KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, May 15, 2013

ADMIT HOSP SERDANG | GIGI

 
Assalamualaikum sume..
 
ku draf cite ni ptg smlm, phtu lupe nak post wakakakak ...
 
meh ku story awat senin ku kene cuti yew.. kes ni start lama dah dlm 3 4 bln gitu (tah2 lebey) .. akil ni tetiba je dok sakit pipi (kato nye) aku ni risau le jgk kan .. phtu tilik2 le mulut dia, rupe nye bkn pipi sakit... gigi dia dh berlobang, so kalau makan, mmg sakit lew lg2 kalau serpih mknan trmsuk kt lubang gg tu...
 
mmg lama jgk lew nk menanti time tuk g check up gg akil tu.. kebtulan amni ada check up masa 6bln so alang2 tu bwk akil g tgk gg dia kejap, emmm lum sempat doc sentuh pun gg dia, dia dh melalak2 sakan dh .. so doc decided suh bwk g hosp je(prosidur biasa tuk budk2) cz lg senang nak wat time diorg di tidokan .. lps dpt surat dr doc kt klinik, pak ajil g dftar kt HOSP SERDANG ngn akil ..
 
then 7hb may akil kene jmp pakar bius plak , kebetulan aku mc that day..so leh le aku folow jgk (gigih walau time tu demam) then doc suh wat 13hb (kelmarin).. tp doc ckp kalau akil ada selsema or batuk kahak kne pospont (col hosp) cz diorg x kan leh wat .. psl nnt ms dlm ot, diorg akan tido tp mesin yg akan bantu diorg bernapas.. if ada kahak susah , tekak kanak2 ni lebih sensitip dr dewasa...
 
aku pantau le kesihatan akil dlm beberapa hari tu, tkut jgk kalau dia jngkit selsema ke batuk ke kan .. kang x psl2 kene tukor plak cuti aku ..
 
akil kene ada kt hosp b4 8am , tp weols smp dlm 8.30am ..time tu ada sorg budk dh msuk.. byglew , dr kul 10pm akil kene pose kt kul 10am jgk le ..sian dia lapo .. dok mintak mknan , aku ni serba salah plak .. so amni pun kene pose jgk pg tu , just minum susu bdn je lew..   
 
 masa ni akil menahan sejuk (pose le kata kan) dh le dok dlm air cond kan .. mau ler betambah2 lapo lg..
 
anak dara teman abg di hosp ...
 
 
 
 
tgk le gaya anak dara sorg ni, dia bosan arr ni .. masa ni xdpt makan lg.. lapo le tu .. sibbaik ada biskut pisang dia, so aku kasi le dia gigit2 dlu alas perut..
 
dlm kul 9lebey tu aku bwk amni g cafe, g makan dlu.. kang x psl2 aku plak yg pitam kelaparan .. si amni ni aku lupe nk bwk mknan dia, so dia slumber lew ngap nsi grg kicap wakakakakak.. phtu aku kasi air suam + horlick .. dia ngap je
 
then bile aku naik atas, tgk2 tingal pak ajil je.. si akil dh kene tolak masuk OT.. time tu berdebor jgk aku ..tp kene layan amni dlu psl dia mengaruk nak tido.. dia lena je dlm air cond .. smpt aku lelap kjp 5min.. then hati aku x keruan dh , kejap2 aku jenguk pak ajil ... amni tu aku letak atas sofa je..
 
 phtu kan , tetiba sister kt wad tu jenguk aku kt bilik rehat ..then dia suh aku masuk ot psl nurse ot pangil.. aku ckp le aku jg bby.. lgpun laki aku x kuor2.. phtu dia ckp " eh nape x letak kt lantai?".. aku sepak jgk kang baru tau .. xkan aku nak main tingal je amni kt bilik rehat tu phtu msuk ot.. kng aku kuor2 tingal sofa je kang ..mauuu aku nangis kuor air mato drh psl anak ilang..gile je ayat sister tu .. phtu dia intercom nurse OT ckp aku xleh msuk cz xde org jga bby..nurse tu ckp akil xnak pak ajil..
 
then aku dok tungu le diorg kuor dr ot.. bile nmpak je katil akil di bwk masuk terus aku dukung amni yg tgh lena tu msuk kt wad akil.. aku tgk akil diam je, phtu air mata bergenang ..aku tny le sakit ke, dia geleng .. dia ckp
 
"td akil crik ibu ngn adik tp xde "
 
alahaii sebak nye aku.. hhuhhhhu phtu pak ajil ambik amni g bilik rehat, so aku jaga akil.. si akil ni dok kebulur mintak makan .. aku kasi air msk , phtu kasi milo..
 snyumm bile nmpak ibu ngn adik
 
 tgk le gg berlobang dia.. eeee ngeri
 
then lepas minum air + milo dia stil lapa .. aku tkut nk kasi apa2 psl tkut muntah ke kan .. tp dia nak jgk makan.. bile smp je bubur nasi, aku suap .. emm siap berebut ngn amni .. abis semangkuk, phtu akil bedal roti .. emm mmg dia sgt2 lapa , sedawa kt 5x .. tu pun dia lapa lg..
 
sume tu dia makan ocey ..
 
then lepas tukar bj, dia nk brjalan2 plak ..ayokk aku risau dia pening je.. tp dia relax je x tido pun lepas kuor ot.. siap wat konsert lg.. dak katil sebelah lg haru , baru umur 5thn.. 13gg kene cabut 6gg kene tampal huhuuhuh..dak tu tido smp ptg..
 
dlm kul 3ptg weols leh balik, time ptg ni baru akil rs ngntuk sgt2... tido smp maghrib..
 
 

6 comments:

  1. Rasa seriu bila tgk budak2 sakit... seriusly... huhu

    ReplyDelete
  2. akil budak kuat ni, tu yg siap buat konset tu

    ReplyDelete
  3. Oo dh lama ek
    Kitprg igt nak bwk zakwan gak
    Tp xtau prosedur
    Tu yg tggu entry dak akil ni

    ReplyDelete
  4. adoi....scary plak dgr rasa..nak cabut gigi sampai kena warded...huhuhu

    ReplyDelete
  5. kesian akil...cepat baik ye sayang...

    lagi kesian kat budak katil sebelah tu, 13 gigi kena cabut?
    pitam!!

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah