KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Monday, February 18, 2013

RASA SEMUA X KENA



Assalamualaikum

uols penah kne gitu x ?

rs cm sume benda x kene, pikiran serabut.. 

kalau ikut bab babysiter la kut yg paling wat aku serabut skng ni.. now abah mama ku jga sementara nk carik lg or anta pd bbysiter baru.. 

kelmarin dh jmp 2 pengasuh, yg sorg ni (Si A) .. rumah nye teres tp agak emmmm susah nk ckp la.. gelap 1 hal , x de letrik, phtu hrga jga 2 org budk kt rm500 +  tanpaaaa leh kurg skit pun.. kalah nursery yg ado sijil/lesen tu.. aku mintak kurg skit la cz nnt nak top up tuk transit , x dpt tup2 dia ckp suh crik lain .. pulakkkkk kan .. diorg ni sentisip sgt ke bile kite ni mintak kurg skit, kurg pun x smp rm50 pun .. rs nye itu sebab b4 anta kne g jmp dlu bincg , as bincg tu la nk nego hrga.. tp dia ni mmg x leh tolak ansur langsung.. aku jeling2 jgk kt dapur.. tilam busuk yg queen saiz pun ado weh alamakkk , tkut plak aku .. then yg aku agak2 cm susah nak tingal anak2 psl org ni x pgg amni pun tau ..last2 aku yg hulur, ye la .. kata nk jaga budk, kne la dukung2 dulu ke cmner ke kan .. ni dia dok pot pet pot pet cite psl adik beradik dia.. tu pun dia dukung x smp 10 min phtu kasi aku balik, kebetulan akk dia dtg rumah .. akak dia tu laju je dukung amni phtu borak2.. amni suke la. Yg dia dok tgk je.. emmm  

dia ada anak 2 org , sorg 12 thn sorg 6thn.. phtu area situ ramai sgt budk2 , dok main tgh jalan .. akil pun join time tu, mata aku mmg x alih dr tgk akil.. risau aku kang kete laju langor ke hape ke.. phtu rumah si A mmg budk2 akan dtg psl dia jual askrem uhuhuhhu .. cm ala2 setingan la area umah dia tu.

so jmp yg ke 2 (Si B), jauh skit dr rumah aku.. dia dok flat tp tingkt bwh skali ..dia ada jga 3 org budk .. yg kecik umur 1thn lebey. Rumah : bersih sgt.. dapur pun aku msuk.. dok borak2 gitu, phtu amni leh berak plak time tu .. alahaiii segan plak aku, nk mintak diri tp lum abis bincg lg.. then aku mintak tumpang bilik air, masa ni org ni tgh masak ..then aku ni terkulat2 jgk la psl bilik air org kan.. kang sepah plak poo poo si amni .. masa aku bukk bj amni, si B ni dh dtg kt aku terus mintak izin nk mandi kan, aku ok je.. terus dia ambik sabun baby, ambik tuala .. dia la yg mandikan amni (bilik air sgt2 bersih) pehtu aku ingt sure dia kasi aku tuk pakaikan bj sume kan.. tapiii x pun, dia bentang tilam .. phtu tny aku si amni pakai minyak apa.. aku ckp yu yeee.. dia terus ambik bedak ambik minyak, sapu kan sume.. si amni senyummmm je.. smp la amni siap wangi2 phtu baru dia kasi aku suh susukan .. tenang plak hati aku tgk org cmni. Cume now dia suh test dlu takut amni x sesuai , kalau sesuai baru dia bgtau harga.. cume tu la, agak jauh skit la dr rumah aku.. kalau yg ni ok, aku akan tukarkan skolah akil..


** smlm aku sms Si M , ckp nak ambik brg anak2 .. dia snyp je. Aku g dgn pak ajil + amni je . Ajak Akil dia x nak pi pun.. bile kitrog smp tu , dia terus dukung amni peluk2 cium2 sume .. dia ckp baru 1mingu dia x jga amni dh besa.. aku dgn pak ajil banyk diam je.. malas nak ckp banyk. Yg si M ni, dok borak2 ngn amni .. now amni dgn pandai tepuk tgn bile org nyanyi lagu "pok amai2".. suke btl si M, anak2 dia pun dok cium2.. tp bkn pangil amni, pangil 'sarah' (baby yg M jaga sknag)... memula tu aku rs tersentuh jgk, tp bile pk apa M wat , aku keraskan hati je... then terus aku tny brg2 , malas la nak dok lelama kan. Phtu dia kemas2 barg2.. rumah dia pun dh set up lain, dh xde buai amni dh .. emm bior la. Then aku ambik amni terus ckp mintak diri.. dia ckp kt amni dia syg sgt2 .. dlm ati aku, kalau syg nape sangup wat anak2 aku gitu kan .. so pedulik la.. 

aku cite kt mama aku, mama aku ckp .. yg g dok lelama tu wat pe, ambik brg phtu balik je. Kalau dia btl2 la anggap kite ni fmily dia, dia xkan sangup wat cmni.. uhuhuhuh Baek mama kuuuuu.. 

btl jgk kan, kalau org tu syg kite, dia xkan smp hati tgk org yg dia syg susah cmni. Now mmg aku susah la, nk crik pengasuh baru.. nk tukor skolah akil .. nk pantau jgk kesihatan mama abh aku.

td plak , tah nape tgh pum.. skali aku lupe aku tgh cas jgk, aku bangun pum tertarik then susu tumpang uhuhhu sibbaik tingal 3oz je.. rs nak nangis pun ado ku tahan jua.. abis lencun bj..sibbaik apaki bj kurung senang kering. 

22 comments:

  1. susah hati kn kalo fkir psl anak2 ni..darwisy dlu 3x tukar taska..gara2 pengasuh tk berhati perut.. now dduk umah bbsitter smpi lah danish ada hgga skrg..

    ReplyDelete
  2. dear, alhamdulillah...mcm si B tu sesuai je kan. InsyaALLAH...semua ok aamiin...

    ReplyDelete
  3. klu my opinion la kn, better pilih yg b. jauh xpe kot.. asalkn kite yakin anak2 selamat di bwh jagaan b. yg a tu pelik! sbb xkn xde elektrik kn.. haish!

    ReplyDelete
  4. hurmm...saya tak pernah alami perkara cam gini..sebab dari anak 1 sampai 3 semuanya dok taska...alhamdulillah,...

    ReplyDelete
  5. Nurzakiah Hanum >> yuhuuu morning

    ReplyDelete
  6. MrS. F!zA >> uhuhhu betul awak , mmg sgt susah ati skang ni...

    hrp2 ada la hikmah sume ni berlaku ..

    ReplyDelete
  7. Rohani Hashim >> emm tu la.. huby pun gitu ... even memula dia consider nk yg A..

    ReplyDelete
  8. ArELeEz >> btl tu kan ... 1st impression tu penting .. kalau memula pun x nak pgg anak kite ..cmner plak tu kan ..

    ReplyDelete
  9. ♥cikmOt♥ >> taksa rs nye xde dlm list .. cz serik sgt time akil dlu

    ReplyDelete
  10. huaaaaa susuh gak kan nk cr pengasuh.rara anta kat taska je.nasib ok.rasa mcm ok lah sbb banyak pekerja.sy rasa akk anta kat B lah.sbb much better dr A kan.ala si M tu,bila dh xde baru nk syg,biasalah kak,adat dunia.dh jauh baru nk syg2,bia depan mata buat acuh x acuh je.

    ReplyDelete
  11. sabar la...tu semua dugaan tu...insyallah ada jalannyer

    ReplyDelete
  12. ssh jugak kan nak crk babysitter nie...adeh...sabo kayh awak..kalau kite, kite prefer si B...

    ReplyDelete
  13. susahkan nak hantar anak kecik nie.. harap dapatlah tempat yang sesuai untuk anak-anak..
    uyun pon nasib baik makcik depan tue ok jer jaga sara.. kalau ada yang tak kena, cepat2 die bagitau.. so far sgt ok..

    ReplyDelete
  14. Cik Puan Rara >> mmg x sume taska tu x ok.. ado yg ok ..cume nk crik yg ok tu agak susah .. tu yg akk prefer anto umh org .. uhhuhu

    emm tu la.. rs nye cm prefer si B je..

    wakakak si M tu , emm gitu la kan .. xtau la kalau dia just wat2 ker hape ker.. kite bersangka baik je la.. jnji x anto dh umh dia

    ReplyDelete
  15. syawalsimpsons >> hrp2 gitu la hendak nye

    ReplyDelete
  16. Falsya >> weols pun gitu la jgk .. cume nk tunggu end of month .. now mama abah jaga cucu2 nye

    ReplyDelete
  17. Cute Mum sa>> btl2 uyun, mmg susah la ... kalau dh beso cm akil x kisah lg.. dia dh pandai bwk diri .. bile baby ni kene la pantau abis2..

    selagi ado daya, ku usahakan smp dpt

    ReplyDelete
  18. Kalau antar taska n umah pengasuh ni ada kelebihan dan kelemahan. nealopah dulu pun mcm tu jugak...Insyaallah sementara jer masalah ni. Bole bawak bincang.hehehe.

    ReplyDelete
  19. nea lopah >> uhuhhu sure awk memahami situasi cmni kan ..

    ReplyDelete
  20. adei... nak jaga baby kena iklas. kalau pape tu kira lebih kurang halal la kan. mcm tu la my bb sitter.

    tapi kalau 500 hengget. memang melampau. bela anak cina ye la harga mcm tu. nak jaga baby ke nak berniaga ni?

    ReplyDelete
  21. Sedih bace citer awak
    Awak sbr byk2 ye zura...
    Byk halangan byk rintangan
    In shaa Allah ada hikmah disebalik sume tu
    Sume pun demi kebaikan anak anak
    Sbr k dear...

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah