KALAU NAK BELI SOMETHING SPECIAL TUK SOMEONE SPECIAL , MEH CLIK SINI.. X RUGI PUNYA

.

JOM FOLLOW KU

Friday, December 26, 2014

#PRAYFORPANTAITIMUR

 
 
Assalamualaikum sume..
 
dari smlm lg hujan x benti2 kt cheras ni .. sejuk btl..
 
 
dlm sejuk2 tu tingt kt kampung .. kuala Tganu ngn Kuala Pahang.. dua2 air naik , tp alhamdulillah x seteruk kt Klantan ..
 
hari2 doa semoga air kt Klantan surut cpt2.. dh bape hari air tinggi ,sure ramai dh trputus hubungan sure batt hp or p.bank dh out kan .. nak cas kut mne plok kalau dh air dok keliling.. kalau ada pun, sure berebut2 sume nak cas..
 
Ya Allah, semoga kau permudahkan bantuan tuk mereka2 yg terlibat ..
 
 
 
** agak2 sgt x perlu tuk masa ni kan ??
 
 
 

MY NEW 'BUAH HATI'

 
 
Assalam sume..
 
aduyaiii sejuk nyeeeeeee..
 
hhihihhihiih today berbunga2 eppy psl apa yg diimpikan tercapaiiii ..
 
terus test kt felt .. walahhhhhh berjaya... lps ni leh la nk terima order bnyk2 ..
 
thn dpn adik no 4 plak nak kwin , leh le sponser door gift dia skit.. agak2 nak , kne le dtg kenduri nnt ye..
 
 

Wednesday, December 24, 2014

SUPRISE DARI EN SHUBEN aka PAK AJIL | MELAKA

 
Assalamualaikum uols...
 
dh nak lunch dh kan ..
 
ni nk update story (gmba mmg xbnyak la, cz x kose nak pgg hp time mandi mande) last week ..
 
aku last week ada arrr majok skit ngn pak ajil , majok2 manjew gitu kan .. dh lama x majok2.. so x berckp la kengkonon nye.. tup2 jumaat tu aku trbgun lmbt , tgk2 dh kat kul 8.. dlm ati 'eh nape pak ajil ni x bgun jgk ni .. kang dia yg huru hara nak g opis'.. aku tgk dia lena je.. aku pun kjut ar ckp dh lambt sgt dh nk g opis ni .. aku pun terus siap2 kemas2 bj nak bwk g umah mama (aku kan work from home smp January)
 
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tetiba pak ajil ckp 'xyah kje la today.. mc ke' ...aik aik aikkk sgt pelikkkk ni cz pak ajil ni jenis susah nak cuti sesajaaaa.. mmg terkejot monkey jgk la daku ms tu .. tp aku malas nak tny nape (org tgh majok kan bahahhahah) phtu dia mandikan anak2 sume, terus siap2.. akil ckp kt aku nak g mandi pool tmpt yg kiteorg penah pi .. aku pk ooo maybe kt putrajaya .. so aku bwk je bj mandi aku ..
 
dlm kul 11am kitrg gerak lps bfast la, aku tgk pak ajil dh ikut laluan lain dr hala ke putrajaya ni.. ni dh hala ke seremban , aik aikkk .. tup2 aku tertidooo.. sedor2 je aku tgk , aku dh berada di MELAKAAAAAAAAAAA.. ooomaigiosssssssss.. sempotttt mak , mau x nyeee.. aku bwk bj mandi je kutttt.. lps mandi , mlm tu nk pakai pe .. xkan nak B*$#@ je kut.. wawawawa... last pi masa Family Day opis pak ajil , kitrg mmg ada dpt free stay 2h1m kt Bayou ni .. pak ajil baru claim voucher le tu
 
sibbaik sepjg jln tu aku nmpak PArkson wat sale kt MICT Melaka .. haros la aku serbu cz nak beli bj2 aku .. tp b4 check in (aku xtau lg nak pi mane lg) kitrg g lunch dlu , pekena nasi campur lauk asam pedas area2 kg la.. dh selesai lunch pak ajil bwk msuk ..
 
  Bayu Lagoon Park Resort, Jalan Wakaf Utama, Bukit Katil, Ayer Keroh, Malacca / Melaka, Malaysia 75450
 
auw auwwwww terkesimaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa daku .. suprise sesgt .. syok oooo lepak waterpark sini, air cm ais batu .. sejuk yg amat2.. si akil ngn amni dh sonok sakan ..
tu pun ms pak ajil dftr kt kaunter, kami2 tungu kt dlm kete .. anak2 dh gelisah sesgt dah nak kuor.. adeh ..
 
lps park kete msuk bilik terus tukor bj mandi tau uols.. pdahal pak ajil ngntok gile, yg kami2 ni dh tido sedp dlm kete.. aku solat dlu phtu terus turun mandi manda.. kat kul 6lebey baru naik bilik , memasing dh kebulur ..sibbaik tapau pisang gorg ngn kuih2 ms lunch
 
 
mlm tu , weols kuor le pi MITC ..aku soping2 dh kt rm100 jgk la bahahahahhaha .. ampeh kan ..
 
then kami2 pi dinner kt BurgerByte Melaka.. sgt sedp daging ayam nye, daging bege ni rsnye diorg wat sdiri .. pak ajil order 2 pinggan je cz ingt akil xnk makan , tup2 dia ambik half dr bege pak ajil and half dr bege aku .. pak ajil xkyg lg bahahahah kami2 pi beli roti cream phtu minum tamara Coco (sibbaik bwk ocey .. haah , bwk yg scahet.. koyak ltk dlm air panas terus leh minum... mai pakat order ye .. RM21.00 SAHAJA)
 
 
 
 
 
balik otel kt kul 12mlm jgk , psl nye lps g MICT ngn burgerbyte tu kitrg g Mydin psl aku nk crik inner bahahahahhahah mcm2 kan .. phtu pak ajil beli terus la bj skolah kebangsaan ngn bj sek agama tuk Akil .. dlm tu aku nmpak le booth org jual KEK ..ada jgk booth HOUSE OF MINI.. tp aku tgk je psl x berbaloi le tuk aku .. bahahahhahaha .. aku beli kek slice cm indulgence strwbery , sedapppp ooo..

 
day 2 plak .. trpaksa bgun awal le kan psl kang bfast abisssss plok .. dlm lemau2 tu anak2 xbape lalu , tp nmpak je sosej terang bijik mato diorg ... aku makan yg bwh ni ..not bad la
 
 
lps bfast , kami naik sat phtu tukor bj mandi .. pi mandi manda tu smpt pak ajil jejak kasih ngn kwn opis dia .. phtu kwn ms dia kt kolej , yg kwn kolej dia dh jd Dresser Asst .. pak ajil je lari dr jurusan bahahahahah .. kwn dia ckp kalau nak mandi lg kt Bayou ni stay je kt umah dia , dia ada umah kosong (myb homestay la kut) so xyah le check in otel .. dok je umah dia tu .. auw auwww i likeeeeeeeeeeee
 
dlm kul 12 , check out .. tp b4 tu smpt weols ber 4 berendam dlm pool kt bilik bahahahahahah kelakor wehhh .. penuh tab mandi ..
 
then terus g Ayer Keroh tuk lunch .. as usual le kalau dh pi Melaka ni x sah kalau x pekena ASAM PEDAS.. eh lupe b4 tu g tmpt wajib >> Klebang tuk coconut shakeeeee (xsmpt snap gmba psl kebuluq)
 
 

Monday, December 22, 2014

AMBIK GAS

 
As Salam
 
bile anak dara demam , anak teruna plak start selsema batok .. emmm phtu dua2 nye saling berjangkit .. so makin teruk lewwww..
 
bile dh teruk , xleh nak tanguh2 ngn ubt dh le.. cz xleh bior lelama kalau batok2 ni .. terus g klinik ambik gas le jwp nye..
 
memula amni yg ambik gas, melalak2 aku dgr dr bilik sebelah (ms ni aku borak2 ngn doctor kesygan aku , cite2 psl kes aku aritu.. xleh cite sini cz aku meluat kalau tukng skodeng tau psl fmily aku .. menyibuk x sudah2) phtu bile turn abg akil plak ambik gas ,dia ok je.. then baru le anak dara xnangis , cz dia tgk abg dia relex je kan ..
 
 

MUSIM DEMAM BATUK

 
Assalamualaikum sume..
 
lama plak rasanye x update blog ni .. bz uols..
 
nak update psl anak dara tonet2 ni .. ttibe je last week demam panas, b4 tu rsnye dia kne mrh ngn ayah dia psl x nak pakai pempers, tup2 demam .. dh cm kebetlan plak , aritu toki mrah pun demam jgk tp xle teruk .. ni kire manje btl la kan , xleh kne mrh skit.. kne mrh je demam .. alahaiiii anak ..
 
tp kali ni demam mmg kuat le kt 39 jgk la .. risau jgk aku , dlm kul 3ptg terus ambik dia kt umah bbysiter, phtu pi klinik.. tongsil dia agak bengkak , mmg compom panas dlm le tu .. tp syukur le anak dara ni sgt senang makan ubt, x smp 2min dh settle makan 3jenis ubat .. laju le jgk kan ..
 
bile dia demam kuat ni mule le peel merengek dia mari, kdg2 geram jgk .. tp bile pk dia sakit tu, aku redha je la xtido malm dok jga dia ..
 
 
 
today demam dh ok le .. alhamdulillah , tp batok2 ado lg .. kne kasi minum air barli suam lg dan lagi ..

Friday, December 19, 2014

MORNING GLORY

 
Assalamualaikum uols..
 
bz btl leeee 2minggu ni, dak2 opis mintk tlg kje diorg .. aku ok je, tp yg X BEST nye bile LAST MINIT phtu kabut2 la nak suh wat cpt.. nak je aku jwp 'kalau paksa2 org nak cpt wat sdiri'... kannnnnnnnnnnnnnn
 
dh tau every month ada closing , update la masterlist daily.. aku xsuke wat kje last minit, cz xnak kabut2.. semak otak tau ..
 
dah le nk cpt, phtu x ajar A-Z cmner nak buat .. so aku ni trhegeh2 la refer cth yg b42 tu ... kan ke lg lambat ..
 
emo plak aku pepagi ni jemahat ni .. minum tamara coco lg best ..
 
 
 

Wednesday, December 17, 2014

ONE OF MY HOBBY | HANTARAN

 
Assalamualaikum everybody ..
 
sihat x ? lama plak x update cite2 kan , sorry ye .. aku dh start wat JD lain skng ni , b4 ni agak relax la jgk , now bnyk sgt ..
 
saje nak update hasil karya aku .. one of my hobby yg now dh jd side income plak ..
 
ni aku wat tuk cousin aku , dia kwin bln bape tah .. bahahahha lupe la uols .. ms tu agak short term la jgk, sibbaik laaaaaa bunga telur aku x kene wat , kalau x mmg aku x terima dah .. cz aku jnis x suke wat kje last minit , kalau dh tau montah nak kwin tu baik beli brg siap2 phtu pass kt aku .. haaa , baru le aku leh deco smbil fikir .. cz kdg2 aku ni on the spot leh bertukar deco2..

 
 
 
ok x???
 

Thursday, December 11, 2014

BILE POJEN MELANDA

 
 
Assalamualaikum sume
 
'Aigooooo...aigooooo,nannanana aimooooo' ....
 haaaa gitu la ala2 nyanyian dak tonet #amnikhairina .. gewammmm dgr dia n yanyi, rs nak geget2...

 kelmarin nmpak sliper FROZEN ni kt big eaon btho, haaa mmg dia gedik le nak... cute jgk , so ibu dia cair... tup2 anak teruna tny 'tuk
#akil xde ke?'... aikk nk pojen jgk ke..adehhhh
 
 

Wednesday, December 10, 2014

ANAK SAYA KUNING!

 
 

ANAK SAYA KUNING!

#5 BAYI KUNING DAN MAK DARAH 'O'

Bagi ibu-ibu yang berdarah 'O', pernah tak anda dan bayi ditahan
di hospital sehingga 24jam selepas bersalin... sedangkan ibu-ibu
lain di sebelah katil anda yang bersalin lebih lewat sudahpun
dibenarkan discaj bersama bayi mereka kerana darah mereka bukan 'O'?

Mengikut procedure di kebanyakan hospital kerajaan, bayi yang
ibunya mempunyai kumpulan darah 'O' perlu di'observe' selama
24jam selepas kelahiran untuk memastikan mereka tidak mendapat
jaundice akibat ABO incompatibility yang boleh terjadi seawal
24jam pertama baby.

Apa itu ABO incompatibility?

 Ia adalah fenomena yg berlaku apabila ada 2 kumpulan
darah yang tak 'compatible' bercampur.

Ok senang cerita macam ni;
Jika anda darah A, anda akan 'anti' kepada B. Jadi, jika
anda menerima darah jenis B, sistem imun dalam badan
anda akan membentuk antibodi yang menyerang sel darah
jenis B menyebabkan sel darah B pecah. Bila sel darah merah
pecah terhasillah bilirubin yang menyebabkan kuning/jaundice.

Jika anda darah B pula, anda akan 'anti' kepada A.

Jika anda darah AB, anda tidak 'anti' sesiapa.

Jika anda darah O, anda 'anti' kepada kedua-dua A dan B.

Jadi ABO incompatibility ini berisiko untuk berlaku apabila
mak mempunyai darah O sedangkan baby mempunyai darah
selain O (samada A atau B). Dalam rahim, darah O ibu dan
darah A/B baby biasanya tidak bercampur dan dipisahkan
oleh selaput uri (placental membrane). Tapi dalam situasi
tertentu seperti keguguran, atau proses kelahiran, darah ibu
dan baby boleh bercampur menyebabkan antibodi terhasil...
sebahagian antibodi dari darah ibu tadi boleh melepasi placenta,
pergi kepada baby dan bercampur dengan darah A/B baby.

(Ingat lagi tak, darah jenis O ni memang 'anti' kpd A & B).
So antibodi dari darah ibu tadi akan menyerang sel darah
baby (jenis A/B) menyebabkan sel darah baby pecah dan
bilirubin terhasil secara berlebihan.
Sebab itulah orang kata bila mak darah O baby berisiko lebih
tinggi untuk kuning...

Rawatannya sama iaitu phototherapy, dan Dr akan ambil
beberapa ujian darah utk pemeriksaan. Jika paras bilirubin
terlampau tinggi sehingga mencapai paras merbahaya, bayi
anda mungkin memerlukan rawatan pertukaran darah atau
 'exchange transfusion'.
 
 
info dari Dr Hana (FB)

Friday, December 5, 2014

TAMAR COCOA is the best



 
Assalamualaikum sume kengkawan ..
 
dah ready nak pi lunch ka?
 
stok tamar cocoa baru smp , tp dh licin cz dh di booked oleh customer2.. konon2 nye beli extra tuk sdiri ,tp luas rezeki .. ada org beli ..
 
 
yg belah kiri tu sachet tau , ada 20pcs dlm tu .. yg kanan tu serbuk cm biasa la .. harga sama ..
 
jap lg nak pi VIVA cheras.. anto stok kt customer ai ..
 
wat masa ni , sapa2 yg mau tu leh cod area cheras ni la cz daku smp ujung Dec keje dari rumah .. kalau yg jauh2 jgn risau le uols.. leh pos laju .. hanya rm30.00 trmasuk pos, smp le depn umah ..
 
tuk dkt dgn area wisma chase perdana dsara heights pun leh kalau nak pick up cz leh pass kt en somi..
 
whatsapp 0123084506 zura

Thursday, December 4, 2014

PANDUAN PEMAKAIAN TUDUNG/SHAWL SESUAI DGN MUKA

 
Assalamualaikum sume..
 
 
td layan2 fb sekali tgk ada panduan ni.. berguna kan ?
 
 sharing is caring..
 
 
 
 

NILE.COM.MY

 
Assalamualaikum sume..
 
haaaa berbunge2 ati ku smlm cz parcel yg ditunggu smp.. xsangka jgk laju penghntaran nye..
 
aku beli hbeg kat NILE
 
memula aku nmpak ada sorg ni jual kt fb , dia bg less dlm rm2 ..emm cm x berbaloi plak cz hrga kt rm60+ xde brand plak tu...aku suh tgk beg lain, smp ke tody dia x rply2.. malas le.. then tah cmner nmpak iklan liplap2 kt tepi fb .. eh ehhhh sama yg aku nak , tp hrga rm30+.. hape lg, gamble je aku beli..
 
 
masa GDEX ni anto, trkejut jgk .. ehhhh besa nye beg, aku tgk dlm web kcik je.. lg le berbunge2 hati ini.. aku bukak terus le, tgk kualiti not bad. Dah le aku ni mmg fussy bab2 hbeg ni, tp yg ni aku terimaaaaa..
 
mama aku kt 10x try depan cermin ocey .. risau plak aku bahahahhahahahaha..
 
pelagi, pi terjah.. mostly item2 dlm web tu murah2 .. selamat TERbeli 
 

Wednesday, December 3, 2014

RINGGIT JATUH TERUK ???

 
 Assalamualaikum sume..
 
alamakkk ngeri plakkk tgk cite n kt fb .. takut ooo .. nnt matawang RM dh x laku, nak pi oversea nk tukor duit ..sureeeeee jenuh leee..
 
 
 
Kejatuhan ringgit telah dijangka sejak pertengahan tahun lagi. Malangnya berita sebegini tak pernah muncul di kaca televisyen dan surat khabar Malaysia. Rakyat ...sentiasa dibutakan dari maklumat sebegini. Mereka lebih gemar menghidangkan rakyat dengan hiburan yang melalaikan. 
 
Hasilnya, tiada persiapan dibuat di peringkat kerajaan Persekutuan melainkan menarik balik subsidi ke atas rakyat. Tiada projek-projek membazir dinilai semula. Perbelanjaan terus meningkat setiap tahun ke atas perkara yang tak perlu.

Sumber : Brunei dan Singapura

Monday, December 1, 2014

AKU KENE KUAT KAN HATI

 
 
 
 
 
kalau kwn2 lama yg dh kenal aku, aku seorg yg bkn mudah nak lupe kwn .. dlu2 zmn bujang lg la.. kalu aku ada no tepon sorg tu,aku akan simpan smp berthn2.. pernah dh 10thn aku call no kwn aku tu balik, suprise dia cz aku still ingt no tpon rumah ayah dia, kebtlan dia balik kg masa tu ..
 
tp sejak aku rs aku x diingtati aku kuat kan semangat tuk elakkan dr tgk bukutepon tu .. aku nk tgk ada x kwn2 yg ingt aku, mmg ada yg ingt ..syukur alhamdulillah ..
 
cume kwn2 yg baru2 ni ada jgk perangai sory to say cm 'sampah' dh kt berthn jgk aku bersabar ngn perangai dia walau aku tau dia smp dh tikam aku dr blakang.. tp aku saba jgk .. cume sjk2 aku dlm sesi pemulihan kesihatan ni, dia cm x paham2.. tetap jgk bg masalah kt aku even benda tu kcik .. so aku rs its time to give her a new life .. biar la dia dgn hidup dia, aku doa kan dia dpt kwn yg lebih baik dr aku ..
 
ada jgk kwn yg buang aku cz of aku nasihatkan dia tuk bertudung, sbb ms tu dia risau umur dh bnyk tp x kwin2 lg.. mne idok nye, dlu elok2 bertudung dia buang .. phtu berclubbing plak , aku sdiri suprise.. mungkin lps aku kwin aku xdpt jd kwn baik tuk dia.. so bile aku ajak dia ubah ke arah kebaikan , dia terus buang aku .. alasan dia, dia ckp mati lambt lg.. smp skng dia still free hair, en somi dia x kasi dia bertudng.. bile aku tgk fb dia, aku sedih .. sgt2 sedih cz aku rindu kami yg dlu .. tp pe kan daya, aku redha pergi nye dia pd kwn2 yg lebih baik dari aku ...
 
 
(tibe2 ter'emo' plok kan) 
 

KENAPA PHYTOSCIENCE | BIZZ KAACHING | SENANG BUAT DUIT | BUSINESS ONLINE

 
 
Assalamualaikum sume...

iklan sat ye uols

Kaaching kaaching

Sambil2 uols BW tu, leh baca info yg sgt penting ni......


Nak income masuk sambil2 layan tenet?
Pendekkan hayat HUTANG anda..

nak buat sideincome?
bercita2 nk jadi surirumah tapi nak duit masuk hari2?

Sy akan bantu anda ...whatsapp 0123084506 tuk jd salah seorg bizz partner saya..

#fazurybeuteq
#bizznetworking
#teamaizulynda
#sideincome
#nakduit
#hutangfree

 
 
 
 
 
untuk lebih informasi > FAZURYBEUTEQ

KELEBIHAN AYAT KURSI

 
 
 
Assalamualaikum semua..
 
semoga hari ni lebih baik dari semalam