KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Thursday, March 28, 2013

RINDUKAN KAMI YE


Assalamualaikum sume.. 

tatkala anda2 membaca nukilan ini, saya tgh ...


V











V














V



GOLEK2 ATAS TILAM WIF MY KIDS.

yeyyy .. nikmat nyeeeeee.

today Amni ada check up tuk 6bln, alang2 abg Akil tgh cuti skolah so harusla angkut dia sekali lew kan .. 


sok pun aku x pi kerja dh .. dok umah + nk g jejalan ngn adik aku yg cikgu tu .. pak ajil rs nye cm keje je .. no hal lew.. 

will missing u guys.. 

wish me luck with new environment yer.. hrp2 kerja ni kekal abadi la.. 

Syukur alhamdulillah akhir nye aku kembali bekerja di line oil & gas.

Wednesday, March 27, 2013

SAYONARA


Salam sume.. 

today ku makan cincai2 je behun yg ku order 

1. psl sgt xsedap 
2. psl aku dh sgt2 kenyg ..pg dh elok2 bfast pau kacang skali kene paksa makan soto .. 

so now rs cm nk muntah pun ado uuuhhuhuhu..

berbalik pd tajuk tu kan kan .. emmm yup2, rs nye today ku last day kt opis ni.. aku tender 24jam je cz lum comfirm lg pun aku x smp hati nk ngadap bos aku yg sgt baik tu .. nnt aku akan pass 1 surat special tuk dia.. then aku nak wat kan 1 keychain or gift tuk dia ..bos aku ni mude dr aku .. dia sgt2 mengilai HELLO KITTY.. 

aku harap dia terima la sebab aku nk benti tu, aku ni jenis lembut hati .. tkut nnt diorg pujuk2 lastnye aku x jd benti plak adehhhh .. 

ni la tmpt duduk aku skang ni.. aku snap masa 1st day dtg interview..(lepas ni xtau la sapa dok tmpt ni plak)

heheh ala2 hotel kan , fmily bos aku mmg jenis yg amat mementingkan deco tau.. tgk je ler rumah diorg 


cantik kan .. 

insyallah kalau still panjang umur, aku akan kembali bekerja di area KL balik and its near to KLCC.. abis arrr duit gaji aku nnt uhhuhuuh

nnt la aku cite bab keje aku tu yek .. 

sok aku xde tau, aku g check up amni 6bln .. tp malas nak aply cuti so mc jew lew..


FAB BABY BAZAAR's NEXT TOP MAMA!!!


~ STICK MODE smp 27mac ~  

Salam uols.. 

heheh adeh malu la plak , xpenah plak wat cmni tuk raih LIKE .. 

tp di sebab kan dh join.. aci je la ku tepek kt sini ye.. kut2 la ado kwn yg baik hati nk clik LIKE kt gambo ku ini .. 


korg clik link ni ye SINI no (035)

contest ni last 27mac 2013 (rabu) tau kt FB, link tu aku bukk dr phone .. cz opis ku block fb .. kalau nk search FAB BABY BAZAAR.

walau ku tau agak xbape nak menang tp ni saje suke2.. mana le tau kan, kut2 rezeki kan.

JADUAL LENGKAP PEMAKANAN BABY




Tuesday, March 26, 2013

BILE DPT TUTTI FRUTTI KENING SAYA ...


AKAN NAIK TINGGIIIIII 

V
v
V

salam uols... 

today ku lunch nasi campur je.. pg dh makan nasi grg ...adeh , asyik nasi je lew kerja aku ni kan .. tp kalau x makan nasi mau gigit2 rs nye

dh lama rs nye x story psl Abg Akil ni.. skang ni sakan le psl cuti skolah kan, dpt ler dia lepak kt umah atok nye dgn eppy tnpa di ganggu dr tgk tv katon dia tu .. 

kalau dia cuti , mama aku la org paling tensen..psl dia x dpt la nak layan sinetron indon kegemaran dia, wakakakak nk wat cmner kan .. trpaksa la bekorban tuk cucu sulong tersayang dia tu..adik ke 3 aku pun cuti jgk psl dia cikgu skolah.. so dia la yg dok melayan akil bwk g jejalan sana sini ..

smlm dia melayan akil makan eskrem (sempena besday akil aritu), sakannnn kan ..siap leh rahsia dr aku tu.. cz cik teh dia awal2 dh suh jgn bgtau kt aku.. tp anak aku tu mana leh sorok dr aku .. aku balik2 je keje , bukak je pintu terus dia dtg kt aku " ibuuu ..td kan akil makan eskrem" wakakakaakak ..


tgk la nye tinggi kening dia dpt menikmati eskrem kesukaan dia.. aku pun xpenah makan TF ni tau .. emm harus pi try , tp ku now pose makan eskrem lew cz stil nyusu amni.. ala nnt2 pun bley makan kan kan kan .. 

abg akil skang ni org yg paling di sukai oleh Amni, Amni ni kalau nmpak je abg dia, mule la riuh mulut dia .. tp part yg paling best, dia sukeeee sgt tarik rambut abg dia.. tp abag dia xmarah pun. 

YEYYY ... SAYA DH 6BULAN ...

Assalamualaikum sume

alhamdulillah , masih panjang umur ku tuk melihat anak2 membesar depan mata.. 

22hb march 2013, genap la anak dara aku NUR AMNI KHAIRINA usia 6bln ... syukurrrr alhamdulillah aku berjaya lg secara exclusive nye menyusu kan Amni dgn susu bdn sahaja tanpa cmpur apa2.. 

berat amni tuk 5bln 7.1kg.. 28hb ni ada check up, so nnt tgk la bp kg dia tmbah..kalau x bertambah pun xpe, cz nw dia sgt melasak .. 



Amni skang ni dh pandai meniarap baring dgn sendiri .. skang ni pun xleh biar dia sorg2 dh psl dia dh bergerak ..aritu smp kaki masuk bh kusi .. dh la weols mmg letak bantal banyak2 kt ruang tamu, ada kala nye amni ilang dr pandangan heheheh cz tercepit kt celah2 bantal (sapo suh merayap kan)..

then skang ni suke sgt menyanyi, dh la sore leh tahan kuat ..pantang dgr radio sure kuor la suara dia, mmg peel ikut sang abg tersayang dia.. 

Amni pun dh makin tinggi plak rs nye, dia x bape nak tembam sgt tp part peha ngn pipi tu x yah ckp le kan, still bambam lg. Skang ni kalau bj2 sume beli yg 1thn punye.. kalau tuk bulan2 punye mmg x muat lew.. skirt mini ku siap beli yg 2thn tau ..kalau beli yg 1thn kang nmpak je montot dia..

wat masa ni Amni x kisah sapa dukung dia, dia terima dgn teruja nye..KECUALI LELAKI .. haaa mmg kjp je dia nak phtu dia x nak, lg2 kalau bukan muhrim heheheh.. kalau toki dia xpe, even ayah dia pun dia x bp nak sgt.. kalau nmpak muke IBU nye ni, sure riuh dr jauh dh panggil .. tu psl la ibu nye susut abis .. 



Friday, March 22, 2013

HAPPY BESDAY AKIL part 2 | PUSAT SAINS NEGARA


Salam uols.. 

dah lunch ka? ku makan nasi cmpur lg.. makan ikan sambal, now perut memulas2.. adehhh ... tah nape tah.

ni ku update story ahad lepas.. 
SAMBUTAN BESDAY AKIL di Pusat Sains Negara.. 
kelasss kan ibu ko ni Kil, siap gigih 'paksa' ayah ko bwk jgk g pusat sains ni.. heheheh

dlm kul 11am gitu gigih la dok kejut dak teruna akil ni, cz dia ni kalau weekend mmg suke bgn lambat , adik amni siap dh mandi tido balik pun dia x bgun2.. last2 ku ckp 'FARIS' (kwn baik dia, kenal masa kt tadika Islam) nak dtg , haaaa time ni baru laju2 je dia g mandi , phtu kt 30x tny mana abg faris, kejp2 kang g bukak pintu .. 

Faris ni tua setahun dr akil, sjak2 dia dh masuk drjah 1 lama jgk la diorg x lepak sama2 lelama kan.. so aku pun gigih sms mak faris ajak diorg join skali , tp di sebabkan ayah faris keje ..maka nye diorg naik kete weols.. lg la si akil ni suke kan.. 

 sonok tui kan nk pi jalan2.. 

then ku awal2 dh tmpah kek CHOC CHEESE ngn kak hana (kakak si pasya  gegurl) .. dh lama ngidam nak rasa air tgn akak hana .. akhir nye ado jgk rzeki..


 kek dari Hana's Sweet Treats (uols search kt fb ye)

mantop oooooooooooooo..  

kiterg terpaksa belah2 dlu kt tmpt parking cz malas nak bwk masuk kotak kek .. so akil nyanyi kt tmpt parking tu jew la wakakak.. aku mmg dh siap bwk tupperware kosong spare , then aku bwk bekal cekodok cereal + kek gulong.. makan smp pengsan ye.. 

tp ala2 cm buyong je aku ni , kalau tgh hari sure nak kene nasi jgk .. selera kg la katonye. So pak ajil belikan lew nasi ayam tuk aku..sengal tau pekerja cafe kt pusat sains ni , dh nmpak ada guest diorg leh main snap2 gambo ala2 perasan retis, yg tukang snap tu pakcik tuo jgk ler.. yg di snap tu minah indon .. rs nak sepak je.. kt 10min jgk nk tungu diorg tu abis snap2.. phtu baru la bgtau "sini self svcs encik".. bengong tui.. awal2 kiterg smp x nak plak bgtau ye..


pak ajil makan mee rebus 

ni mak Faris makan (dia xnk nasi psl dh makan dr rumah)

anak dara ni wajib kasi something tuk dia geget, ni aku main baringkan dia atas meja.. mmg xde org pun makan kt cafe ni .. weols wat cm umh sdiri je lew.. view dr cafe ni lawo..

lepas dh kenyg , so weols masuk la ke dlm .. tp tup2 rupenye pak ajil x nak join skali , dia nak dok luor . Geram btl aku time ni, dgn nak bwk beg lg kan .. siap pakcik kaunter tu kasi dia tiket pree pun dia x nak..Terpaksa la aku gigih jgk dukung akil smbil layan akil..sibbaik la kawn akil ado , so dia agak ok la .. aku sakit pinggang jgk la 1 jam dukung amni.. 

smp time, cepat2 aku carik bilik nyusu .. dlu xde tau , now dh ado tp KO laaa.. ngeri je nk masuk bilik ni kalau sorg2.. sume benda pecah2, kusi pun half je .. diorg perlu perbaiki lg.. 


dlm sejam lebey jgk la weols jln2 kt dlm tu smp la ada announcement ckp tmpt tu nk tutup. So kami2 pun kuor la.. g toilet dlu b4 kuor.. then terus terjah pool .. 

bile lalu nk g pool tu , ado tman mini BUTTERFLY lew.. dlu masa ku dtg diorg x bukk lg.. syok dok dlm tu sejuk je ala2 cameron gitu..

cm berkabus kan kan .. 

kt tgh2 tu ada kolam ikan , besau2 ikan nye... 

smp kt pool , masing2 xleh sabau dh .. laju je bukak bj suor sume. Phtu kebushhhhh terjun dlm air... akil x heran dh kt ayah dia, aku dok crik2 jgk .. ala lantak la psl kunci keto kt aku kahh .. weols port baik punye tepi pool, si amni mmg pakai romper.. so aku apa lg kan , naikkan suor aku terus celup2 amni.. dia pandai oooo berenang , siap apung bdn lg phtu siap tgn tu berkuak.. 


"cakkk ibuuu"

tetap fokus kamera kan ko amni.. mmg ikut abg akil 


shayewww sukeeee air...



time ni ku pujuk amni naik ke darat psl pinggang ku sakit dh , dok membongkok je.. abis basah separuh suor ku..

last2 ku nmpak pak ajil baikkk nye lepak , terus ku kasi amni ke dia.. ku plak nak lepak. Kalau xde org mmg ku nak baring je rs nye.. 



dak bertuah ni, kalau nak ajak dia naik mmg take time la

nmpak x .. PERCUMA

anak dara bertuah ni , masa ayah dia pgg siap mandi balik.. pehtu kan kan kan .. dia berak dlm kolam beso wakakakkakakaakakak ... laju je pak ajil kasi kt aku kan .. 

sibbaik toilet dekat, so mandikan dia siap2.. then pakaikan bj.. time ni dia bising psl xnk pakai baju ..nk mandi lg.


BILE PENAT + NGANTUK ...


BUDAK BERTUAH NI KENE BABAP NGN AKU .. 

uhuhuhhu...

Assalamualaikum sume.. 

bfast pau ayam + susu HL choc je.. x lalu nk makan ..

aku xtau la sejak last week kut la , amni wat peel je .. geram btl aku di buat nya... dh la mlm kul 2am nyusu (ok lg la) then kul 5am dh bgun TARIKK rambut aku ajak main .. kul 6am kang nk bgun siap2.. 

so aku rs start pg aku x bp ckup tido + plak kt opis sume benda aku nk wat + ingt (waaaaaaaaaaa..bos suh jd PA dia plak).. so rs cm mental aku penat , bile mental dh penat mule la di seret bdn skali ..

pagi anto akil, dlm kete si amni plak skang x nak duduk..dok nak berdiri kt tingkap ala2 princess yg nk melambai2 rakyat jelata gitu kan .. phtu smp umh bbysiter kene plak panjat tangga smp kt ting 4.. phtu g umah mama aku then naik moto g keje.. 

balik opis kul 6ptg gitu, then balik umah mama aku ..letak2 brg terus ambik amni tuk nyusu + layan dia.. phtu kalau akil lapo kene suap plak.. then kul 8lebey kemas2 tuk balik .. smp umah aku plak, letakkk je amni then letak brg terus 

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA... amni merengek psl xde org layan dia, abg akil bile smp umah terus tido (penat jgk kut, siang x tido).. then aku kdng2 x smp mandi terus nyusu (walau aku xselesa sebenor nye tp kene layan jgk)... kdng2 smp tertido2.. amni dok nak "ngempeng" (melekat tetek) je ngn aku.. kalau dia dh lena pun, bile aku bgun sure dia melalak sakan cm kene rotan .. 

smlm aku bior je dia melalak psl aku nak mandi dlu, then nk basuh pum, nk bsuh pingan , nk basuh bj ..so dlm masa tu amni akan melalak2 sakan lew.. sakit tinge aku dgr , tp kalau ayah dia ambik pun dia x benti melalak nye.. last2 laki aku bior je , dia g mandi then baca Quran.

aku la yg terkejor2 wat sume tu phtu bile g kt amni mmg kene la kan .. PAPPPP skali kene kt peha, geram btl .. lg kuat la anak dara ni melalak sakan . Aku dh ilang sabau + penat sgt sebenor nye. Dah 2hari dia cmni..b4 ni idok gini pun.. lepas ni apa plak perangai dia..

then rs bersalah la plak kan , terus ambik nyusu dia smp tersedu2 dia .. last2 bile nyusu sah2 aku tertido skali uhuhuhu


gitu la kisah nye, letey melayan anak dara sorg ni. Sibbaik akil x wat perangai.. 

nnt ingt balik umah mama aku nak mandi terus, idok la aku huru hara nk mandi kan .. 

tp aku rs xleh jd jgk la, thn depan kene dftar akil skolah kt area umah mak aku .. so xde la bnyk sgt pit stop.. xpun tukor area umah aku ke.. cz xlarat dh bdn aku ni..


Thursday, March 21, 2013

TAHNIAH DIK ...


Salam uols.. 

dh ptg2 ni bosan la plak .. 

tetiba tody rs cm banyk plak entry ku buat kan kan .. heheh 

today result SPM kuor kan , sebenor nye aku dr pg dh nerbes dh ... dup dap dup dap .. cz adik aku yg bongsu (aku jrg kan cite psl adik aku sorg ni) akan dpt result tody.

tp aku wat2 relax je la , malas nak riuh2 kan .. 

ni la dia.. nama dia Akmalia, dia ni selalu je jd mangsa buli akil..dia skolah kt cheras..sekolah kt SAM10 (sek men agama bt 10).. hrp2 dia smbung la bidang agama ni smp ke menara gading.


result dia td yg aku dpt tau .. dia dpt

6A

B tuk ad math ngn apa tah .. 

PARKING MANIAC


Salam uols.. 

daku makan nasi cmpur today, rasa cm lama plak x makan sayur2 ijau .. 

korg tgk ar gambo ni agak2 leh agak pe yg sengal nya???


cara parking .. yg teka btl tu jom tepuk tgn ..(cer korg tgk garis lurus putih tu, tu panduan tuk parking)

ni parking kt seberang jln dr pusat sains negara.. kitrg park kt sini, alih2 ado la 1 mamat KEL*&^ cm bising2 cz kete dia x leh kuor.. korg tgk arr sdiri cmner dia park (dlm gmbo ni xde psl dia dh blah)..

kitrg yg dh park baik2 ni kene plak kene under kete tuk dia kuor. Sibbaik weols baru smp , kalau weols park terus blah ...hambik. tungu ar smp ptg kannn ... 




AMALAN, DOA DAN ZIKIR UNTUK MEMPERBANYAKKAN SUSU IBU


- Baca surah albaqarah ayat 60; letakkan tangan pada payudara, usap, dan doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita & supaya kita mampu keluarkan susu yang cukup pada anak kita hingga sekurang-kurangnya umurnya 2 tahun.

Maksud ayat : Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: “Pukullah batu itu dengan tongkatmu”, (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): “Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi”.

- Berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum.

- Baca doa untuk ibu-ibu- “Ya ALLAH…permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan…AMIN…”

- Baca Selawat dan bismillah sebelum menyusu dan mengepam.


Wednesday, March 20, 2013

HAPPY BESDAY AKIL | BOWLING | KARAOKE


salam sume.. 

uols dh lunch ka? daku makan nasi briyani td.. sendat perut...

nk menepek gmbo last weekend..sabtu nye:


GENAP 6thn USIA ANAK TERUNA BUJANG KU..

akil ngan geng tadika (baju belang2) anak teruna Ana..

xsangka dh besa dh anak ibu ni.. semoga anak ibu menjadi anak yg soleh dan bijak.. moge jgk di beri kesihatan yg baik, luas rezeki dan bahagia smp akhir hayat... 

ibu , ayah dan adik amni sayang abg akil..

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

pepagi kul 8am weols dh kuor rumah cz aku ada medical check up .. ngeeee :p , dok tunggu surat je ni.. kalau dpt ptg ni , aku banje pak ajil and anak2 makan piza.

then check up abis dlm kul 10am gitu, kebetulan pak ajil ada bowling tournament opis. so mucung arrr dia psl dia rs lambat .. padahal aku leh agak la kalau opis wat wat kul 10am sure kul 11am la start nye.. biasak la kan janji melayu (bak kato org2).. 

then masa weols smp, pintu bowling baru bukak wakakakaka.. lawak tui, so kt luor tu ramai lew org .. kitrg naik ke bowling ikut tangga luor tau .. yg memula akan tmbus tmpt game tu(sapo2 penah g sure tau).. time lalu kt game tu , mule la aku ngn pak ajil ..dh nerbes cz dh tau sure akil merengek nk ajak main dlu.. 

tp sibbaik bile ckp kt dia lps bowling baru leh main dia jwp 'ok'... tp sepjg pak ajil layan bowling 3game, akil wat perangai .. ye la, dia bosan..phtu xdpt main. Dia nak sgt join main, dia pun cm ibu jgk gatey tgn dh lama x berbowling weh... 

sian plak ku tgk anak teruna tu.. dr pg tu smp kul 3ptg baru bowling abis...masa tu akil dok kacau ayah dia, ku bior je lew psl ku pun lotey weh layan anak dara yg tgh membuas tu .. last2 pak ajil kasi rm10 suh ku bwk akil main game.. wakakakk AKHIR NYEEE AKIL MENANG .. 

so melayan jgk la anak teruna tu tuk rm10.. main smp letey, tp akil tu mana reti penat.. aku ni yg penat layan dia lg, ngn dukung amni lg.. amni pun mato melior je , sakan nk jgk main game cm abg dia..

lepas dh abis main game, ajak akil terjah ayah nye kembali.. kali ni diorg dh nak abis dh .. si akil tetap wat peel huuhuh myb dia x puas main lg kut.. ku bior je la dia berlari2 , bior dia layan diri .. aku ni dh bersandor kt kusi dh .. sakit pinggang dh rs nye.. ni pak ajil nye psl la , malas bwk stroller.. dh tau anak dara kuss semangat bkn nak bwk.

sampai tertido2 amni menunggu ayah abis bowling.. ibu plak 2 3kali kne cari port nyusu , xpakai bj bf plak time ni .. ampehhh . Dh la org ramai...


lepas abis acara tu, weols jalan2 ke tingkt bwh.. sekali lalu kt karaoke..aku la nye idea suh akil ckp kt ayahanda dia ajak masuk karaoke sempena besday dia.. so pak ajil layankan je la, ambik bilik kecik dlm 2jam + snaks dlm rm50+ gitu la... 
1st time amni teman ibu, ayah dan abg akil berkaraoke.. amni sgt2 la bagus, walau ayah ngn abg akil memekak nyanyi ala2 sumbang mambang tp amni x nangis pun.. siap leh tido lg.. 

harus kene kasi brg tuk dia geget


cer la tgk gelagat dua beranak ni... si akil tu siap ngn gaya cm retis gitu kan ... 

si amni ni , time ibu nk nanyi dia BEREBUT mic tau .. sabau je la anak dara sorg ni.. phtu dia pgg mic dia kuor sore, ala2 cm nyanyi.. amboi2 pandai tui bertuah ni... 

bile aku ambik mic sureeee dia bising, last2 aku kasi dia pgg wyr mic je kahhhh ..