KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Tuesday, June 17, 2014

VIETNAM TRIP - Part 1

 
Assalamualaikum sume..
 
syukur alhamdulillah dipermudahkan semua urusan ke Vietnam dan semasa kt sana and jgk balik ..
 
kami ke Vietnam pd 28hb Mei - 1June 2014, pi dlm 11org group aku .. phtu ada 1 lg group yg tumpng group kami dlm 7org .. flight kami dlm kul 11lebey pagi .. kul 9 dh smp KLIA 2 , fuhhh 1st time jejak kaki kt sana smp sesat2 lew .. wakakkak
sepatut nye trip ni tuk bwk mama aku jln2 , tp disebab kan mama xdpt pi.. kami2 ni nyaris2 le mem'burn' kan tiket masing2, tp mama bising le kalau x pi.. tiket mama mmg burn le.. tp adik bungsu ganti tmpt mama, kne la pi beli tix dia.. rm900+ tauuu .. leh pi bandung lg .. adehh pengsan , tp mmg xde arah dh , kne jgk la beli .. kami adik beradik tong2 duet even abah dh kasi duet, tp aku pulang kan balik ..
 
b4 bertolak tu , smp la call mama .. mmg sore mama sedih la kan , cz dia mmg nak sgt2 pi Vietnam , tp xdpt.. xpe la Ma, next year kite pi ye..insyallah ..
 
ms smp tu , agen (haah weols pi under agen, almaklum le 1st time, lps ni mmg x lew.. leh pi sdiri2 jew) suh tunggu dpt star buck, kitrg ni tunggu le.. dh kt 1/2jam x nmpak2.. pdhal dia ckp sume dh ada.. aikkk pelik aku, wakakakak sengal kan , rupeny2 situ ada 2 starbuck .. ada 1 lg kt dlm ... berlari2an le kami .. bile cek2 sume dh complete, so kami2 brjln le nak check in.. memula check in beg ok lg... bile nak check in diri , fuhhhhhh jauh btllll kne jln , lenguh jgk la aku yg mendukung amni ni .. dh le air xde, lps ni sapa2 naik dr KLIA 2 , sile bwk tupperware ocey.. phtu leh tadah air.. kedai2 dlm tu sume mineral sold out.. saba je lew.. Amni ok lg le psl nyusu bdn, si akil tu memekak nak air.. sibbaik ada kwn aku bwk air, dia minum bnyk2 phtu tup up balik ..

 muke ngntuk
 
 akil yg xcited nak naik kapal terbang, amni plak 1st time la .. (kalau ikutkan , amni dh naik le ms dlm perut pi bandung hehehhe)

 
ms nak naik flight tu , aku ni dh start berdebar2 dh .. aduii susah tui kalau nerbes sgt2 ni , siap sejuk2 tgn aku , smp gigil2 lew kata nye.. wakakakakk.. kes naik AA la plak kan .. ms AA nk berlepas , mmg aku pelok tgn pak ajil kuat2.. ms tu amni tido psl dh nysu , akil plakkk sonok btl dia dok tepi tingkp.. aku pgg tgn pak ajil smp sakit le, aku ckp tu lum aku pgg time banak .. wakakakakakk ..
 
bile AA dh stable, leh bukk belt.. baru rs ok, tu pun aku rs cm pening2 lalat .. tp aku wat2 dek je, bile mknan smp .. baru ok skit.. phtu dok tgk jam bile leeee nk smp ke darat .. ms nk landing plak , aku xcited psl nk cecah ke darat kan , tp ms dia nak turun tu .. fuhhh serammmmmmmmmm.. dh le dok langgar awan , goyang2 uols..
 
smp ke kt airport, ada yg dh standby tuk pick up kami .. encem2 mamat2 Vietnam ni , diorg pandai ckp melayu plak tu , sibbaikkk ai dh kawin kan .. kui3..  kami di bwk pi lunch dlu .. 

 even rest kecik , tp bile naik ting atas mmg ala2 hotel gitu .. nyamannn , masing2 kebuluq..

then balik hotel tuk rest ... tp ada je yg pi Ben Thant Market tuk soping.. kami zzzzzzzzz kejp.

 
 
then mlm plak , kne tunggu kt lobi dlm kul 7 waktu sana.. tuk dinner, kami di bwk jaln2 kaki .. dkt je ngn otel , tu yg kne jln kaki tu .. 
 
 
 
lps makan , kami balik otel.. tp kitrg trjah pasar mlm .. sempt le soping mcm2, tp time ni x terer mintk diskaun lg..


 

SAPA TAU GAMBA APA NI

 
Assalamualaikum sume ..
 
cer korg tilik apa benda dlm gamba tu ..
 

Tuesday, June 10, 2014

TAHNIAH COUSIN | Hafis Dato' Muhammad and wife

 
Assalamualaikum..
 
today ai kt opis lew, ni ai story kt umah smlm .. kt opis xleh bukak blog dah ..sob sob..
 
ni acara makan ahad lpas, cousin aku kawin .. anak pd adik lelaki ke 2 mama aku .. si sebab kan papa nye org kuat Risda maka nye wedding buat kt Dewan Gemalasari kt Bangunan Risda, jalan Ampang nun..
 
kami bertolak dlm kul 11am , wahhh xpenuh pi weding awal gini.. tp di sebabkan kami ni VVIP belah lelaki , so kne le mai awal2 skit..
 
smp2 je terus park kt VIP parking lot, siap tulis lg FMILY KELUARGA BELAH LELAKI.. so senang le xyah nak crik2 dah , then terus naik ke dewan .. msuk2 je nmpak anak2 pakcik aku kt pintu tuk jemput tetamu , tema MERAH menyala.. aku pun pakai la merah kan .. menyala2 lew..
 
  ni antara yg hadir..  (laki aku mmg pakai bj kuor tema kalau mood dia kelaut dlm)

 ni tok kami.. vouge ngn pakai shawl , 1st time dia pakai ... di belit oleh cucu2 nye.. hbeg tu sabtu lps baru beli kt SOgo uolssss... kalaaahhhh weols.

 pakcik aku candid..

 makan beradab ..

tgk makcik aku yg pakai shawl maroon tu .. dia ngn pakcik aku dh makan abis dh kt meja vip .. skaliiiii MC announce dia ngn pakcik aku kne teman pengantin makan , haaa apa lgggg.. makan lagiiii .. phtu masing2 sendat perut..

anak dara ni kalau dh dpt toki , mmg sorry le kt org lain.. mmg dia xmau ...
 
 
gamba last ni candid dr pakcik aku .. BBYSITER OF THE DAY .. mmg pak ajil le menang ..

Monday, June 9, 2014

Mufin Telur Berkeju

 
 
Mufin Telur Berkeju
 
 
BAHAN-BAHAN:...
4 biji telur
100gm isi ayam | dihiris
1 biji tomato | dibuang biji dan dipotong dadu
1 biji bawang merah | dicincang
100gm keju parut
150gm isi jagung | direbus/kukus terlebih dahulu
50gm daun bawang | dihiris halus
Garam dan serbuk perasa secukupnya

**Jika tidak sukakan jagung yang direbus, anda boleh juga mengukusnya.

CARA MEMASAK:
1 Pecahkan telur dalam mangkuk dan gaulkan bersama kesemua bahan lain.
2 Apabila sebati, tuangkan ke dalam bekas kecil dan bakar sehingga masak.
3 Sedia dinikmati.
 

HATI MENANGIS SIAPA YG TAHU

 
Assalamualaikum sume
 
tgh wat pe tu ... aku kje dr umah , tp di sebab kan ada rombakkan semua dept, so kje xbnyk .. smpt nak wat hantran ngn jait bantal aka update cv ...wahhh gituuu .. cm sempt je nk wat sume benda dlm 1hari kan kan ..
 
ni saje share gamba ms otw ke majlis wedding cousin aku kt Bangunan Risda smlm.. ada nmpak apa2 pelik kt muke aku x? emmm xnmpak kan kan kan ... sebenarnye air mata tgh bergenang2 tu.. sapa2 yg add kt fb sure nmpak status aku cm pelik je smlm ..
 
 
sedih mengenangkan aku ni asyik kne jd mangsa salah kwn, benda yg sgt kecik pun jd hal yg sgt besa smp nak perli2 kt fb , yg menambh kan sakit hati bile sorg lg kwn wasap aku gune ayat perli yg seakan2 sama ..eh ehhh korg ni dh kenapaaaa.. pdahal usia dh lanjut dh, kalau x puas hati sms or call je .. xyah nak memalukan diri sdiri kt fb smp abis di canang2.. memalukan.
 
di sebab kan aku x tahan dh (even aku dh diam kan diri start dr bln 12 thn lps) aku up status tuk end kan sume tu.. tp adooo jgk adik dia pm aku kt fb , gune ayat kurg ajar .. tp aku just rply " pls behave jgn jd adik yg kurg di ajar..dan jgn msuk cmpur hal2 org tu".. tu je.. tp ada lg skit le , cite psl last year jgk .. aku just bgtau even aku x hapy ngn trip yg akk dia buat tp aku as kwn , aku diam kan je walau time tu tinge aku dh londeh dgr bebel dr pak ajil .. xsngka plak adik dia pi putar2 alam kt akak dia.. then akk dia up kt fb bebel2 .. tp aku x bc cz sah2 nnt lg lebat aku nangis .. sedey cz kwn yg aku kenal dlm 2 3thn ni end up jd cmni.. nw mmg aku rindu sgt zman sekolah2 , zaman kolej..
 
aku nakkan kwn yg ikhlas , terima aku seadanye.. aku pun ada hati perasaan, yg peel cm sampah tu aku x mau dh .. aku pun xnak ganda2 kan dose ngn pjg2kan story tu.. ckup la yg dh sudah2 tu ..
 
aku xde masa nak pk benda2 cmni, dh la aku skng ni kelam kabut ngn mama abah yg xsihat sgt.. di pk lg psl opis yg memeningkan kepala.. ni nk tmbh plakk dugaan kwn2 .. sume berlaku ada hikmah kn..
 
** sesi luahan perasaan ..

LEMAU DAY

 
 
Assalamualaikum sume..
 
today bersiaran di rumah, mintak tukar.. septt nye sok kan , cz bbysiter amni bercuti... so sok kne le pi opis..
 
mmg LEMAU le even kje dr umah ..cz dh 3 hari bercuti , yup2 compny minyk mmg jumaat cuti .. tp x pi mne pun.. lpak kt umah ajew.
 
so apa plan2 uols ms cuti sekolah ni?

Friday, June 6, 2014

SAMBUNGAN DUGAAN | BESDAY AKU PALING X BEST

 
Assalamualaikum,
 
meh aku smbung cite yew..
 
masa mama pengsan kt airport tu, doc uruskan apa2 yg patt .. drip and antibiotic di masukkan kt bdn mama.. masa ni rsnye abah dh tau yg dia ngn mama xdpt balik msia time tu.. time tu plak, semua beg2 dh check in msuk dlm perut flight. Nak x nak trpaksa suh adik bungsu aku balik sorg2 (abah sempt mintk sepsng suami isteri tgk2 kan adik ms dlm flight)...
 
17MEI 2014 septtnye menjadi hari paling gembira dlm hidup aku .. tp ia menjadi igauan ngeri bile kul 6am dpt sms dr abah ' jgn terkejut, abah mama x dpt balik..mama demam..tlg ambik adik kt klia kul 11am nnt.. doakan mama sihat'... ms tu hanya Allah swt yg tau cmner perasaan aku, sibbaik aku x terlepas hp dr tgn.. time tu sume blur.
 
dlm kul 10lebey kami adik beradik dh smp kt klia, tunggu dlm 1jam jgk tuk adik aku kuor kt bahagian ketibaan, ms tu kirg suh adik cite cmner keadaan mama... dlm half hour jgk kami kt tmpt ambik penumpng tu , cz nak tau sume cite .. rupe nya mama aku dh demam teruk 3hari b4 balik msia, smp mama x sedarkan diri .. abah trpaksa heret mama msuk bilik air mandikan dia tuk turun kan suhu, ms ni kami dh banjir dh .. seedy psl kami jauh , xdpt nk bantu abah ... adik bungsu aku ni bkn jnis pk org sgt, dia x cek pun samada mama aku ambik insulin or x ms tu (mama aku mmg ada diabetic dh pakai insulin)... kebtlan ms tu Tanah arab sgt panas kering, mama aku di hydrated smp pengsan, bile x sedarkan diri for sure la ter skip insulin tu kan , smp la kt airport tu.. mmg dia xleh tahan dah.
 
kami balik ke cheras dan terus pi klinik, mintk wat check up tuk adik, cz ms tu kan virus MERS tgh menular, bile ok .. kami bwk adik balik. Kt Rumah mama mmg dh ramai org2 surau yg menanti, majlis kesyukuran bertukar menjadi msjlis doa selamat .. ms tu aku sempt call abah, dgn sebak abh mintk doakan keselamtan mereka dan kesembuhan mama, di sebeb kan aku wat loud speaker semua tetamu dgr dan msing2 sebak ..
 
berbalik cite td.....
 
ms kt air port tu , mama di msukkan kt ruangan perubtan ...doc msukan air and antibiotic, ptu mama sedar dan leh duduk lps air abis dlm 4btl.. walau mama sedar tp dia x dpt bukak mata, bile abah tny dia.. dia just jwp 'haa haaa..ye, x..' itu je yg kuor dr mulut dia.. ms tu aku leh rs cmner cuak Nye abah.. kami dpt pangilan abah , dgr abah pangil mama suh bgun celik mata tuk jwp tepon.. kami dgr abah ckp ' bgn ma, anak2 nak ckp ni .. bgun la'... time tu kami mg sebak sgt2.. xtau nk ckp cmner dh .. risau sgt2..
 
lps je drip abis, mama kembali x sedarkan diri ..abah ckp doc pagil ambulan tuk hantr ke hosp berdekatan (ms ni aku trpk psl agen tul pakej tu , xde pertlgan apa2 ke) emmm lantak la kan.. x pk dh psl agen tu , dia jwp la ngn Allah swt nnt.
 
ms kt spital, mama di mskkan ke ICU tuk 4hari .. dan 4hari tu mama lgsg x sdrkan diri , kami bergilir2 call abah cz prepaid abah dh abis, abah mmg selai sepinggang cz bj2 sume dh smp msia..syukur makcik mmg ada sorg dok sana, tp dr rumah dia ke hosp ambik ms dlm 2jam perjlnan .. ms mama koma tu , abah lgsg x leh tgk .. last2 abah pass kan hp dia pd nurse kalau kut2 mama sedr dia akan call abah .. makcik paksa abah ikut dia balik, cz abah dh cm org x trurus , dgn x makan , x tido risau kan mama.. suara abah pun dh lain mcm ms tu .. mkcik bgtau kaki abah start membengkak , psl bnyk berjln... jln kaki dr otel ke masjid 800+m ... bygkn dr hosp plak ke msjid , lg la jauh .. ms tu mama msuk kt hosp Yanbu..
 
ms tu, kejap2 aku call makcik tny abah cmner.. makcik ckp abah x lena tido, dia ngaji .. dia sgt risaukan mama, kalau dia bosan dia cuci pingan , sapu sampah , lipat bj.. abah mmg rajin even kt msia pun.. tiap kali kami call makcik , sure kami akan nangis teresak2 .. dh la rindukan abahmama, amni pun dh 2x demam rindu, sibbaik ada bj abah tuk jd kan selimut..
 
hari ke 5 tu , kami call abah .. ms tu dgr abah nangis, dia trlampau rindu kan kami lebi2 lg rindu dia kt amni ngn akil .. phtu ngn keadaan mama yg x sedar2 lg buatkan abah cm hilang semangat, ms tu even aku nangis...aku tetap nsihatkan abah suh rehat dan makan, kalau abah sakit lg susah .. mmg syahdu bile dgr suara abah nangis.. (waaaaaaaaaaaaaaaa, even aku menaip ni pun aku nangis)..
 
Hari ke 6 dlm hosp tu , aku dpt pangilan dr hp abah .. aku ingt abah call , sekali dgr sore perlahan mama.. Ya Allah , kau maha besar... akhir Nye mama sedar, mama just dail no last miss cal kt hp abah tu yg kebtulan no aku. Sebak dgr sore perlahan  mama tu smp kami adik beradik berpelok2 nangis smbil ckp ngn mama.. kami suh mama cpt sembuh cz nak cbrate hari Ibu kt msia , mama ckp doakan dia sembuh cpt2 tuk balik msia.. dh rindu sgt kata Nye kt anak2 dan cucu2.. sebak Nye.. lps je mama letk kami call abah , abah trkejut mama call kami.. aku suh abah call mama , cz mama sure rs down psl x jmp sapa2 yg dia kenal..
every hour kami akan bergilir2 adik beradik tuk call abah mama kt sana... mmg x pk dh psl bill , ms tu hp aku ngn adik ke 4 dh nyaris2 kne bar.. sibbaik le gji dh msuk, terus byr lebey.. so leh teruskan call abah mama ..
 
lps 2hari cmtuh mama di pindhkan ke wad biasa, timetu baru la abah leh jmp mama.. dugaan ni btl2 besar, cz kami sefamily terpisah jauh.. time tu mcm2 yg kami pk, smp adik aku yg no 4 dh pi kedutaan tu wat visa.. ms tu kami just tunggu surat doc kt Yanbu tp x dpt2.. last2 abah x kasi pi cz risau keselamatan adik2..trpaksa la kami mengunggu ngn sabr...
 
akhir Nye penantian 20 hari berakhir bile abah bgtau tiket flight dh di booked oleh makcik on 23hb kul 11pm so 24hb kul 1pm diorg akan tuch down kt klia.. bersyukurrrrr sgt2 kami masa tu , aku ni hari2 wat solat hajat mintk mereka di permudhkan kt sana..  bill mama kt sana dlm 10k riyal, mmg trkejut ...abah mane de duit bnyk cmtuh , ye le org pi umrah mne bwk duet bnyk2, dh la hosp tu nak kan cash .. mmg abah buntu , abah x bgtau kami.. kami ni tau dr kwn baik mama.. mule la aku trpk tuk gune je duit soping Vietnam (jiwa msing2 dh x nak pi Vietnam dh ).. tp abah cm tau2 je kami risau, tp syukur alhamdulillahhhhhh ramai rakyat2 msia di Yanbu yg membantu, xtau cmner nak balas budi baik diorg .. diorg bg sedekah smp kan duit bill hosp and tix flight ckup .. Ya Allah, kau maha mengetahui..
abah ckp diorg mmg ikhlas tuk sedekah, diorg nak amal dan saham akhirt nnt lebih2 lg kt Tanah Arab sana.. pahala sure berganda2.. dlm ms sama aku try tuk mintk bantukan dr compny, tp sedeyyyyy ... emm malas nak cite la, kt fb ada cite psl kes tu...
tp syukur kwn2 opis ramai membantu jgk , yg mana bg aku mmg pass terus pd mama abah..
 
ms diorg touch down kt klia , nenek aku pun follow jgk .. rindu sgt dia kt mama aku ... even sakit lutut pun dia gigih tuk berdiri lelama tunggu kt tmpt ketibaan tu.. dlm 1jam baru aku nmpak mama kuor naik kusi roda.. ms tu kami serbu mama , pelok nangis2.. ramai pandang ..lantakkan. Pehtu kami tunggu abah plak, dlm 20min baru abah kuor cz beg lambt ... msing2 pi kt abah pelok2 ... abah sebakk, phtu abah dukug amni terus dia p2lok2 cium amni.. rindu sgt nmpak Nye.. bile dh dlm kete kami terus nak bwk mama abah g hosp ptrajaya cz tgk kaki abah mmg sagt bengkak , tp abah x nak .. dia suh anta mama je.. so mama je msuk wad hari tu.. abah balik umah phtu tidooo je.. sian aku tgk abah, aku ambik EL 2hari tuk jd driver abah tuk ulang ke hosp tgk mama.. adik aku yg ke 4 ambik tugasan jga mama time mlm, aku plak time siang... sibbaik anak2 behave dok kt bbysiter.. aku ni mkn tah kemana tp hari2 aku msk tuk abah mama .. kemas umah sume.. smp aku g opis klmarin sume tegur aku nmpak susut dan letih, xpe ..aku redha bersusah2 tuk fmily..
 
skng ni Alhamdulillah , mama dh semakin pulih.. dh kuor wad pun smlm .. syukurrr sgt2, skng dpt la dia berehat kt rumah setelah 1bln x balik tgk rumah ... abah pun dpt rehat jgk.
 
terima kasih tuk kwn2 yg banyak mendoakan keselamatan dan kesihatan abah mama ..
 
 
 
 

SINGAPORE 2013

 
 
percutian terakhir tahun 2013 di SINGAPORE..
 
story coming up ya.

Tuesday, June 3, 2014

DUGAAN PALING BESAR 2014 | ABAH MAMA

 
Assalamualaikum sume..
 
sorry lama x update blog, aku pun dh xbp tau apa cite trbaru blogers2 sume...sure ramai yg dh geth2 tu kan ..
 
yg mana2 add FB or IG aku sure dh tau cite ni, aku nak cite kan full story kt blog ni pun aku rs x smp ke mood lg..
 
nk story sikit2... 5hb mei Abah, mama dan adik bungsu aku dpt menunaikan Umrah. Masa tu aku pelik nape plakkk ttibe mama aku nak pi umrah sdng kan 28hb nak pi Vietnam, emm myb psl dh janji ngn adik aku la kut kan (sedap kan ati).. phtu plak abah mama aku x bg wat knduri ..lg leeee aku pelik. Diorg ckp xyah la bgtau sapa2 yg diorg nak pk, aku ni cpt jgk pk yg buk2n tp aku diam kan je la..
 
so every day abah akan sms la cmner keadaan kt sana smp la 16hb , ms tu time yg kami tunggu2 la psl mama abah dan adik aku akan balik msia kul 11pm wktu Arab Saudi.. tup2 kul 6am (waktu msia) 17Mei (my besday) aku dpt sms dr abah aku "jgn trkejut, abah mama x dpt balik msia ..mama xsihat demam".. ms ni aku BLUR .. xtau nak wat pe, adik aku akan smp KLIA dlm kul 11am gitu.. so aku pi la ambik adik aku with adik aku sorg lg..
 
ms kt air port tu la adik aku cite sume nye, rupe nye hari ke 3 b4 diorg ke airport mama aku ttibe demam gigil2 smp xleh bgun dan x sedar.. tp dia gagahkan jgk nak balik msia smp pengsn kt airport.. so trpaksa la pi kt klinik area airport..
 
smbung nnt ye... anak dara nak ucuuuu