KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Wednesday, April 30, 2014

MILO PUNYA CERITA

 
Salam sume...
 
alang2 dh berblog ni , saje nak tepek kisah anak dara ku Amni Khairina yg dh menjangkau 1thn 7bln ni ..
 
last week nye cite le ni .. dia dok selongkar sorg2 kt dapur, tah hape dia buat .. aku plak tgk bz melipat bj yg mengunung2 tu , skali aku xdgr apa2.. risau jgk aku.. tp bile aku nmpak kepala dia, aku lega la..
 
xlama tu dia dtg kt aku smp isap air milo...
 
BERTUAH punye anakkkk.. diam2 dia sebat air milo abg dia.
 
laju2 aku trjah dapur cz takot 'BANJIR' ngn air milo... syukurrr xde...kalau ado banjir mmg aku bertukor ijau la jd nye

 
 
 

KEK CHEESE LELEH aka KEK CHEESE LAVA

 
Assalamualaikum sume..
 
dh bfast ke? yg x smpt bfast meh jmput tgk .. kalau agak2 nak rs tu, meh order... jgn jilat skrin pulak tau ..
 
haaa,haku ni dh glamor plak kt opis.. org jmp aku sure ingt kek yg meleleh2 ni ... tp xleh blah bile diorg ckp 'jual kek, tp bdn kcik je'.. aku jual je, kalau aku ngap mmg xde le org dpt beli ..ye dakkk????
 
 
this week aje, rsnye hari2 aku wat penghantran sekitar klcc.. lenguh tgn aku, tp tuk kepuasan customer aku semangat oooooooo...
 
yg dh penah rs tu mmg kompom akan ulang2 order...
 
syukurrrr atas rezeki yg melimpah2 ni.
 
sapa mau , laju2 wasap yeeee... kalau nk cod tmpt lain , MINIMUM 3bekas bley ku anta sekitar2 .. APPOIMENT ONLY ye..
 
aku mmg xde simpan ready stok cz nak kan kek yg fresh.. baru le sedap makan ...

Tuesday, April 29, 2014

RAWAT DEMAM TANPA DADAH ( Bukan bermakna menidakkan perubatan moden)

 
RAWAT DEMAM TANPA DADAH ( Bukan bermakna menidakkan perubatan moden)

Saya simpati melihat anak2 kecil demam melarat-larat. Kita sebagai ibu kena tahu bagaimana demam boleh berlaku dan apa yang perlu dibuat seawal mungkin untuk elak demam m...
elarat. Asal badan panas sikit, terus bagi ubat. Kasihan anak2

Demam bermakna badan sedang melawan virus/bakteria yang menyerang. Bila diberi ubat cepat sangat, mungkin akan menganggu pembentukan imun badan.

Ini kemungkinan. Bila badan diserang virus/bakteria , antibodi badan akan mengangkat senjata melawan dan ketika itu badan akan panas. Jika kita beri ubat , virus/bakteria yang menyerang itu akan tertidur sebentar dan suhu badan pun turun. Bila virus/bakteria terjaga , imun badan baru angkat senjata untuk lawan (ketika itu badan panas semula) kita pun bagi ubat. Maka virus/bakteria tadi terlena semula ( suhu badan pun turun). Begitulah keadaan virus/ bakteria bangun tido bangun tido maka pembentukan sistem imun badan pun tidak terbentuk dengan sempurna.

Jadi adalah lebih baik mengawal suhu badan .Mandi/jaram/jerlum untuk pastikan suhu tidak naik tinggi. Kita tak perlu takut untuk mandikan anak dengan kerap. Setelah mandi, boleh sapukan minyak garlic kat dada..tapak kaki.. belakang anak. Tentu sejuk kan anak selepas mandi.

Tak perlulah pakaikan cool fever yang diproses itu mungkin ada bahan kimia bahan bertoksik yang boleh beri kesan pada masa panjang.

Mandikan.Air mandian boleh dicampur 2-3 sudu cuka epal/cuka kurma/epsom salt.

Kemudian, kita perlu Upkan imun badan anak dengan makanan/minuman semulajadi. Bagi anak di bawah usia 180 hari, seharusnya diberikan hanya susu ibu sahaja. Susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak . Allah jadikan susu ibu yang tinggi khasiat semulajadi tiada tandingan.

Untuk aktiviti jaram/jerlum adakala anak tak suka dengan tuala basah di badan. Jadi, LEMON SOCK boleh dipraktikkan. Caranya mudah . Stokin dibasahkan keseluruhannya dengan perahan air lemon. Stokin ini bukan bertujuan memberi kepanasan tetapi untuk menyedut panas badan.

Sekiranya tiada lemon, boleh juga menggunakan cuka kurma, cuka epal, air asam jawa atau boleh guna hirisan garlic . Pakaikan pada anak berulang kali apabila sudah kering basahkan lagi dan buatlah sehingga suhu anak kembali normal.

Dalam masa yang sama, up imun badan anak. Bagi anak2 berumur lebih 7 bulan boleh diberikan vco, 8 bulan ke atas boleh bagi air kelapa, yogurt natural, air barli homemade, olivenol plus, minyak zaitun,habbatussauda, sup tulang/sup ayam direneh lama sikit, sesuaikan mengikut umur anak .

VCO ( Virgin Coconut Oil ) minyak kelapa dara sangat mujarab. Kandungannya tinggi antiviral antibacterial selamat bagi menggantikan ubat demam/PCM.

Saya juga suka buat begini. Hiriskan bawang besar nipis2 masukkan dalam piring dan letak berdekatan tempat tidur anak. Tujuannya utk menyerap udara tak sihat. Jika anak tidak demam pun bagus buat begini sebab kadang2 bila kita sapu dan mop bawah tempat yang sempit seperti bawah katil bawah sofa , habuk2 berterbangan dan bawang merah akan memerangkap udara yang tidak sihat itu.

Banyak sebenarnya yang kita boleh lakukan hanya dirumah. Yang paling penting, kita tahu dengan jelas setiap satu persatu tindakan yang kita perlu ambil.

Paling penting jangan malas2. Mak kena rajin dan SILA RAJINKAN DIRI

Bagi anak bawah 6bulan, silalah breastfeeding sekerapnya. Dengan penyusuan susu ibu mampu membina antibodi anak secara semulajadi. Allah suruh menyusukan dengan susu ibu sangat besar hikmahnya. Takde susu ? Susu kering ? Bukan takde susu , bukan susu kering , TAKDE ILMU sebenarnya. Itu adalah fakta . Yang tidak breastfeeding (macam2 alasan) jangan kecil hati. Lapangkan dada galilah ilmu penyusuan, cari dimana silapnya.

Bagi yang dah bagi antibiotic, antibiotic ni bunuh bakteria jahat dan bakteria baik sekali. Jadi, untuk menjana (macam jana RM pula .. hihihi ) kembali bakteria baik, boleh lah berikan Lacto GG ade di farmasi bagi anak selepas umur 7 bulan mengikut dos yang dibenarkan. Boleh juga bagi tempe, yogurt . Sayuran buah2an pun banyak khasiatnya.

Kita selalu tersalah pandang. Demam atau sakit disebabkan oleh virus tetapi kita mengambil antibiotic sedangkan antibiotic digunakan untuk membunuh bakteria. Kesan antibiotic boleh dibuat serach ye. Saya sampai sekarang tertanya2 . Kenapa bila demam ade yang mengambil antibiotic ? Demam kerana virus ambil antibiotic sangat tertanya2 sebenarnya. Demam kerana virus patut ambil antiviral .

Syukur anak2 saya tak bergantung ada ubat setakat demam saja mudah mereka minum vco, air kelapa, sup2. Macam anak2 saya sangat suka kuah singgang. Tak kisah singgang apa. Letakkan garlic halia lebih. Itulah antiviral antibiotic yang sebenar. Jadi jangan hairan kalau rumah saya boleh habiskan garlic seminggu sekilo itupun kena berkira sikit takut tak sampai seminggu dah habis .

Paling penting juga, kawallah pemakanan anak2. Janganlah diberi makan jajan, air kotak, nugget, sosej, kentang goreng, makanan segera seperti KFC , McD , pizza dan banyak lagi. Ini kerana pengawet, perasa, pewarna yang ada dalam makanan yang diproses membuatkan system imun badan terganggu dan lemah. Berilah anak2 makanan sebenar yang sihat. In shaa ALLAH, walaupun anak2 demam, takkan melarat.

Kembalilah kepada fitrah. Memasak makanan sebenar yang berkhasiat di rumah. Bukan setakat kenyang, kita dapat meningkatkan antibody dan detoks semulajadi .

Kalau demam cirit birit, kalau dah start makan, bagi air kelapa, air barli homemade pun boleh. Jangan takut nak bagi. Sekali anak muntah atau cirit terus ambil tindakan serta supaya muntah/cirit tidak melarat.

Anak kalau lepas demam memang ada yang meragam tak selera makan. Ubat saya senang dan mudah. Buat bone broth. Alhamdulillah, anak2 bertuah saya walau demam makan laju je

Banyak rawatan semulajadi boleh dipraktikkan untuk merawat demam. Kita cuba baru kita tahu ..

 
kredit: majalah keluarga

PESTA HABIB

 
Assalamualaikum sume..
 
hari selasa, hari bersiaran di rumah ... nmpk iklan kt tv akan ada PESTA HABIB start 1-4MEI .. so sapa2 yg berminat aci trjah .. ai mampu melihat aje.. huhuhuhu, tp takat nk cuci2 mato bly lew..
 
 

Thursday, April 17, 2014

RESULT SEK AGAMA PENGGAL PERTAMA | AKIL

 
 
Assalamualaikum sume..
 
dh lunch ke?
 
 
ni aku lupe plak nk story2 psl result sek agama akil ni, ms ni dia balik2 dia tunjuk kt aku ..
 
Akil : Ibu , ustazah suruh ibu sign kt sini ngn sini ngn sini ngn sini
 
Aku: bnyak nye tmpt kene sign ? akil x buat keje sek ke? (aku x bc sgt ms tu, ralit tgk tv)
 
Akil : ye, ustazah suruh ibu
 
ibu : ok .. (aku pun belek2) mmg kagum btl ngn result akil , cz dia mane de study pun kt umah .. dok tgk kartun je smp tokki ngn tokwan selalu bising kt dia..
 
mmg aku x sngka la result dia cmni, jd syahdu plak aku di buat nye psl aku ni kalau kt umah mmg cm singa la, dia kne siap kn kerja sek dia baru aku on tv.. it not CANNOT.. 
 
 

KELUARGA KAMI


 
Assalamualaikum sume..
 
ptg2 aje ujan skng ni yew.. syukur alhamdulillah, even aku berkuyup2an ngn huby atas moto aku redha, biar la air2 memenuhi empangan2 yg konon nye dh cetek tu .. sian kt org2 yg kene catuan air..sgt2 memahami psl dh kene dh aritu huhhhh seksa 2minggu ..
 
ni saje nk tunjuk gamba ms adik aku yg ke 3 tu nikah, ni kire full family le (akhirnyeee).. selalu kalau snap gmba sureee x ckup korum .. kali ni alhamdulillah ckup, eh terlebih ckup psl nenek aku ada jgk :)
 
 
 
gmba2 kwin x siap lg, kalau udah siapinnn akan ku tepek di blog ye ibuk2

Wednesday, April 16, 2014

THREEFIE PULOK

 
 
ASSalamualaikum
 
memula SELFIE, phtu TWOFIE..sknggg ni glamor plak ngn THREEFIE.. haku baru tau kui3, psl nye bile # kt IG mmg kuor, bile tgk mmg rmai dh berthreefiee.. lps ni sure ado smp ke tenfie ..kan kan kan  
 
 
ms ni mood masing2 sgt le ok, akil nak plak kite snap2 gmba dia. Sej2k dh beso ni, dia mana nak sgt bergamba.. amni plak mmg dok suke noo snap gmba sdiri, emm lama plak rsnye x berphotoshoot.. last ms amni kcik ..
 

BERTUDUNG BAWAL MAWARFIZOOMAR | STEP2 NYA

 
Assalamualaikum sume..
 
smlm ai VO (kerja dr umah) so sempt le takat nak update blog sikit2 ni ..
 
smlm jgk, walau ku kje dr umh haku saje nak try2 test gaya baru. Uols sume dh tgk lom blog adik comel tu .. aku lupe dh nama awekz cute tu ngn kakak dia.. diorg la memula start kan trend BAWAL MAWARFIZOOMAR... aku sempt la bc blog diorg tu, dak tu ckp kalau letak nama BAWAK PAFEEDA kang mau kene saman plokkk.. tu psl le dia gunekan nama tu .. emmm tp kan dik non, spttnnye dak comel tu gune le nama dia sdiri ye dak??/ tah2 lg glamor dr acik roses tu nnt.. xpun , aku letak je la nama aku .. aci gitu .. TUDUNG BAWAL AZUE.. kelasssss x???? dap jgk kan kui3..
 
aku mmg xreti le plok nak wat tutorial2 ni .. cer le uols tgk gmba ...
 
 
aku tulis step2 je la aci x?
 
1) kene ada tudung bwal, pin beso and kcik
2) korg lipat 2 tudung tu , jd kan segi3.. phtu taruk atas kepalaaaaa, jgn lupe plak gune pin kecik tuk pin kt bwh dagu tu
3) sama kan ujung2 tudung tu, kire jd cm bentuk 'V' kt depan tu
4) korg tindih dua tudung tu , kire tgh2 tu idok le berlobang ke kan
5) korg lipat2 dr bwh smp ke area mana yg korg nak .. (lipat tu cm lipat kertas tuk wat kipas kertas tu)
6) phtu korg ambik pin beso , korg pin kan
7) then kemas kan lipatan nye..
8) ada org yg akan pin kan ujung tudung tu bg xtrbukak , tp aku malas le nak gune pin banyk2 .. aku kemas2 kan bg x terbukak.
9) then last sekali gayakannnnnnn.... 

Friday, April 11, 2014

BUDDIES

 
Assalamualaikum
 
xtau nak update cite apa, sebenor nye bnyk gmba dlm kamera lg 1..
 
ni nk story small geth aku ngn kwn2 sek men, mmg hevoc gile .. abis nk pecah rs nye bilik kt BEN'S KLCC tu .. wakakakakaka. Leh tahan jgk la hrga kt BEN'S ni ye, nasi ayam 'bodo' pun rm25 tau .. yg aku makan crispy crap shell kut, umak aiiii masin yg amat2 .. sibbaik x kene drh tinggi ..
 
kitrg ni xjmp agak lama jgk le.. dlm lebey 10thn, jmp pun cz of sorg ni nak apply insuran kt kwn sorg lg.. dh alang2 diorg jmp kt KLCC, aku join la jgk .. ktblan sorg lg kwn 1 cmpny ngn aku .. aku pun ajak la ..
 
bile jmp, abis sume story lama2 kuor.. aku ngn minah free hair tu umah sekangkang kera je, tp berthn2 xjmp .. poyo kan ..
 
aku berdua je yg dh kwin, yg lg 1 lom lg..
 
 
** sonok btl bile kenangkan zaman2 sek dlu .. tp aku x bp suke nak kenang cz zaman tu zaman aku selalu nginap kt HKL

BERSELFIEEEE

 
 
Assalamualaikum sume
 
yey, its FRIDAY .. xsabaq nak weekend. Mcm2 aktiviti le, salah 1 nye nak pi deliver KEK CHEESE leleh kt customer (nk order jgn lupe wasap2 ye)
 
ni haaa, aritu punye la ralit dok siap kan keje.. tup2 dgr bunye kecekakkkkkkk.. kecekakkkkkk.. aikkk, apakahhh ?
 
tp time tu wat dek je psl bz sgt2.. bile dh mlm, baru leee dpt layan hp, tgk order2 yg msuk berderet2 tu kan ..
 
TUP2..
 
 
 
haaa nmpak x?
 
abis sume muke dia je kt dlm Gallery TAB ni .. bertuah punye anak dara.

Thursday, April 10, 2014

AKHIRNYAAAAAAAAAAAAAAAa


 
 
DAPAT BERBLOG WALKING..
 
kui3..
 
salam sume.
 
huhhuh btl la , dh lama tau x trjah kwn2 blog lain ... tah2 uols sume dh lupe kan diri ini .. sob sob
 
bkn lupe tau , tp x sempt.. aka kt opis sejak2 dh msuk ke oil & gas beso ni , mule laaaa sume benda nak blok.. nympah btl ..
 
ktblan aku kje dr umah smlm , nak plak x leh nak connect ngn server ofis wakakakakka.. tup2 ngn FB aku leh tgk .. suke2.
 
rindu tau ngn uols ...

AGREE X??

 
 
 
 
{ bg aku , its so damn true...}
 

Tuesday, April 1, 2014

CANDY BUFFET | AKIL BIRTHDAY

Assalamualaikum sume.. 

haaa alang2 aku xbz kan, nak le update blog.. 

ni plak candy buffet yg di sponser oleh pengantin baru (adik aku) tuk besday boy kesygan dia tu .. xsngka plak dia nak sponser kan. Ibu besday boy sgt le xcited.

masa dtg pagi tuk nikah, meja x set lg psl awal lg.. then dlm kul 1pm cmtuh dia baru set, laju la bebudak ngadap, tp diorg x kacau pun.. diorg start ngn makn dlu nsi ayam tuk lunch tu.. tp diorg port baekkk punye kt meja sebelah condy bufet ni.. 

tp yg aku terkejot, bkn bdk2 yg x reti bhsa.. tp mak budk x paham bahasa main ambikkkk je padahal mjlis xstart lg. aku ni tgk je , malas nak layan psl tau peel minah tu gitu, dh ler time org2 sibuk msukkan door gift dia wat dek je.. fuh fuhhh saba2. 

lepas je pakcik aku as MC bg ucpan, dia rsmikan la mjlis besday akil plak .. time tu diorg nyanyi lagu besday. phtu akil potong kek , haaa time ni la baru budk2 berani dtg mkn aka rembat apa2 yg ada... ada jgk mesin tuk wat gule2 kapas tauuu.. kite leh wat sdiri , budk2 mmg pakat suke lew.. berjam2 diorg dok lepak situ.. sonok tgk dak2 ni.

anak2 aku plak, alhamdulillah sgt2 behave. even aku ni bz kalah mak penten (mak panten bz kt luor dewan) anak2 layan diri sdiri. Amni nyusu 2x, sibbaik x merengek nak tido kew kan,even mata cm dh layu.. tp dlm kul 4 gitu mmg dia layu atas bahu toki dia.. cian pulak. si Akil x yah tny la, dia mmg sentiasa ada bateri xtra.