KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Monday, July 23, 2012

KISAH PUASA MAK YONG

.
Asslamualaikum sume... pose x?
.

Syukur alhamdulillah today nak masuk 3 hari aku berpuasa.. walau pun tuk hari pertama ~ terawih pun aku gigih kan jgk .. lg plak day 1 pose , mmg perut x selesa.. bbg dok kick abis2an ler.. tp ku usap, ku borak dgn bby supaya paham dgn situasi skang ni ..
.
alhamdullilah , bby memahami.. dia dok diam je.. tuk day 1 terawih, alhamdulillah aku syukur sgt2, walau b4 ni nk solat 5 waktu tuk jemaah aku x mampu , rs cm abis napas lagi2 kalau part sujud lama .. fuhhh mmg menguji btl.
.
tp x sangka lepas terawih aku ok je, cume bile bangun pagi .. celah kang kang tu sakit btl.. tp kene ler jalan2 skit kan , dh lama x senaman ler kato nye .. so bile bangun duduk bangun duduk tu .. hambek ler penangan nye.. rs nak cramp kaki.
.
tuk pose day 1 plak , sabtu tu siang nye aku ni bantai tido je wakakakakak kejap2 tido kejap2 tido .. akil plak x bangun2 smp tgh hari , dh kire pose half day dh dak bertuah tu .. aku ni tido smp ke ptg jgk ler smp pening kepala wakakakaka.. pak ajil plak bz kemas umah , abis sume bilik dia kemas.. tetiba dtg mood rajin time bulan pose.
.
dh kul 4 lebey dia ajak buke kt Subang (umah adik nye) aku pun ok ler.. kebetulan adik ipor order Makjun .. so weols meet kt Stadium Shah Alam , cz masing2 nk membeli juadah .. adik ipor aku dh sarat sgt2 tunggu time nk banak je..
.
time jln2 kt baazar ramadhan tu , punye ler ramai manusia.. yg laki aku plak lajuuuu je jalan nye.. aku lantakkan dia tingalkan aku , cz aku dh rs pening2 lalat dh .. myb xde tenaga ker, kurg air ker penat ker kan .. aku jln slow2.. phtu dh beli brg2 mknan , aku ajak balik .. psl aku dh start rasa perut aku cramp smp susah aku nk jln.. uhuhhuuh .
.
Dlm keto smpt lg aku zzz kejap wakakakak, pthu smp2 kt umh adik ipor ngam2 nk berbuka .. aku makan behun je pehtu tmbah2 dgn kuih , air yg paling banyak ku teguk ..dahaga sgt2.. bby pun start ler nari2 psl dh kenyg kan .. dlm kul 10 lebey weols balik ke cheras.
.
mlm nye aku gigih masak tuk sahur , fuhhh x pernah di buat lew aku ni .. mmg kali ni rajin dia rajin maha Dragon (thn naga ler kato kan).. dlm letey2 sakit tumit tu leh lg masak kan .. aku wat telur mask kicap dgn sup sayur.. phtu ikan grg (grg di pagi sahur lew)..tido pun kul 12 lebey ..
.
akil plak merengek2 je mlm tu , bile dia bangun dia muntah .. sian plak , myb perut kosong ler kut.. org pose dia pun nak ikut, last2 masuk angin.. kalau sahur x pe jgk .. so besok nye aku xkasi dia pose..
.
nk tido lena skang ni sgt susah , adeuyai .. perut dh berat , abis di terik ulu hati sekali .. sibbaik x kene gastrik walau ado rs skit2 tu .. perut masuk angin , aku usap2 je lew.
.
hari ke2 plak , pepagi dh bangun psl nk trjah cokit.. hihihihi gigih kan , aku pick up mama ku dlu then terus pi cokit.. larat jgk aku jln2 , aku pi nk crik tudung tuk raya, akhir nye jmp.. kalau kt FB or butik jual kt rm80 rm90 kan aku beli rm20 je.. sgt berbaloi2, design sama je... dlm kul 2ptg balik, singah kt pandan indah psl nk pick up cupcake RV yg aku menang dlm fb (dap weh).. smp cheras, solat dlu then zzzzzzzzzzzzz..
.
buke pose kt surau area umah mama.. meriah mkanan nye.. buke dgn bubur lambuk, pehtu solat maghrib.. then ada nasi ayam dgn browines SR... pas terawih ado plak kuih2.. kembang perut, sibbaik aku mkn skit2 jer.. kalau x sure senak.
.
balik umah kt kul 11 mlm, pehtu gigih lg masak tuk sahur.. kali ni masak sambal telur dgn sayur grg ..ikan as usual grg time buka. Di sebab kan mlm tu kaki aku sakit sgt2, pagi sahur tu pak ajil yg grg ikan , hidngkan makanan (tq huby).. lega skit..
.


7 comments:

  1. lebih kurang samalah kita punya pengalaman berpuasa hari 1st kan.. memang flat habis.. huhu,,

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah. smoga dipermudahkan yer :)

    ReplyDelete
  3. Cute Mum >> heheh haah mmg sama pun.. lemau jer..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah,chaiyok dear..tahniah..moga semuanya dipermudahkannn Allah untukmu..

    haku kan sampai sekarang taktau camner nak makan bubur lambuk..takleh lepas gitu..ntahperper kann...hiks

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah dpt 3 hari puasa..hehe..

    ReplyDelete
  6. Alhamdullillah, yg beshnye dpt gak kau berterawih..

    wah menang cupcke RV, sedapkan RV..rasa dia mcm susah nak describekan sbb dia sbrnya coklat cake yg ditambah pewarna merah dgn cream cheese diatasnye tu yg buat sedap.

    bagusnya pak ajil mmbantu isteri di dapur :)

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah