KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Sunday, July 31, 2011

KELEBIHAN RAMADHAN


.
Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-


PENERANGAN HADIS
1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap


Friday, July 29, 2011

IMPORTANT MESSAGE - PUBLIC TOILETS Friday on 8 July 2011 >>> Things stolen & Raped, Bleeding heavily > ICU Coma stage

.


Please be alert of Public Toilet near to Bandaraya STAR LRT station and Pertama Kompleks. Recently on Friday last week, there was a lady from CIMB Bank, after work she carries her handbag and Laptop went to the public Ladies Toilet near to Bandaraya STAR LRT Station.


There is a guy using chloroform and make her go unconscious by using handkerchief and close her nose. Later after one hour she wake up and realize that her handbag and laptop was stolen and she has been raped.


She was bleeding heavily and complete naked. She screamed for help and few people help her and send to hospital. Now she is in GH Hospital under ICU Coma stage.


This incident just happens last week Friday on 8 July 2011. Please be extra careful and do not use any public toilets around this area.




*** wink wink : dpt email dr seorg sahabat... so kengkawan ku tercayang pls2 be careful


BW | D'STYLO BEUTIQUE

.
Salam uols.... 

.
dh bfast ker? emmm lg bape hari je kite akan menyambut bulan RAMADHAN kan .. dgn ini daku nak mintak maap dr ujung rambut smp ujung kaki kt korg kalau ada kesilapan yg daku x pasan di sepanjang perkenalan kite ye ..0 - 0 ocey.
.
ni saje nk tepek kedai online yg haku suke nak 'cuci mato'... 


.
amacam ? cun dak bj2 kt atas ni.. ado banyak lg babe... rugi kalau uols x terjah blog ni.. harga nye sgt2 ler berpatutan ..now siap ado Ramadhan special, so moh2 le grap.. sapa2 nak COD leh je roger dia , jmp kt area Kota Dsara nun.
.
uols jom le terjah blog D'STYLO BEUTIQUE
(owner nye Shasha, sgt2 peramah tau)


.
korg pasan kan bj ku pakai time photoshoot ni? haaa, bj ni dr butik D'Stylo lew... cun kan (dh lama jgk x pakai balik bj ni, sogan dew)


Thursday, July 28, 2011

TALKLESS THURSDAY | KEDEBUSSSSSSSSSS ~~ ^_^

.


salam uols.. daku nye emo ni smp rs x tertaip kt blog ni..aduyai ...

.
kalau korg ghaser2 terer , kt ner ni ? 



** entry malas hhuhuhu

AKU MMG SAKIT HATI ~~ :(

.
Salam korg sume... di kala uols baca blog ku ni, daku dh x dok kt tmpt ku dh ... 

.
ni start smlm le HOD hr baru yg dr indon tu aka mulut murai (dak2 senior yg gelarkan dia) jmp ku & dak dept aku ni.. dia nye intro nye le pjgkan , maleh nak dgr...tup2 dia ckp 'azura lepas ni u kene dok kt front desk'... WHAT THE F*** (lum pose lg).. mmg hangit 1 bdn le aku, walau time tu aku senyum.. tp aku leh rs otot2 muke aku dh berubah .. mmg aku bengang gile..kalau dh tau opis xdak duit, crik je le recep yg lepasan skolah  tu .. x yah verangan nk crik yg seksi , free hair , yg jalan tonggang tongek pehtu mintak gaji lebih tp xreti wat kejo tu kan (diorg ni ado ati nk crik hok gitu)
.
alasan dia psl xdak org jaga kt front desk, client dtg ramai coll ramai ..recep sorg tu x terlayan (sini recep exce gaji kat rm2K++ tau) mmg siot gile kentang betui... aku dh le x reti bekerja kalau xdak pc depan aku ni (tmpt tu pc nye 1 ketui je) pehtu plak kene pick2 phone, hish x suke betui le aku ...sure otak aku berkarat le nnt..
.
alasan dia lg, dia ckp dh naik gaji (ciput je) kene try le wat keje multitask ~~ HOTAK KAU. suke suki dtg sini , pehtu nak re-arrange abis sume staff ..dh le balik2 dok puji indon, kalau dh suke ..pi ler dok sano terus.. ramai jgk le staf yg dh ilang job duty diorg.. aku leh compom lepas raya ni ramai le yg blah (entah2 termasuk aku sekali).. 
.
selama ni pe diorg wat(org2 atasan yg berlagak bagus sgt tu) kiteorg kuli2 ni redha kan je, tp ni dh kire tahap melampau jgk ler kan .. diorg nak g umrah, diorg ingt staf2 sume akan suke suki goyg kaki, dh korg nak g umrah tu pun bkn lama pun 2 mingu je kut.. xkan le staf2 ni sengal kut kan. For sure le masing2 dh tau keje masing2.. hish aku x tau ler mentality org2 atasan kt sini , cm haprak.. 
.
ni sesi luahan rs le ni, psl tody x dpt nk BW sgt.. pc kt depan ni cm siput lembab nye.. kwn dept aku tu plak kene jaga kiteorg nye dept ni sorg2 dia.. sian dia. Selalu kalau dia bz aku tlg, kalau aku bz dia tlg.. now dia sorg2 je ler.. mmg ramai suke aku dok front desk psl aku kan peramah, tp tu bkn jiwa aku.. adehhh. Ado jgk aku benti 24jam b4 pose ni kang.. geram tui ler.. 
.
si MJ (supervisor aku) diam je, aku tau ler dia nye plan, dia mmg penakut nk mampos kalau bab2 melibatkan aku, psl dia tau aku berani lawan dia.. dia ni jenis suke gune benda2 halus tuk tundukkan org, aku plak hari2 bukak surah Quran kt pc ni, myb dia dgn 'laki' dia (big bos) dh meluat dgr kut, tu yg anto aku ke depan tu .. bior ler kan, aku doa kan moge diorg dpt petunjuk kt Mekah nnt , jgn diorg ingt pi sana cm pi UK udah ler...

.
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 




** gune wrna meroh psl sakit ati

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday | KASI TERLIUQ SKIT ~~ ^_^

.


terliuq dak ?

kalau terliuq meh pakat order kt KAK RAM BAKERY


Tuesday, July 26, 2011

AKIL HIRUP KASI ABIS , SEDAP OOOOOO | Lepak2 di Melaka ~~ ^_^

.
selamat ptg uols sume..

.
nape plak ler daku ni sejak 2 menjak ni maleh nak update gambo aka menaip.. myb psl masa yg terhad kut.. tp x per, luse for sure i akan tepek mcm2 kt blog..psl nye 'MJ' nak pi jalan2 dgn 'laki' dia.. semoga dia balik keje nnt akan ado perubahan yg +ve.
.
ni saje nak story sesi makan2 weols masa weols terjah Melaka x lama dulu. Kalau dtg melaka mmg x sah le kalau x pekena ASAM PEDAS kan kan kan ? masa ni weols dh puas pekena COCONUT SHAKE kt Klebang...
.
Asam pedas ni kalau kiteorg lew kan , suke makan kt ala2 perhentian apa tah..ala cm food court tu , dekat2 jgk dgn Zoo & Taman Boye nun.. lupe la plak nama nye kan.. tp penah jgk ku tepek gambo kedai nye kt blog ni..

 complete set ~ Nasi putih, timun & Teluq Masin

 aku punye menu ~ Ikan Pari ooooooooo..

 ni rs nye menu pak ajil, dia ambik ikan kembung

.
time ni kiteorg g dgn adik pak ajil, time tu anak dia tido dlm keto ..so diorg stay dlm keto kejap.. tp sempat le diorg jerit tuk menu .. aku pun dh compiden nye order kan ... 
.
masing2 dh get ready nk makan (anak2 dh bangun tido)..tup tup menu ni smp.. terus adik pak ajil menjerit "bior betuiiiiiiiiiiiii.. ni sapo nye menu ni?"...wakakakakaka, time ni haku xleh tahan tergelak sakan dh .. aduyaiii ..
.
korg tau aku order apa ..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

NI HA DIA.... 
.

SUP GEAR BOX POWER..



ghupe nye dia jerit "nak IKAN KEMBUNG".. bkn SUP GEARBOX.. nye jauh bunyi nye kan, tp kalau kt sanun ..dgn perut lapo pehtu dgn bunyi bising2 tu mana le nak dgr kan ... 
.
ghupe nye masing2 dh terkedu , ye ler... rs nye sup ni mahei gile lg2 kalu kt kl... emmm , tp adik pak ajil ckp sedap.. aku tgk muke pak ajil dh nk pengsan psl nye dia fobia makan sup ni.. kato nye, penah makan yg x sedap... tp adik dia sedut , ckp sedap... 
.
aku pun try luck ler (1st tIme weh) gaya makan cm nk pekena makan lipas grg tau ..wakakakak cuak sgt2.. lawak tui, sekali aku sedut..... "emmmmmm sedap nyeeeee"... pehtu aku suh akil try .. wakakak , x sangka akil suke sgt2...last2 dia yg abis kan .. 

1st try ~ "emmm dap la bu"...

tgk ler.. penuh perasaan tau akil minum sup tu .. mmg sedap, dia siap mintak lg.. hish x yah ler.. dh beso2 kang nnt baru leh makan banyk2 ye..

AKIL NI BIOR BETUI ... ~~ ^_^

.

.
salam uols sume... dh nk lunch dh , this week je leh jimba2 dgn mkanan ...next week dh start menikmati aura2 bulan Ramadhan nan mulia. 
.
uols jgn betui kan pc ye.. tgk ler dak teruna sorg ni, nk wat cmner kan ..dia myb tingin nak adik gugurl tp xdak rezeki lg.. so segala craft yg ibu nye wat , dia dgn rela ati & limpa dok mengayakan nye.. now siap suh pakaikan elok2 ..comel2 baru dia nak snap gambo..selagi x elok atas kepala dia, dia akan suh betuikan dulu..aduyai anak ku.
.
banyak lg hasil craft yg leh anda tempah ...jom clik SINI


** wink wink : today terlampau banyak sgt le cite Jimmey dgn bini dia tu..aduyai, makin HOT ..malas nak ambik tau , lg2 nak pose ni kan .. just mampu doakan agar mereka dpt 1 jalan penyelesaian. xyah dh nk bukak2 pekung di dada.

Monday, July 25, 2011

Hari mengetes SWEETIE CHEESE | Tititwangsa ~~ ^_^

.
Salam kengkawan ku tercayang .. fuh banyak tui keje today (wat2 bz jek hihihi).. ni baru le ado kesempatan nak tepek gambo..lg pun td bz meng'edit' gambo yg melambak2 tu.. tu pun lum abis, x pe i kasi jalan ni event dulu yek.
.
ni story smlm, kalau uols ado terjah blog bro curly .. sure uols pasan yg dia ado wat pengumuman jemput uols sume dtg berjimba2 dgn dia & the geng kt Titiwangsa kul 5ptg gitu.. mule2 nye daku ingt x dpt pi, almaklum le kan ..pak ajil kejo maaaa..sabtu & ahad tau ... sian plak, ni pun hingus dh leleh2 dh .. pehtu jangkit plak kt akil (goram den)..
.
kalau korg tgk muke akil time ni, muke lain sgt2 psl dia demam selsema (ni kes mlm b4 tu balik umh kul 12 tgh malam.. nnt i story ye).. tp as normal, dia tetap aktif sakan , aku sempat paksa dia minum air masak banyak2.
.
kalau ikutkan, aku segan benor nye nak join bro curly nye event ni psl nye ramai jgk otai2 blogger yg dtg..i ni baru je dlm bidang blog ni, terasa cm ;kecikkkkkkkkkk; je kang... tp kebetulan adik2 & kwn diag nak folow.. so i on je, sib baik ler bro email no tepon..kalau x, sah2 ler daku poning nak crik tmpt post depa.
.
kiteorg bertolak dlm 4 lebeh gitu, tp biasak le kan weekend sure le jem skit.. smp pun dlm 5 lebeh gitu, dh dekat2 nk smp sempat col bro curly.. dia dh standby tepi jaln , siap nari2 tu ..wakakakakak x leh blah betui le.
.
then smp le sesi kami meng'NGAP' kek sweetie cheese yg di katokan glamor sgt2 tu... 1st bite "MASYALLAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH..sodap nyeeeeee"... mmg banyak jgk weols ngap, lg2 dak akil..dia mmg dr pagi x lalu mkn psl x sihat, lepas dh berlari2 smp basah bj...myb demam dh kebah skit..dia pun belasah makan SC banyak2..wakakakak sowe le bro kalau org2 yg dtg lambt tu x dpt nk rs kek yg sodap tu.. Bile adik2 dh kasi GREEN LIGHT suh i beli, terus le i rembat kek tu seketui...mmg mantop le, teruja jgk jmp tukang wat kek tu.. manis org nye.. 
.
memula smp masing2 malu2, tp bile dh warm up ...masing2 cm dh kenal lama je.. (aci je uols bg link blog2 uols nnt).. bkn SC je ado smlm, kek manggo & kek lapis biskut choc (kalau x silap lew..psl ado rs biskut2 choc) pun ado.. aduh , sodap betui ler...mmg xrugi beli...  




ni lew bro Curly..(tang wambut tu susah nak menten tu kan kan )


 kami2 yg meriah ... bj belang2 kuning tu le chef nya..


.
** wink wink : malas nye nak kejoooo...

MONDAY BLUES | KATA2 AZIMAT ~~ ^_^


.
Ketahuilah,  
bahawa ujian itu akan  mendekatkan  diri  anda  dengan ALLAH, 
mengajar agar anda berdoa, 
dan menghilangkan sifat takabur, 
  ujub dan segala kesombongan dari diri anda.



Friday, July 22, 2011

RAHSIA DI SEBALIK F.A.C.E.B.O.O.K

.



NO KOMEN 



** wink wink : kalau korg nak komen sila ler

KUPON PUN NAK TIPU ... Apa laaa ~~ :(


.
Salam sume kengkawan ..

.
sure smlm uols ado terima/nmpak or print kupon GCB dari Mc D kan ? ala yg BUY 1 PREE 1 tu .. 
.
maka nye ramai pe'makan' tegar Mc d pi print kupon tu & redem ... tp ghupe nye kupon tu TIPU ... 
.
aduyaiiiiiii ... 
.
hampeh ayam tui le diorg ni, kupon cmni pun nak tipu2... ni pun aku kompom kan lepas g tgk fb Mc D ... 




** wink wink : stress tui ler makcik HOD hr baru ni (dr indon).. dh le mulut becok, balik2 dok nk story hal2 yg bagus kt opis lama dia kt indon, kalau sana lg bagus...pi le balik sana bukkkkkkkkk (story dia tu dr senin smp now x abis2, lotih nak dgr)

Thursday, July 21, 2011

HAPPY BESDAY LILY | Adik ku yg ke 3 ~~ <@

.
salam sume kengkawan .. uols dh lunch ke? i just makan roti nan kosong wif air suam ... syukur dh kenyg.

.
bertarikh 7july 2011 baru2 kiteorg adik beradik sepakat nk wat majlis suprise besday party (yg x bape suprise) tuk adik ke 3 ku (yg cikgu tu) ~~ HAPPY BESDAY MY LIL SIS .. kiteorg wat kt De Excel Touch Garden Cafe.. b4 tu aku mmg dh set up dgn adik2 yg lain, sgt2 kebetulan time tu adik lelaki aku balik KL.. so ajak dia jgk lew.. 
.
mlm tu kwn adik aku ckp nak bwk adik aku ke tmpt tu, kiteorg ni awal2 dh gerak... weols plan g sama2, but besday gurl g dgn kwn nye.. alih2 kiteorg dh smp 1 jam ..tp besday gurl x smp2, wakakakakakk lawak tui.. sebenor nye diorg dh salah jalan aka sesat.. last2 terbocoq le rahsia, kiteorg plak bile adik aku si lily col .. masing2 x pick up .. smp le kwn dia col aku , last2 aku suh pak ajil g ambik depa...kahhh mmg lawak tui lew. Diorg ghupe nye sosat smp ke Bangi.
.
Then dlm kul 9lebey cmtuh baru le majlis start, tp muke adik aku dh lain dh ..wakak hot nye psl le tu. Kwn dia x tau tmpt ghupe nye.. sian plak, kwn dia diammmm je tnda bersalah ..but kiteorg adik beradik ni no hal le .. time tu masing2 dok pulun mknan psl dh lapo .. majlis abis kul 11 lebey jgk ler, sib baik besok nye aku x kejo..

 posing b4 enter...

 ni le besday gurl, sib baik ler dia senyum..klau x , huduh ler gambo besday.. 

 aku & tali barut ku heheheh

 dak bambam yg comel.. time ni akak dia wat pe tah.. so aku snap gambo adik dia je ler

 dak kecik yg sibuk ckp lapo nak KEK 

 air aku .. Fresh Oren Asam Boi.. lg 1 tu adik aku nye Epel Asam Boi...

 Menu aku ~ Nasi Grg Cendawan

 Menu adik aku ~ Nasi USA (mcm2 ado)

Menu Shasha ~Kuew Tiaw Pedas

Apam yg aku beli khas tuk besday Gurl...(psl kek , dh ado org beli).. kalau uols  nk order... jom order kt KAK RAM BAKERY 


Rahsia tidur Rasulullah

.
Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut Sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadat. Allah swt hanya akan terima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas.
.
Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang amalkan Sunnah sangat besar.
.
Satu Sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga. Di dalam tidur sendiri ada banyak Sunnah.
.
Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi SAW,dia hanya akan dapat kerehatan.Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.
Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.


1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.


2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.


3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah?


~~ Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.


4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.


5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.


6. Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.


7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.


8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.


Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur.Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.


Peringatan : Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki.Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.
.
Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap,dibawahnya Syaitan/ Jin Betina.Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain.
.
Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa,Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin.
.
Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai "bapa-bapa angkat" mereka ketika kita bersetubuh dulu.


Wallahu'alam.
.

Wednesday, July 20, 2011

Wordless Wednesday | kak nani cayunk ~~ ^_^


.


.
tingat akan pic ni... heheh kelakar pun ada..
.
ni akak yg agak suke memanja kan daku di opis.. entah nape that day dia beriya2 no nak kan gambo ku wif her..so aku crik ler.. jmp dlm 2-3 keping... aku emailkan kt dia..
.
2 hari lepas dr tu, dia dtg kt tmpt aku dgn 1 bungkusan, dia mintak pisau.. aku ingtkan dia beli selimut ... bile dia bukak, kuar ler bantal 2 ketui yg sgt gebus... 
.
teruja bile tgk wajah kami ada terpapar di bantal itu.. rupe nya dlm diam2 kak nani beli sume nye ni dr HEARTBEAT.MY.
aku sgt suke rekaan di HB , sgt2 menawan .. banyak jgk gift2 yg leh kite pilih kt web HB ...
.
so pe lagi , jom order something special to someone special di HEARTBEAT.

Tuesday, July 19, 2011

HARI TU di TAMAN BOTANI PENANG | HARI NI di Cheras ...ada beza ke ??? ~~ ^_^


.
salam uols sume.. dh get ready tuk menyambut bulan Ramadhan? haku ni insyallah , mmg ternanti2 akan kedtgnan bulan yg penuh berkat tu.. x saba nak   g terawih (hrp2 ku rajin lew) dh 3 thn ku x g , psl akil kecik lg.. now akil dh beso , leh ajak dia ...cume hrp2 dia x main membuas kt surau, kalau x ...sure dia x leh pi, kalau dia x pi...huhuhu compom aku pun xleh pi jgk .. hrp2 ler dia x notty..

.
ni haku saje je nak tepek perubahan yg bg aku agak besar jgk ler.. ni kes sejak2 aku kene suspek denggi tu ler, lg2 lepas tersiar nya gambo aku ke majlis besday anak teruna E-car... ramai plak yg mintak petua/tips kt aku... huhuhu sowe le yg pasti nye mmg aku xdak tips.. cume yg pasti aku bkn 'pemakan' cm dulu2 huhuhu.. 
.
aku now makan pun ciput je, dulu mmg akil x kan kongsi mknan dgn aku..now kene le kongsi psl aku xlalu nk makan.. aku mkn dlm 3-4 suap , pehtu aku teguk air banyak2... start dr aku sakit tu, mmg aku agak rs dahagaaaaaaaaa je ...sib baik le aku mmg jenis kuat minum air masak, so x susah ler.
.
akil plak now kuat tul makan, ni sejak2 dia dh sunat tu ler.. lepas makan nasi, bantai roti..pehtu mintak susu plak ..kdng2 b4 tido nak nestum plak (nestum org dewasa tu)... 

.
ni le yg haku nak tepek bj yg sama aku pakai masa kt Taman Botani Penang , time ni 1sttt time aku jmp dgn blogger GIe & Zura.. sesi jejak kasih aka snap2 ...


time ni epy sgt2, psl kene 'dera' dgn pn gie & en munir... sabo je le kan ..



.
ni plak yg terbaru , 7july yg lalu time aku & adik beradik ku cbrate besday adik ku yg ke 4 (nurse) tu.. (lupe plak nak tepek gambo, wakakak sowe2, nnt ku story yek)


.
so korg rs2 nmpak dak perubahan drastik tu?? bj same ye , suor je lain ...suor g penang tu dh longgar gile kentang...
.
hingga la hari ni, mood makan aku x bape nak ado..kecuali kalau mama aku masak, cm 1-2 hari ni mama aku rajin sgt2 psl ada kenduri skit kt surau area umah kami... mama dok wat nasi grg, aku mana leh x bwk bekal .. WAJIB berbekal tau, air tangan mama mmg xkan aku lepaskan ...


.



Khas wat el JOYAH ... wakakakaka 

yg bj putih tu time aku wat photohoot dgn MOON... aku pun dh lupe bile, rs2 nye thn lepas ke awal thn ni ...
.
yg lg 1 tu , sure uols dh tau kan kan... gambo time dinner kt cherating last month