KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Monday, August 26, 2013

SYUKUR ALHAMDULILLAH KAMI SELAMAT ..

 
Asslamualaikum sume..
 
bersawang2 dh blog ku rs nya.. sgt2 bz xtravaganza la uols.. uuhhh sory sgt2..
 
emm jgn terkejut ye baca tajuk entry tu ..
 
huhhu cmni kisah nye, last week khamis tu .. aku ada janji ngn someone tuk beli bj amni.. alang2 kdai dia kt kjg, dkt ngn umah aku .. so balik keje terus aku g kedai tu , weols ikut jln highwy sg besi (1st time naik moto ikut jln ni ..untuk aku le, tuk pak ajil myb le dia dh selalu lalu dlu).. then kali ni tah nape pak ajil bwk slow je.. idok le merempit cm selalu , kire nye pemandu berhemah le..
 
dpn kitrg ada 2 bj moto .. so biasak le weols folow blakang ikut laluan moto ler... sebelah weols ada kete , bnyk jgk le kete time ni cz balik keje kan .. tp slow cz ala2 nak jem gitu .. aku sempt le berfb atas moto , elok2 je aku simpan hp dlm beg laptop yg aku peluk....
 
 
elok je aku nmpak 1 moto beso wrna ijau ni lalu tepi kete .. kire lane sebelah lg tuk laluan moto .. tup2 dgn pantas dia pintas moto kiterg , dlm masa sama..tyr blakang dia bidas tyr dpn moto pak ajil...
 
 
sekali imbas moto kami terseret atas jln raya.. yg aku ni plak terlentang atas jln sambil terseret , terus terbyg jatuh beskal (1st time jatuh moto).. masa tu terus cpt2 aku duduk dan pandg blakang cz takut kete laju... syukur alhamdulillah kete smpat benti .. aku nmpak exzos moto pak ajil bergolek2 atas jln, ramai jgk yg benti tlg kami.. diorg pun nampak apa yg berlaku... diorg smpt nmpak no plat dpn moto tu no JOHOR.. tp x smpt nmpak no blakang cz moto beso tu dh memecut ... diorg nmpak jgk mamat yg bwk moto tu smpt pandng balakng waktu dia langgar kami.. kitrg yg dh tersungkur ni mmg x nmpak apa dh ..
 
baru aku tau cmner keadaan org jatuh moto terseret cmner.. jln tar ngn kulit kite ni bile bergesel jd licin ... syukur time tu aku peluk beg laptop, so bdn aku selamat ... luke teruk kt lutut je .. pak ajil lg ler, smp koyak jaket yg dia pakai.. tapak tgn terkoyak skit.. bahu ngn lutut cedera smp bj keje ngn suor keje koyak.. lega jgk time tu sweter kitrg tebal ..
 
ms bangun tu x terasa sakit lg, tp gigil 1 bdn .. bile org2 yg benti tlg tu dh siap cek moto pak ajil , cek kitrg .. diorg suh try naik moto cz tkut aku sakit or pening.. syukur ok .. so weols g bengkel tuk betul kan sikit2.. phtu g klinik ..
 
abah mama aku dh kalut smp nk jmput kitrg ngn kete .. smp umah kt kul 8 lebey jgk le.. ms tu x ingt apa2 dh kcuali anak2.. syukur alhamdulillah pjg lg umur kami ..
 

Wednesday, August 14, 2013

SELAMAT MENYAMBUT ALDILFITRI


 
 
STICKY MODE
 
 
Assalamualaikum sume..
 
di kesempatan ni, diri ku dan family nak memohon maaf andaikata ada tersilap kata dan terkasar bahasa di sepanjang ku berblogging ni..
 
kami ingin ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI .. semoga pjg umur luas rezeki tuk ketemu lg di thn depan.
 
** mood keje ke laut dlm dh ni... sok balik Ganuuuu yehuuu

Monday, August 5, 2013

BARU BOLEH BALIK RAYA

 
Assalamualaikum sume..
 
for sure dh ramai kwn2 dh yg balik beraya kan kan kan .. daku lum lg, but tody and tomorrow will working from home (wahhh speaking gituwww)..
 
ni kes malas nak pi keje le.. nnt arr aku story cite sedey + gumbira aku ni...
 
last week, ado le awek call ckp yg insuran kete ku dh nk abis.. time tu baru tingat psl keto wakakakkaakak.. rs cm baru je lg aku beli kete, rupe nye beli raya thnlepas lew.. so thn ni kene le byr kan ..
 
dia ckp kene byr b4 25july.. if byr lmbt dr tu , roadtax and insuran aku akan dpt lepas raya .. glupppp... hayakkk , kang x balik raya plak haku sfamily kannn.. dh le ongkos ciput2 jew.. adeh, sibbaik luas rzeki .. business ok , so gune duit business le dlu .. aku still dpt NCB 55% so murh le skit..
 
 
 
 
kelmarin baru smp , masa tu pak ajil dok sms aku suh tny pihal Allianz ni dh pos ke blum .. wakakak tkut xdpt balik raya ar tu ..
 
so uols.. berhati2 di jln raya yew..
 
aku insyallah convoi ngn abah ..

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR/BUBUR NASI/STOCK:

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:

1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
    • Appricot ( blend dgn belender kering dulu)
    • Cranberry
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
    • Pisang
    • Strawberry
    • Blueberry
  • Ikan yang boleh di makan (saya bg anak saya ikan mase umur 8 bulan)
    • ikan salmon (mmg banyak khasiat)
    • ikan yu
    • ikan kurau
    • ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)
2. Bila sayur/buah dah lembut, blend kan asing2... Saya guna blender kering tu je. Cuma tambahkan sikit je air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3.Accoding to my paed, nasi banyak kabohidrat, so kekdg tu tukar2 dgn oat or beras perang. Saya sarankan guna beras perang.. tak ade kanji.. baby pun senang nak poo-poo Setiap kali saya masak bubur saya mesti masukkan kurma or kismis.. bg rasa.. ikut  Sunnah Nabi MUhammad s.a.w.

4.Mcm saya, sy masak sekali dgn nasi@oat.. biar rasa sedap skit... 

5. Bg mommies yg nak buat asing utk simpanan bolehbBekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer.


CARA BUAT PUREE NASI/ BERAS PERANG /OAT:

1. Sangai dulu beras tu (goreng tanpa minyak atas pan). Masak nasi mcm nak buat bubur. Air lebih dr biasa.. biar nasi tu sampai kembang. (untuk permulaan bg beras kosong, campur EBM ke.. up to mommies)

2.Then, pas perut dia dah boleh terima solid food, campur dengan vege ( yang saya list kat atas, untuk permulaan, try satu2 bahan, jgn campur, cuba untuk seminggu.. tgk ade ape perubahan ke, takut perut dia tak leh terima ke)

3.Pada mommies yang nk antar kat BS.. and  mommies yg nak buat asing utk simpanan boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer... jgn beli yg murah.. takut karang kesan tak elok pada anak kita.. steam sayur satu2.. then blend n simpan dlm tpt beku, kalau nk guna.. kuarkan dulu.. and then masuk dlam slow cooker sekali dgn beras.. masak.. and then blend..

4. Masak lama skit pada mommies yg nk campur sekali bahan.. mcm saya dalam sekali masak.. jgn simpan lama2.. tak elok hilang khasiatnya... sbb senang.. 

5. Seeloknya2 masak bubur dalam slow cooker...tak adelah nk hangit ke or air kering ke

6. Nak simpan dalam freezer simpan dpm tupper kecik, and tagging... (tarikh dgn bahan2)


CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...

2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...

3. Bekukan sama mcm sayur/buah.

Dah siap!!!! hehe

---- Bila nak guna panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave (microwave tak elok sgt, katenya penyebab barah)...

---- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dlm food warmer atau microwave pun boleh juga...:)

---- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang...

---- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke... pusing2 la... kalau nk tambah ikan bilis pun boleh... beli ikan bilis yang mahal skit... yg kurang garamnya... bakar dlm oven..blend dgn belnder kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur... 

Tempoh penyimpan: freezer storage ---
    • vegetables / fruits puree=6bln  
    • fish = 10 weeks meat
    • chicken =10 weeks
    • 6bln puree's with milk 4-6 weeks
    • kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..

Dgn cara bg asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), ibu boleh tau anak alergiC apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka..

PSTT: SAYA COPY & SHARE DARI MOMMY AR RAYYAN FROM SOLID & SEMISOLID FOOD FOR YOUR BABY.. SHARING IS CARING :)

Thursday, August 1, 2013

TESCO ONLINE

 
Assalamualaikum sume..
 
amacam ? suprise x tgk tajuk .. haaa jgn xcaya tauuu .. nw uols leh soping brg2 basah + kering di hujung jari jew then ada org tukang anto ke rumah .. syok kan ?
 
uols try le log in TESCO ONLINE , kene dftar dlu .. baru le senang diorg nk wat penghantaran ngn cepat ...
 
then uols clik SIGN or REQISTER.. masukkan butir2 diri .. then submit.
 
 
 

sini pun diorg dh serta kan step2... simple and easy...
 
selamat bersoping....
 

BLOGWALKING TIME

 
Salam sume..
 
yeyyy , tody aku bkerja di rumah ...
 
emmm bkjr le sgt kan + mood beraya tgh bermaharajalela ni... sibbaik kje2 banyak dh siap .. tingal tuk bln terbaru je.. mmg raya sakan lew..
 
so ado time nk BW kt umah2 uols ni...(smbil2 menjait jgk)