KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, March 6, 2013

Tips Menambah Susu Badan or Susu Ibu


ips Menambah Susu Badan or Susu Ibu

1. Tingkatkan kekerapan menyusu direct feed/mengepam 
Konsep susu ibu ni konsep demand and supply. Lebih banyak pam/direct feed lebih banyak susu ibu akan terhasil. Oleh itu mommies semua, silalah menyusu atau pam susu 2-3 jam di siang hari. Pada waktu malam jika baby tidur lebih dari 4 jam...kejutkan baby untuk menyusu. Pam lah susu sekitar jam 12am - 6am kerana pada waktu ini hormon prolaktin adalah tinggi.

~~ yg ni mmg ku wat sgt2 aktif time dlm pantang , cz Amni time pantang suke no merengek , ingtkan psl lapo rupe nye mmg gitu gaya nye bby gurl dlm tempoh berpantang, abis je 44hari dia ok ... tp bagus kan kalau kerap df.. cume now kalau mlm ku penat sgt2, just 2x je bgun kul 2am dan kul6am ..

2. Teknik Power Pumping
Mummysayf selalu mengingatkan rakan-rakan seperjuangan yang mengalami masalah kurang susu untuk buat power pumping ni. So mommies jangan lupa yee...kalau tak mampu nak buat setiap hari, buatla power pumping seminggu sekali. Time yang paling sesuai especially from 12am-6am. Ada mommies yang tak tahu power pumping? 

~~ haaa tau x pe power pumping (PP) .. kalau rs2 cm susu ala2 manje je nk kuor, aci wat PP time memalam ye. Every 2 or 3hour try to pum..kalau bley every hour pum pun xpe.. even kite rs cm breast kite xpenuh (xbengkak) sebenor nye breast kite mampu kuorkan susu tau .. kalau x caya cer try...


3. Minum banyak air
Jadikanlah air sebagai teman sejati mommies semua... minumlah 2-3 liter air sehari. Minum air terutama sebelum dan selepas pam. Ada jugak mommies yang tanya camne ye nak minum air banyak camtu sehari...)

~~ yg ni mmg sgt2 betul .. ku kt opis ni siap bwk tuperware yg 2liter tu, pehtu refill 2x 1 hari tau .. dok2 kejap kang sure la ke toilet.. xkisah la, janji susu meriah + leh kurus ..hihih

4. Teknik Marmet
Selepas mengepam, mommies buatlah teknik marmet. Cara ini dapat mengoptimumkan pengumpulan susu kepada 100% berbanding hanya mengepam dlm 60%-70% sahaja. Teknik ini sangat membantu...

~~ emmm gitu ye rupe nye.. kalau time pum, kdng2 ku mmg tekan /picit breast kasi ala2 cm kuor kan sume susu..cz kdng2 la time pum tu x sume susu kuor, terasa bengkak plak urat ...so kalau time tu sempat terus kasi Amni nyusu bdn .. baru la ilang bengkak tu ..

5. Jaga pemakanan
Mommies semua, jagalah pemakanan kita seharian untuk mendapatkan bukan saja susu yang banyak tetapi juga susu yang berkhasiat untuk baby kita yang tersayang. Tahukah mommies kenapa certain babies yang menyusu susu ibu lambat tumbuh gigi? Kerana susu ibu kurang kalsium....

~~ Ini SGT2 PENTING tuk ibu2, kene jaga makan kalau tgh nyusu baby.. kang x psl2 baby kembung.. cm aku b4 ni la dok suke minum kopi kt mamak, hambekkk sekali amni x berak kt 6hari.. sian plak kt dia, so ku stop dh .. kopi mamak kan pekat .. kalau tingin sgt , ku wat sdiri je kasi cair2 ... skang ni kuat minum susu HL, horlick , milo, cereal jagong + soya and teh kurma merah ..mkn plak mmg xde diet2 la, kene makan sayur ijau, nasi kecuali bfast (bfast ku suke makan roti + susu HL je).. 




2 comments:

  1. dulu ms rifqy, kite mmg jenis yg minum air masak yang banyakk..n alhamdulillah, susu pon melimpah

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah