KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Thursday, February 14, 2013

RENTETAN KISAH SEDEY KU | ALHAMDULILLAH | babysitter


Asslamualaikum sume

lunch cmner? aku sejak 2 3hari ni x bp lalu plak nk makan... kang x makan btl2 kang kurg plak susu bdn ku ni.. nope nope..aku akan terus gigih kumpul stok tuk amni.. 

alhamdulillah syukur sgt2 Allah swt mendengar doa2 ku, smlm dh ada org col aku .. kebetulan selasa aritu aku gemble tampal kt lif rumah aku keratan carik pengasuh tuk amni (padahal malu ooo wat gitu kan tp gigih jgk) xsangka plak ada sorg abg ni nmpak keratan tu dan dia kasi pd wif nye , diorg ni dok sebelah blok aku je. So wif nye col la aku, kata nye kakak dia bley jaga baby.. nnt dia col balik. So rabu tu aku tunggu dgn saba , tp smp ke malam x de rply dr org tu .. ayokkk risau plak aku kan. Pak ajil suh aku col balik no tu (no rumah) so aku col tp xde org jwp... emm myb org tu x jd la kut kan , x pe la aku redha je..

tp tup2 mlm tu budk tu col aku, fuhhh lega nye sgt2.. dia ckp akak dia xdpt jaga, tp akak sorg lg leh jaga cume aku kne col akak dia sdiri.. aku gurau2 "amboi ramai nye kakak awak ni" dlm ati aku, bior tui dia ni ramai kakak. dia ckp " haah kak, sy nye adik beradik 8 org sume dok cheras"... wahhh bagus kan, sume dok 1 taman tau.. bagus btul, sepakat abis adik beradik. Then dak tu kasi no tepon akak nye.. terus cergas aku col.

aku ckp dgn akak nye nama IDA, dok borak2 la memula kan x kan teterus nk tny psl baby. dia siap tny umur aku bp, aku bgtau la dh tua dh aku ni.. tp dia ckp sore cm budk blajor lg..wakakakak adehh sabo je la. Umur ida ni korg tau bape.. baru 31thn, anak sulong dh drjah 6, fuyohhhhhh... 

then borak2 la smbil aku tny dia bebetul samada TERIMA ke x nak jaga baby, dia ckp dia terima dgn hati terbuka, ramah jgk dak ida ni.. tp dia balik2 bahasakan dia "AKAK" smp aku plak naik segan , sapa lg tua ni.. lantak pi la , janji masing2 selesa ye dak.. Dia siap tny akil skolah mana sume, trkejut dia bile akil skolah jauh dr rumah, siap dia tlg crikkan skolah tuk akil ..maksud nye dia bgtau la skolah yg trdekt senang nnt transit akil terus ke rumah dia.. hati aku mula la berbunga2 skit kan .. rs lega la skit. Tapi tu lum tny bab harga lg..but nnt kene tny bebetul b4 anta.. dia jaga 2 org budk jgk tp dh besa2 la skolah rendah..so nnt akil ada kwn, aku pun mmg ingt nk tukarkan akil skolah. Dlu msukkan akil kt bt 9 tu psl senang nk transit ke rumah bbysiter tup2 jd cmni so beter dua2 anak aku x yah dh anta kt rumah dia. 

Si Ida ni siap ckp dia dgn adik2 dia sume jenis x g mana2, aku rs diorg dh xde mak ayah or mmg org KL la kut psl cuti pun kt umah je.. so senang jgk la pd aku nnt, dia penah jaga anak nurse yg kje shif.. so hrp2 dia jenis xberkira la sgt kan. Insyallh aku akan jmp dia sabtu ni, lg cepat lg bagus kut .. 

ok tutup jap bab tu .. ni smbg cite lain: 

then pg ni si M ada sms suh aku col dia, so aku col la.. ayat 1st dia " kak, dh jmp org lain ke?" emmm kannnnn... aku ckp la lum lg, then dia ckp dia ada crik kt deret bwh rumah dia.. ado sorg tu nk jaga (kwn dia kut) tp rm300 tuk sorg, dlm ati aku 'AYOKKKKK".. alasan dia psl aku ambik lambt, dh aku abis kje kul 6 , xkan plak aku nak ambik anak2 aku kul 4ptg kut.. munasabah x? then aku kne balik umh ambik kete dlu, xkan aku nk bwk amni naik moto..dia kan kecik lg.. susah tui manusia berkira  ni.

si M ckp dia dh bgtau org baru tu yg aku nk anta amni, si M ckp yg lain2 sume nk rm350 ..adeh. Aku kali ni x ckp bnyk psl aku dh rs tawar hati sgt2 dh .. nk anta kt org yg dia kenalkan tu pun aku serba salah takut si M ni cite mcm2 kan (kite mana tau hati org).. then aku ckp kt si M nnt la aku bincang ngn somi + abah aku. Then bley si M tny aku " kak , nnt senin anta akil ker atok dia leh jaga smp akhir bulan ?" amboi amboiiiiiiii suke2 je nak suh abah mama aku jaga plak .. cz dia ckp anta kt kwn dia tu start awal bulan la psl senang nak kire. Bg dia dok pk duitttttt je , x pk aku ni nak smp ke akhir bulan nk taruk mana plak anak2 aku tu.. kang mau mama abah aku masuk wad .. geram plak aku ngn statement dia tu.. mmg sgt2 pelik btl perangai dia tu.

aku wasap kwn aku yg kenal si M ni, dia x kasi dh aku anta kt si M psl dia ckp manusia bile dh jd hamba duit mmg gitu la perangai nye. Sedey tui.. huby si M ni mmg sgt2 jarang kt rumah ..psl dia wat busines jual lembu. Dlm 1bln myb 2x je kut balik rumah.. so abah aku ckp , udah2 xyah anta kt si M even akil pun.. beter carik lain, abah aku ckp si M ni rs nye ada masalah lain tu . Aku blur2 jer tp kalau dh org tua ckp gitu , paham2 ler kan ... diorg lebey tahu. 

selama ni aku pk jgk la psl si M , aku ni x suka nk susahkan org. Seboleh2 balik keje tu merempit cm nk trbang tau , kdng2 nk tumpah EBM aku psl laju sgt.. cz aku x nk ambik lambt anak2 aku tu, bkn kiterg berjimba2 sakan dlu ker b4 balik.. phtu jem plak nk msuk ke rumah si M tu mmg x hingt ler.. sapa2 yg dok cheras kalau ptg2 lalu la kt bt 9 tu sure tau cmner gile jem nye.. pepagi pun samo.

td aku dh sms pak ajil, dia bengang jgk la .. then dia ckp x yah anta dh , suh si M kemas brg2 akil amni ahad nnt kite g ambik.. dia ckp dia pun rela lg kalau aku dok umh dr anta area tu lg.. so bile somi ckp gitu , aku ikut je.. balik kang nk dgr pndapat abah aku plak.

malas nak serabut2.. jom tgk dua org kuning ni .. cm model DIGI je kan 



(amni pakai bj abg akil tu)


25 comments:

  1. Hensemnya akil ni
    Cuba la kt tmpt baru tu
    Mana tau ok plak kan

    Rasenya dah 2 org bercerita pasal bbsitter yg camni. 1 zura, lg sorg sape tah aritu...

    Takpela, ada hikmahnya kot tuuu

    ReplyDelete
  2. betul tu org berkira ni ssh nak handle...

    aku ni alhamdulilah lah bs aku tu sil aku..sebelah umah je pun...sekolah lak dkt sgt ngan umah..ofis lak depan umah je jln kaki..bayaran pun bolehlah nak kira..sbb kdg2 hat sulung tu balik umah lau abah dia ada..kira 550 tu mmg berbaloi lah kot hehehe

    hope semuanye akan setel soon k peah..jgn stress sgt t susu xde..aaacaner hehe

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dh jmp org yg nak jaga amni...hurmmm, ssh la kalau perangai asyik nmpk duit jer..wat keje pun xikhlas..

    ReplyDelete
  4. takyahla ada kaitan ngan si M tu zura... mcm nak duit je gayanya kan siap leh perintah2 org lak...

    moga amni dan akil elok dgn bbsitter baru.. deena masih belum dpt lg.. moga dipermudahkan juga masalah kt... aminn

    ReplyDelete
  5. aduhhh macam2 jenis org
    yelah dik
    bab pengasuh nie kena tgk betul2 .. x nak perkara buruk berlaku'
    sbb manusia nie x sama
    harap2 aqil dan bb baru dpt pengasuh yg betul2 sayangkan anak2 ..
    risau diletakkan jauh
    tapi kena ada ... 1st week hantar kena cek betul2 keadaan anak2 ..
    maklumlah bila pengasuh dia x perlu ambil kurus or ada lesen ..
    tu kena noted ! ..
    insyaallah akak doakan semua dipermudahkan ..

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan...
    will follow next2 entry plak..hehe
    biasa la dilema ibu bekerjaya ni kan...pk nak anta anak mane..

    Set penyusuan shaklee !!!

    ReplyDelete
  7. harap adalah tempat untuk anak-anakkan.. kita nak kerja pon jadi tak syok kalau macam tue..

    ReplyDelete
  8. mmm... sib baik bb sitter saya ok. jaga si abang dan si adik baikje. soal bayaran tu saya tak berkira sebab diajaga tiptop...

    sampai anak sembahyang pun dia ajarkan.

    sabar k.semoga allah permudahkan segalanya..

    ReplyDelete
  9. insyallah ada jalan penyelesaian dalama masalah ko ni...

    ReplyDelete
  10. Nad MamaZN >> tu ler, kalau awk x sesat aritu leh jimba2 ngn awk kan kan kan

    emm hrp2 gitu la Nad uhhuhu sedey x abis lg ni.. hrp2 tmpt baru nnt ok la

    oh ado jgk ker yg kne kes cm weols ni..

    ReplyDelete
  11. el >> wahhh ptt la hang rajin no masak ye.. senang tui sume dekat2 jer.. kalau agak2 boring leh trjah balik umah kjp ..

    tu la , susah kan kalau org berkira ni.. kalau jaga tip top x pe jgk

    ReplyDelete
  12. Falsya >> haah wak, syukur alhamdulillah DIA permudahkan masalah weols ni.. lega skit jiwa raga ni

    kannn... duit tu cm bley kendong bwk mati plak..
    padahal kalau dia jga ikhlas, doa dr anak2 ni lebih makbul

    ReplyDelete
  13. @e_da >> huby pun x nk tau awak... so rs nye mmg x kan anta pun kt jiran si M tu .. mmg x nk dh kene mengena apa2 pun..

    kite mana tau hati org kan

    ReplyDelete
  14. sis ieda immi >> tu la kak .. sedey daku tau kak sob sob ..
    dh la dlm jngka ms pendek plak tu , terhuru hara kitrog ni nk crik org ganti tp syukur Allah swt permudahkan sume nye

    ReplyDelete
  15. Aei Amrun >> salam kenalan jgk

    nk wat cmner kan .. kite mampu doa semoga di permudahkan

    ReplyDelete
  16. Cute Mum >> mmg xde jiwa nak kje now .. dok la google kut2 ado bby siter kan

    ReplyDelete
  17. wantie >> wahhh bagus kalau gitu, tu makna nye dia syg budk2 + ikhlas nak jga ..

    ReplyDelete
  18. syawalsimpsons >> insyallah ... hrp2 senin ni dh dpt penjaga lain

    ReplyDelete
  19. ALHAMDULILLAH DAH SETTLE SEMUA....

    ReplyDelete
  20. ana >> wat masa ni dh ketemu cume lum bincg bebetul lg .. kne jmp sabtu ni

    ReplyDelete
  21. susah gak kan nak cari baby sitter yg betul2 ok..

    ReplyDelete
  22. Ibu Mifzal Arsyad >> tu la.. now tawakal je la ..

    ReplyDelete
  23. ermm.itulah masalah babysitter ni terpaksa kita tempuhi, kadang2 terpaksa tawakal je bila hantar anak pd babysitter tp kalau dah tau perangai babysitter cenggini kalau boleh cari lain cari lain je la..., hopefully dpt pengganti babysitter yg lebih baik buat akil dan amni..

    comel la model 2 orang kuning ni, amni ni bkn main buntang lg mata dia pandang kamera..

    ReplyDelete
  24. Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY >> tau x pew.. aku redha dan tawakal je skang ni ..

    mmg dh crik , dah jmp (syukur Allah swt permudahkan).. nk g jmp sabtu ni... hrp2 ok la, kalau ok aku nk tukor skolah akil jgk

    ReplyDelete
  25. Kak..cari org lainlah.xyah berurusan dgn m lg..kte bce pun sakit ati.wlaupun kte xkawen lg..kte bce pun sakit ati.. Kesian kt amni..

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah