KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Monday, April 9, 2012

BILE NAPSU MAKAN MEMUNCAK .. KITE KERAT BELANG2

.
salam ptg sume...
.
alhamdulillah dh kyg lunch nasi cmpur tadi ... ni idung aku dh blok , aduyai sesak betul le... kt umah xde plak kene , kt opis kene plak .. ni sure psl air cond sejuk sgt2..
.
last week ado jualan2 kt sini, di samping aku beli choc2 yg banyak .. aku rembat kek mArble seketui, murah je rm 10 .. memula ingt sure rasa nye biasa2 je.. sekali kt umah , bile ptg FUHHHHH lambut & gebu nyeee.. aku dgn akil berebut2 makan , akil makan smbil nk lari dr aku ..abis sepah2 1 umah ..tp aku suh dia sapu balik..


.
x susah kan wat kek marble ni... ado x sapo2 yg ado resepi mudah tuk wat kek marble ni

13 comments:

  1. sodap la plak kek marble nieh..

    ReplyDelete
  2. Napa tak potong dulu pas tuh ambik gambar lagi nampak sedap..walaupun tak dpt rasa.. :)

    ReplyDelete
  3. sedap Ok..lagi2 time lapar gini.. Kak nak satu..hehe

    ReplyDelete
  4. Falsya >> kek ni sodap .. lembut gebu x manis sgt

    ReplyDelete
  5. Rinna >> time tu kt opis, x leh potong ...

    ReplyDelete
  6. Diana @ bilakukatacinta >> alamak ... sowe derieeee.. dh licin dh anak akak makan

    ReplyDelete
  7. same la kite nafsu mkn tengah memuncak....

    ReplyDelete
  8. rs nya buat kek marble ni senang je la...nnti kalau2 kita ada terjumpa yg senang2, kita bg erk...:)

    ReplyDelete
  9. alaa mana gambar besay akil? hehehe

    ReplyDelete
  10. wahh mane belang2 nyee
    x nampokk dik ;)

    ReplyDelete
  11. zura... mar ni. nah resepi kek marble.

    1 cawan gula castor
    1 cawan butter/marjerin
    5 biji telur gred A
    2 cawan self raising flour.. atau ckp melayu tepung naik sendiri..
    1 sudu teh esen vanila.
    3 atau lebih jenis pewarna - biasa org guna kaler merah n coklat jek pehtu 1 lg adunan asal..atau bleh gak pelbagaikan kalernya kut suka kita

    cara2
    pukul butter n gula castor sehingga putih/kembang/gebu.... masukkan telur sebiji demi sebiji... puku lagi sehingga sebati.. tak perlu lama2 sangat dlm 2 minit pun ok.. pehtu masukkan tepung puns sedikit demi sedikit... gaul rata ngan senduk... tp biasa org pukul je ngan mixer tu cantik jugak gebu keknya. bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian atau mengikut jumah kaler yg kt nak. setiap bhgn diwarnakan dengan warna piihan kita
    sapukan loyang dgn butter/marjerin.. kemudian masukkan adunan yg dh diwarnakan tu 1 demi satu sampai habis..ikut suka la nk susun cemana kaler2 tu... kalo nk buat belang2 tu tindih2kan adunan tu selang seli...
    lepastu bkr la dgn suhu 180` darjah celcius selama 30-45 minit.. selepas 30 minit cucuk dgn lidi kalau adunan dh x melekat maknanya kek dh masak...
    p/s kalau nak kek lg lembut letak le pelembut kek ovallette tp kn x bubuh lg sedap. lembut original. sbb kalo buh ovalete nnt rs mcm kek butter kdai kek.. bkn homemade.. hhehe selamat mencuba resepi tradisional bonda orang tuhhh.

    ReplyDelete
  12. salam.
    Kat blog sy ada resepi kek marble gak dgn cara me'marble/belang' skali..hii.. :D

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah