KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Tuesday, August 14, 2012

GULA OH GULA KENAPA ENGKAU NAIK ( NYANYI CM LAGU BANGAU OH BANGAU TAU)

.
Assalamualaikum sume...
.
lama plak rs nye blog aku x bergerak .. sowe ye kwn2 tercayang muah2.. aku bz , pthu smlm aku ambik mc..
.
penat arr nak mukadimah ..

.
jumaat lepas aku dpt pangilan dr klinik kesihatan bt 9 yg aku selalu wat check up .. dia bgtau result ke 2 tuk tahap gule .. korg tau bape .. 9 oceyyyyy (tahap normal 5 kebwh)... fuh terus aku jd blur.. otak pun hang, mmg aku xleh nk fokus wat keje.. aku suprise sgt2.. waaaaaaaaa risau pun ado tau uols..
.
time akil xde plak kene gule tinggi cmni walau 2x kene minum, dh sah aku kene time ngndung , hrp lepas banak xde la ..terus le aku wasap and sms kwn2 & fmily kut2 ada yg penah kene.. kalau ikut kan mmg aku ada keturunan pun, mama dgn tok aku ada diabetic. Kebetulan ramai jgk yg kene , diorg ckp gule kali ni mmg manis dr dulu wakakakak tu myb le gule dlm drh pun ikut tinggi kan ...
.
aduyai , sgt2 risau aku di buat nya .. aku balik pun aku nangis dlm tandas, aku rs nnt bby aku kuor akan jd seorg yg jenis simpan dlm ati .. aku kalau susah ati ker , mmg aku nangis sorok2.. phtu kalau x pun aku akan tahan je.. mmg jiwa kental ler.. hrp2 bby aku ni kuat semangat ..
.
so aku pe lagi, start beli epel ijau dan peria katak tuk wat makan & air.. tp xde ler hari2 kan , aku cume kuat teguk air masak ... phtu mkn pun aku dh takut skang ni .. pening nak pk kene kawal makan ..
.
smlm nurse suh dtg wat BSP (BLOOD SUGER PROFILE) .. ambik drh kt jari tuk 4x dlm 1 hari ... b4 ambik drh tu kene pose dlm 2 jam .. fuh mencabar jiwa, terus aku ambik mc.. kebetulan pak ajil pun ambik EL .. myb dia risau tgk aku runsing sgt..
.
pagi tu test ..result > 4.8 (then leh makan , phtu 2jam b4 ambik drh kene pose)
tgh hari plak > 5.1 .. legaaa skit, aku x makan nasi .. just makan nuget & kepok leko + air mineral
ptg > 6.1 ... uhuhhuuh bantai behun grg dgn piza psl dh lapo ..
mlm plak > 7.2 ... agak tinggi but ok lg ler compare dgn 9 tu kan ..
.
so lepas ni every 2 week kene ambik drh cmni ,smp ler aku banak ..
.
ingat senang nak jd ibu .... mmg aku redha je pe berlaku ..
.
aku hrp semoga senang yg amat2 time aku banak nnt .. now mmg kene pantau tuk keselematan bby ..
.
bby plak time pose2 ni kuat plak dia gerak .. aduyai sengal jd nye.
.
time cek perut leh plak dia timbul2, nurse pun susah nak ukur perut wakakakakakak...

.
kalau uols nak tau info psl pemakanan & info diabetic meh terjah link kt bwh ni

>>> SINI dan SINI


.
ni plak piramid makanan


17 comments:

  1. masalah gula pulak.. erm.. memang susah nak jadi ibu nie kan.. uyun esok baru check up.. tak taulah result nya camner..
    dapat bayangkan baby timbul2 sebab baby uyun pon camtue.. asyik senget sebelah jer.. huh..

    ReplyDelete
  2. Cute Mum >> uhuhuhuh tu ler uyun , sibbaik lg 1 bln gitu je nak banak ... kalau awl2 pengsan lew saku ..

    heheheh haah kan , btul2.. now kalu dia grak umakaiiiii sengal abis perut

    ReplyDelete
  3. sonoknya kan time pregnant ni....windu wooo saat2 pregnant...

    tmbh2 bila bb dh bleh tunjuk aksi2 dia timbul kt perut mak dia...bestnya...

    apa2 pon smoga ko slmt semuanya..so ry ni kena kawal mkn la yer...

    ReplyDelete
  4. Zura@Iwan >> mmg sonok ... bkn senang nak dpt pengalaman cmni hari2 kan ..

    tu ler, moga2 aku dpt ler kawl napsu nak tejah kek2 yg sodap .. aduyai

    ReplyDelete
  5. loor sabar ye dikk
    dlm mengandung nie memang lah
    kadang tuu kita memang kawal kandungan gula .. tapi still ada sbb semua makanan kita ada gula ..

    x perlah ... kalau x tinggi gula still kena minum air gula jugak skrg nie dik huhuh

    ReplyDelete
  6. sis ieda >>> uhhuuh tu ler kak , makin slim lew daku lepas ni dok kene kwl makan ..

    mmg pemakanan zaman skang ni penuh dgn gule.. nurse pun ckp mmg ramai yg kene , phtu bby baru lahir pun ramai yg kene kuning... hrp2 bby ku x kene ler..

    ado dgr jgk kak .. nw mmg wajib kene minum air gule kan

    ReplyDelete
  7. dulu sil kita pun pernah kena ni time pregnant...smpai kena beli blood tester tu..huhuhu...

    ReplyDelete
  8. Nasib baik zie spjg pregnant ni..kandungan gula zie normal. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  9. mmg le Zura..kalau mengandung ni mmg macam² ragamnye..bawak bersabar..jauh gak kan beza Akil dgn adik die ni..heheh oklah Zura..aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin utk kau sekeluarga ye..jaga diri baik²..

    -jue, ajib & aaron-

    ReplyDelete
  10. aiyo..kandungan gula tinggi?kau jaga la elok2 zura.

    re:hermm nak buat camno tak pnah lagi menempah baju melayu.first time tempah sbb de dah pnah jahit baju kurung akk..ok je..tapi bile anto baju melayu de terima. Dah upah tu pon mhl jugaks RM130 huhuhu tapi jahitan de alahai...mmg frust menongeng lah kate!

    ReplyDelete
  11. ~ana~ >> uhuuh tu ler, tp zr xyah beli pun xpe psl mama zr mmg pakai .. very day kene cucuk insulin

    ReplyDelete
  12. Zie Madini >> waktu 1st ngndng & ngndg akil xde plak kene .. yg ni plak kene , dugaan btl .. kene ler cover2 makan

    ReplyDelete
  13. SangRatoo >> tau x per beb ... kene ler jaga2 now.

    SELamat hari raya tuk ko & fmily jgk ye

    ReplyDelete
  14. Bibu Wilda >> tu ler kak .. mmg kene jaga2 lew... risau jgk kan .. dh le pose, harus susah skit.. hrp2 lepas raya nnt ok balik ..


    **** bj melayu mmg susah skit kak , bkn calang2 org leh wat .... huby suke tmph kt area Wisma YAkin, hrga dlm rm100 gitu .. but puas hati .. nw tmph kt cokit je psl hrga murah ..sibbaik jahitan ok ..

    ReplyDelete
  15. sama mcm kes aku dulu, aku lg la 2kali pregnent, dua2 gula tinggi, nasib lepas ngandung x melekat diabetic..

    Sabar la Zura, biasalah tu perubahan hormon sbb tu masa ngandung ni kena byk control pemakanan kita, tp aku pun susah nak kontrol..

    ReplyDelete
  16. salam kak...

    sy dapat tau akk ada mengurut utk hamil. boleh tak share info tukang urut sket utk saya?? harap lepas ni rezeki sy pula... tq

    ReplyDelete
  17. Aduii, saya juga mengalami masalah ni dulu.. nasip semuanya ok.. jenuh juga nak pegi check gula.. nak control makan tu lagi susah.. hrp semua ok ya.. saya bolgwalking sebenarnya.. jemput jenguk blog saya ya.. tq

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah