KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, August 31, 2011

SALAM LEBARAN AIDILFITRI TUK SUME ~~<@


.

.
Salam sume, x lama dh lagi kite akan menyambut Syawal & Ramadhan pun akan berlalu pergi (sob sob).. thn ni mmg sgt terasa yg ramadhan cepat sgt berlalu pergi .. tui dak?
.
di kesempatan ni kami nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI maaf zahir & batin kepada sume family & kenalan (xkisah yg baru or yg lama) ..0-0 tau ocey...
.
aku pun dh maap kan dose kalian (if ado) x nak dh simpan2 dlm ati kang jd barah pulak... insyallah aku hrpkan keberkatan dlm bulan yg mulia, syukur alhamdulillah walau di duga dgn mcm2 dugaan , kami tetap dpt lalui bersama.

.
(korg doa2 ye kut2 murah rezeki thn ni nak wat open house aka majlis masuk rumah aka besday akil)

Friday, August 26, 2011

MAJLIS BERBUKA PUASA DI SIME DARBY CONVENTION ~~ ^_^

.
Salam sume... time ni rs nye dh ramai yg xdak kt opis (bdn mahupun pikiran kan kan kan).. aku ni dok tunggu detik 4.30 je, phtu pi solat asar jap then zrommm ke BTR nak anto makjun, then baru balik umah ... 
.
insyallah sok aku start cuti until 5hb , so rs nye time tu BLOG BERSAWANG ler ... 

.
ni haku nak tepek gambo time majlis berbuka pose aritu...

 ruangan hall yg luas

 kami ajk yg 'terlepas' dr deraan ...yehuuu. Kalau x , kene pi JJ Mid velly pehtu pi Masjid india nok...x kose ler , dh ler pose... sure penat ..

 kami yg dh di make over (sdn bhd)

 1st menu ~ mee kari

 ni menu haku , tgk nasi ciput tu pun x abis ..

 sateyyy 

 ni oren tu ketam grg ..dap tau , pehtu rs nye cm kerabu daging...

 puding roti , makan time panas2... NYAMANNNN 

 menu WAJIB aku ... KEK 

 hok ni pun wajib ni ... DAGING PANGGANG , lembut je isi nye

 kami snap2 bersama bos beso

.
gambo yg kontroversi ..wakakakakaka 

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

 wif Asid

wif Amrul


.
TADAAA..
.

dak mamat 2 org ni ler selalu jd bahan buli haku ... diorg ni adik dr aku, no hal ler kan ..depa le yg bantu weols time banyak kerja2 yg susah org pempuan nak wat .. *** they still single, sapo2 nak kenal bgtau yek .. 

HARI TERAKHIR BEKERJA | DLM DILEMA

.
salam sume kengkawan ku ... 

.
alhamdulillah stil di panjang kan usia tuk merasai Ramadhan thn ni, masuk hari ni genap 26 hari kite berpuasa.. amacam ? ado slim dak ? aku rs aku extra  susut jgk ler, psl di tmbah aritu kene gastrik ..x lalu makan, terus ku pose jeler .. 
.
smlm jmp kwn lama , pehtu pi ambik bj ke tailor & jmp agen insuran ... mostly ayat kuor " zuraaa, u lose ure weight ye?"..."zura, nape kurus ni?"... alamak , cm jd bahan plak aku kan .. huhuhu rs nye myb diorg selama ni tgk aku gebus bak apam dot dot tu kan hhihi.. tp kali ni jmp tgk aku cm apam x bape gebus dh .. emm entah ler, rs nye effect kene suspek denggi dulu tu le .. kwn aku ado yg penah kene, dia pun ckp kalau dh penah keno denggi ni mmg susah nak kembang balik ... ooooo keedah nye ye.. 
.
lupe kan le psl itu ... ni haku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT SYAWAL yg mulia, semoga uols bergumbira di hari raya ye... semoga kite masih pjg umur tuk ketemu ... selamat balik kg & pulang bekerja . * Yg rs2 nak wat open house tu war2 kan le ye, kut2 nnt i leh terjah .. 

.
pehtu ni haku nak buah (bkn buah makan tau) pikiran uols ler... emmm cmner yek nak story (psl dak opis haku pung ado baca blog ku jgk) .. kalau uols ado dpt ofer lain le (cthnye), kebetulan mmg uols x suke kt opis now (terseksa jiwa raga)... then ofer plak as contract (but gaji masyuk) kt cmpny yg agak besooooo jgk ler ...benefit pun leh tahan...agak2 uols terima dak???

Thursday, August 25, 2011

SYUKUR ALHAMDULILLAH ... rezeki ramadhan

.

.
Syukur alhamdulillah , walau x banyak mano ..tp bley ler kan ... bile lg nak dpt, time b4 raya ler.. aci soping2..

.
yehuu bj sutera ku dh siap (raya ke 2).. leh pakai sedondon ...

.
1st raya = BIRU LAUT
2nd raya = MERAH

CHOCOLATE TARTS

.


.
Bahan-bahannya :
250 gm Margerine
180 gm Sugar Powder
1 sudu kecil vanilla essence
3 biji kuning telur
Tepung gandum (agak-agak)
250 gm Cooking Chocolate
Manik-manik
.
Caranya :
1) Pukul margerine dan gula sehingga kembang.
2) Campurkan vanilla essence, kuning telur and pukul hingga sebati.
3) Masukkan tepung sehingga ia menjadi doh.
4) Giling dan gunakan cetak kuih tart untuk mencetak.
5) Bakar dengan suhu 180 Deg Celcius selama lebih kurang 20 minit.
6) Sementara tart itu sejuk, cairkan chocolate menggunakan kaedah "double
boiling".
7) Letak chocolate ke atas tart tadi dan taburkan manik.
8) Biarkan sebentar hingga chocolate keras.


CONTEST DUIT RAYA DELICIOUS-CUPPIES!

.
~~ STICKY MODE smp 25 AUG~~

Salam sume, td dok BW tetiba nampak kt blog DC ado contest nak dpt duit ghayer...wahh laju je ler i joinkan diri , kut2 ado rezeki kan ..

.
Selain dr duit ghayer , DC ada jgk wat promo tuk Bulan Ramadhan ni.. sapo2 nak tgk itu promo meh clik >>> SINI
salah 1 produk yg DC dok promo ..yg ni ~~ 
.
BISKUT LAPIS CHEESE 

aduyai dap nye ... rm 25 jek key.. so meh2 pakat beli wat raya nnt..



.
tuk entry penuh contest dr DC .. clik >> DC

SPEED TRAP DI MALAYSIA... SELAMAT BALIK KG



KAWASAN SPEED TRAP. Plus Arah Utara (Dari KL): 
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting 
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting 
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan 
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara 
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai 
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng 
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai 
8- Km 373 berdekatan exit Slim River 
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar 
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng 
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora 
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun 
13- 2 km after tol Juru (90km/j) 
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ) 

Plus Arah Selatan: 
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan 
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang) 
3- Km 253 selepas exit Senawang 
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah 
5- Betul2 di exit Jasin 
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak 
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara 
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam 
9- Betul2 di exit Sedenak 

Plus Tengah: 
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh 
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan 
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh 
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang 
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi 

NKVE 
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j) 
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j) 
3- Betul2 di exit Damansara 
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi 
5- Betul2 di exit Shah Alam 



KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang


.
Jaga-jaga... 
Tapi ada ke yang boleh memecut di highway nanti. 
Sekadar perkongsiaan dan peringatan buat semua teman. 
Yang ada GPS on aja GPS anda. 
Selamat memandu dan semuga selamat sampai ke destinasi anda




Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday | GAMBO SEKSI ~~ ^_^

.


.
time ni akil sgt2 itam key , kene sunburn hihihihi
.
kami at Wet World Shah Alam

Tuesday, August 23, 2011

BERSIARAN DI RUMAH...

.
 Salam sume kengkawan tercayang ..

sowe ler psl today xdak entry , psl nye daku kt umah ...waaaaaaaa kene gastrik ler plak .. dh lama jgk x keno, ni rs nye gara2 tido lambat sabtu ,pehtu sahur bantai nesvita je.. x cukup kapasiti ler tu ..pehtu ahad & isnin perut cramp2.. mlm td teruk ler jgk smp mengalir ayak mato ku.. terus le pi klinik ambik ubt..
.
alhamdulillah , aku still pose today... kalau kt umah leh rehattt baring je , nk makan pun sure x dak selera ..so beter aku pose je ..tui dak?
.
syukur jgk , en wira ku dh selamat dpt cermin baru... smlm pak ajil terpaksa el psl nak ganti cermin..arini aku plak mc (akil le sonok)..
.
insyallah sok aku pi kejo...
.
doa2 kan agar ku sembuh yek kengkawan...

Monday, August 22, 2011

VUDUH PUNYE PEROMPAKKKK .. Sian En Wira aku tau ~~ :(

.
Salam kengkawan ku tercayang ... dh solat zuhur lum??

.
sowe le entry arini agak lambat psl nye bz dok merayap2 sambil anto kad raya big bos... PA bos ku ini sgt2 ler MAHA RAJIN... kad dh kt 1 bln smp , tp arini baru ler terhegeh2 nk print add ..pehtu siap suh aku tulis 'Assalamualaikum, kepada dot dot dot'... 300 keping ocey.. lantak ler, ado yg aku skip je..wakakak padan muke... bnyk lg kejo aku nak wat dr tulis ayat tu tuk dia..dia mmg suke sgt pending kejo, pehtu sure aku yg jd mangsa..
.
aku x bape ado mood jgk ni psl nye ...(korg baco kan tajuk entry haku)..huhuhuhuhuhuhu sedeyyyyyyyyyyyy ... keto ku kene pecah ... mmg VONGOK nye perompak .. geram2...
.
kisah nye sabtu mlm tu adik2 ipos ajak pi buke pose kt luor... weols pi makan kt Fiske Western House keramat Au3..konvoi dlm 3 keto (11org), b4 buke tu ado ler sekali pak ajil pi kt keto psl nak ambik nugget tuk anak2 kecik makan.. time tu pak ajil ckp x de apa2 pun... then weols berbuka ler ..dlm kul 8.30 cmtuh masing2 dh nak gerak psl nak pi lepak Down town plak ... aku bukak le pintu side aku , aku ambik kuih raya yg adik2 ipor ku order.. then bile nak naik keto .. tup2 riuh ler depa2 ni...GHUPE NYE CERMIN SEAT BLAKANG DH BOLOS... waaaaaaaaaaaaa sedih nye..
.
terus kiteorg pi crik kedai buku psl nak beli pembalut buku yg clear tu tuk cover kejap ..takut ujan .. kiteorg pi solat jap, pak ajil dh ajak balik... tp adik2 ipor ajak jalan2 jgk , sib baik ler adik ipor inspector gadget ikut..so keto weols mmg dpt parking paling besh , dlm BALAI ocey ..hihihi. Abis pusing2 kt down town (aku rembat tee ANGRY BIRD tuk haku, tuk akil aku beli kt tmpt lain)..
.
balik umah kul 2am ...

.
korg tgk ler keadaan 'bf' aku ni


.
yg dlm kotak tu kuih raya SUE.. sib baik perompak VUDUH tu x rembat. kitoerg dok tilik2 jgk pe mangkuk tu ambik , cz rs2 sume brg ado je... smp besok nye ku dok tny beg akil... OOOOOOOOOO ghupe nye , perompak vuduh tu rembat beg pack akil... wakakak yg ado bj2 basahan akil & pempers.. wakakakak
.
lebih kurg cmni ler beg akil tu... aku rs2 perompak tu berkenan dgn keychain yg aku wat tuk akil kut hihihi.. sib baik ler pak ajil dh offer tuk beli baru ..xpsl2 ler pak ajil EL tody ..





.
PADAN MUKO MU PEROMPAK ...

MALAM LAILATUIL QADAR ~~ ^_^

.

Friday, August 19, 2011

MANA MAK ????? sob sob


 .
Sangat touching…
 
 
As-Salam…..
Untuk tatapan dan renungan semua anak-anak dan mak-mak….semuga ianya tidak berlaku kepada kita ya………..
"Mana Mak?'
 .
Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?
Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
.



Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.



.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

.



Ateh  menjawab, “Entah.”



.

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

.



Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"
Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.


.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.



.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.



.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"



.

Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.


.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.  



.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.



.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.


.

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.



.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."



.

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.



.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.



.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.



.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.



.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.



.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat."


.

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.



.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

.



Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian
Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.
Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.


.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.



.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.
.



Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.
Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "


.

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."



.

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..



.

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"    



.

Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.


.




Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?