KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Thursday, February 16, 2012

Apa Efek dari Air Ketuban yang Berwarna Hijau?

.
Dok, waktu saya melahirkan anak kedua, air ketubannya berwarna hijau. Kata bidan, mungkin itu hanya karena lahir lewat tanggal yang diperkirakan. Sebenarnya apa penyebab air ketuban berwarna hijau? Dan apa akibatnya buat anak saya? Mohon penjelasanya dok. Terimakasih.

.

Dewi (Perempuan Menikah, 27 Tahun), dewiXX@yahoo.com
Tinggi Badan 148 Cm dan Berat Badan 45 Kg


.
Jawaban
.
Air ketuban hijau diakibatkan oleh keluarnya mekonium yaitu kotoran janin ke dalam cairan ketuban. Keluarnya kotoran janin ini disebabkan oleh stres yang dialami janin dalam proses persalinan.
.
Pada umumnya, air ketuban hijau tidak berdampak apapun pada janin dengan syarat detak jantung janin selama proses persalinan tetap baik.
.
Tapi bila air ketuban hijau kental, perlu dilakukan pembersihan rongga mulut, rongga hidung dan jalan pernapasan sebelum bayi melakukan gerakan pernapasan yang pertama. Ini supaya air ketuban yang hijau kental ini tidak terhirup ke dalam paru-paru yang bisa mengakibatkan gangguan pernapasan.

14 comments:

  1. saye penah dgr klu air ketuban jdi ijau maknanye baby dh berak dlm perut...so, bahaya klu b'salin lewat dr due...mintak jauh la n dipermudahkan smuanye....amin....

    ReplyDelete
  2. shottt, bahaya nya air ketuban hijau nih...

    ReplyDelete
  3. Baiduri >>> yup .. takut nnt kuman abis merebak kan

    ReplyDelete
  4. hanny >>> mmg bahaya pun ... ngeri jgk kalau jd cmtuh ..

    ReplyDelete
  5. dolo dr kater bb berak dlm perot. kan? x pernah alaminyer. nauzubillah.

    ReplyDelete
  6. oooooooooo x pernah lagi dgr macam nie ... ;)

    ReplyDelete
  7. cik rose tak pernah dengar air ketuban hijau...nie first time...thanks for sharing...

    ReplyDelete
  8. tak pernah lagilah kena air ketuban hijau... dua orang anak, ok je!

    ReplyDelete
  9. eB ezrin >> haah , lebih kurg cmtuh ler...

    ReplyDelete
  10. sis ieda >> zr ado jgk kwn yg alami , smp terus kene czer

    ReplyDelete
  11. Cik Rose Cute >>> ure most welcomeee

    ReplyDelete
  12. mas saari >>> mintak2 di jauhkan kan ..

    ReplyDelete
  13. kalau hijau ni lagi bahaya takut ada effect pada baby....

    ReplyDelete
  14. Qhaifa Nur >> mmg betui pun.. efect pd ibu jgk

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah