KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, February 27, 2013

PEKERJA ZAMAN SEKARANG XDE KUALITI EVEN KERJA 8JAM 1HARI


Assalamualaikum sume

emm ni kes pagi2 td ku dgr SINAR FM (mmg best laaaa 3serangai gandingan SY, KE & KRIL) xkering gusi di buat nya..

tp tajuk diorg tuk hari ni aku rs ramai jgk yg kasi komen positif and negatif.. 

but kalau di pk2 kan la, ado jgk btl nya ... 

diorg nye panel jemputan hari ni DR Fadzilah Kamsah .. Dr FK dh wat review psl tajuk ni ... kata nye , zaman dulu la dlm zaman 80an diorg keje 6jam 1 hari .. tp kerja2 diorg even pekerja2 berkualiti .. kerja2 yg di hasilkan tip top berbanding now .. cz negara kite ni di kata kan paling LEMAU aka pemalas berbanding negara2 luar cth SINGAPURA (cth paling dekat).. 

kite keje 8jam 1 hari , lunch 1 jam kan .. tp rs nye dlm 4jam je yg ado kualiti , yg lebey nye hampas ... zaman now , masuk je opis 2jam pertama sure akan bukak tenet dlu tuiii dakkkkk (sila jwp jujur yew).. kalau zaman dlu INTERNET pun xdak kan .. so masuk keje, say halooo , haii , salammm kt kwn2 then terus wat keje .. 

aku ni dgr penuh kusyuk je, bile pk balik..emmm btl jgk kan .. tp aku hrp la kalu dpt keje 6jam je 1 hari alangkah bahagia nye.. tui dak ?

so agak2 korg la, bp jam korg keje tu yg btl2 berkualiti ????


Saya Mahu FM dari Gieyana!



Join GA lagi dr one of my frenz ... Pn Gieyana aka makyong vouge

Dia tgh murah hati nk kasi FM kan .. as pengumpul tegor FM , wajib ku joinnn...

moh clik SINI 



WW ~ TENGAH MUSIM




MUSIM DEMAM la uols.. uhuhhuuh , anak dara ni 1 hari je demam nye phtu bdn dedor2 .. kepala je dok panas psl selsema batuk.. gara2 jangkit ngn tokwan + cik teh dia.. xsangka plak brjangkit, masa aku kne demam selsema xpulak amni kene ...

relax je kan minum ubat .. dh la kne minum kt 4.5ml jgk tu ..

Amni tgh tgk Mickey mouse ..

Friday, February 22, 2013

KUAK TIARAP


Assalamualaikum sume

dh bfast ker? ku makan behun air tgn mama pg ni, ketat dh perut.. 

td belek2 personal folder ku , tup2 ku jmp gaya meniarap anak dara ku ni .. amni lahir kan agak besar, so masa lahir tu dia mmg agak kuat la berbanding dgn abg akil dlu .. 
masa suspek kuning , doc suh letak dia bwh cahaya purple tu kan .. masa weols meniarapkan dia.. siap nk angkat kepala ngn montot padahal tu baru lahir 1 hari.. 
di sebab kan semangat tul anak dara ni, aku xleh nak tampung dia time nyusu bdn, kene tepi kan dia skit.. kalau masa akil, relax je letak dia atas perut.. yg amni ni mmg xleh , terasa bisa2 kt tmpt czer... 
Now alhamdulillah, aku even penah angkt storller akil yg berat tu xde la efect sakit skang ni.. cume bdn aku letey psl pum susu (sapo2 yg nyusu bdn sure tau penat nye)


 ni masa dia lum 2bln lg.. masa ni merengek je biasak la kan dlm pantang ..last2 aku meniarap kan dia tup2 dia tido .. bagus la jgk kan ..



 ni plak masa dia nk masuk 4bln, saje weols letak dia gitu sekaliii tegak je kepala nye.. mmg kuat tui anak dara ni.. now pun dh kuat cakor org ..

yg ni plak gamba kelmarin... aku baru je balik keje, bile dh siap2 kemas apa2 yg patt terus ambik anak dara ni psl nak mandikan , aku x hrpkan mama aku mandi la.. bior dia rehat plak, cz 1 hari suntuk dh jaga anak2 aku kan .. Mama & abah aku pun x bape sihat, tu pun diorg gigih jgk nak jaga sementara dpt pengasuh baru tuk Amni..insyallah mlm ni weols g terjah(yg ni dkt dgn umh mama abah, so senang diorg nk ambik ptg2)... 

smbung cite.. time aku bukak bj sume, aku pusing nak ambik tuala..tup2 dia meniarap ... waaaahhhh rs cm nk melompat2 aku di buat nye hehehe ye lew.. psl geng2 amni rs nye sume dh meniarap kut.. dia je lambt skit , myb psl bambam lebey kut.. now ku rs susut skit ler tp bdn dia makin panjang .. nk beso dh anak dara ibu ni ... 

smlm pun time main2 kt tilam, dia berkenan dgn mainan dia tp jauh skit dr dia.. dia punya la kuis2 benda tu, tp x smp2 .. last2 dia kuat kan bdn, pusinggg terus meniarap.. aku ado je kt situ, saje aku bior je.. Amni jenis x merengek la even brg yg dia nak tu dia x bp nak tercapai dek tgn dia..seboleh2 dia kuisss jgk smp dpt.. aku rs Amni bnyk ikut pak ajil .. hrp2 amni jgn ikut abis la peel ayah yeee.. ayah tu x romantik, pempuan kne romantik jgk... cm Akil mmg ikut peel aku , manje lebey pehtu sgt2 la romantik gituuuwwww.. tu yg jd pujaan tu.


Thursday, February 21, 2013

JAKUN TUI BILE MASUK PERKAMPUNGAN ORG KAYA RAYA KT COUNTRY HEIGHTS KAJANG


Assalamualaikum sume 

udah lunch ka sume...? ku lunch ROJAK mamak td.. terbaekkkkk (ni kes pagi td dh makan nasi lemak)

ni story last weekend, staff2 sume dpt jemputan open house umh Big bOs kt Contry Heights Kajang .. aku bile dpt email tu dlm hati x nak pi la... dh la aku baru kt sini lg plak segan la kan .. xtrbayang rumah2 kt area sana..

tapi bile dak2 opis ajak, emm alang2 dkt jgk dgn rumah ..so weols terjah la jgk... jnji dgn kwn2 kul 11am kt depan guard perumahan tu tp tuk aku yg ado 'handbeg' kecik ni sure la lambt skit kan..

weols smp kat kul 12 jgk le then pusing2 area sana.. psl x jmp crik Taman Banyam.. ado la dlm kt 10min pusing2, amni dh resah gelisah ..aku pun, dh la perut lapo wakakakakak. Nk tny org , sah2 mmg xde la org nk lepak2 kt luor almaklum la rumah2 sana tgk cm sume ado aircond , baik dok dlm umah je.. sibbaik la ado mamat bangla nk g potong rumput area taman Banyam tu jgk, dia yg tunjuk jln.. 

sepjg2 jln xde pun aku tgk rumah yg sf nye normal cm rumah2 kite.. sume nye berganda2 beso weh, siap ado lif lg dlm rumah .. pool dlm rumah x yah cite la.. the best part, rumah diorg sume xde pagor hihihi.. ado yg langsir trselak luos so nmpak la deco2 kt dlm rumah ... trus aku trmimpi jap kan.. cmner la life aku kalau aku kayo cmtuh wakakkak (ado ati kan nk mimpi gitu) ..

xsmp 5min smp la ke rumah Datuk (our big bos) time tu LION DANCE lum start .. yeyyy .. dpt la tgk kan .. 


 kami yg ikut tema ..

 time ni kitrog masuk2 je rumah Datuk, Datin suh aku masuk bilik Karaoke psl nnt lion dance kan bising , dia takut amni terkejut .. huuhuh fmily diorg ni sgt2 ler baik ... 

ni view dr 1st floor diorg , luor tu siap ado pool tauuu.. tu akil tgh kecut perut dgr bunyi gendang kuat sgt.. Lion dance ni menari2 1rumah .. tuk org cine cm ala2 kasi ONG la ..
abis sume ceruk dia suh lion tu pi 

 ni la bilik karaoke diorg, gile kentang cozzy weh.. aku masuk2 tu mmg xde ati nk kuor bilik dh.. dh la sejuk, sofa landai , screen tv 70inci kut ke lebey.. then ado toilet ala2 otel .. fmily Datuk mmg suke design ala2 hotel, myb psl selalu travel kan .. kt opis pun gitu, abis sume ala2 otel.

 tgk la dak tecik ni, ambik aura .. dia diam je. Masa ni tgh bising gile kt GF .. amni relax je x nangis (lega)..org dh beso la kata kan 

 ni ruang rehat fmily diorg, aku dgr2 Datuk cite ptt nye ni ruang smorking tp Datin x kasi smorking situ heheheh 

 ni ruang tamu view lain plak .. ado piano kooo... si akil sibuk nk main , kang rosak kang aku kne keje smp mati plak psl nk membayor

 ni beranda tmpt smorking heheh

tgk la rumah kt luor tu uhhuuhuh beso kan kan ..

 sapo suke ni?

 model talipon lama .. Datuk ni suke kumpul brg2 lama.. telefon kt umah dia sume jenis butang putor tu , zaman dolu2 gitu 

lepas abis LION DANCE tu , weols pun serbu la meja makan kt GF.. mmg aku x smpt la nk snap psl jaga anak dara.. take turn la bile nk makan .. mcm2 menu ado satey kjg, behun, nasi grg cina (sedappp) eh mcm2 laaaa.. air plak laici, teh krisantimum, mineral dan mcm2 lg.. limau oren melambak2.. kuih tart nanas, biskut choc, biskut bangkit pun ado ... 

lepas aku dh makan, aku pun naik 1st flr psl nk nyusu kan amni.. sibbaik ruang tamu dia x de org. Tp aku mmg pakai bj yg senang tuk nyusu phtu cover ngn tudung.. ado jgk la 2 3org naik tuk tgk2 rumah.. bos aku ni baru renvovate rumah.. so sume nye cm baru..

lepas aku nyusukan amni, as usual la bile dh time mule la si amni lena kat pangkuan aku.. aku ingt nak turun phtu nk ajak pak ajil balik..so turun je tangga terserempak ngn Datin, dia ckp "ehhh u nak pergi mana, sian ure baby nak tido.. u put her inside our guest room".. gluppp alamakkk segan nye ' no need la Datin, its ok".. " xpe xpe, luar panas la lg pun ramai smorking, not good for baby".. then Datin col 2org pembantu rumah dia suh bukak air cond , tutup langsir kt bilik tetamu.. aku ni muke merah sgt dh , rs cm kecut je ..segan + malu nye psl..

tp aku folow je la, anak datin pun ikut ..  myb dia suke baby kut (psl dia bongsu kut) anak Datin siap letakkan bantal kt tepi amni takut amni jatuh nnt.. aku masuk bilik tetamu tu fuhhhh terasa cm check in otel tau.. lg2 part bilik air, siap ado tmpt nk sauna lg u.. 

masa aku letak amni atas katil (ngadap air cond sepoi2 bahasa) langsung dia x bergerak tau, selalu nye sure celik biji mato dia.. emmm mmg dia suke arr tu kan .. nyenyak btl.. terus aku turun lepak2 kt bwh.. 

 dlm 1/2 jam aku cek amni , umakaiii gini la posing dia.. x bergerak lgsg tau.. mmg lena btl .. 

aku ngn kwn aku , tgh boring wakakak psl masing2 dh kenyg sgt kan .. weols pusing2 la kt 3rd flr tu 9ado bilik tetamu dgn bilik membaca Datuk) sempat la posing2 sakan .. 

 akil ambik aura, moge2 jd big bos 1 hari nnt yew.. (limau tu tah sapo makan sepah2 gitu..weols tgk mmg dh ado)..

then pusing2 1rumah ,  dh ala2 wat cm umah sdiri dh .. phtu bile penat masing2 sibuk la lentuk kt tepi amni .. smp amni bangun heheheh sure amni tensen bising2 kt dia.. 

  
aku ngn member sakan posing, si Akil la tukang snap gambo.. sibuk je ikut geng pempuan. Sangup Akil tingal ayah dia sorg2 kt bwh wakakakak..

lama weh kitrg lepak kt umh bos, tungu amni bngun lg kan.. adokt kul 5pm baru gerak.. b4 tu ujan lebat sgt.. lg la weols sedap melepak .. siap smbung lepak kt bilik karaoke lg.. 

then time balik Datin kasi ang pow kt akil ngn amni, phtu kasi limau .. 


YEYYY DAH DPT ... TQ NAD


Assalamualaikum sume.. 

dh bfast ke? tody ku makan Nasi Lemak , dah kt sebulan lebey kut x makan nasi lemak.. so today pulun .. tgh hari leh makan Rojak Mamak je (menu special diorg every thursday)

smlm masa balik keje , terus ke rumah mama then masuk2 je bilik nampak ada 1 sampul surat atas katil .. memula pelik jgk , tp bile belek2 tgk nama pengirim terus ku senyum .....yeyyyyy hadiah dari Nad 





TQ so much NAD.. 

** walau x dpt FM dr london tu .. tp ku sgt suke ini turtle, sgt tomei2




Wednesday, February 20, 2013

WW ~ BINTIK BINTIK PUTIH





nampak x???

penangan dok dlm bilik ibu kt umah toki hehehh nmpk sgt dh lama xstay umh abah lelama

(putih2 tu kapor mkn , tepek cz amni kne gigit nyamuk)

"Arwendanish GA FM Aussie"





eh eh ..tetiba je kan aku rajin kembali nk join GA ..

rajin plak dak Joyah si bini Od ni wat GA.. dh kayo ngn FM la tu kan ..
ni ku memeriahkan GA kengkawan ni... jom join 


** aku dh join tau Joyah .. so WAJIB ko kasi kt aku tau tau tau .. kalau xkasi , x nak kawan ko 




Dua Puluh Amalan Membuka Pintu Rezeki


Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Diantaranya:

1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah .a.)

2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:

“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas .a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:
“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-ra’d: 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:
“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.:
“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)
7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:
“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:
“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda:
“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas .a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah .

15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7)
Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)
Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah . Firman-Nya:
“Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda:

“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab .a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Sumber: hanan.com.my



Tuesday, February 19, 2013

MEREKA SEMAKIN HAPPY | Semoga KAU pjg kan usia mereka


Assalamualaikum

ku dh lunch meehun grg xnak sayur dh td phtu pekena hot choc..fuhh knyg perut.. 

nk update perkembangan dua anak2 ku..

mereka berdua makin cerdik.. 

Start minggu lepas smp today, mama abh aku yg jaga amni & akil.. aku mmg happy bile diorg di jaga aoleh toki tokwan tp dlm masa sama aku risau kesihatan mama abah aku tu.. aku mmg doa bnyk2 la.. 

si Abg Akil, skang ni kalau makan lunch mama ku ckp bley smp 4pinggan tau.. tu mama ku msk sup sayur + kicap je.. kalau mama ku wat kari ayam , korg bygkan je la bp kali dia tmbah nasi.. smp mama ku naik takut, siap col daku lg tny tui ke akil makan bnyk cmni.. 

mmg akil makan agak bnyk bile kene selera dia, aku rs masa dia kt umh si M ..dia muak la psl dok hari2 kasi nasi + kicap + telur.. akil now pun x suke dh makan telur.. phtu smlm dia tido kt 5jam start kul 3ptg smp lepas maghrib.. xpenah tgk akil cmtuh.. kt umh si M mmg ku tau akil x kan dpt tido lama psl nnt dia kne jaga anak bungsu si M (layan main).. ni bile dok ngn toki tokwan akil dpt cukup makan, cukup rehat.. rs nye x lama lg mau gemuk anak teruna aku ni.. dh la makin tinggi melangit. 

si Amni, skang ni dh pandai dh nak suh org bwk dia ke luor umah kalau ptg2.. letey abah mama aku tu nk dukung, sibbaik aku ado tingalkan storler kt umah abah. kalau x , mau sakit2 tgn abah mama ku tu dok pikul anak dara yg bam bam tu.. Amni pun skang ni syukur dh xde masalah xberak smp 6hari cm aritu tau.. skang ni setiap 2 hari (kdng2 hari2) dia berak.. aku mule la pelik kan, aku rs si M tu myb x full kasi susu bdn aku or x kasi ckup susu bdn aku kut.. dok asyik tido kan amni je padahal bg aku nk wat susu bdn lg senang kut dr susu formular kan kan kan .. aritu siap aku kne beli syrup (lupe nama dia tu) grep water ye?? tuk kasi berak tau (tu pun si M la desak aku).. skang ni x perlu dh kasi.. amni dgn happy nye berak.. aku rs mmg akan makin bambam la pasni.. 

1hari amni leh minum kt 5bekas (1bekas muat 5oz) tu kire smp aku balik dlm kul 6.30ptg .. bnyk la jgk kan , phtu tido pun banyak jgk.. masa aku g ambik brg2 amni, si M ada kasi balik susu bdn aku kt 10bekas.. umakaiii bnyk oceyyy .. padahal 1 hari aku kasi dlm 5bekas gitu, then sok nye kasi fresh(skang ni susu bdn makin bnyk so aku kasi fresh everyday).. masa dia kasi balik tu pun dlm keadaan cair. Alasan dia, mlm b4 tu dia turun kan ke bwh (b4 tu kt beku)..aku pelik jgk, kata x nak jaga tp nape xkasi balik susu tu b4 dia cuti pjg .. then siap cairkan. Emm mmg sah dia xbekukan susu aku, sibbaik amni x sakit perut .. terus aku suh mama aku buang je susu tu sume, aku kasi yg fresh kt mama .. bior amni minum yg fresh dr aku. 


tenang je jiwa aku tgk muke mama 

same goes to abah (abah penat masak time ni)

Ya Allah Ya Tuhan ku, ibu bapa ku telah banyak sgt membantu ku.. Kau panjangkan la usia mereka, ko sihatkan la tubuh bdn mereka dan Kau jaga la mereka sepertimana mereka menjaga aku.

Kau luaskan la rezeki mereka Ya Allah..Kau tenangkan la jiwa mereka sebagai mana mereka menenangkan jiwa ku di kala aku gusar. Kau kuatkan la semangat mereka semerti mana kuat nya hati mereka mendidik aku.

Amin ya rabbalalamin



TIKET FIGHT FREE


laju je korg bukak yew..

td BW kt blog mamatisya, sekali nmpak iklan tiket pree.. laju2 jer ku wat kan..

mana le tau kut2 rezeki kan ...just subscribe for free

klik sini >>  QATAR AIRWAYS 


date close : 28 February tau

OOOO GITU KISAH NYE...ADA HIKMAH DI SEBALIK KEJADIAN


Assalamualaikum sume

ku bfast LAKSAM GANU pagi ni, home made from my mama.. ketat dh perut ku wakakakak

berbalik pd tajuk entry hari ni..

kalau ikut kan aku dh malas nak ingt2 benda dh lepas.. tp smlm lepas ambik anak2 aku dr umah abah aku rehat2 dlu smbil menyusu si anak dara yg makin kuat nyusu tu .. 

then saje2 la borak dgn anak teruna yg dh beso ni :


aku : Akil... si M ada pukul adik x ..atau rotan ker

akil : (masa ni dia tgh dok menulis) emm xde la ibu

aku : ye ker? akil ckp btl2 kat ibu 

akil : emmmm ada ibu, si M kan ambik gunting pastu dia buat kt adik (sambil dia tunjuk gaya ala2 cm gunting2 kuih gunting tu ..gunting kecik2 ala2 cubit2 gitu la..ala korg byg la sdiri ye)

aku : (masa ni rs nak pengsan, rs nk bom je umh si M tu pun ado) eh akil ni biar btl .. si M wat cmtuh kt mana ?

akil : ala ibu ni , kat kaki adik la (then dia tunjuk la kt bekas birat amni yg x ilang2 smp now..tah2 xilng smp beso)

aku : masa tu adik nangis x? nape akil xckp kt si M jgn buat adik 

akil : emmmmmmm (pjg emm dia) adik nangis kuat sgt Bu

aku : (bagai kan di siat2 aka di robek2 hati aku ni bile dpt tau hal ni) sian adik .. akil nak pegi lg x umah si M 

akil : haah Bu.. ibu nak dgr cite x .. dgr tau, akil nak cite psl si M .. 

aku : (memula malas nak dgr, psl akil ni kalau dh borak mana stop ..tp bile dgr nama si M aku dgr la)

akil : Si M buat kt adik psl si M x nak jaga adik .. dia nak jaga sarah (sarah ni baby yg si M jaga skang ni..umur 9bln) ..akil x nak la dok lg kt si M.. akil nak dok ngn toki & tokwan 

aku : emmm xpe la akil, Ibu pun xnak dh anta akil dgn adik kt sana .. 

akil : yeyyyyyy .. Ibu nak dgr cite lg x ?

aku : dah dah xnak dh.. g tido 



kalau korg di tmpt aku skang ni pe korg rasa??? aduyai sedey nye bile aku pk2 kan .. kalau dia xsudi dh nk jd nape la smp wat cmtuh .. aku x fikir akil tipu , psl dia tu kalau nk tipu sure mata dia terkelip2 .. budak2 baya dia mana la reti menipu kan .. 

kalau betul la si M wat gitu kt amni mmg aku x kan maaf kan dia smp dia dtg mintak maaf depan fmily aku.. until now tau birat kt kaki amni gitu je x ilang2.. 


tq anak ibu... moge2 Akil jd abg yg soleh leh jaga adik2 (adik2 kannnnnnn)

Monday, February 18, 2013

AKROBATIK NEGARA


Assalamualaikum sume

lupe kan kisah2 sodih tu kejap yew(kalau bley x nk smbung la kan)

kite tgk aksi akrobatik dak tecik ni..

lagi 4hari je nak masuk 5bln dh anak dara ibu sorg ni, mcm2 peel baru dia blaja.. skang ni dia dh pandai tepuk tgn bile kite nyanyi lagu 'pok amai2, belalang kupu2' ..mama dgn abah aku la tukang ajor ni, cz dia baru pandai start jumaat lepas. 

pehtu skang ni, pantang kalau aku pakaikan stokin yg sgt longgar sure x lama la lekat kt kaki dia tu , kejap je tah mana2 pegi nye ..tup2 togel je kaki. Bila pakaikan stokin yg panjang , mmg smp ke ujung la kan .. then now dh pandai isap ibu jari kaki.. kdng2 dua2 belah skali masuk oceyy..


 stokin purple tu mmg longgar.. mmg trcabut even aku dh 10x pakaikan balik..
(xsesuai tui posisi snap ni kan wakakaka)

ni plak stokin masa dia baby.. x muat tp di sebab kan masa ni x angkut lg brg2 kt umah pengasuh lama ..so pakai je la mana yg ado .. 

tgk la tu, muke ala2 terkejut kantoi kene snap ngn ibu kan.. bukan main sodap lg isap nye.. jgn mintak adik lg cayang ku.. bekas operate pun xsihat lg tau.. tunggu la awk tu dh beso skit.. ibu mmg tingin nk baby tp fobia part banak huuhuhuh..



RASA SEMUA X KENA



Assalamualaikum

uols penah kne gitu x ?

rs cm sume benda x kene, pikiran serabut.. 

kalau ikut bab babysiter la kut yg paling wat aku serabut skng ni.. now abah mama ku jga sementara nk carik lg or anta pd bbysiter baru.. 

kelmarin dh jmp 2 pengasuh, yg sorg ni (Si A) .. rumah nye teres tp agak emmmm susah nk ckp la.. gelap 1 hal , x de letrik, phtu hrga jga 2 org budk kt rm500 +  tanpaaaa leh kurg skit pun.. kalah nursery yg ado sijil/lesen tu.. aku mintak kurg skit la cz nnt nak top up tuk transit , x dpt tup2 dia ckp suh crik lain .. pulakkkkk kan .. diorg ni sentisip sgt ke bile kite ni mintak kurg skit, kurg pun x smp rm50 pun .. rs nye itu sebab b4 anta kne g jmp dlu bincg , as bincg tu la nk nego hrga.. tp dia ni mmg x leh tolak ansur langsung.. aku jeling2 jgk kt dapur.. tilam busuk yg queen saiz pun ado weh alamakkk , tkut plak aku .. then yg aku agak2 cm susah nak tingal anak2 psl org ni x pgg amni pun tau ..last2 aku yg hulur, ye la .. kata nk jaga budk, kne la dukung2 dulu ke cmner ke kan .. ni dia dok pot pet pot pet cite psl adik beradik dia.. tu pun dia dukung x smp 10 min phtu kasi aku balik, kebetulan akk dia dtg rumah .. akak dia tu laju je dukung amni phtu borak2.. amni suke la. Yg dia dok tgk je.. emmm  

dia ada anak 2 org , sorg 12 thn sorg 6thn.. phtu area situ ramai sgt budk2 , dok main tgh jalan .. akil pun join time tu, mata aku mmg x alih dr tgk akil.. risau aku kang kete laju langor ke hape ke.. phtu rumah si A mmg budk2 akan dtg psl dia jual askrem uhuhuhhu .. cm ala2 setingan la area umah dia tu.

so jmp yg ke 2 (Si B), jauh skit dr rumah aku.. dia dok flat tp tingkt bwh skali ..dia ada jga 3 org budk .. yg kecik umur 1thn lebey. Rumah : bersih sgt.. dapur pun aku msuk.. dok borak2 gitu, phtu amni leh berak plak time tu .. alahaiii segan plak aku, nk mintak diri tp lum abis bincg lg.. then aku mintak tumpang bilik air, masa ni org ni tgh masak ..then aku ni terkulat2 jgk la psl bilik air org kan.. kang sepah plak poo poo si amni .. masa aku bukk bj amni, si B ni dh dtg kt aku terus mintak izin nk mandi kan, aku ok je.. terus dia ambik sabun baby, ambik tuala .. dia la yg mandikan amni (bilik air sgt2 bersih) pehtu aku ingt sure dia kasi aku tuk pakaikan bj sume kan.. tapiii x pun, dia bentang tilam .. phtu tny aku si amni pakai minyak apa.. aku ckp yu yeee.. dia terus ambik bedak ambik minyak, sapu kan sume.. si amni senyummmm je.. smp la amni siap wangi2 phtu baru dia kasi aku suh susukan .. tenang plak hati aku tgk org cmni. Cume now dia suh test dlu takut amni x sesuai , kalau sesuai baru dia bgtau harga.. cume tu la, agak jauh skit la dr rumah aku.. kalau yg ni ok, aku akan tukarkan skolah akil..


** smlm aku sms Si M , ckp nak ambik brg anak2 .. dia snyp je. Aku g dgn pak ajil + amni je . Ajak Akil dia x nak pi pun.. bile kitrog smp tu , dia terus dukung amni peluk2 cium2 sume .. dia ckp baru 1mingu dia x jga amni dh besa.. aku dgn pak ajil banyk diam je.. malas nak ckp banyk. Yg si M ni, dok borak2 ngn amni .. now amni dgn pandai tepuk tgn bile org nyanyi lagu "pok amai2".. suke btl si M, anak2 dia pun dok cium2.. tp bkn pangil amni, pangil 'sarah' (baby yg M jaga sknag)... memula tu aku rs tersentuh jgk, tp bile pk apa M wat , aku keraskan hati je... then terus aku tny brg2 , malas la nak dok lelama kan. Phtu dia kemas2 barg2.. rumah dia pun dh set up lain, dh xde buai amni dh .. emm bior la. Then aku ambik amni terus ckp mintak diri.. dia ckp kt amni dia syg sgt2 .. dlm ati aku, kalau syg nape sangup wat anak2 aku gitu kan .. so pedulik la.. 

aku cite kt mama aku, mama aku ckp .. yg g dok lelama tu wat pe, ambik brg phtu balik je. Kalau dia btl2 la anggap kite ni fmily dia, dia xkan sangup wat cmni.. uhuhuhuh Baek mama kuuuuu.. 

btl jgk kan, kalau org tu syg kite, dia xkan smp hati tgk org yg dia syg susah cmni. Now mmg aku susah la, nk crik pengasuh baru.. nk tukor skolah akil .. nk pantau jgk kesihatan mama abh aku.

td plak , tah nape tgh pum.. skali aku lupe aku tgh cas jgk, aku bangun pum tertarik then susu tumpang uhuhhu sibbaik tingal 3oz je.. rs nak nangis pun ado ku tahan jua.. abis lencun bj..sibbaik apaki bj kurung senang kering. 

Friday, February 15, 2013

BOMBAY MARI | SIAN KAT EN PANASONIC



salam sume

ko lunch NASI BOMBAY td hihihi not bad la... 1st time makan kt rest Fathima ni .. dh la mamat tu kasi ayam beso + banyak.. letey aku nk kunyah lelama wakakakak .. 


after makan mmg xkan terus minum (mmg tabiat ku) lpas sejam baru minum air ocey .. so awal2 ku dh tapau air 2 perisa ni.. yum2 + milk booster jgk kan .. 

now ku gune bb xde cable tau, adik ku ilang tah mana ..almaklum la bb ku ni adik yg kasi, psl dia dh pakai Tab ..ku ni mmg xpenah beli hp, selalu mmg org kasi smp la skang ni.. 

cable oren ni pak ajil kasi, cz aku dok bebel2 hp selalu abis bateri ..mana xnye bukak fb +tweet dr hp.. so laju la bateri abis kan.. bile dh ado cik oren ni, dpt la ku bukk fb lelama kt opis (opis ku blok fb ocey .. nympahzzz)


sedey x tgk kamera ku ni sob sob .. kamera ni bnyk berjasa tau. Rasa nye kt 4 5thn jgk la kamera ni ngn ku.. ni xtau cmner penutup bateri nye leh tercabut, phtu now dh patah .. nk g betulkan cm x berbaloi plak kan .. so gune je la selagi bley .. kalau agak2 xleh aku cellotape, kalau x lekat jgk aku gune getah wakakakak .. sure huduh kan ..