KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Monday, February 13, 2012

Mengapa Orang Meletakkan Anak Patung Bawah kereta ?.. NAK TAHU ? MEH BUKAK ENTRY NI

.







Sudah tentu sahabat-sahabat... pernah melihat ada orang yang meletakkan anak patung di bawah bumper kereta...Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand.Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati. Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta,Supaya roh kanak-kanak tenang.Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.


Firman Allah, mafhumnya:Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta." (Ta Ha : 123)


Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).


Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak.Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T..


SUMBER: Hamba Allah


PESANAN : tolong sebarkan..

Pautan mengenai Patung yang digantung pada bumper :
(http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3238231683199&set=a.2554620273341.2146748.1488975024&type=1&theater)See more


SILA TAG DAN KLIK "SHARE" PADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN :) MUDAHKAN DAPAT PAHALA DENGAN CARA BERDAKWAH DLM FACEBOOK NI ♥ INSYAALLAH :)





10 comments:

  1. hurmm...just thinking...patutlah selalu nampak ada yang buh toys ni...

    ReplyDelete
  2. ye kek kak? sy pernah tanya hubby..selamber dia jwb..saje je nk tunjuk berapa jauh kete tu dah pg..kalau kotor banyak..tu tandanya jauh lah kete tu merayap..Boleh? Rupa2nya ada sebab lain.tp yg sy pernah nmpak bdk2 gantung doll mcm ni pd belakang motor..tujuannya nak cover plate no.. Yelah..ramai yg merempit dan takde lesen.. Takut police boleh dpt no. plate diorg

    ReplyDelete
  3. tak prenah nampak plak..and baru tahu nie..tq for sharing

    ReplyDelete
  4. atie pernah jumpe sekali..pelik sgt...nape la nk gantung bear2 kat citu..dah tk muat ke gantung kat dlm kete...
    baru dpt info neh..rasenyer mereka ni just follow2 je kot..
    tk tahu tentang hal neh...

    ReplyDelete
  5. buat apa nak buat benda camni! kalau kita tak tahu sebabnya baik tak payah kan?

    ReplyDelete
  6. Setakat ni blom penah tengok lg..
    Pd yg beragama Islam tu jangan lah ikut kerana ini bukan trend tp kepada Aqidah kita.. Wallahualam..

    ReplyDelete
  7. So far tak pernah nampak lagi org buat cam tu....

    Sabor jer lah kan...tahapahapa la depa ni

    ReplyDelete
  8. huhu,,mcm2 kan... tp stakat ni lya x jumpa lagi kereta gntung bear ni.. mgkin blum berleluasa kat kmn ni.. org kt suka meniru cara2 n budaya org kan...

    ReplyDelete
  9. seb bek aku tgk je xbuat..aku cm ase bazir je beli patung pastu letak kt bwh kena air ujan, habuk bagai..hehe

    ReplyDelete
  10. laaa..ada jugak ke orang kite buat mcm tu?pelik...kalau tak baca entry ni aku tatau..sure aku ingat tu sekadar aksesori kereta.. :P

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah