KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Tuesday, February 19, 2013

MEREKA SEMAKIN HAPPY | Semoga KAU pjg kan usia mereka


Assalamualaikum

ku dh lunch meehun grg xnak sayur dh td phtu pekena hot choc..fuhh knyg perut.. 

nk update perkembangan dua anak2 ku..

mereka berdua makin cerdik.. 

Start minggu lepas smp today, mama abh aku yg jaga amni & akil.. aku mmg happy bile diorg di jaga aoleh toki tokwan tp dlm masa sama aku risau kesihatan mama abah aku tu.. aku mmg doa bnyk2 la.. 

si Abg Akil, skang ni kalau makan lunch mama ku ckp bley smp 4pinggan tau.. tu mama ku msk sup sayur + kicap je.. kalau mama ku wat kari ayam , korg bygkan je la bp kali dia tmbah nasi.. smp mama ku naik takut, siap col daku lg tny tui ke akil makan bnyk cmni.. 

mmg akil makan agak bnyk bile kene selera dia, aku rs masa dia kt umh si M ..dia muak la psl dok hari2 kasi nasi + kicap + telur.. akil now pun x suke dh makan telur.. phtu smlm dia tido kt 5jam start kul 3ptg smp lepas maghrib.. xpenah tgk akil cmtuh.. kt umh si M mmg ku tau akil x kan dpt tido lama psl nnt dia kne jaga anak bungsu si M (layan main).. ni bile dok ngn toki tokwan akil dpt cukup makan, cukup rehat.. rs nye x lama lg mau gemuk anak teruna aku ni.. dh la makin tinggi melangit. 

si Amni, skang ni dh pandai dh nak suh org bwk dia ke luor umah kalau ptg2.. letey abah mama aku tu nk dukung, sibbaik aku ado tingalkan storler kt umah abah. kalau x , mau sakit2 tgn abah mama ku tu dok pikul anak dara yg bam bam tu.. Amni pun skang ni syukur dh xde masalah xberak smp 6hari cm aritu tau.. skang ni setiap 2 hari (kdng2 hari2) dia berak.. aku mule la pelik kan, aku rs si M tu myb x full kasi susu bdn aku or x kasi ckup susu bdn aku kut.. dok asyik tido kan amni je padahal bg aku nk wat susu bdn lg senang kut dr susu formular kan kan kan .. aritu siap aku kne beli syrup (lupe nama dia tu) grep water ye?? tuk kasi berak tau (tu pun si M la desak aku).. skang ni x perlu dh kasi.. amni dgn happy nye berak.. aku rs mmg akan makin bambam la pasni.. 

1hari amni leh minum kt 5bekas (1bekas muat 5oz) tu kire smp aku balik dlm kul 6.30ptg .. bnyk la jgk kan , phtu tido pun banyak jgk.. masa aku g ambik brg2 amni, si M ada kasi balik susu bdn aku kt 10bekas.. umakaiii bnyk oceyyy .. padahal 1 hari aku kasi dlm 5bekas gitu, then sok nye kasi fresh(skang ni susu bdn makin bnyk so aku kasi fresh everyday).. masa dia kasi balik tu pun dlm keadaan cair. Alasan dia, mlm b4 tu dia turun kan ke bwh (b4 tu kt beku)..aku pelik jgk, kata x nak jaga tp nape xkasi balik susu tu b4 dia cuti pjg .. then siap cairkan. Emm mmg sah dia xbekukan susu aku, sibbaik amni x sakit perut .. terus aku suh mama aku buang je susu tu sume, aku kasi yg fresh kt mama .. bior amni minum yg fresh dr aku. 


tenang je jiwa aku tgk muke mama 

same goes to abah (abah penat masak time ni)

Ya Allah Ya Tuhan ku, ibu bapa ku telah banyak sgt membantu ku.. Kau panjangkan la usia mereka, ko sihatkan la tubuh bdn mereka dan Kau jaga la mereka sepertimana mereka menjaga aku.

Kau luaskan la rezeki mereka Ya Allah..Kau tenangkan la jiwa mereka sebagai mana mereka menenangkan jiwa ku di kala aku gusar. Kau kuatkan la semangat mereka semerti mana kuat nya hati mereka mendidik aku.

Amin ya rabbalalamin



11 comments:

  1. mmmm....tadi akob ada bgtau aku yg syawal mcm x cukup mkn kat taska tu kot rasanyer....mmmmm....sebab kalo kat umah makan x hengat...tapi syawal dah lama kat taska tu nak masuk 2 tahun sudah...entah..nk mencari tahuk tu, tak tau macam mana

    ReplyDelete
  2. mak aiiiii..akil balas dendam ke makan tuh..

    ReplyDelete
  3. Amin ya rabbalalamin..

    amboi akil boleh makan sampai 4 pinggan, nenek dia masak mestilah selera..

    ReplyDelete
  4. mestilah akil selera nok...air tgn nenek...kalau aku pun, sure aku mkn bertambah kalau balik kampung sbb air tgn org tua kan...

    ReplyDelete
  5. hmm.. m tu pikirkn upah je kot.. tp, keje hampeh! haish! geram plak leez baca!

    ReplyDelete
  6. amboiiii abg kuat makan ye,.tp kurus gak.sonok lah anak2 akk senang mkn.stgh budak sy tgk xnk mkn.

    ReplyDelete
  7. sgguh byk tu akil makan..dsyt gak..aah tgk gmbr akil tggi kemain..

    ReplyDelete
  8. amin...smoga mereke menjdi modal insan yg cemerlang..(cam nah dgr x ayat ni) hehehe

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah