KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Friday, July 26, 2013

DUGAAN RAMADHAN UNTUK KAMI.. | PATAH TANGAN

 
Assalamualaikum sume..
 
aku nk story ni pun aku gagah kan diri .. kalau ikutkan jiwa, sgt2 x kuat nk story pjg..
 
cmner nak start cite pun aku x tau .. tp yg aku ingt hari selasa aritu, aku tetiba rs nak bwk balik laptop aku padahal aku sgt2 malas nak bwk balik, then balik je umah aku cm biasa le layan amni, akil ikut pak ajil g surau .. ms maghrib nye pak ajil balik sorg2 diri (selalu nye balik ngn akil) tuk anta mknan kt aku, smpt pak ajil tgk tv jap b4 isyak ..
 
lepas dia pi dlm x smp 1 jam , dlm 9 lebey skit gitu abah aku col ..dia tny adik aku yg cikgu tu mana, aku ckp le kt surau (pelik jgk, xkan le abah aku x pasan kut time berbuka tu) aku smbg tgk tv kembali.. then xsmp 10 min tu abah aku smp umah, lg le aku pelik..
 
tetiba abah aku ckp : along , kne redha dan kuatkan semangat .. (abah aku brckp smbil dia bukak jam dan spek mata dia)
 
mule ler sume muke2 org yg aku syg menjelma tp aku tersebut 'akil' ..
 
then abah aku ckp : haah akil, tgn dia patah ...
 
masa tu aku terus berdiri tnpa emosi , aku rs blur.. xtau nk wat apa smp abah aku tegur suh bwk ic akil.. aku terus kemas2 gitu, ambik brg2 amni dan handbeg aku terus ikut abah aku (aku selumber pakai bj kelawor, time ni kalau x pakai bj pun aku selumber je kut).. abh terus bwk aku ngn amni g hukm.. terus abah suh aku g kt kecemasan ..
 
aku lompat kuor dr kete terus brlari smbil dukung amni ke kaunter pertanyaan , aku ckp " sy nak tgk anak sy yg patah tgn'.. diorg terus bwk aku g jmp , dr jauh aku dgr akil melalak2.. luluh rs nye jiwa aku, tp ms aku tgk akil tu aku bertahan tuk menangis, aku kasi amni kt pak ajil .. dan terus pgg tgn akil (yg x sakit).. sian aku tgk dia.. smpt jgk aku jeling kt tgn dia yg patah tu, mmg ngeri le aku tgk ..
 
lebey kurg cmni le lengan dia.. siku ok, part lengan tu tulang dia patah 2.. ms kt kecemasan plak doc ramai tp doc pelatih le, dok le kulu kilir kulu kilir tah hape2.. cm diorg tu xdgr je budk melalak2 sakit.. kalau org tua tu xkisah le psl leh menahan sakit.. ni budk2 kan , kene le layan cpt2 skit. dlm 10min tunggu baru ada doc (org pakistan kut) dia brief la apa yg diorg nak wat ..
 
so dlm 5min tu diorg pangil doc plaster (pakar dlm plaster memplaster ni le) dlm masa sama diorg msukkan ubt tido kt drip akil, akil mamai2 ..then diorg tarik skit tgn akil kasi tulang dia lurus phtu balut.. ms tu akil merengek2 la tp di sebab  kan dia mamai2 dia sedar dan x sedar gitu, tp akil ni jenis kuat.. diorg dh letak bnyk ubt tido tp dia xlelap pun..dia siap sedar sapa dtg tgk dia.. tp anak mata dia cm xfokus le..
 
lps diorg balut tu, diorg bwk g xray room.. masa ni la baru aku cm tersedar dan aku nangis puas2.. aku dgr akil ckp ngn doc 'docc, sakitttt ..' 'doc, lama x nk ambik gamba tgn akil'.. mcm2 soklan le kuor..wakakakaka..
 
then diorg tahan kejap kt wad kecemasan tu sementara nak admit wad kanak2, aku plak kene balik (ms tu dh kul 1am).. sian kt adik , abah ngn amni ngntuk sgt dh diorg .. balik umah pun aku xlelap mata, amni tu kul 3am baru lena .. myb dia terasa abg dia xde..
 
besok pagi nye, aku EL le kan .. tp dpt tragedy leave. Pak ajil ckp doc pangil suh masuk ot dh ,doc nak operate tuk betulkan kedudukan tulang lengan dia.. ms tu kul 9lebey.. akil dr kul 2am dh kene pose. So dlm kul 10 lebey dia dh kuor dr bilik ot.
 
 masa baru kuar bilik ot, pak ajil mms aku.. ms tgk gamba ni aku terus nangis.. sebak rs nye
 
 
 
 ni masa aku dtg melawat , dia tido lg..
 

 ms ni dia sedar dan dah makan nasi + eskrem ..
 
phtu siap dpt duit raya dan mcm2 gift ..
 
** masa mlm tu , abah aku cite yg masa lepas maghrib tu abah aku dh suh pak ajil bwk balik akil .. tp xtau le nape , pak ajil baliksorg2 dia.. abah aku dh pasan akil main ngn dak india (mualaf) diorg ni mmg kasar btl.. xtau le diorg tertolak ke dan kebetulan lantai licin so akil trjatuh ..
 
masa diorg nk start terawih la abah aku dgr akil meraung2 melalak2 , bile abah aku kuor dr surau tu tgk2 tgn akil dh terkulai.. ms tu mmg abah aku TERsound pak ajil , cz dia dh awal2 suh bwk balik tp pak ajil x bwk .. kire nye dh ckp tp x wat .. bile dh jd cmni kt cucu dia , mmg panas le ati org tua tu.. aku banyak diam je, aku x bebel pun kt pak ajil. aku pk benda dh jd.. tp aku sempt bg pesanan lain kali kalau nak solat sekali pun kene pk diri sdiri tu ada anak, org lain xkan kisah perihal anak kite.. kene pandai2 jaga sdiri .. even aku kalau g surau aku x kusyuk sgt pun cz pk amni ngn akil..
 
so hikmah dia, biar masing2 tau skng ni tanggunjwp dh besar.. anak2 dh besar.. nk suh budk2 dok diam2 mmg xde le kan , nak2 plak diorg ada kwn tuk main.. cume kene lebih prihatin kt diorg ..
 
ada jgk org ckp , biar le akil kene biar dia rs .. leps ni serik. Mmg btl tp pd aku dia baru 6thn, pe dia tau .. lain arr kalau dh tua bangka.. mmg lantak le. Hati aku still sedih , kecewa ..emm mcm2 perasaan ada.. tp tu le, benda dh nk jd kan .. mmg dugaan ramadhan .. moge2 ada hikmah besa menanti.
 
skng ni akil kt umah dh leh bgun duduk sdiri .. ok skit le, cume jari2 dia cm bengkak skit..
 
mintk jasa baik uols yg tersyg tuk doakan moge akil sembuh cpt2..

*** tetiba tingat kes budk 2thn meninggal dlm kete atas kecuaian mak dia sdiri .. huhhuh

6 comments:

  1. kita sebagai ibu bila dengar macam tu terasa gelapnya dunia...
    moga akil cepat sembuh...

    ReplyDelete
  2. alahaiii.. moga cepat sembuh yer Aqil..

    sabar yer.. InsyaAllah, tulang budak cepat jer baik.. kena bagi dia minum susu banyak sket..:)

    ReplyDelete
  3. Benda dh nk berlaku kan zura...
    Sabar byk2 k
    Apa2pun moga akil cepat baik
    Nnt nak raya nak salam2 kan nak dpt duit raya kan?
    Hehehe

    ReplyDelete
  4. tulah bw lagi akil g surau
    budak2 baya diorg ni byk main dr solat
    tgulah diorg dah sekolah rendah ada akal skit
    mmglah kena train dr awal tp lau g surau main
    mak pak solat..anak2 terbiar..xde org dewasa jaga..kan ssh
    xpelah mende nak jadi..nak wat lagu mano
    hope kejadian ni dpt beri pedoman pada semua dan aku jugak..

    tu mil aku ngan laki aku suh danish g solat terawih..aku x bagi..sbb sat lg diorg bukan solat..main..depa2 tu tgh solat..cam mn nak jaga anak2 kan..lau solat2 biasa atau solat jumaat tu oklah sbb cepat abis ni terawih lama woooooo budak2 takan leh dok diam pya...

    aku doakan akil cepat sembuh
    dapat raya sama2 ngan famili dan saudara mara2 n kawan2

    ReplyDelete
  5. sabar ye zura..dugaan ramadhan.. senoga akil cepat sembuh.. org pun bulan puasa tak pernah pun pegi surau/masjid.. sebab jaga budak2 kat umah..kalau ada masa dak kecik tido awal bleh la wat terawih sendiri.. kalau tak.. takde la.. aisy pun 2 hari je aritu pegi tarawih.. budak2 camtu laa.. bila ramai kawan mmg nak main jekla..
    apepun org doakan aqil cepat sembuh ye..

    ReplyDelete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah