KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Friday, June 6, 2014

SAMBUNGAN DUGAAN | BESDAY AKU PALING X BEST

 
Assalamualaikum,
 
meh aku smbung cite yew..
 
masa mama pengsan kt airport tu, doc uruskan apa2 yg patt .. drip and antibiotic di masukkan kt bdn mama.. masa ni rsnye abah dh tau yg dia ngn mama xdpt balik msia time tu.. time tu plak, semua beg2 dh check in msuk dlm perut flight. Nak x nak trpaksa suh adik bungsu aku balik sorg2 (abah sempt mintk sepsng suami isteri tgk2 kan adik ms dlm flight)...
 
17MEI 2014 septtnye menjadi hari paling gembira dlm hidup aku .. tp ia menjadi igauan ngeri bile kul 6am dpt sms dr abah ' jgn terkejut, abah mama x dpt balik..mama demam..tlg ambik adik kt klia kul 11am nnt.. doakan mama sihat'... ms tu hanya Allah swt yg tau cmner perasaan aku, sibbaik aku x terlepas hp dr tgn.. time tu sume blur.
 
dlm kul 10lebey kami adik beradik dh smp kt klia, tunggu dlm 1jam jgk tuk adik aku kuor kt bahagian ketibaan, ms tu kirg suh adik cite cmner keadaan mama... dlm half hour jgk kami kt tmpt ambik penumpng tu , cz nak tau sume cite .. rupe nya mama aku dh demam teruk 3hari b4 balik msia, smp mama x sedarkan diri .. abah trpaksa heret mama msuk bilik air mandikan dia tuk turun kan suhu, ms ni kami dh banjir dh .. seedy psl kami jauh , xdpt nk bantu abah ... adik bungsu aku ni bkn jnis pk org sgt, dia x cek pun samada mama aku ambik insulin or x ms tu (mama aku mmg ada diabetic dh pakai insulin)... kebtlan ms tu Tanah arab sgt panas kering, mama aku di hydrated smp pengsan, bile x sedarkan diri for sure la ter skip insulin tu kan , smp la kt airport tu.. mmg dia xleh tahan dah.
 
kami balik ke cheras dan terus pi klinik, mintk wat check up tuk adik, cz ms tu kan virus MERS tgh menular, bile ok .. kami bwk adik balik. Kt Rumah mama mmg dh ramai org2 surau yg menanti, majlis kesyukuran bertukar menjadi msjlis doa selamat .. ms tu aku sempt call abah, dgn sebak abh mintk doakan keselamtan mereka dan kesembuhan mama, di sebeb kan aku wat loud speaker semua tetamu dgr dan msing2 sebak ..
 
berbalik cite td.....
 
ms kt air port tu , mama di msukkan kt ruangan perubtan ...doc msukan air and antibiotic, ptu mama sedar dan leh duduk lps air abis dlm 4btl.. walau mama sedar tp dia x dpt bukak mata, bile abah tny dia.. dia just jwp 'haa haaa..ye, x..' itu je yg kuor dr mulut dia.. ms tu aku leh rs cmner cuak Nye abah.. kami dpt pangilan abah , dgr abah pangil mama suh bgun celik mata tuk jwp tepon.. kami dgr abah ckp ' bgn ma, anak2 nak ckp ni .. bgun la'... time tu kami mg sebak sgt2.. xtau nk ckp cmner dh .. risau sgt2..
 
lps je drip abis, mama kembali x sedarkan diri ..abah ckp doc pagil ambulan tuk hantr ke hosp berdekatan (ms ni aku trpk psl agen tul pakej tu , xde pertlgan apa2 ke) emmm lantak la kan.. x pk dh psl agen tu , dia jwp la ngn Allah swt nnt.
 
ms kt spital, mama di mskkan ke ICU tuk 4hari .. dan 4hari tu mama lgsg x sdrkan diri , kami bergilir2 call abah cz prepaid abah dh abis, abah mmg selai sepinggang cz bj2 sume dh smp msia..syukur makcik mmg ada sorg dok sana, tp dr rumah dia ke hosp ambik ms dlm 2jam perjlnan .. ms mama koma tu , abah lgsg x leh tgk .. last2 abah pass kan hp dia pd nurse kalau kut2 mama sedr dia akan call abah .. makcik paksa abah ikut dia balik, cz abah dh cm org x trurus , dgn x makan , x tido risau kan mama.. suara abah pun dh lain mcm ms tu .. mkcik bgtau kaki abah start membengkak , psl bnyk berjln... jln kaki dr otel ke masjid 800+m ... bygkn dr hosp plak ke msjid , lg la jauh .. ms tu mama msuk kt hosp Yanbu..
 
ms tu, kejap2 aku call makcik tny abah cmner.. makcik ckp abah x lena tido, dia ngaji .. dia sgt risaukan mama, kalau dia bosan dia cuci pingan , sapu sampah , lipat bj.. abah mmg rajin even kt msia pun.. tiap kali kami call makcik , sure kami akan nangis teresak2 .. dh la rindukan abahmama, amni pun dh 2x demam rindu, sibbaik ada bj abah tuk jd kan selimut..
 
hari ke 5 tu , kami call abah .. ms tu dgr abah nangis, dia trlampau rindu kan kami lebi2 lg rindu dia kt amni ngn akil .. phtu ngn keadaan mama yg x sedar2 lg buatkan abah cm hilang semangat, ms tu even aku nangis...aku tetap nsihatkan abah suh rehat dan makan, kalau abah sakit lg susah .. mmg syahdu bile dgr suara abah nangis.. (waaaaaaaaaaaaaaaa, even aku menaip ni pun aku nangis)..
 
Hari ke 6 dlm hosp tu , aku dpt pangilan dr hp abah .. aku ingt abah call , sekali dgr sore perlahan mama.. Ya Allah , kau maha besar... akhir Nye mama sedar, mama just dail no last miss cal kt hp abah tu yg kebtulan no aku. Sebak dgr sore perlahan  mama tu smp kami adik beradik berpelok2 nangis smbil ckp ngn mama.. kami suh mama cpt sembuh cz nak cbrate hari Ibu kt msia , mama ckp doakan dia sembuh cpt2 tuk balik msia.. dh rindu sgt kata Nye kt anak2 dan cucu2.. sebak Nye.. lps je mama letk kami call abah , abah trkejut mama call kami.. aku suh abah call mama , cz mama sure rs down psl x jmp sapa2 yg dia kenal..
every hour kami akan bergilir2 adik beradik tuk call abah mama kt sana... mmg x pk dh psl bill , ms tu hp aku ngn adik ke 4 dh nyaris2 kne bar.. sibbaik le gji dh msuk, terus byr lebey.. so leh teruskan call abah mama ..
 
lps 2hari cmtuh mama di pindhkan ke wad biasa, timetu baru la abah leh jmp mama.. dugaan ni btl2 besar, cz kami sefamily terpisah jauh.. time tu mcm2 yg kami pk, smp adik aku yg no 4 dh pi kedutaan tu wat visa.. ms tu kami just tunggu surat doc kt Yanbu tp x dpt2.. last2 abah x kasi pi cz risau keselamatan adik2..trpaksa la kami mengunggu ngn sabr...
 
akhir Nye penantian 20 hari berakhir bile abah bgtau tiket flight dh di booked oleh makcik on 23hb kul 11pm so 24hb kul 1pm diorg akan tuch down kt klia.. bersyukurrrrr sgt2 kami masa tu , aku ni hari2 wat solat hajat mintk mereka di permudhkan kt sana..  bill mama kt sana dlm 10k riyal, mmg trkejut ...abah mane de duit bnyk cmtuh , ye le org pi umrah mne bwk duet bnyk2, dh la hosp tu nak kan cash .. mmg abah buntu , abah x bgtau kami.. kami ni tau dr kwn baik mama.. mule la aku trpk tuk gune je duit soping Vietnam (jiwa msing2 dh x nak pi Vietnam dh ).. tp abah cm tau2 je kami risau, tp syukur alhamdulillahhhhhh ramai rakyat2 msia di Yanbu yg membantu, xtau cmner nak balas budi baik diorg .. diorg bg sedekah smp kan duit bill hosp and tix flight ckup .. Ya Allah, kau maha mengetahui..
abah ckp diorg mmg ikhlas tuk sedekah, diorg nak amal dan saham akhirt nnt lebih2 lg kt Tanah Arab sana.. pahala sure berganda2.. dlm ms sama aku try tuk mintk bantukan dr compny, tp sedeyyyyy ... emm malas nak cite la, kt fb ada cite psl kes tu...
tp syukur kwn2 opis ramai membantu jgk , yg mana bg aku mmg pass terus pd mama abah..
 
ms diorg touch down kt klia , nenek aku pun follow jgk .. rindu sgt dia kt mama aku ... even sakit lutut pun dia gigih tuk berdiri lelama tunggu kt tmpt ketibaan tu.. dlm 1jam baru aku nmpak mama kuor naik kusi roda.. ms tu kami serbu mama , pelok nangis2.. ramai pandang ..lantakkan. Pehtu kami tunggu abah plak, dlm 20min baru abah kuor cz beg lambt ... msing2 pi kt abah pelok2 ... abah sebakk, phtu abah dukug amni terus dia p2lok2 cium amni.. rindu sgt nmpak Nye.. bile dh dlm kete kami terus nak bwk mama abah g hosp ptrajaya cz tgk kaki abah mmg sagt bengkak , tp abah x nak .. dia suh anta mama je.. so mama je msuk wad hari tu.. abah balik umah phtu tidooo je.. sian aku tgk abah, aku ambik EL 2hari tuk jd driver abah tuk ulang ke hosp tgk mama.. adik aku yg ke 4 ambik tugasan jga mama time mlm, aku plak time siang... sibbaik anak2 behave dok kt bbysiter.. aku ni mkn tah kemana tp hari2 aku msk tuk abah mama .. kemas umah sume.. smp aku g opis klmarin sume tegur aku nmpak susut dan letih, xpe ..aku redha bersusah2 tuk fmily..
 
skng ni Alhamdulillah , mama dh semakin pulih.. dh kuor wad pun smlm .. syukurrr sgt2, skng dpt la dia berehat kt rumah setelah 1bln x balik tgk rumah ... abah pun dpt rehat jgk.
 
terima kasih tuk kwn2 yg banyak mendoakan keselamatan dan kesihatan abah mama ..
 
 
 
 

1 comment:

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah