ke 4 aku (sha2) dia now keje kt KPJ Tawakal (hosp yg akil operate aritu) , kebetulan plak diorg ado mcm2 event tuk hari jururawat.. memula aku dpt sms dr dia ' along.. ko ada kenal dak org nak sewa baju cina..aku ada fashion show ler'... memula blank jgk haku, kt mano plak haku nak crik baju cino.. aduyai , tup2 tingat akan kak mon(kak ai).. terus aku roger dia, dia suh aku coll org yg berkenaan terus.. 
.
after discus2 dgn org berkenaan (iaitu EN AJ) , terus crik date tuk terjah studio dia (STUDIO CINTA ALIAH) yg ado kt dsara damai nun.. memula g ,pak ajil bwk entah ke mano.. geram tui. Time tu malm ,so tu yg compus2 jgk tu kan.. kiterg smp dlm kul 9 gitu (cian tuan umah kene kaco time2 mlm, ye ler psl panten baru u)..  
.
smp2 je umah dia, masing2 terpegun jgk le dgn umah nye.. umah x beso x kecik , but sgt2 bersih & teratur key.. akil plak teruja tgk munge2 yg ado, sib baik dia bkn jenis kacau benda2 tu sume.. masa masuk2 je Aj terus ckp ' eh ni kawn kak ngah kan? geng2 mak ayam'.. kahhh tergelak aku. Pehtu borak2 jap psl majlis dia kt Melaka.. then puan naimah pun idangkan teh dlm set english tea (hadiah kawin), akil yg memula terjah air pehtu dia ckp ' emmmmm sedapnyaaaa .. mmg sedap' masing2 tergelak sakan. Aduyai mulut anak ku tu .. pot pet betui ler.. pehtu mule le dia wat cm umah dia sdiri, risau aku di buat nye.. sib baik tuan umh ok.

 otw
 ni akil & makcik nye (hok ni le yg nak sewa bj tu)
 ni masa dh balik.. lepak jap , kebetulan geng opis haku dok area tu , so ajak dtg minum
 mmg grand adik aku , siap dgn bj ..pehtu kipas tangan, ado cm crown tu.. adik aku sewa bj Puteri HANG LI PO.
.
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Masa berlangsung nye event adik aku tu, time tu weekdays. So x dapat le aku nak makeup kan or siap kan dia.. dia pun awal2 dh g opis dia, kengkawan dia le yg tlg2 touchup..
.
dlm ptg gitu , aku dpt sms .. "along, aku dpt no 1'.. aikkk bior betui adik aku ni, cm aku x cayp jek.. aku col2 xangkat plak tu. so aku tunggu je ler dia balik. Mmg betui dia menang , dpt 2-3 hadiah .. sonok tui le dia..
.
ni le bj yg dia pakai....


dia ni no 4 dlm fmily , tp mama abah aku ckp dia ni 'photostat' aku psl nye dah le muke mmg iras2 aku , peel pun lebih kurg .. wakakak

ni le hadiah nye, set penjagaan bdn .. pehtu dpt mangkuk inggeris, pehtu dpt frame versi english style.. lawo (aci ku rembat wakaka)

Friday, May 20, 2011

HIDUP = 3 HARI + 2 NAFAS





HIDUP KITA CUMA DI DALAM 3 HARI:
Semalam ~ Sudah menjadi sejarah.
Hari Ini ~ Apa yang sedang Kita lakukan.
Esok ~ Hari yang belum pasti.

Hisablah Hari pertama semoga Hari yang kedua
Kita lebih baik kerana mungkin ajal Kita pada Hari yang kedua.

HIDUP CUMA DALAM 2 NAFAS:
Nafas Naik.
Nafas Turun.

Hargailah Nafas yang naik kerana udara yang disedut
Adalah pemberian Allah secara percuma Dan
Carilah keredhaan~Nya dalam menggunakannya.

Bertaubatlah dalam Nafas yang kedua kerana mungkin itu
Nafas yang terakhir keluar dari tubuh bersama
Nyawa Dan roh untuk meninggalkan dunia yang fana ini.

HIDUP CUMA ADA 2 PILIHAN :
Hidup dalam keredhaan Allah.
Hidup dalam kemurkaan Allah.

HIDUP YANG ABADI CUMA ADA 2 TEMPAT :
Kekal di dalam neraka.
Kekal di dalam syurga.

Ingatlah kecelakaan neraka itu amat mengerikan
Dan Kita hanya diyakinkan oleh keyakinan Kita kepada rukun IMAN.
Rukun Iman itu pula Ada 6 Dan apabila
Hilang salah satu daripadanya maka hilanglah IA.

Kelazatan Dan kesejahteraan syurga itu maha HEBAT.
Tidak terduga oleh fikiran Kita Dan untuk mendapatkannya
Terjemahkan rukun ISLAM yang 5 itu
Dan puncaknya adalah SOLAT .. . Amat sukar untuk dipercayai
Bagi yang ingin ke SYURGA tetapi tidak bersolat,
Umpama seorang yang mahu menaiki kapal terbang,
Tetapi tidak mempunyai boarding pass.

Dan mereka yang sengaja melalaikan solat,
Umpama mengeposkan sepucuk surat tanpa melekatkan setem .. .
Apabila ditanya bagaimana surat itu akan sampai
Pada penerimanya .. . Lalu dia pun berkata
Setemnya akan dihantar kemudian.

Ada 2 penyelesaian dalam kes ini :
Dia mungkin didenda .. . Atau, suratnya masuk tong sampah.

Oleh itu, tidakkah Kita semestinya bersyukur
Atas segala nikmat yang Allah kurniakan kepada Kita .. .
Sekurang-kurangnya Allah telah memberi udara
Secara percuma untuk Kita berzikir mengingati~Nya
Setiap detik Dan ketika, hinggalah Kita kembali
Kepada Allah dalam keadaan jiwa yang tenang .. .
Lalu masuk ke dalam syurga dalam keadaan
Kita redha Dan Allah meredhai.

Semoga Kita semua berbahagia + sejahtera senantiasa
.. . Di dunia jua di akhirat kelak serta
Di dalam rahmat Allah s.w.t.



TQ NUFF,AKU DAH SAMPAI & DH CLAIM DAH .. korg dah ker???? ~~ ^_^

.
Aku as usual ler kalau tgh hari mmg akan kuor lunch , but aku agak lama jgk x makan nasi time lunch kt opis, xdak mood lew..tp ku sebat roti canai teluq td, yum yum syukur dh kenyg dh ..
.
ni haku nak story psl HADIAH BESDAY aku dari NUFF.. that day jgk (time dpt email) tergedik2 ajak pak ajil g claim hadiah ..ampeh tui pak ajil , dia leh ckp 'ingtkan dpt tiket kapal terbang pree'.. ni kire syukur le jgk kan dpt tiket wyg, kalau 4 keping dh jimat rm40.. tui dak anak2 muriddd???
.
so dlm kul 12 tgh hari kami g merempit, haku plak lupe nak print map kahhh .. so tercrik2 jgk ler, sib baik aku save no tepon opis nuff, so diorg bgtau direction.. idok le susah, cume tmpt tu tersorok.
 

ni le bangunan nye... pehtu dok jenguk2 mana plak pintu nk masuk , psl bangunan tu lain skit, ada banyak pintu.. last2 aku terjah je tny pak guard, dia suh naik lepas sign.. so aku naik.. tup2 nmpak pintu ini :

  
masuk ikut pintu ni.. wahhh teruja...
.
masa kt dlm , nmpak sorg je staff yg bertudung.. yg lain sume cm cina je.. pehtu lg besh opis diorg xyah pakai kasut ...sume berkaki ayam je.. besih ler, opis pun not bad.. tp aku x snap le gambo, segan weh ..time tu staff penuh dlm opis..
.
alang2 aku dtg , aku ambik sijil masa attand gath kt Times Square thn lepas..

.
& ni ler hadiah nye, 4 tiket pree yg bakal aku gune weekend ni tuk tgk cite PIRATE..
b4 g ambik tiket, Puan Hanny sms mintak ambikkan , cz nnt leh jmp aka jimba peluk2 rabbit..
.
i dh ambikkan yek pn hanny, nnt kite jmp u roger2 yek


.

AIKKK HILANG KE?? .. SAH2 ORG DH KEBAS ~~ ^_^


.
SALAM SUME
.
uols dah bfast ke? today haku bfast tart teluq & milo panas jek..
.
ni haku nak story kisah ptg smlm lepas balik keje.
.
Smlm haku balik kul 6ptg gitu le psl nak g leisure mall tuk anto stok makjun kt sorg customer... dari dsara kiteorg ikut ler kerinchi link tuk balik Cheras, tup2 smp je area Bangunan Pucuk Rebung tu ujannnnnnnnnnnnnn agak kuat, so pak ajil bentikan moto..ramai jgk penunggang terpaksa benti tepi2 jalan tuk pakai bj ujan.
.
as usual la, pak ajil bukak 'bonet' motor tuk tuko kasut pehtu ambik bj ujan aku & simpan beg aku dlm 'bonet' moto dia.. pehtu kami pun teruskan perjalanan. Smp je kt leisure mall ujan dh kurg skit but still ujan. Then bile sattle terus balik umah.
.
aku smp2 tgk xdak org kt umah , ghupe nye abah, mama & akil g umah jiran psl mama kene wat 'dressing' kt pak cik tu ( dia ado diabetic pehtu jatuh luka so kene jaga2 le).
.
so haku as usual le g dapuq crik benda nk makan, mama aku wat kuih 'cara' & grg pisang, sempat ngap 1-2 ketui.. tup2 dgn muka

CUAK
.
aku pelik jgk ler.. nape plak le laki aku ni tetiba cm lain mcm pehtu wat muke cuak
.
tau sebab pe...
.
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Ghupe nya KASUT KEJE dia tertinggal kt tmpt kiteorg benti are bangunan pucuk rebung tuk pakai bj ujan tu ..

.
masa tu secara automatiknye aku TERGELAK beso .. wakakakakakkakak. Ye ler kan, 1st time tau jd gitu, kalau ikutkan bkn x penah ujan kt kl & bkn xpenah benti kt tepi jalan tuk tuko kasut.. tp kali ni tertingal pulak ... mau aku x gelak sakan ..sian plak laki aku tu, sib baik kasut nye dh buruk.
.
so mlm td terus terjah SOGO, tp crik2 xdak yg murah walau ado 50% (eh lupe SOGO tgh sale bj2 budak ..PONEY 70% oceyyy.)..then crik kt PERTAMA, emm dh tutup plak.. last2 g Tesco Extra kt cheras.. sib baik depa tutup lambat cz time tu dh 10.30 , pak ajil rembat je pe yg ado..kang x psl2 arini berseliper je ke opis. Besh arr pak ajil pakai kasut baru today

Thursday, May 19, 2011

SAMBUTAN HARI IBU ~~ ^_^

.
Dah solat Zuhur ke uols ??? kalau dah , baguihhhh .. kalau lum, g cepat..
.
ni haku baru nk tepek story psl HARI IBU, wakakakak dh basi ..bior ler kan , ado ku kesah ..
.
masa hari ibu tu , aku dh ajak pak ajil balik umh mama, aku ingt nak masak ke.. beli kek or sate ke (cz abah aku sms ckp x nak mkn kt luor , dia suh beli sate bwk balik) tapiiiiiiiiiii pak ajil cm wat pekak tinge je.. masa tu kiteorg tido kt umh sdiri, so aku pepagi tu wat roti bako teluq je , kenyg jgk ler kami..akil pun mkn banyak.
.
dlm kul 3lebey gitu, pak ajil ajak kuor.. dia ckp nak g tuko DVD yg beli kt Summit, aku folow jeler, but b4 tu dia singgah subang (entah pe nama nye) tuk makan lunch, aku x lapo sgt ..tp akil bangun2 tido je 'ibuuuu, akil lapa laaaa.. bley tak kite makan nasi ?'....wakakak sian anak ku, lapo smp kuor ayat skima tu..
.
so pak ajil pusing2 le kt subang tu, tup2 dia berkenan plak bile tgk Restoran ni (aku tingin nk makan kt rest cine Islam kt tepi nye tu)

haku ingtkan restoran menara KL wakakakakakakak.. sekali masuk , ghupe nye restoran Arab key .. walaweiii , 1st time dlm idup makn kt rest arab..
 dak yg teruja nk makan
 wakakak , b4 makan lupe nak snap arrr... kami order Nasi Briyani ayam rm14 + roti nan planta rm 4 + air teh limau rm 4 (kalau x silap)..
.
harga mahei weh , sekali nasi smp ..ciput jek, aku makan 2-3 sudu + roti nan suku, pehtu pak ajil ambik skit..yg lebih nye sume akil bedal...
 nan ni sodap jgk le
 air yg aku suke.. 
 view kt situ , mmg layan ... mana ado org , ye ler dh kul 4 lebey , org siap nak makan ptg plak .. kami baru lunch wakakakkakak
.
so that day kami x cbrate le hari ibu dgn mama (sowe mama)..
.






BUT .. senin tu , aku x kira ..aku pk jgk pe nak kasi kt mama .. emm last2 aku terpk , mama dh lama x dpt munge (waaaaaa haku lg lama) , so ptg tu balik dr keje , terus aku paksa pak ajil singgah kt PS, dia plak tergedik2 ler kul 6 lebeh baru nk turun ambik aku.. mmg ku bebel , bkn pe takut kedai tutup...
.
mmg laju je pak ajil bwk moto, terus ke depan kedai tu ...lega psl kedai x tutup lg, aku ingt nak ambik ROS.. tp kalau tuk ibu rs nye sesuai CARNATIOn kan (12 kuntum), so aku pilih yg paling sweet ..
.
pilih2 terus blah balik... jgn x cayo aku bwk munge yg beso tu naik moto tau , ramai plak org yg pandang ocey hihih malu daku..sure org ckp 'lomantik nye huby dia kasi munge'...sowe ye en somi sy TIDAK lomantik langsung, dia x reti kahhhh .. tp dh kwin ni ku ajor jgk kdng2 tu.. beter dr dulu lew..but dulu walau x romantik sgt pun tp dia ada jgk le kasi choc & munge, now xdak .. sedih tau.. besday pun xdpt pe2.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 gambo snap dr atas moto