KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Tuesday, September 25, 2012

syukur alhamdulillah .. dpt bby gurl

assalamualaikum se kwn2

Sihat ?ku brsiaran r white b lg. sukur kt umh dah, smlm balik.

Nnt ku cte pgalaman ye, nw nk rst dlu .

Detail :
Bby gurl
3.6kg
Czer (bby nk lemas)




Tuesday, September 18, 2012

dh kne admit

asSalamualaikum sme..

Bersiaran dari white bb ku.. tody dh kne amit wat tp nw wad penuh . so lpa k dlu kt alamanda .

Doa kn tuk ku ye



Friday, September 14, 2012

SAKIT BAWAH PERUT .. X LAMA DH KUT

.
Salam sume..

.
aduyai , x selesa tui ler perut ku ... dh 2 hari rs nye, perut kembung sgt2 .. entah cmner angin msuk perut.. part atas tu rs nye dh kosong, cz bby dh ke bwh .. ke psl tu perut senang msuk angin yek?
.
nk tepek minyak panas takut le plak , tp mlm td ku tepek jgk ler dgn losyen pati halia .. tp x kene la pd bby , tepek kt area ulu hati dgn kaki je... baru lega skit..
.
today lunch ku pilih menu Nasi putih + ayam masak halia .. hambekkk , dok sedawa dan kentot je dr td .. tp x lega sgt la , myb nak kene baring jgk kut.. adehhh ..
.
sebenor nye start dr kelmarin kan , aku turun je moto nk berjalan ke lobi fuhhhhh rs cm azab je... bwh perut sakit ooo .. emm ni makna nye dh dekat nk banak ke?
.
today pun sama jgk .. mlm td ada majlis raya kt surau umh abah .. ku gagah jgk ler pi kan , smp jer kt surau .. turun dr kete, waaaaaaaa... sakit nye bwh perut , kene berdiri tepi kete dlm 1 min gitu , phtu jln pelan2 msuk area surau .. aku x crik mknan dh , aku crik kusi ... nmpk je kusi kt tepi pagor terus aku duduk je.. pak ajil yg tlg ambikkan mknan sume, tu pun aku x lalu sgt nk makan .. tp smlm ada KAMBING BAKOR.. fuhh sedap oooooo, lembt je daging dia.. aku mkn jgk ler skit.. phtu makan mee kari skit, sate skit.. then minum .. phtu dlm hati dh melonjak2 nk balik, x tahan nk baring...
.
abis majlis lepak kejap kt umah abah, dh lepak tgk OPERA VAN JAVA ..gelak2 sakan pthu pak ajil ajak balik .. balik je, terus ku crik tilam lew... uhhuuhhu sakit tui perut dgn pinggang .. adoyaii ..
.
pagi ni perut cm memulas je (smlm dh kene dyria)... semcm je, rs cm x nk pi keje dh .. tp today last day ku gagahkan jgk lew kan .. tp tu ler nk berjalan tu rs azab skit ler.. pagi2 ok lg, dh ptg rs cm xde tenaga uhhuhuu ... perut now bkn keras kdng2 jer.. kdng2 berjalan pun mengeras, b4 ni kalu duduk baru megeras tu pun xde ler kerap sgt
.
harap2 bby kuor ler 2 3 hari ni ..

.
lupe plak , ku saje survey2 tanda dekat2 banak .. tgk kt SINI .. uhhuhu mmg dh dekt time le kut

Bloglist HASRULHASSAN.COM | 200 Blog Terawal Sahaja!

.

salam ..

.
1st time nk try join segmen dr OTAI yg glam ni .. segan ler jgk psl rs nye daku ni x de glam cm blogger otai ni.. tp di hrp2 dpt ler menarik perhatian otai ni tuk pamerkan link blog ku kt blog dia nnt..

.
kali ni try segmen dari blog famos HH...
.
dia tgh nk pomot tuk letak link blog ke blog dia... blog otai ni mcm2 cite yg korg crik ado .. mmg mcm2 ler.. ckp je nak tau apa sume ado ... start dr politik smp ke artis sume ada kt blog otai ni .. kalau nak tau psl toturial blog pun ado jgk ... so rajin2 le review ye ..

.
meh terjah >>> SINI
.


LAST DAY KEJE ..sob sob

.
Assalamualaikum sume

.
SoB SOB ... today my last day kt opis ni , sedey nya la hai ... bkn pe, kalau ada rzeki ado ler lg daku di sini, kalau x... kt tmpt lain la jwp nye.. but rs nye for now malas nak pk.. pk nerbes nak dpt ahli baru lg besh kan kan kan ..
.
semoga ahli baru kuor ler dlm 2 3 hari ni, kalau bley xnak le induce .. dh penah merasa dh time akil dlu .. fuhhhh ..

.
di kesempatan ni daku nk mintak maaf dari ujung rambut smp ujung kaki andai kata ada tersilap & terkasar bahasa di sepjg perkenalan kite ye.. dan di sepanjang daku berblog ni.. kut2 ada kata2 dlm blog ni yg menyakitkan hati uols , ku mintak maap bnyk2.. tu antara sedar atau x ..
.

baju raya thn ni , dh cm raya gong xi fa chai kan .. wakakaka

.
insyallah daku akan berpantang kt umah mama ku di cheras bt 8 (area2 leisure mall, Pasukan gerakan Am atau sapa2 yg tau HVD dolu2 .. haaa dokat le tu).. kalau sudi , nnt terjah lew ye..
.
banak plak , rs nye cm x jd je nak pi hosp putrajaya.. myb setia di HKL kut.. tgk ler mana yg sempt ..

Thursday, September 13, 2012

SNEAK PEAK | PHOTO SHOOT wif THELITTLEBIGSHOOTS

.


.

xde idea la nk tepek cite apa? walau gambo raya x upload lg waaakakakkak...

MEJA KU , KENANGAN KU

.
Assalamualaikum sume..

.
fuh x sabo nye nak cuti .. nak bangun subuh pehtu smbung zzzzzzzz aci gitu ? wkakakak... sok last day la ku keje .. phtu cuti pjg..
.
korg nak tgk meja kerja ku .. nak tgk ler ye

abai kan yg bwh meja tu ye..

.
aku ni Admin je.. tp tgk ler atas meja dh x de view meja dh .. penuh dgn kertas kerja.. aduyai , banyak kan ... haaa , nw dh dkt2 nak abis keje kt sini aku dh agak malas nak kemas.. bley x?
.
tp di sebab kan kerja aku nnt kwn aku yg akan ganti , makna nye aku kena la kemas skit.. kasi teratur.. sian plak kt kwn aku tu kan ...
.
aku kalau ada lg kt company ni maka nnt kite akan ketemu lg 3dec nnt .. kalau x , makna nye aku dh start keje kt tmpt lain wakakakakak.. x pe aku redha je, apa yg berlaku insyallah ada hikmah .. nw aku x nk pk sume tu psl nnt serabut otak aku , nw aku di awang2an dok pk bile la bby aku nak kuor dr perut mulus ku ni ... semoga mudah dia keluar (doa kan ye kawn2)..
.

Wednesday, September 12, 2012

BERJEMAAH OPEN RAYA DI UMAH CUTEMUM & SWEETMUM

.
Salam ptg sume... fuh besh nye dh ptg...
.
sok geng2 dept ado away day kt KUantan .. daku xde nye ler nak pi, wat nye sakit time tu mau x haru nye.. dh ler for staff only pi 3hari .. so ku keje je lew sok dgn luse.. phtu cuti pjg yehuuu ..
.
last wekend ku mmg gigih ler trjah umh2 yg ku dpt jemputan tuk open raya.. haaa hambek , makan smp senak perut aka dyria wakakakakak.. lawak tui le.. di sebab  kan tgh tunggu time je nak banak .. b4 banak kite makan puas2 phtu jmp kwn2 kan .. leps ni kene kuarentin kt umah selama 2bln ..
.
sabtu lepas ado jgk ler kat 4 umah ku pi .. wakakakakakk .. memula pi ambik kek besday adik ku kt kjg, mmg tepat la psl lepas tu open house umah CUTEMUM & SWEET MUM kt bangi... x jauh mana pun, laju je lew weols terjah ... sibbaik daku col dlu cz ado plak khemah lain area2 situ , sibbaik x benti .. kalau x wat malu ajew.. heheh
.
smp2 je terus park , pehtu ku mencarik2 jgk lew mana ler kwn ku sorg ni kan ... kalau ikut SWEET MUM ni kwn 1 skolah time menengah dlu but xde ler rapat pun, kenal gitu2 je .. x sangka plak dgn berblogging ni merapat kan weols heheheh .. phtu adik ipor Sweetmum pun geng blog jgk .. alng2 dpt jmp sekali ..


.
sapo x pi serbu rugi ooo .. mkanan nye sgt meriah , smp naik ketat perut... bby pun diam je myb psl kekenyangan wakakakakak..
.
lpas balik tu .. trjah umah kwn2 lain tp sibbaik sume area2 cheras je..

HERO TRANSFORMER BARU | PHOTOSHOOT WITH THE LITTLEBIGSHOOTS

.
Assalamualaikum sume...

.
fuh x sabo ler daku nak cuti2 msia ni .. x larat (muak) nak dtg kejo, malas nak luah kt blog ni... tp yg penting apa yg berlaku ada hikmah nya..

.
ni plak weols pi rembat promo photoshoot (lagiiiiii & lagiiiii) dari The Littlebigshoots Photography.. diorg wat promo tuk raya time tu, di sebabkan aku ni sukeeeee tui ler berphotoshoot sejak ngndg kali ni .. so pak ajil pun redha kan je la (lg pun bkn dia byr, harus dia ok je kan kan kan .. kalau ikut hati dia , dia tensen dh tu wakakakakakak letey nk melayan kerenah bini dia)
.
weols booked 9hb sept yg lepas, kalau ikut dh full .. tp ku mintak jgk that date bkn pe takut weekend ni x sempat cz dh banak kan .. so di sebabkan sian , owner nya siap bukak 1 time special tuk mak yong dedek .. YEYYYY i likeeee...
.
tu pun jgn x tau weols b4 nk pi tu sempat pi open house kt Ukay .. tp time nak balik, masyallah jem teruk x yah ckp lew .. siap pak ajil kene pusing2 tuk crik jln clear.. aku siap sms akk KC (owner TLBSP) tuk postpond , tp dia ckp dia leh je tunggu cz dlm studio... fuh legaaaa... tp weols lambt dlm 1jam ocey.. sian nye la kak KC (mintak maap bnyk2).. tp kak kc okeh je, aku plak serba salah psl lmbt smp ..
.
bile smp studio dia kt Prima Saujana Kajang , fuhhh kagum jgk lew (ye lew studio sdiri kan).. mmg sgt selesa... then terus je shoot, sibbaik mood masing2 ok.. weols pakai bj meroh menyala2 (bj raya pertama).. pak ajil tu walau dh lenguh kaki, gagah jgk ler berbj melayu siap complete, same goes to akil ..
.
memula tu weols agak segan2 jgk ler , ye lew almaklum lew kan 1st time jmp kak KC yg sgt cute tu , tp bile masing2 dh warm up .. smp x smpt kak KC nak setting lampu wakakakakak.. huru hara jap ..
.
si akil plak as usual ler memula malu sgt2 le psl anak dara kak KC ado , adehhh teruk tui malu dak si akil ni , ngalah kan anak daro kan .. tu mmg ikut peel ayh dia ler.. cme akil bile malu muke x merah wakakakaakakkaakka... then bile anak dara kak KC dok lepak kt luor.. baru akil ok..
.
memula shoot sume ok lew kan , then bile part akil sorg2 tu emmm mule dh dia naik sheikh... wakakakak sonok sakan dpt posing habis2an .. kak KC plak mmg sgt2 le peramah (nmpk tui sifat ke ibuan kak KC melayan akil).. kak kc dh ada 3 org anak , nw tgh ngndg .. myb nk aura akil kut kan kak KC ? hehehehe ... mmg sonok kak KC snap2 gambo akil sorg2 .. emm pe lagi dak teruna tu sonok sakan ler nak posing.. aku pun suprise cmner akil leh mudah posing cmtuh , entah mana dia blajor..
.
uols tau , smp aku rs leh di kire bape je gambo aku berdua dgn pak ajil , yg lain2 sume gambo akil .. kak KC plak naik sheikh sonok sakan snap gambo akil .. heheheh layan kan je ler .. bile part aku posing or pak ajil posing, muke akil lain mcm (lain mcm psl x puas nk posing..sabo je ler)..
.
di sebab kan weols peserta last dan di sebab kan kak KC nak upah akil psl pandai posing tuk dia... dia dgn rela hati suh akil pilih costume lain tuk di gaya kan (cm kt bwh tu ler).. mmg rambang mato akil, cume x bnyak saiz dia (dia kan tinggi).. so dpt 2 helai .. puas ler dia wat gaya ..
.
kan betui ku ckp ... lum apa2 dh start jd model dh dak bertuah ni ...
meh terjah >>> SINI

Monday, September 10, 2012

BERJEMAAH RAYA DI RUMAH IBU DAMIA.. | TQ SUDI JEMPUT

.
Assalamualaikum sume...

.
today daku 1/2 day ptg tau cz ado check up ... fuh nerbes tui ler dh dkt2 sgt dgn due date ni, kdng2 perut rs semcm je.. kdng2 cm x rs ado perut beso wakakakakak.. kdng2 perut rs kebas time bby gerak .. fuh fuh moge2 di permudahkan bersalin nnt..
.
ni sesi nak menepek gambo cilok masa attand open house Diah, Nana & Falsya.. Tq yek vougie ladies cz sudi jemput mak yong dedek yg ngidam kek choc ni ..
.
last friday weols dlm kul 8pm dh kuor umah dh, tp di sebab kan kt MRR2 tu jem yg maha teruk, weols terpaksa pusing msuk KL tuk ke keramat .. tp sana pun jem .. last2 kat kul 9 lebey baru smp..
.
tp b4 tu dpt col dr Nana (haku ingt dia risau aku x smp2 , ghupe nye ampehhh ..kahhhh  ) dia mintak belikan ais dgn gula psl dh licin .. haaa sibbaik kan aku lmbt smp, kalau aku dh smp brg2 tu dh licin sure x sodap air ko Diah .. wakakakak aci gitu ..
.
mmg rzeki la kebetulan pi kedai yg kwn Diah dh pi (kato nye ais dh licin) tp weols singgah dua2 brg ni ado , legaaaaaa rs nye... phtu pak ajil plak dgn rela ari benja diorg .. xyah byor ler kan .. bkn selalu pun, berkat Nana wat kek choc la ni kan .. ** patut ko suh beli Nandos ker, pizza ke kan wakakakakakak
.
aku x kisah dh psl gula aku , mmg ku ngap je kek tu.. wakakakakak dap wehhh , aduyai teringat2 plak .. akil plak suke tui dgn laksa , siap bertambah phtu jilat mangkuk lg tu ..
.
yg kelakor nye psl anak teruna haku ni kan .. bile time dh abis mkn tu dia bisik kt aku
" Ibu ... jom tgk DAPUR".... erkk , nape plak la anak aku nak sgt tgk dapur anak dara ni kan .. aduyai .. dia siap tarik tgn aku nak suh teman pi dapur.. compusss daku kejp.. tp ku x larat ler nak pi bangun semata2 nak teman dia.. aku suh je pi sdiri .. tp dia malu...
.
tetiba part diorg ni bz tmbah maknan dan air so masing2 kt dapur ler.. time tu la akil pelan2 jer pi dapur tp jeling kt tepi2 je wakakakkaak, masa tu aku x leh tahan gelak .. si Falsya plak nmpk akil jeling , lg ler akil malu ... bile dh tgk dapur tu dia puas ati ler.. phtu baru duduk diam2 mkn laksa smp licin ..


 mknan yg ado

 kek choc
 puding roti
.
time ni kalau malu mmg rugi lew kan .. so harus ler wat x malu ..
.
tp yg lotih nye nk memanjat ke rumah ko diah wehhh , mmg azab le tuk haku yg bawk perut bekilo ni .. aduyai, semput rs nye... sibbaik time tu dh x ramai org .. kalau x sure kene gelak sakan kan .. wakakakkakakakaka
.
(weh beso tui perut aku kan)

posing jg xposing ye..
.
1st time jmp MAK JEMAH & Uyun Ibu Dania ni , leh tahan riuh nyaaa... leh geng la kan , mulut masing2 cm bertih jagung, anak2 plak dh wat cm umh sdiri ..
.
sowe la tuan umh kalau sepah2 tu ye..

.
ni plak awek vouge sorg ni nak sgt aura, aku suh snap dgn akil .. akil ni suke bg aura bby kt org .. dh 3 4 org kwn2 ku 'terkena" aura akil ni .. mana le tau kan kut2 terkena plak kt si Falsya ni ..
.
+++
gambo gigih songlap dr fb Nana ... haku dh sarat ni maleh nak pikul kamera bagak ku itu .. kamera kecik plak entah mana

Friday, September 7, 2012

SAYA SUDAH 38 MINGGU

.
Assalamualaikum & selamat ptg sume...

.
jap lg nak pi check BSP tuk kali ke 3 .. tuk 2 x td BSP bwh dr 5, mmg lega sgt2 lew.. tuk ptg & mlm nnt xtau cmner cayo nya..
.
xsangka pejam celik pejam celik usia kandungan dh masuk 38minggu , fuh nerbes nyaaaaa... kengkawn lepas sorg .. sorg dh banak .. aku pun dh rs perut mengeras kerap kali .. tp tu kire false alarm . Yg alarm btl x tau la bile nye, hrp2 lepas 14hb la.. cz time tu aku mmg dh x keje dah .. so leh rest lebih kt umah , time tu hrp pak ajil alert la dgn hp dia.. tp sure dia suh aku rehat kt umah abah mama ku .. emm x tau lew..
.
perut haku pun dh leh tahan berat nya, ramai ingt kembo.. kali ni kene strech mark le plak, adeh agak buruk la skit, sibbaik skit je.. time akil dlu xde, cun je... phtu nw perut ku dh mmg turun btl ..
.
jgn terkejut, walau dh sarat cmni still pg balik keje naik moto eceyy... nw bile smp destinasi sure montot aku kebas wakakaka, dh x selesa dh rs nye.. nk suh pak ajil bwk keto kang kul bape la nk smp ke opis/umah .. sian plak nnt akil tunggu lama kt tadika, x pe la aku bekorban skit, x lama dh pun kan

.
detail :
tinggi rahim : 38 cm
HB : 10.1 ( emm ttp rendah .. but still ok )
degup jantung bby : 130
berat aku : 70kg (wakakakakak) .. tp x naik bnyk cm akil ..
.



.
harap2 bby ibu ni lahir dgn mudah, selamat & sempurna.. yg penting jd umat Islam yg benar.

GIGIH CARIK NAMA BABY

.
Assalamualaikum sume..
.
today daku kene ambik BSP lg .. tuk yg x tau BSP tu hape, haku pun x bape pasti tp aritu dgr doc ckp B= BLOOD, S= SUGER, P= emmm xtau .. wakakakak aci gitu .. tp yg ni tuk tentukan kandungan gula dlm drh kite.. cm aku now just kawal dr diet pemakanan aku , cm ada kwn2 aku yg dh kene cucuk uhhuhuuhuh ...
.
ni plak kes senin aritu .. aku memula EL psl ado check up , tp di sebab kan kekurangan Doc.. dr kul 9am dtg abis kul 3ptg ocez , rs nak membatu montot aku ..last2 doc kasi mc (yeyyy).. pak ajil ambik cuti. Lepas weols abis urusan kt klinik bt 9 tu .. terus pi ambik akil .. suke lew dak teruna tu psl 4.30ptg dh leh balik awal (awal dr kwn2 dia yg lain)..
.
then terus ajak pak ajil beli brg2 baby.. bila dh selesai beli brg2 bby tu pak ajil ckp
" jom pe kedai buku'..
.
fuh selama kawin dgn dia, x penah dia ajak pi kedai buku .. haku ingkan dia nak crik novel Adam & Hawa wakakakakakakak .. tp dia ni bkn mat novel, dia ckp nk crik buku tuk nama bby.. amboi kan , time akil xde plak pak ajil gini .. siap crik buku bagai ... myb xcited la kut psl dh lama x dukung bby , pak ajil ni mmg sgt suke budk2 ..


.
sgt kusyuk kan ... rs nye kt 2jam weols melepak kt MPH JJ ni .. smp aku lenguh berdiri .. si akil x yah ckp lew.. 1/2 hour lps msuk MPH dia dh start boring , pehtu smpt wat konsert kt dlm MPH .. penat aku melayn dia psl ayh dia kusyuk sgt tilik nama bby ..
.
weols lum decide nak kasi nama pe .. tp nama depan A+++ nama blakang kene K++++++... gitu lew , nk dekt2 nama abg dia yg penting bkn AQILA or AKILAH ker yeee.. pak ajil dgn aku x kenan nama tu ..

Thursday, September 6, 2012

MODEL BAJU PONEY

.
Assalamualaikum & selamat pagi sume ... dh bfast ker? daku makan roti serat wif peanut butter strwbery & cheese bersama susu HL .. alhamdulillah knyg.
.

korg kalau pi butik PONEY penah nmpak x poster ni ???


 .
ni kes b4 raya .. aku tgk ada plak sale 70% kan (kalau 50% tu x tergoda sgt).. so pe lagi harus di terjah , kebetulan nk beli skit(sikit konon nya kan) bj akil & jeans ... jeans dia kebyakn part perut ok, part labuh emmm KO dh .. dia ni mmg sgt cpt tinggi , abis sume senteng2 dh .. so kene lew ibu dia beli hok baru , nk tunggu ayah dia alamat nya x bersuor lew raya nnt .. x pe lew , kebetulan ibu nya ado duit lebey kan .. harus le belikan (sementara bby baru x kuor lg)
.
time dok pilih2 bj tu .. tup2 ternmpak lew 1 kemeja biru ni .. smart jgk lew ado jgk potongan 70% .. aku terus suh akil try, time tu tinggal 2 helai je lg.. aku doa moge2 ado lew saiz akil, masa akil try 8thn punye ok la, cme nmpak beso skit.. phtu try yg 6thn , mmg ngam2 cun ... terus rembat .. 
.
time akil posing2 depan cermin , aku terpandang la poster (kt atas tu) aikkkkk x sangka ado plak model pakai .. smart jgk .. akil ckp " ibuuuu .. mcm akil la bj dia".. amboi2 kan anak aku ni , nk jd model ke.. wakakakakkaak
.
balik umah terus le nak posing sakan ..  



Wednesday, September 5, 2012

BERBALOI2... PERSIAPAN BABY

.
Salam uols ..
.
dh lunch ker? today daku makan nasi campur .. smlm mkn behun , x smp ptg dh kebuluq terus ngap biskut 1 paket wakakaka .. lapo nye psl, so tody kene la makan nasi .. smpt tapau kari daging tuk mlm kang .. sian plak en somi kene masak ..
.
ni stok tuk baby baru , weols soping kt Leisure mall (giant) weekend lepas.. x sangka plak ada yg jenis promo cm ni tuk DYPERS.. sgt berbaloi2.. memula ingt nak rembat MAMYPOKO..tp di sebab kan hrga lebih kurg tp Dypers ni lg berbaloi , so rembat yg ni je lew.. dh le tingal 2 pax je time tu .. kalau x beli rugi . KEkok plak rs nye beli pempers wakakakak, dh berthn x beli psl akil dh lama x pakai pempers even mlm pun ..
.
masa nk beli tgk hrga kt2 rm60 tuk pax ni.. tp bile nk byr sekali tgk rm35+ je .. wakakakak luas rzeki bby ...

.
then lepas soping kt Giant tu , naik atas pi butik bby plak ... mcm2 lew pak ajil rembat , kebetulan dia simpan dlm rm2K tuk brg2 bby termasuk cost wad time banak nnt .. so rs nye aku decided nak banak kt HKL je la dari hosp putrajaya .. malas nak buang duit sgt, HKL lg ramai pakar .. so x risau , akil pun lahir kt sana.. HKL kan ibarat umah ke 2 aku ... dr remaja aku berkg kt HKL tu ..

.
ni la hasil rembatan kami ...
.
beli selimut, tuala, kelambu, brg2 mandian, sarung bantal .. emm apa tah lg.. tp bj x dh ..psl aritu dh abis rm200 beli bj je.. ni abis kt rm300 beli brg2 bby

ZENTEL

.
Assalamualaikum sume kengkawan ...
.
emm x lama dh aku akan 'bercuti' kt umah :p ... leps banak kebetulan plak aku dh x keje (pjg cite).. so dpt ler pantang lama skit.. hrp2 bln 12 or bln 1 dpt keje lain ..
.
ni smlm weols beli ubt CACING tuk anak teruna , psl mmg dh due dia every 6month kene makan ubt cacing.. dia pun dh aktif kan , kdng2 kuor x pakai seliper phtu mkn kdng2 x bsuh tgn .. so kene lew jaga kesihatan perut dia.. kut2 kang ado plak cacing2 jahat yg nk merosakkan perut dia..
.
aku mmg selalu kasi brand ZENTEL ni, cz fmily pun mmg gune brand ni.. senang di perturun je lew.. tkut jgk nak try produk jenama lain, kang ado effect ke x sesuai ker kan .. haru plak ..
.
so next treatment , bln 3 thn depan pulok ye..

.
Jangkitan cacing pada kanak-kanak akan menyebabkan kanak-kanak kurang selera makan, berat badan menurun, pertumbuhan kanak-kanak terencat, sistem ketahanan badan kurang, kanak-kanak mudah demam dan mengalami bengkak kelenjar yang berulang-ulang.
.
Sehubungan itu, mencuci tangan dengan sabun dan air setiap kali sebelum dan selepas makan serta basuh buah-buahan segar sebelum anak anda makan. Jangan lupa pastikan anak anda memakai selipar atau kasut setiap kali berjalan keluar dari rumah selepas keluar dari tandas dan mencuci seluruh badan menggunakan sabun setiap kali mandi.
.
Dalam pada itu, pantau kesihatan anak dengan memberi rawatan ubat cacing.

Ubat cacing boleh diambil setiap 6 bulan. Ada dalam bentuk cecair ataupun tablet telan atau kunyah pelbagai perisa seperti coklat, strawberi, pisang dan buah-buahan..
Ubat cacing mengandungi Albendazole ataupun Mebendazole sebagai bahan utamanya. Kedua-dua jenis ubat cacing ini mampu menghapuskan Cacing Kerawit, Cambuk, Gelang, Kait, Pita, Trikinella & Cacing Benang. Albendazole bertindak menghalang penyerapan gula dan menyebabkan cacing-cacing tersebut kehilangan tenaga dan seterusnya mati.
Jangan ambil mudah dengan masalah kecacingan kerana kebanyakan kita mungkin beranggapan cacing hanya berada di dalam usus sahaja. Sebenarnya jangkitan cacing boleh berlaku di mana-mana bahagian badan – mata, hati, paru-paru, salur darah. Jangkitan juga boleh berlaku melalui sentuhan pada kulit.
.
Sistem imun kanak-kanak yang tidak cukup kuat untuk melawan jangkitan cacing antara penyebab utama golongan ini mudah dijangkiti, tetapi jangkitan boleh berlaku pada golongan dewasa juga sekiranya kebersihan tidak diamalkan. Jangkitan cacing juga boleh diperolehi dari haiwan peliharaan anda seperti kucing atau anjing dengan hanya menyentuhnya (jangkitan melalui kulit).
.
Tanda-tanda kecacingan:-
  1. Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis
  2. Alahan kulit yang teruk – bengkak atau ruam & gatal terutama pada waktu malam
  3. Gatal sekitar lubang najis (dubur)
  4. Alahan terhadap makanan
  5. Sakit perut – cirit-birit, kembung, sembelit
  6. Anemia – kurang darah (ada cacing yang menghisap darah)
  7. Keletihan luar biasa – lesu, kurang tumpuan, kemurungan, gelisah, demam
  8. Tiada selera makan, pucat,
  9. Kurang berat badan walaupun selera makan ada
  10. Mengetap gigi ketika tidur malam (grinding of the teeth at night)
  11. Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata
  12. Hiperaktif
  13. Sakit kepala
  14. Sensitif terhadap cahaya
  15. Gusi & hidung berdarah
  16. Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)
.
Tidak semua jangkitan cacing itu merbahaya tetapi rawatan serta pencegahan awal harus dipertimbangkan demi kesihatan & kualiti hidup.
.
Cara-cara mengelak jangkitan cacing
  1. Amalkan kebersihan diri & rumah – cuci tangan sebelum & selepas makan
  2. Cuci tangan selepas keluar tandas
  3. Cuci tangan selepas menyentuh haiwan peliharaan anda, periksa juga sekiranya ia dijangkiti
  4. Pakai kasut apabila keluar rumah
  5. Basuh sayur-sayuran & buah-buahan dengan teliti terutama yang dimakan mentah
  6. Masak ikan & daging dengan suhu yang sesuai
  7. Jumpa doktor sekiranya terdapat tanda-tanda kecacingan yang serius
  8. Makan ubat cacing mengikut jadual tetap (setiap 6 bulan)
  9. Sekiranya salah seorang ahli keluarga telah dijangkiti, semua ahli keluarga harus mengambil ubat cacing juga.
Cara pengambilan Albendazole atau Mebendazole
.
Kanak-kanak 2 tahun ke atas sehingga orang dewasa – 1 dos
Kanak-kanak 1-2 tahun – 1/2 dos
* Wanita mengandung & bayi bawah 1 tahun dilarang sama sekali dari mengambil apa jua jenis ubat cacing !
Almex 400mg Vanilla Flavor Chewable Tablet
(Albendazole 400mg)
RM5/tablet
Family package 5 tablets for RM20 only!

Jenis-jenis cacing dan kesan sampingannya.

A) Cacing gelang
Usus tersumbat menyebabkan muntah-muntah, perut kembung dan tidak buang air besar. Keadaan ini kadangkala menyebabkan kanak-kanak itu muntah cacing dengan banyak. Komplikasi ini perlu dirawat dengan pembedahan untuk mengeluarkan cacing yang terlampau banyak yang menyekat perjalanan usus. Cacing gelang juga menyebabkan kekurangan vitamin A kerana gangguan penyerapan zat makanan di dalam usus kecil.
.
Penghijrahan cacing:
Larva cacing boleh pergi ke paru-paru dan menyebabkan simptom batuk serta lelah. Cacing yang berhijrah ke saluran hempedu dan pankreas boleh menyebabkan demam, jaundis (sakit kuning) dan sakit perut. Simptomnya boleh menyerupai gejala batu di dalam hempedu. Cacing boleh dikeluarkan dengan menggunakan kaedah endoskopi atau pembedahan.
.
B) Cacing cemeti
Masalah intussusception (usus tersumbat) menyebabkan muntah berwarna kuning, perut kembung dan berak berdarah dengan banyak. Cacing yang sangat banyak pada usus besar dan rektum (pangkal usus) boleh menyebabkan ‘prolaps rectum’ atau usus terkeluar dan cacing dapat dilihat pada permukaan usus itu.
.
C) Cacing kerawit
Cacing kerawit paling kerap menyebabkan kekurangan darah atau anemia kerana cacing ini boleh menghisap darah di dalam usus. Anemia boleh menjadi teruk dan mengganggu tumbesaran, pembelajaran seseorang kanak-kanak dan pada tahap lebih serius boleh menyebabkan kegagalan jantung
Bahayakan cacing ni, so dapatkan nasihat doktor untuk pengambilan ubat cacing ni. Perlu ingat tau, walaupun kita orang dewasa, kita masih lagi perlu mengambil ubat cacing untuk kesihatan kita.


Tuesday, September 4, 2012

Surah-Surah Amalan Untuk Ibu Mengandung...

.


DEBARAN MAKIN TERASA ... DUP DAP DUP DAP

.
Assalamualaikum sume..
.
sory la x smpt lagi nak tepek cite psl raya .. wakakakakak walau dh lmbt tp masing2 still dlm mood raya kan kan kan ..
.
ni nak story kes khamis lepas.. masa balik keje , naik je ke rumah ... as usual ler lepaking2 wif akil.. en somi tung tang tung tang kt dapuq masak our dinner (tq huby).
.
then bile dh rs ok skit, nak bangun pi mandi & mandikan akil .. time bangun tu tup2 terasa perut sakit sgt2.. waaaaaaaaaaaaa CUAK menguasai diri .. mmg dado ku berdegup kencang lew.. xleh di bygkan .. aku terus duduk balik, dh wisau dh ni .. mcm2 ku pk , dh ler bj sume x packing lg.. malah hape pun x ready lg (bley gitu? ) .. time akil, msuk jg 8 bln beg dh get ready dlm keto .. kali ni hape pun x siap lg..
.
bile dh rs2 ok tu , pe lagi terus gigih korek balik bj2 akil zaman bby , kumpul2 terus basuh .. phtu pack bj2 aku plak .. ambik dlm 2 3 set gitu lew.. then kemas2 apa yg patut..
.
lepas mandi , makn2 baru rs perut lega.. kahhhh myb bbz aku lapo sgt2 kut psl nk kul 9pm dh time tu ... mau x kebuluq kan ..
.

 .
time kumbah2 bj lama , terjmpa plak bengkung akil yg banyak ... ni kire bengkung keturunan psl atok yg kasi .. enth2 aku pun penah pakai bengkung bby tu dolu2..