KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, February 13, 2013

ALAHAI BABYSITTER | baca tau kisah sedey aku ni uhuhuh


Assalamualaikum sume.. 

emm today aku sgt2 xde mood , bkn hari je tau .. start dr jumaat lg aku xde mood .. aku xtau pikiran aku melayang ke mana cz aku rs berserabut + berkecamuk tmbah2 plak miss p dtg tuk 1st time sejak setaun lebey x mai kan .. tp aku still waras lg la.. 

xtau cmner nak start cite... tp korg tgk la gamba kaki Amni ni dlu ye.. 

 Day 4

 Day 5

Day 7 


so kalau korg la , bile balik kje nk ambik anak .. tup2 nmpak kesan tu, tp baby siter ckp bekas stokin ketat .. memula skali imbas myb dlm pikiran 'ohhh ok la , bekas stokin..sok ilang la'... 

tapi bila until today dah DAY 9 kut .. x ilang2 jgk, pe korg rasa ???

selagi aku x luah, aku rs cm ado batu berat atas kepala aku.. rs legaaaaaa cm terbang bile aku dh cite kt pak ajil masa ahad lepas beserta aku sms jgk kt abah aku .. mmg rs otak berangin je.. myb psl aku dh kongsi masalah dgn org2 yg aku syg.. 

kes ni start jumaat lepas masa ku ambik anak2 kt umah babysiter, belum sempat bg salam bbysiter (si M) ajak masuk dlm tunjuk kaki amni ada bekas merah , dia ckp 

"kak , lepas ni jgn pakai kan stokin panjg mickey tu.. tgk dh birat psl stokin ketat sgt"

tuk 5 saat pertama tu aku agak blur psl nye stokin mana plak la yg maha ketat smp merah jd nye kt kaki amni ni, setau aku stokin yg aku beli sume longgar2 pehtu pendek.. birat kt kaki amni tu agak tinggi kalau nk di banding dgn stokin. Tapi x pela, beter balik dlu tuk tgk bebetul.

smp kt umah abah aku, aku pun belek2 la kaki amni tu .. cm pelik je keadaan nye, kebetulan adik aku yg belikan stokin tu 2 pasang, so aku try la yg 1 pasang lg kt kaki amni.. saje bior kan .. bile bukak ada la merah bekas getah stokin tp xde la smp drh beku gitu.. xpun stokin akan lurut ke bwh psl amni dh lasak so aku sms la dak M tu tny stokin yg mana psl aku pening nak ingt sume stokin, dia plak xde kasi balik stokin tu kt aku (until now) phtu dia col 4x aku x angkat psl tgh mandikan amni.. 

tup2 dpt sms xlama tu, dia ckp stokin mickey.. then dia ckp aku x caya dia ker , kalau xcaya x pela anta umh org lain, carik la org lain jaga amni bla bla bla.. 
aku ni yg baru pas mandikan amni agak terkulat2 jgk la , eh salah ker aku tny ? aku tgk balik sms aku, aku just tny stokin mana then aku nk bwk g klink psl merah nye x ilang .. so sah la aku x de tuduh dia yg bukan2... 

start dr tu dia rply sms aku pjg2, dia ckp dia x nak jaga amni .. dia nak jga akil je. Bg aku la akil tu x jaga pun xper, aku rela lg anta nursery psl akil dh besa.. mmg aku x risau sgt. Yg penting skang ni si Amni psl dia baby. Aku anta kt si M nye psl dr Amni dlm perut lg (ke b4 aku ngdg lg) dia dok la col tny bile nak anta anak2 kt dia psl dia nak jaga.. so aku ni bile org dh janji aku pun xde la carik back up babysiter lg pun M ni penah jaga akil dlu dlm 1thn jgk la... tup2 now ckp x nak jaga plak.

aku ni masa tu MENYIRAP + SAKIT HATI + SEDEY + KECEWA sume ada la, aku x paham  nape hal kecik gitu smp dia x nak jaga.. aku suspek kaki amni terbelit tali yg dak M tu gantung kt buai amni, dia ada gantung mainan kt buai amni.. amni plak gune buai letrik..amni now dh suke angkat2 kaki, myb time tu buai tu bergerak ..dak M tu tah2 tido ker hape ker tup2 terbelit la kaki amni.. tp benda dh jd kan , so aku tolak tepi.. yg aku pelik la smp now nape tetiba dia x nak jaga amni.. padahal dlu dia janji nk jaga anak2 aku , siap kasi la sume detail tuk akil tukor skolah .. 

memula nak anta dia mintak duit bulan2 agak tinggi la bg aku, aku mintak diskaun dlm rm30 je pun.. tu pun dia ckp x nak basuh bj anak2 aku .. x pela ,psl aku rs mesin yg bsuh pun kan. Kebetulan plak masa bincg psl duit tu , dia dok la ckp ado akak tu ckp dia ambik murah ngn aku.. pening jgk aku bile manusia ni suke sgt dgr ckp org .. padahal akak yg lain tu lgsug xde kene mengena dgn dia or aku, pahal la sibuk2 kan.. dlu dak M ni x penah berkira ngn aku , waktu tu xde org kenal dia psl dia baru .. dia kwn dgn makcik2 jer, now dh kwn dgn 'akak' sorg tu dia jd mata duitan plak .. then dak M tu tah nape tetiba plak jaga baby umur 8bln masa aku nk due lg 2bln..

 masa aku nak anta anak2 aku , sume benda aku dh tny dia.. dia ckp dia bley jaga cz akan ajak nenek dia dok sekali (until now xde pun) then adik bongsu dia kul 1pm dh ada kt umah so senang keje (emm rs nye x membantu pun, aku balik2 tgk dok melepak je) but now dia ckp dia penat.. balik2 ckp penat .. aduyaii.

aku ni serabut smp nangis je la kerja aku sabtu last week , cz aku cukup buntu nk pk crik org lg.. dak M tu plak leh cuti 1 minggu CNY sdang kan tody aku dh start keje. Terpaksa la dgn susah hati aku bg mama abah aku jaga (diorg mmg nak sgt jaga cucu tp aku as anak yg reti bahasa aku x nak diorg jaga psl diorg x sihat, lg2 mama aku yg ada diabetis.. dia akan penat lain mcm..abah aku ada drh tinggi so paham2 je la) .. abh aku x bg aku EL or cuti cz aku baru keje. Pagi td mama aku g sdiri check up tau, aku sedey sgt. Selalu abah aku drive kan , tp di sebab kan anak2 aku x de org jaga terpaksa la mama aku g sdiri 

skang ni aku lg rela benti keje dr anta anak2 aku ke nursery, cz aku dh sgt2 serik akil dlu kerap msuk spital.. dan now kne gigih crik baby siter area cheras (desa baiduri sekitar + bt 9 cz akil skolah kt bukit raya)

kalau si M ni x janji, aku mmg xkan la tukar kan akil skolah dlu cz situ full day ..senang je ptg2 aku balik kje terus ambik, dkt plak dgn rumah. Now agak nyusah kan aku , dh rs cm aku kne aniaya je.. si M ni selalu kalau nk cuti sure drastik tnpa bincg phtu lama plak tu. Walau nyushkan kitrg tp kitrg xpenah tegur, siap kitrg tumpngkn akil kt nursery bayr harian lg.. cz pk sian kt si M nk balik kg.. tp dia , lngsg x pk kitrog .. bkn baru kenal 1 2 minggu.. smp laki dia xcident pun sangup aku ajak mama aku teman g hosp (masa tu mama aku kje hosp lg) cz nak skip Q tuk xray. 

aku bkn nk ungkit la, tp sedey bile kene cmni.. cm dia x pk pe akan jd kt kitroeg , kt anak2  aku ni .. kt org lain, nk kne pantau org tu jaga cmner ..nk kne kenal..tp abah aku ckp biar la kene skang dr lepas2 ni, insyallah ada hikmah sume ni berlaku 

waaaaaaa syahdu nye , time taip ni pun aku nangis depan pc.. sibbaik xde org .. dan syukur alhamdulillah even aku stress 3 4hari ni susu tetap menten.





21 comments:

  1. cr dekat rumah la zura, tukar kan balik sekolah akil kat sekolah lama dia, xleh ke?

    ReplyDelete
  2. alahai..kesiannye awak...org kalau dh tau salah sbb tuh die menggelabah lebih padahal kite xde ape2 pun...sabar kayh..insyaALLAH akan ade jalan..

    ReplyDelete
  3. ana >>> dok tgh crik la ni huhuhu... tp susah jgk la psl dh msuk thn baru , kalau srart thn lepas myb senang ..

    emm akil tu xleh tukar dh kut, nk msuk tadika lama mahei ooo.. hhuhu
    myb drjah 1 nnt tukar skolah

    ReplyDelete
  4. Falsya >> huuhhuhu sian kite tau ... need shoulder to cry ..sob sob .

    tau xpe tau, pelik je tetiba gitu .. pahal kite xde la plak nk marah2 ker hape ke.. x kan la tny pun xleh ..

    ReplyDelete
  5. pi cheq doktor x..apa kata doktor..

    pelan2 zura..insha Allah ada jln penyelesaian ok

    ReplyDelete
  6. sabar la dengan dugaan ni..moga keputusan yang ko buat, adalah yang terbaik...

    ReplyDelete
  7. Sedihnye....
    Kite pun sanggup xkeje sbb pk kan anak2 yg kene tggl dgn babysitter ni

    Hmmm.... So skrg cemane?
    Apa2pun harap keputusan yg zura amik nnt adalah yg terbaik utk sume pihak

    Biar la M mcm tu..
    Mcm abh zura ckp, biar kene skrg jgn kene nanti2...ada hikmah la kot zura dpt tau mende ni awal...

    Sbr byk2 k

    ReplyDelete
  8. el >> doc ckp drh beku dan dia pun ckp bukan psl stokin

    ReplyDelete
  9. syawalsimpsons >> yup2...

    sume berlaku ada hikmah , salah 1 nye makin rapat dgn fmily

    ReplyDelete
  10. Nad MamaZN >>> tq so much Nad dear..

    sob sob kannnnn , kite ni x pk keje dh kalau smp bab anak2 ni .. susah hati di buat nye

    tu la, kalau di pujuk2 pun dia tetap berkeras , x pe la.. zr redha ..

    alhamdulillah Allah swt dh permudahkan kesulitan zr

    ReplyDelete
  11. huhuhu]
    sensitif tak bertempat pulok...dak m tu
    kesian ko
    last minute memang la susah nak cari org jaga
    takper2 doa banyak2..
    semoga dipermudahkan
    :)

    ReplyDelete
  12. Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ >> tu le beb , sian aku kan ..

    kut2 kalau kasi notice 1bln ke bly jgk la aku crik yg lain.. ni x tup2 jer.. tp kalau dia nk jga sementara aku dpt bbysiter lain pun aku dh rs tawar hati dh ..

    ReplyDelete
  13. zura... nasib kita serupa... ida pun ada nak buat entry pasal pengasuh deena tp di nurserry.. now tgh buntu gak cari pengasuh baru.. g keje hati tak tenang.. doa je byk2 agar allah pelihara anak kita... kesian amni.. tu bukan bekas stokin sebab nampak tinggi dr aras stokin kan..


    kes ida.. pengasuh biar baby nangis sampai mata bengkak tak angkat budak tu dan di marah2nya pula budak 3 bln tu.. nanti ida taip entrynya... belum ada kekuatan.. sama macam zura.. hati remuk bila anak kita org buat camtu.... puas dah nangis smlm.. next week nak tukar pengasuh tp masih mencari.. kita doa sama2 semoga urusan kita ni dipermudahkan...

    ReplyDelete
  14. alahai sian ko beb..sedih haku bacer nie...ko janganlahhh nanges2 lagi ehh..istifar banyak2..doa banyak2 yer..mungkin itu adalah yg terbaik buat amni...dari ko suh dak M tuh jaga lagi tanpa kerelaan hati dia lagi susah kot...haku percaya mesti ade penyelesaian nyer..bebawak ler berbincang dengan laki ko tue..

    kadang-kadang kiter rase kiter dah rancang sebaiknyer kehidupan kiter tapi tanpa kiter sedar Allah sudah pun membuat perancang yang lebih baik dari aper yang kiter rancang..haku doakan semuanya akan dipermudahkan Allah dan ko akan kembali tenang selepas nie..

    ReplyDelete
  15. sedihnya baca kisah akk,sy ni dh lah baru bersalin.baru masuk keje,hantar anak ke nursery,sy paham apa akk rasa.ich xyah lah hantar kt situ ag kak.kite byr mahal2 suh jaga anak,bukan buat cm tu.hmm sbr eh sis.


    salam kenal =)

    ReplyDelete
  16. @e_da >> oh awk pun kne masalah lebih kurg sama kite yew.. huuhhuhuhu

    sob sob , kite pun paham perasaan awak .. sedey kan bile bab anak2 ni.. uhuhuh

    gile btl smp bengkak mato budk tu di bior nye, rs nye beter sgt tukor tmpt.. doa bnyk2 ye Eda ..semoga kite ketemu bbysiter/nusery yg sgt ikhls pd budk2

    ReplyDelete
  17. CheNamNam >> emm tu la , cm abah aku ckp insyallah ada hikmah sume ni jd.. myb bagus jd now dr leps2 ni kan .. lg susah agak nye kalau time tu.

    so now gigih crik org , syukur dh dpt.. tp kne diskus btl2 dlu la kan apa2 pun..

    ReplyDelete
  18. Cik Puan Rara >> tu la dear, sedey kan ..

    rs bby kite sebaya kut kan .. cute sgt bby awk ..

    ReplyDelete
  19. mmg sedey aku baca..sbb melibatkan anak2..mmg la kita sensitif..lg pulak kalau ada kesan2 kat badan anak kita camtu..harus la kita nak siasat kan w/pun bkn la niat nak berprasangka sgt..

    ReplyDelete
  20. Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY >>> kannnn .. aku rs x salah pun kalau kite tny , xkan nak tutup mato je kalau bdn anak2 ado calor ke lebam2 ker hape ker.. tu kt kaki akil bnyk je lebam2, aku malas nk tny nnt sure dia ckp akil bnyk main

    ReplyDelete
  21. Kejamnye perangai... Adeh.. Kesian amni.. :)

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah