KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Tuesday, July 1, 2014

VIETNAM TRIP - DAY 2 part 1

 
Assalamualaikum sumeee..
 
tody bersiaran di rumah, kul 3lebey kang nk teman adik g Bangi jap , sibuk ajak suh teman pilih bj tunang ..
 
entry kali ni , entry gile gamba.. bahahahhaha cz bnyak gamba wehhh , jenuh nak upload .. sory le lmbt ye, psl x sempt lew..
 
ni cite tuk day 2 tp ada 2 part ye , psl gamba bnyk sgt .. lg pun kasi korg trtanya2 skit lew.. aci x ?
 
day 2 ni , kul 7am waktu Vietnam (waktu lmbt 1jam dr Msia) kami berkumpul ramai kt lobi cz akan di bwk jln2 ke Mekong River (yeyyyy).. almaklum le kan , 1st time pi .. kne la pi jln2 sume tmpt .. b4 tu kami sume dh bfast dlu kt hotel (mknan otel ni x bp sedap, tp bantai je la kang lapo plak ) ..eh lupe , weols stay kt Hotel Than Lien..bilik luas ooooo .. best2..
 
 
ni la antara kwn mama aku ..mne tah makcik lg 2 org .. yg tudung kelabu tu kwn sekolah aku .. kebtulan plak kan , mak nye kwn mama aku ..
 
 view di pagi hri .. mmg sgt banyak motor di jalanan , diorg mmg amal kan bwk motor dari kereta cz diorg leh park di mana2 ajew, kalau kt msia mmg dh selamat kene saman .. tp yg best nye diorg even bwk moto idok le laju2 sgt smp xcident .. diorg even xgune lmpu signal pun , diorg ttp berhemah di jln raya.. mmg respek la cara diorg ni and lagi 1 .. diorg kebnykkan nye gune kan penutup hidung , tuk kesihatan jgk kan .. penutup hidung diorg sgt meriah , mcm2 colour.. mcm2 saiz.. smpt aku beli 4helai tuk kami anak beranak , tp tah bile akil ngn amni nak gune..
 
haaaa cer korg tgk , ni tanah sawah tau .. tp tgh2 tu tup tup ado
 
KUBURRRRRRRRRRRRRR
 
trkejut jgk kitrg tgk , tp tour guide cite .. yg mane2 ada tanah sdiri ni , bile diorg mati mmg diorg akan request tuk di kebumikan di tanah sawah diorg sdiri .. bg kepercayaan diorg, roh org mati tu akan jaga tanah tu supaya anak beranak yg idup xkan dpt jual sesuka hati ..
 
**emmm kalau ikut logik , bagus jgk kan .. cz org2 melayu ni kdg2bile mak ayah dh xde, abis pakai gadai harta pusaka trmasuk tanah pusaka jgk ..
 
so spjg sawah mmg akan kelihatan laaa deretan batu2 nisan kubur tu kt tanah sawah ..
 
so kami terus kan perjlnan ke SG MEKONG tu , tp buat pit stop tu kt 1 tmpt ni ... tuk rehat kjp phtu buang air ka .. longgarkn urat ke kan .. cz prjalan kami tu take dlm 2jam jgk ..
 
 aku wif lilo aka lily billy .. adik aku no 3
 
 anak teruna ada mood nak bersnap2..
 
tmpt rehat ni sgt cantik ooo , dh la ada angin sepoi2.. siap ada tasik teratai .. (glupp tingt plak gamba2 stupid kt fb tu .. eeeee)
 
 anak dara manje ni .. letih dok dlm bas ..
 
abg akil dok ajar adik amni buat 'peace'
 
 
bile dh rest dlm 15min gitu , kami pun terus ke destinasi .. time ni panas terikkkk mengile2 oooo .. mmg dahaga sgt2.. sibbaik anak2 xmerengek..
 
ni dh smp ke entry point , kire cm jeti la..msing2 beli topi kt sini .. kitrg je x , phtu nyesa psl panas..
 
 
dpt duduk ujung sampan tu .. bestt
 
 benda ni dok angkat pasir ..
 
 
prjlan dr jeti ke perkgan seberang tu dlm 20min gitu la..
smp je kt perkampungan tu, kami dpt tgk org buat chocolate kepala ..handmade tau , tp aku x beli psl time tu aku dh rs semcm je, cm rs nak kne ulser mulut..
 
 
 ni plak kami di jamu with MADU ASLI ...
cara buat pun lain mcm , sedap oooo .. tp agak manis la tuk aku yg x bp suke manis ni .. (eh ykew , kek suke plak kan wakakakakakakka)
 
then kami soping2 la kejap , smp aku beli bj tradisi rakyat VIetnam.. beli sepasang akil and amni..mmg xsnap2 la kan .. cz bz..
 
phtu kami di jamu plak ngn buah2an segar.. besar2 btl buah2 kt sini , dh la manis... mmg sedap ..kenyg btl ...
 
 
then is time to balik ke bas ... kami kne naik sampan yg lg kcik , huhuhuhhh nerbes oooooooo.. dh la 1 sampan leh naik 4 org je.. jenuh nk tunggu , berpeloh2.. yg lelain tu agak nye nerbes sgt le kut kan .. cz sampan tu bnyk je aku tgk ..
 
ms aku naik ok lg, bile akil ok lg.. tp time pak ajil naik , senget sampan wehhhhhhhhh...cuakkkk kami .. tp tukang bwk sampan tu leh bantai gelak2 kan kitrg . bahahah lawak btl ..
 
suprise la , tgk pemandu2 aka pembwk sampan tu kebnykkan nye perempuan .. tp diorg bwk laju oooo ..
 
muke relax kan, padahal menahan panas..
 
 best jgk naik sampan ni , take dlm 15-20min perjlnan ke sungai besar..
laluan susur ni kcik je.. siap ada berlangar2 sampan lg..
 
 4fie yg lelaju takut kang x psl2 tab aku msuk sungai plok ..
 
smp je kt sungai besar , kami kne naik tangga .. phtu jlnnnnnn kaki dlm 20min perjlnan yg sgt panas.. fuhhhh haus gile, bj x yah ckp le ..rs cm mandi peluh .. org2 sana relax je, kitrg ni masing2 sempot.. cuaca diorg sebenarnye ala2 msia jgk , myb psl dkt ngn laut.. haaa lebih kurg ala2 cuaca kt klang la .. tepi laut tu kalau time tgh hari .. haaa rasa kannn .. sibbaik x itam ..
 
phtu akhir nye dptttt naik kete kudaaaa..amni ngn akil la paling teruja.. suke sgt tgk kuda secara live..
 
 
sambung jap lg ye..
 

7 comments:

  1. wah wajib mintak tips nih sok :)
    ps: u view blog eB guna IE ye yunk? lahai, blog eB best view ngan firefox & chrome jerk. so iklannyer ke tepi. hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ptt lewwwwwww dok nmpak kt tghhh ajew.. huhuhhu

      Delete
  2. Wow..syoknya...brp byr sorang sis? Budak2? K dee tgh cari gak ni pakej ke hcm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pi dlm 11 org , phtu ada le dlm 6org tumpng pakej kami .. sorg dlm rm1350 .. pi sana bwk passport ngn duit soping aje...
      cm akil dlm rm980 gitu la..amni rm100 duit flight je

      Delete
  3. Amboi..amboii..seronok ye zura gi jenjalan kat vietnam tu. Bnyk pengalaman bleh kutip yi. Btw, kjp betul anak dara zura dah beso..dulu, masa mula2 dtg blog ni, zura tgh peknen dan dan nak bersalin kan that time.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2.. siap pengalaman kne ulser lidah lg mak .. uhhuuhuhuhuh.. sana paneh ..

      :P dh beso dh Mak, x lama lg jd anak dara leww...

      Delete

salam kengkawan , sudi2 ler komen entry ku ini .. muah muah