KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Thursday, August 28, 2014

KAN DAH MALU SENDIRI

 
Salam sume..
 
yg mane2 layan FB sure perasan psl kes budk yg mendakwa diri nye di tampar oleh cikgu .. siap ado kesan jari kt pipi dia.. memula rs geram jgk kt cikgu yg tergamak wat gitu ..
 
tup2 .. kuor plak statement ni ..
 
 
 
budak tu mmg jenis nakal .. phtu ado alagik ..
 
xkan le bapak mak dia xsiasat dlu b4 terussssss je pi terjah msuk paper kan kan kan ..

RINDU KEKASIH SMP 200% yew...

 
 
 
 

SILE JANGANNNN LETAK APA2

 
nak beso kan , sile clik gamba yew
 
 
please la jgn jd doctor sdiri2 ye.. main tenyehhhh mcm2 kt tali pusat bby ..
 
yesss, minyak gamat mmg sgt baik tuk luke2 .. tp ni tali pusat bby baru lahir, x perlu letak sume tu .. ckup sekadar pencuci yg doc kasi tu .. tu pun calit sikit2 jew.. phtu keringkan .. insyallah kering cept..
 
 

KESAN UBAT EXPIRED

 
Salam sume..
 
bersiaran di rumah today .. anak dara dok hacummmm haaacummm, jangkit kt abg long dia le tu .. xpi2 lg klinik, pak ajil malas nak bwk .. sabau je lew.. ptg kang le bwk anak2 pi..
 
ni baru baca kt fb psl kesan ubt yg dh xpired.. walau trsimpan dlm peti ais, jgn ingt ubat leh long lasting ye...
 
selalu nye aku mmg akan simpan ubt dlm peti ais, tp bile nak gune kne tgk and pastikan date kt btl dlu .. kalau dh lebih dr 3bln mmg aku cmpak dlm tong sampah je.. rela la aku g beli kt farmasi ke, klinik ke.. dr aku gune balik .. xsangka plak aku akibat nye gini kalau dh terminum...
 
 
 

Wednesday, August 27, 2014

TEASER MAJLIS

 
Salam uols..
 
ni le dia org penting majlis aka flower gurl of the day .. majlis bertunang adik aku .. tq yg sudi dtg jejauh tu.. xsmpt nak snap2, cz hp aku tah kemana2 tah ..
 
haaa makcik kcik sorg ni bz wehhh.. bz snap2 gmba , cz ramai no tukang snap gmba dia..
 
sian dia, cz sabtu tu kami smp cheras kt kul 2am kut.. penuhkan jemputan raya sakan aka ganti fmily tuk g open house pakcik jgk kt Post Klang nun .. smp cheras plak , jln jem x hingat .. ada jln tutp kalu x silap (wakakak psl co-pilot ngn ahli2 dh tidooooo) ... phtu ahad kne bgn awal2 .. mane x penat dak2 ni ..
 
tp akil ok lg.. dia jd photog kecik .. sibuk no snap2 , tp dia bnyk snap gmba mak teh dia.. penat makteh dia posing senyum..
 
lpas je asar , anak dara dh ngntuk smp tertido atas bahu sapa tah .. terus bwk msuk bilik toki , aak sunyi skit phtu ada aircond smp kat kul 7ptg baru dia bgun , tu pun psl tokwan dia ckp tepon kuat2 dlm bilik tu .. trjaga le dia..
 
 

sikit2.. lama2 jadi bukit

 
Salam uols..
 
ni kes mlm kelmarin ..
 
time weols2 nak landing kan diri di toto empuk smbil2 nak tonton tv.. skali aku tgk licin bantal .. aikkkkkkkkkkkkk pi mane plok bantal2 sume..
 
emm bile crik anak dara baru leee tau apa kerja minah ni senyap sorg2..
 
 
kalau dh semua nye dia susun gitu , kami2 ni nk letak kepala atas hape... sabau je lewwwwww..

Tuesday, August 26, 2014

Ceaseraen

 
 
Ceaseraen

Bersalin secara Ceaseraen memang masa bersalin kurang
sakitnya berbanding bersalin normal, namun yang tak
best nya bersalin kaedah ini, mengikut pengalaman ramai
ibu bersalin cara ini, sakitnya selepas proses pembedahan tu.
 
Nak duduk susah, nak pakai bengkung susah, ada pulak tu
luka luar nampak elok, tapi rupanya luka bahagian dalam
masih lagi basah dan ada juga yang bernanah sampai berbau.
Memang kalau dengar memang mengerikan dan mengilukan.
Tapi semua wanita jiwa nya kuat dan tabah. Kaum lelaki
belum tentu boleh jadi sekuat dan setabah wanita.
Penjagaan bersalin bedah memang lebih rumit.
Namun walau apa pun kaedah/ proses anda bersalin,
penjagaannya masih tetap sama dan penting.

Ketahui beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan
ketika berpantang:
Sayur-sayuran dan tumbuhan menjalar, sejuk dan
berangin seperti kangkung, pucuk ubi, kacang buncit,
kacang panjang, timun, petai, cili, brokoli,petola, labu,
terung, ubi kayu dan kobis kerana boleh menyebabkan
sakit tulang, lemah-lemah sendi dan sejuk pada otot.

 Buah-buahan seperti tebu, nenas, belimbing, nangka,
cempedak, pisang nangka, pisang embun, pisang masak
hijau, ciku, langsat dan tembikai cina kerana boleh
menyebabkan sakit tulang, lemah sendi, angin dalam
badan dan sejuk otot. Penyakit-penyakit ini diketahui
sebagai artritis dan rheumatisme.

 Ikan masin atau ikan kering selain tidak mempunyai
khasiat, ia juga dipercayai boleh menyebabkan darah
nifas berbau busuk dan cepat kering.
Ikan berbisa seperti ikan bawal, terubuk, pari duri, sembilang
dan parang dikhuatiri bisa pada pintu rahim.
Ikan tamban, tongkol, kembung, cencaru dan makanan
laut menyebabkan kegatalan kulit dan alahan
menyebabkan luka pembedahan bernanah
Ayam biasa atau ayam Bandar serta telur ayam boleh
dielakkan sehingga selepas 44hari.

Air ais, air sejuk, air bergas, air tebu, air cincau,
air kelapa muda serta jus buah dikhuatiri tajam dan
boleh menyebabkan angin dalam badan.
Teh perlu dielakkan kerana menyebabkan angin dan
kembung perut.
Apa jua makanan berlemak, berminyak dan berkolesterol
tinggi.
Daging lembu pula perlu dielakkan sehingga selepas
kira-kira 2 minggu...
 
 
 
 
*** dh 2x merasainye... memula serik, tp bile dh tgk muke bby.. rasa sakit, takut sume hilang... redha dgn apa yg ditentukan oleh NYA, janji anak2 sempurna dan sihat keluar dari rahim ku...

Petua Hilangkan Gastrik

 

Gastrik ni disebabkan perut kita terlalu berasid. Jadi untuk neutralkan asid, kita perlu cari makanan yang bersifat sedikit alkali ..

4 makanan yang membantu mengurangkan sakit gastrik anda, termasuk:
...

 1).Pisang
Pisang tinggi kandungan potassium dan mempunyai nilai pH yang tinggi.
Pisang juga mempunyai komponen yang membantu dinding perut untuk menghasilkan lebih banyak mukus. Mukus ini melindungi dinding dalam perut dan mengurangkan kerosakan dalam perut yang disebabkan oleh asid gastrik
Pisang yang terlebih masak mempunyai nilai pH yang lebih tinggi. pH yang tinggi bermaksud ia bersifat alkali. Boleh lah anda cuba pisang yang sedikit kehitaman untuk kurangkan sakit gastrik

2).Susu sejuk
Susu adalah tinggi kandungan kalsium. Kalsium membantu mengelakkan pembinaan asid dan menyerap lebihan asid yang tidak diperlukan.susu bantu hilangkan atasi gastrik sakit perut
Susu sejuk pula membantu melegakan sedikit rasa perit gastrik.
Boleh lah buat banana milk shakes untuk legakan gastrik

3).Bunga cengkih
Bunga cengkih adalah untuk digigit semasa gastrik.
Bunga cengkih membantu melancarkan perjalanan makanan ke arah perut dan meningkatkan penghasilan air liur. Air liur akan membantu proses penghadaman.bunga cengkih hilangkan atasi gastrik sakit perut
Jika anda gastrik, gigit satu bunga cengkih, dan biarkan kejap dalam mulut. Ia akan membantu mengurangkan keasidan perut dan memberi sedikit kelegaan.

4).Halia
Halia membantu penghasilan mukus yang membantu mengurangkan keasidan perut. Kunyah halia atau rebus halia dalam air, dan minum air halia untuk kelegaan gastrik.
 
 
** leh cube try, kalau pisang ...susu sejuk ngn halia dh try ... alhamdulillah serasi

Friday, August 22, 2014

Warisan Stokin Koyak.

 
Kisah seorang jutawan yang kini sedang sakit menunggu ajal telah menyuruh dikumpulkan anak-anaknya yang tercinta. Beliau berkata kepada me...reka, "Anak-anak ayah, bila ayah sudah tidak ada nanti, ada permintaan ayah kepada kamu semua. Tolong pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin tu koyak, ayah ingin pakai stokin kesayangan ayah kerana banyak kenangan ayah bersama stokin tu, minta stokin itu dipakai bila ayah nak dikafankan nanti."

Akhirnya jutawan itu meninggal dunia. Saat mengurus jenazah dan saat mengkafankan, anak-anaknya minta tuan imam untuk memakaikan stokin yang koyak itu sesuai dengan permintaan terakhir ayahnya. Akan tetapi tuan imam menolaknya, "Maaf secara syariat hanya 2 lembar kain putih saja yang dibenarkan dipakai kepada mayat."
Terjadi pula perbalahan antara anak-anak jutawan yang ingin memakaikan stokin koyak dan tuan imam serta beberapa orang ustaz lagi yang berada di sisi jenazah yang melarangnya. Kerana tidak ada titik temu dipanggilah penasihat keluarga yang juga seorang peguam. Beliau berkata, "Sebelum meninggal dunia, arwah ada memberikan saya surat wasiat, kita bacalah bersama mana tahu ada petunjuk."
Maka dibukalah surat wasiat jutawan tadi buat anak-anaknya yang dipesankan kepada peguam tersebut.

Suratnya bertulis, "Anak-anakku pasti sekarang kamu semua sedang berbalah kerana dilarang memakaikan stokin koyak kepada jenazah ayah. Lihatlah, padahal harta ayah banyak, wang berlimpah dengan kereta mewah, tanah, rumah dan ladang yang banyak tapi tidak ada ertinya ketika ayah sudah meninggal. Stokin koyak tu pun tidak boleh dibawa mati. Begitu tidak berertinya dunia buat ayah ketika ini, kecuali amal ibadah, sedekah dan doa-doa daripada kamu semua. Anak-anak ayah, inilah yang ingin ayah sampaikan agar kamu semua tidak tertipu lagi dengan dunia. Salam sayang dari ayah yang ingin melihat kamu semua menjadikan dunia sebagai jalan menuju Allah."~ sila share kat kekawan...sharing is ilmu.

Thursday, August 21, 2014

JUICE

 
SALAM PETANG SUME..
 
bile dok kt umah ni, lemau nyeeeeee... di tmbah ngn mmg tgh lemau laut ni kan .. lg lerrr, rs cm nak tido je spjg hari ..
 
aritu kwn aku ajak g PAvi .. so aku pun folow je, dh mmg jnis time2 lunch xsuke dok dlm opis kan .. so pi le bank skali .. ms ni loye tekak aku sgt kuat .. aku mkn lunch spegeti je .. cz nasi2 ni cm rs wat perot aku ketat huhuhuhu..
 
lps makan rs loye x ilang2, kwn aku ar ni .. dia tingin nak minum JUICE.. berpusing gak crik booth JUICE ni . .kalau booth BOOST tu kt bwh area foodcourt tu je..
 
rupe nye booth JUICE nun di atas.. gigih le ngn sempot2 aku ni naik balik ke atas.. terus aku order MANGO + ORANGE.. tp mamat yg buat tu dh le xpaham BM , dia pi wat MANGGO+LEMON.. hambekkk pahit skit cz myb biji lemon trblend skali ..
 
 
tapiiii aku suke oooo.. rs masam2 pahit tu ilng jap loye tekak aku ni .. srpppp sruppp smp kt opis dh tingl half kui3.. smp kenyg sgt2 perot aku minum air ni..
 
eh jgn lupe ye.. yg sudi dtg cheras 24hb lps zuhur jemput ye.. kalau x tau add ke , wasap2 lew

MASUK BAKUL ANGKAT SDIRI

 
Salam sume...
 
bersiaran di rumah as usual hari khamis ni ..
 
xde story plak nk di story tgh2 hari ni , cz perot lapo kut.. huuhhh cpt nyeeee perut kut lapo ..
 
ni le kerenah anak dara kalau dia kt umah toki .. mcm2 benda laaaa dia nk selongkar smp pening tokwan nak kemas.. aku mmg xsmpt le nak kemas ngn keadaan yg lemau ni kan .. so aku mampu tgk je la.. ptg lps pakajil balik kje, dia le yg kemas skit..
 
 
 
fuhhhhh this week sabtu , ado 5 rumah tuk ku trjah .. tp rsnye kne skip 1... tgk keadaan lemau ku jgk .. jgn terus x dpt pi sume sudah lew..
 
ahad ni adik aku no 4 bertunang, kalau ada sapa2 free meh le dtg rumah di cheras ni .. mmg ada wat makn2 skit..

Kek Marble Rozel Sri Kasih

 
 
 
 
Kek Marble Rozel Sri Kasih
 
Resepi:
300g butter...

200g gula halus (diblend)
5biji telur
250g tpg gandum
1skfc baking powder
50g serbuk santan pek
50ml air biasa
2sb horlick
2sb serbuk milo
*1sb pewarna coklat

Cara2nya:
-putar telur sehingga kembang~asingkn
-bekas lain, putar butter dn gula sehingga kembang. Tuangkn telur, putar sebati
-masukkn tpg, baking powder, santan pek~putarkn sebati.
-tuang air biasa dn putarkn. Supaya adunan xpekat sgt.
-masukkan horlick dn serbuk milo~ putar sebati.
-adunan siap.

-bhgikn kepada 2bhgn
*adunan asal
*adunan asal+warna coklat
-masukkn kedlm pipping beg berasingan.
-sediakn loyang bersaiz 8"
-sapu loyang dgn butter, tabur dn ratakn loyang dgn tepung. Lapikkn dgn baking paper.
-gunting hujung pipping beg tersebut dn picitkn adunan bersilang seli sehingga habis. Rujuk pd gmbr tersebut.
-setelah abis adunan. Hentakkn sedikit loyang bg adunannya mampat dn sekata.
-bakar guna api atas dn bwh dgn suhu 150'c selama 50min-1jam. Bergantung pd kepanasan oven masing2.
 

Wednesday, August 20, 2014

RAHSIA BUAT ANAK ANDA SOLAT TANPA PERLU

 

-MAHA SUCI ALLAH SWT-
Anak perempuan saya umur 13 tahun dan sangat ‘liat’ nak solat.
Satu hari, terlintas di hati nak pantau anak saya solat.
Boleh dia hampar sejadah atas lantai je.. tapi tak solat.


Bila saya tanya dah solat ke belum, katanya ‘dah’.
Saya rasa sangat marah… dah la tak solat…menipu pulak…
Disebabkan perasaan marah, saya pukul anak saya….

Masyaa Allah, saya tahu saya dah buat silap.
Saya menangis dan saya mohon ampun pada Allah.
Saya dah pukul anak saya, saya dah bebel-bebel, saya dah
bagi warning… tapi anak saya tetap tak berubah… susah dan liat nak solat..

Pada suatu hari, ada kawan bagitau saya satu cerita.
Dia ada pergi ke rumah salah seorang kawan lamanya.
Kawannya tu tak la kuat agama sangat, tapi bila azan
berkumandang, anak-anaknya terus bergegas bangun untuk
solat.
Tak perlu disuruh….
Kawan saya ni tanya la macam mana nak buat anak-anaknya
solat tanpa perlu disuruh..

Beliau berkata, “sebelum saya berkahwin saya baca doa ni
dan saya masih amalkan sampai sekarang”
Sejak dari hari tu, saya tak putus-putus baca doa ni.
Saya baca dalam sujud..setiap kali solat dan bila-bila je…
doa.. doa.. dan doa….

Alhamdulillah, sejak mengamalkan doa ni, anak perempuan
saya yang dulu liat solat dah mula berubah…
solat tak perlu disuruh dah…solat Subuh pun boleh bangun
sendiri, tak payah saya kejutkan.

Dan Alhamdulillah, adik beradik yang lain pun semuanya ikut
kakak dioarang.. solat tanpa perlu disuruh..

Doanya adalah dalam Surah Ibrahim [14], ayat # 40
Dan Doa adalah …
“Rabbij ‘al nii muqiimas solaati, wa min zurriyyatii, rabbanaa
wataqobbal Du’aa’…..

[14:40] “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang
mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku.
Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku”
In Shaa Allah… Jom Amal….semoga anak2 kita semua rajin mendirikan solat bersama….Amin.

Sila share jika rasa ilmu ini bermanfaat…
Sharing is Caring
 

Tuesday, August 19, 2014

GAMBAR KONTROVERSI

 
Assalamualaikum sume...
 
dh ptg2 baru nk bercelotih kan, td aku xde mood lew.. nk tidooo je psl smlm tido kul 2am , anak dara xleh tido merengekkk je nk suh kite layan dia.. aku dh ala2 cm nak demam sengal2 bdn mlm td.. sibbaik pak ajil urut kaki.. dpt le tido ..
 
ni haaaa.. aku nk tunjuk skit gmba kontroversi yg wat aku glamor kejap kt fb ngn ig kui2..
 
ni last week ms aku g open house umah mmber sekolah vokey aku .. dia dok kt Shah Alam .. skng ni kalau pi jauh2 aku xselesa dh pakai jeans, so tepaksa selongkar jeans zmn aku kembang semangkuk dlu .. kalau ikut ati aku nak kuor pakai suor vietnam or track je.. haaaa punye  teruk kan ..
 
di pendekkan story lew ye.. ms nak balik tu ada le sesi snap2.. bile snap kt tab aku ni .. korg tgk le pe jadi .. nmpak besau kan perut aku ..
 
 
yg bawah ni kt hp kwn aku .. nmpak ok je...

 
so nak salah kan bj ke, hp ke ..penata cahaya kahhhh .. wakakakakkaakkakakaka
 
ramai plak tny aku dh bp bulan ngndg , cmner nak jwp ye psl aku sdiri pun xtau aku ngndg ke idok .. tunggu je la nnt ..cz aku lum cek lg.. malas..

Air Dari Sesetengah 'Vending Machine' Ada Bakteria Bahaya-

 
 
 
 
PETALING JAYA: Air yang dibeli dari 'vending machine' mungkin tidak sebersih yang anda fikirkan.
 
Menurut kajian yang dilakukan oleh The Star bersama Forum Air Malaysia, 29 sampel air telah diambil daripada mesin tersebut di seluruh Lembah Klang - dan hampir semua telah tercemar.
 
Terdapat bakteria berbahaya seperti E. coli, koliform dan Clostridium perfringens - jenis yang sama bakteria terdapat di dalam kumbahan yang tidak dirawat.
 
Koliform dan Clostridium perfringens juga bakteria sama terdapat dalam najis manusia dan haiwan.
Bakteria ini boleh menyebabkan kekejangan, cirit-birit dan masalah pencernaan yang lain.
 
Di bawah Akta Keselamatan Air Minuman Malaysia, sepatutnya tidak ada apa-apa kesan koliform atau E. coli dalam air minuman.
 
Kementerian telah meminta keputusan ujian air penuh selepas dimaklumkan oleh The Star. - SiakapKeli.com

Sumber: The Star
 
 
*** alamak , selalu jgk ambik air dr mesin bebayar ni ..

TAZKIRAH

 
 
 

ROTI FINGGER BERCHOC

 

BAHAN-BAHAN:
1- Roti
2- Nustum
3- Coklat masakan...

4- 2 sb butter

cara-cara
1-potong roti kecil2

2-bakar roti dlm oven lbh kurang 10-15 minit (agak2 roti dah kering sekata)

3-cairkn coklat dgn butter .celupkn roti dlm coklat

4- last sekli salutkn dgn nestum

selamat mencuba

 

Thursday, August 14, 2014

BELUM MASA NYA

 
Assalamualaikum sume..
 
bersiaran di rumah today.. xsabo tunggu sok cz ada makn2 di opis.. ada OPEN FLOOR.. sume flr ada mknan and its FREEEEE sempena HARI RAYA...
 
today sebenar nye aku ada interview di University area cheras ni, aku dpt miss call kelmarin..ms aku dpt call tu aku ingtkan kwn2 lama call , rupenye dr HR .. so aku ingt cm nak try.
 
sebenarnye aku penah pi interview kt tmpt yg sama dlm thn 2008 gitu le, aku pun dh lupe.. ms tu aku ada dpt offer lain yg rsnye lg better.
 
aku rasa part JD xde masalah , yg masalah nye tmpt ni bile dia bg aku (ni kire cth la ye) rm2k dpt alaun rm300.. bile lpas 3bulan and jd confirm staff, alaun akan dinaikkan cth dari rm300 jd rm600 .. tp basic x naik.
 
itu sebab nye aku xterima job tu ms tu ,cz aku pk kalau yg naikkkk nye dok alaun je basic aku gituuuu je apa kejadah nye kan .. alaun dah le bile2 pun diorg leh tarik balik kan .... phtu lg 1, aku rs cmpny ni mmg jnis crik staf yg dok area2 cheras cz diorg leh reduce gaji ..alasan nye cz rumah dkt ,ms intview tu aku mintk up le dr gaji aku ms tu kan , tp diorg nak kasi sama cz alasan aku xperlu nak kuor duit tuk trsport...
 
so bile aku pk psl interview aku hari ni .. dh le gaji aku dh up dr zaman tu , so aku rs cm xberbaloiii je aku pi kan ...
 
intervie kul 9 .. ni aku x siap pun lg..
 
 

Wednesday, August 13, 2014

Resepi Kek Marble

 
 
Resepi Kek Marble

...
Bahan-bahan :
250g butter atau marjerin
150g gula
250g tepung naik sendiri
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu serbuk koko


Cara-cara membuat kek marble :
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Tuang esen vanilla dan susu - pukul sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko ke dalam 1 bahagian adunan.
6. Tuang adunan berselang seli (ikut kreativiti anda).
7. Bakar di dalam oven selama 45-50 minit dengan suhu 170 darjah.

Selamat mencuba.

 
kredit FB

Tuesday, August 12, 2014

THROWBACK


 
Salam sume..
 
bile dh ptg2 ni mule lew lemau .. lg2 baru lps lunch kan ..
ngn angin sepoi2 plak tu .. adehhh berat mato kuuu ni.. kne bertahan smp kul 4.40ptg nnt..
 
ni throwback masa kami nk balik ke KL .. ms ni konon2 nak konvoi ngn abah aku , tp abah aku lajuuuu berzesup kannnn cz takot jem... weols ni mmg lenggang2 kangkung pun , ala2 x serik kan jem 20jam ms otw balik tganu (nnt aku story , lupe plak nk story kan)..
 
ms balik kl saje je lalu ikut jalan lama, malas nak ikut highway walau pinggang aku letey dok tampung anak dara tu...ttibe smp je kt area pantai kemasik ni, pak ajil msuk parking.. si akil terus bgun sukeee lew kan konon2 dpt mandi.. tp gn hrp lew cz ms ni panas sgt2, just lepak2 tepi pantai je .. phtu pekena pisang ngn kepok grg brsama air kepala eh kelapa..
 
 
syok jgk weols lepak .. kat2 2jam jgk le .. ngn angin sepoi2 tu .. ramai jgk yg berkelah tepi pantai.. syok btl .. tingt zaman aku kcik2 dlu .. ms tu mne de highway lg, bile lalu je sini ..abah sure singgah .. kami adik beradik berlari2 panjt batu yg xbape tinggi tu .. phtu lompat atas pasir...

PERGI NYE SEORG PELAKON DAN PELAWAK HEBAT


 
Salam sume..
 
rasa nye ramai yg dh tau berita ni kan ..
 
Robin William ni bkn je seorg pelakon, dia jgk seorg pelawak yg mmg fames ..
 
aku sgt suke lakonan dia dlm cite JUMANJI.. smp kami adik beradik takot nak main dam ular cz tkot kne sedut msuk dlm game tu wakakakakak lawak btl ..
 
phtu pelakon nye jgk gune kan suara dia tuk filem kartun ALADDIN .. dia jd sore JIN warna biru tu ..
 
 
 kematian beliau cz dia bunuh diri .. rupe nye dia ni dh lama alami kemurungan yg terlampau ..

emmm tgk le, org yg buat org lain gelak .. rupeye dia sdiri alami stress yg amat sgt ..

so jgn sangka org yg happy go lucky sentiasa tu xde masalah yew
 

SELAMAT PAGI

 
Assalamualaikum sume..
 
syukur dpt bersiaran di rumah lg pagi ni.. anak dara ngn tokwan nye smbung zzzzz lg.. syok btl . kalau ikut ati , aku join skali .. tp kje bnyk ni huhhuhh... lunch kang le aku zzzzzzzzz..
 
3 4hari ni aku ok skit lew, cz doc dh kasi ubt tahan loye.. so every day ambik 1 biji.. lemau btl le kalau kne dok hadap ubat hari2.. muak rasanye (makan nasi x muak plak yew dak kui3)..
xkisah le, janji loye2 aku ni kurg skit.. cergas le skit diri ku ini , dpt jgk le nk kemas2 umah .. kalau x , sian pak ajil wat sorg2.. tu pun kne tunggu mood rajin dia mari, if not akil ngn amni je lewwwww 'kemas'...
 
 
 
 
** ni nasihat tuk peng'skodeng' blog aku ni (as a mother, korg sure caya pd 6th sense kan)... hentikan le perbuatan awk tu, sy tau awk tu mmg sibuk sgt nk tau hal2 fmily saya.. xperlu le, jaga le tepi kain awk sdiri .. pk ms depan awk tu , lum tentu sentiasa cerah ye.. bnyk2 kan taubat..
 

Thursday, August 7, 2014

RED RIDDING HUD

 
Salam uols..
 
gamba last for today ... amni berpeplum.. layan kan ajew..
memula nak beli peplum yg bnyk kt fb tu , skali bile dpt xseperti yg dlm gmba.. wrna pudar.. sibbaik leh return , hape lg.. terus pi jln TAR carik bj kurung merah .. kebtlan nmpak design ni, cm lain dr yg lain .. hrga pun murah skittttttt le .. so ku beli ..
 
phtu siap beli kasut merah and headband merah oceyyy.. cume headband tu mmg xlekat lama laaaa.. dlm kete je tu pun 10saat je kut..
 
 
banyak kan gmba anak dara , psl abg teruna jual mahal skng ni ..

BELANJA LAGI

 
 
Assalamualaikum sume..
 
ai banje lg gmba anak dara sorg ni ye..
 
22 sept nnt genap la dia 2thn , mcm2 peel dia skng ni .. nw dia di jga oleh bbysiter yg menjga lg 4org kanak2(trmsuk sorg baby).. so kdg2 anak dara ku ni terikut2 plakkkk peel baby, smp merangkak 1 rumah .. phtu nangis ala2 baby, ckp ala2 baby.. ngada btllll ..
 
ms g kenduri kwin saje pakaikan dia headband yg di beli ni (cz ibu malas nk enjait dah).. bile pakaikan , emmm as usual le lekat xsmp 10min pun..sibbaik sempat nak snap2..
 
 
 
nmpak sgt rambut perang bile kne panas tu .. cm rmbut akil zmn kcik2, jarang2 ajew...

HAI SUNSHINE | ado penyakit ka

 
 
Assalamualaikum sume...
 
selamat pagi.. dh bfast ke tuk yg x pose cm daku ? tuk yg berpuasa , selamat menjalankan ibadah puasa ye..
 
thn ni mmg bnyak btl dugaan ms berpuasa tu, tp syukur dpt jgk pose penuh ... haaaaaaaaaaaaaaa tu yg nak story ni, aku x tau le nape dan start bile nye.. kalau xsilap le start dr pose 2nd week , aku ttibe cm kne gstrik.. agak pelik jgk la nape plakkkkk ttibe time pose kne attack ni .. selalu nye alhamdulillah ok.
 
Myb ada le yg silap kt mane2 tu kan .. tp x pe, aku redha je la.. tetap terus kan pose even lemah longlai.. phtu plak start that day tu jgk , tekak aku ni loye kemain lg.. lps makan lg loye.. xtau cmner nak bygkan le... mmg seksa btl, tp yg aku pasan napeee aku xsusut2 even pose penuh? pelik2.. ke psl aku x terawih? thn lps pun x terawih tp bdn aku susut btl .. dah le time pose kt 4x dyria..
 
loye tekak aku smp ke skng ni tau ..huhuhuh jenuh aku mkan ubt gstrik xilang2 jgk sebu perut aku.. kbtlan aku amal air pch kaca , tp idok pun ilang jgk ..cume sebu je ilang.. tp aku x de la teruskan minum air tu , cz aku x rs lalu..
 
mondy lepas kan aku still bercuti, so bermulalah sesi kemas sikit2 umah .. tq tuk pakajil, cz dia tlg bsuh & jemur baju yg bnyk tu, aku ni bile tgk bj yg dh kering tu berlongok2 mule le rs rimas.. aku pun lipat le bersama2 anak dara, aku lipat dia kumbah.. yg x berlipat lg .. xnak plakkkkkk dia kumbah.. geram btl.. masa aku melipat tu mmg kuat le bau softlan kan .. aku xleh teruskan lipat bj cz rsssss sgt2 loyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. smp kne tutup idung ngn 'key' pak ajil .. adoii teruk plak sakit aku ni .. dh kenape plak kan .. aku malas le nak pi klinik, xkan nak ckp loye plak .. cm lawak je..
mlm nye plak pakajil bwk balik bekal tuk aku dr mama.. mama maskkan kuew tiau grg , perut aku mmg lapo le time tu , aku pun ngap le sesudu.. phtu uwekkkkkkkkkkkkkkk (kuor angin je) terus x lalu makannnn.. huhuhuhuhu lapa ooo perut, last2 rendam megiiii ..
 
haaaa itu le yg aku alami sjak pose smp raya smp skng.. seksa btl ku rs kan .. tah nape tah..
 
aku ada wat urine test  , 1 line terang .. and 1 blur... xngndg le kan ?
 

Tuesday, August 5, 2014

BIRU MERAH LIDAH KU...

 
Assalamualaikum uols..
 
bertabah tunggu kul 5 ni, nak offline phtu nak golek2 depan tv..
 
sambil2 tu kite layan gamba anak dara yew (anak teruna ckup susah nak snap gmba dia skng ni)..
 
ni masa g mjlis kwin anak buah pak ajil kt sekincan last week .. aku mmg xlalu sgt makan lauk pengantin psl tekak dok loye2 je kan .. kalau mee ke behun sup2 tu ok lg.. anak2 pun mkn gitu2 je, myb psl masing2 kepenatan balik dr Tganu xabis lg..
 
masa weols tunggu pk ajil abis makan, kami di hidang ngn kek pengantin .. kek pelangi aka rainbow.. anak2 beriya2 le makan kan .. tp 2x suap x nak dah cz kek tu ala2 cm rasa bahulu, xmoist cm yg penah makan le.. myb cz of cuaca kut.. or mmg org2 situ wat kek pelangi gitu.. aku xmakan le, mmg dok tingin airrr je ms tu .. ms amni dok makan tu, xpasan apa2le .. tp bile msuk lm kete nk balik .. amni main hp..
 
dia snap2 le diri sdiri aka selfie gituwkannnnn.. aku dok tgk dia jelir2 lidah dia..wakakakakakakaka.. rupenye lidah dia dh bertukor jd biru akibat makan kek pengantin yg bewarna biru, kire colour kek tu kuat le jgk ye smp melekat kt lidah..
 
 
elok sgt le, sedondon ngn baju
 

SELAMAT HARI RAYA DARI KAMI

 
Assalamualaikum sume..
 
sure ramai yg dh bertugas ye, aku baru 1st day today .. ni pun kerja dr rumah .. heheheheh ..
 
so acaner korg nye cuti ? best x? aku ni biasa2 je cz aku nye loye ni x sudah2 smp ke today, lps makan je sure loye..adehhh , tah hape penyakit aku ni...
 
banje uols gamba kami raya ke 2.. cayo x , 1st raya kami lupe nak snap2 gmba tema pepel kami .. sedor2 dh ptg dah , tp ms tu memasing make up dh caiq dah.. maleh le kannn... raya ke 2 g kuantan (area pantai sepat) umah pakteh belah abah.. alang2 tu , suh adik jd photog lew.. jimba2 tepi pantai ...